Eurooppa
Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä siitä, voiko Eurooppaa ylipäätään kutsua mantereeksi.Tarkkaan ottaen Eurooppa on Aasian niemimaa, ja käsitys Euroopasta itsenäisenä mantereena riippuu pikemminkin kulttuurista ja perinteestä kuin tiukan maantieteellisistä perusteista. Samasta syystä Euroopan ja Aasian välillä ei ole kiinteää, loogista rajaa. Useimmat vetävät sen Uralvuoristoon ja läpi Bosporinsalmen, siten että vain pieni osa Turkkia kuuluu Eurooppaan. Samanlainen hämmennys koskee Grönlantia, joka on poliittisesti osa Eurooppaa, mutta puhtaan maantieteellisesti osa Pohjois-Amerikkaa.
- Venäjä - 140 milj.
- Saksa- 81 milj.
- Turkki- 80 milj.
- Ranska - 65 milj.
- Iso-Britannia- 63 milj.
Maantiede
Historia
Ihmisen yritteliäisyydellä ei ole ollut pelkästään negatiivisia vaikutuksia. Eurooppa oli nimittäin paikka, jossa demokratia sai alkunsa: antiikin kreikkalainen kulttuuri loisti politiikan ja filosofian saralla ja muinaisilta roomalaisilta valtaosa maailmasta on omaksunut ajatukset oikeuslaitoksesta ja yhteiskunnasta. Euroopan historiaan kuuluu toki myös vähemmän miellyttäviä pyrkimyksiä, kuten ristiretket ja lähetystyö.
Ennen lähetystyöhön ryhtymistä piti maailma tietysti löytää. Löytöretkibuumi alkoi 1400-luvulla. Valtaosasta Euroopan valtioita tuli siirtomaavaltoja, jotka hyötyivät suuresti tuottavasta kauppasuhteesta. Myöhempää historiaa leimaavat maailmansodat ja uudet jäsenet eurooppalaisessa perheessä Keski- ja Itä-Euroopan valtioiden itsenäistyttyä.