Matkusta Romaniaan

Keski-Euroopan, Balkanin niemimaan ja Itä-Euroopan kohtaamispaikassa sijaitsee Romania. Maa rajoittuu pohjoisessa Ukrainaan ja Moldovaan, lännessä Unkariin ja Serbiaan, etelässä Tonava merkitsee rajaa Bulgariaan ja idässä maa ulottuu Mustallemerelle. Romania on vuoristoista pohjoisessa, kun taas maan eteläosaa hallitsee suuri Tonavan laakso. Joki muodostaa vaikuttavan deltansa sen laskeutuessa Mustaanmereen, missä on runsas lintuelämä monien paikallisten ja muuttolintujen kanssa.

Asukasluku 22 milj.
Pääkaupunki Bukarest
Kieli Romania
Lipun värit vastaavat Valakian (sininen), Transilvanian (keltainen) ja Moldavian (punainen) vaakunoiden pohjavärejä.
Tiesitkö, että...

että vuonna 2002 Romaniasta löydettiin Euroopan tähän mennessä vanhimmat Homo sapiens -jäänteet luolasta. Ne ovat peräisin 42 000 vuoden takaa?

että Transilvanian saksalaiset, merkittävä saksalainen vähemmistö, muutti alueelle 1100- ja 1200-luvuilla?

Luonto

Romanian luontoa leimaa osittain Keski-Euroopan ylänköjen ja osittain Keski- ja Itä-Euroopan tasankojen maisema. Karpaattien dramaattiset kalliomuodostelmat vaihtuvat vihreisiin niittyihin vuoren rinteillä. Villiys ja idylliset maisemat sulautuvat yhteen. Villissä luonnossa piileskelee susia, peuroja, vuorikauriita, villisikoja, metsäkauriita, ilveksiä ja ruskeakarhuja. Tonavan alavaikkaus hallitsee maisemaa etelässä ja on ollut vuosisatojen ajan tärkeä liikenteen solmukohta matkailijoille, tavaroille, armeijoille ja kansainvaelluksille. Täältä löytyy myös pääkaupunki Bukarest, joka on Romanian suurimman kaupunkialueen keskus. Moldova itään päin on hedelmällistä aluetta, jossa viljellään viljaa ja muita kasveja. Romaniassa on monia luonnonvaroja, kuten öljyä, maakaasua, kivihiiltä, rautaa ja kuparia.

Kaksi kolmasosaa Romanian pinta-alasta käytetään maatalouteen.

Historia

Romanialaiset pitävät itseään dakialaisen väestön jälkeläisinä, joka eli Rooman valtakunnan aikana Transilvaniassa ja Tonavan pohjoispuolisilla tasangoilla. Alue oli roomalainen provinssi vuoteen 270 jaa. asti. Myöhäiskeskiajalla maa oli jaettu kolmeen ruhtinaskuntaan: Valakiaan, Moldovaan ja Transilvaniaan, mutta viimeksi mainittu alistettiin Unkarille jo 1200-luvulla. 1500-luvulla Romania oli osa Osmanien valtakuntaa aina vuoteen 1877 asti. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen solmitun rauhan myötä Romanian alue laajeni muun muassa Transilvanian osalta, mutta juuri ennen toisen maailmansodan puhkeamista kuningas oli pakotettu luovuttamaan useita alueita, ja Transilvania joutui jälleen Unkarin hallintaan.

Romanian kylissä elämä soljuu rauhallisessa tahdissa.

Romania liittyi toisen maailmansodan aikana Saksan puolelle, mutta sodan päättyessä se oli muodollisesti voittajien puolella. Vuonna 1945 maa sai Transilvanian takaisin ja Romaniasta tuli kommunistinen kansantasavalta. Ceausescu otti vallan kommunistisen puolueen pääsihteerinä vuonna 1965 ja myöhemmin vahvisti valtaansa nimeämällä itsensä valtionpäämieheksi. Hän hallitsi maata diktatorisesti stalinistiseen suuntaan pelätyn turvallisuuspoliisin Securitatén avulla. Joulukuussa 1989 kansannousu puhkesi hallintoa vastaan, ja armeija liittyi siihen. Ceausescu ja hänen vaimonsa tuomittiin sotilastuomioistuimessa ja teloitettiin. Vuonna 1990 pidettiin ensimmäiset vapaat vaalit, ja Romania muuttui demokraattiseksi tasavallaksi, ja vuonna 2007 se liittyi Euroopan unioniin.

Bukarestissa sijaitseva 27 metriä korkea riemukaari vihittiin käyttöön vuonna 1936.

Bukarest

Bukarest on Romanian pääkaupunki, ja siellä asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä. Kaupunki oli Valakian pääkaupunki vuoteen 1862 asti, jolloin Valakia ja Moldavia muodostivat liiton, josta myöhemmin syntyi Romanian kuningaskunta. Nykyään Bukarest on moderni suurkaupunki, jossa on moderneja kauppoja ja tyylikkäitä kahviloita, jotka ovat nousseet esiin sosialismin betonin ja kauniiden belle époque -rakennusten välissä ajalta, jolloin kaupunkia kutsuttiin Itä-Euroopan Pariisiksi. Yksi kaupungin vaikuttavimmista rakennuksista on Ceausescun valtava parlamenttirakennus, jonka koko on vain Pentagonin ylittämä. Tutustu myös Bukarestin vanhaankaupunkiin, joka on viime vuosina restauroitu ja palautettu alkuperäiseen tyyliinsä.

Parlamenttipalatsi Bukarestissa on myös tunnettu nimillä Kansan talo ja Ceaușescun talo.

Transilvania

Transilvanian kauniissa maisemissa Karpaattien vuoristojen välissä keskellä Romaniaa sijaitsee kauniita keskiaikaisia kaupunkeja linnoineen ja linnoituksineen tiiviisti. Transilvania on erityisesti tunnettu legendaarisesta kreivi Draculasta, joka saavutti maailmanlaajuista mainetta brittiläisen kirjailija Bram Stokerin kauhukertomuksen myötä julma vampyyri. Todellisen kreivi Draculan nimi oli Vlad Tepes, mutta hän allekirjoitti itsensä toisinaan isänsä lempinimen lyhentymällä - Dracula (Draculin poika). Tepes ei ollut tunnettu puremastaan elävistä ihmisistä, mutta totta on, että hän usein käytti kauhistuttavia menetelmiä vihollistensa tappamiseksi - ja pelottaakseen niitä, jotka saattoivat tulla vihollisiksi.

Draculan linna Transilvaniassa, jossa kreivi ei kuitenkaan koskaan asunut.

Greivi oli ennen kaikkea järkkymätön vastustaja Osmanien valtakuntaa vastaan, jota hän vastusti kaikin mahdollisin tavoin, ja hän antoi esimerkin puhkaisemalla sotavangit puupaaluilla ja asettamalla heidät julkisesti näytille.

Transilvanian pienessä Branin kylässä sijaitsee linna, josta ajan mittaan on tullut Draculan linna - mutta julma kreivi ei koskaan viettänyt täällä enempää kuin lyhyen ajan. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että rakennus, joka on rakennettu 1300-luvun jälkipuoliskolla, on yksi Romanian suurimmista matkailunähtävyyksistä.

Transilvania voi myös ylpeillä idyllisistä maisemista.

Transilvanian kulttuuriaarteet

Transilvanian kauniissa maisemissa ja Karpaattien vuoriston sylissä, keskellä Romaniaa on useita Unescon maailmanperintökohteita.

4,2
  • 04-09-2024
  • 8 päivää
  • 1.398€
Helsingistä
Jaa tämä sivu