Georgia

Matkusta jylhien Kaukasuksen vuorten maisemiin Georgiaan, jossa Eurooppa ja Aasia kohtaavat. Georgian maisemaa koristavat kauniit muinaiset kylät, vaikuttavat luostarit ja vuosisatoja vanhat kirkot. Valtio on maailman toiseksi vanhin kristillinen maa ja täällä on runsaasti kulttuurihistoriallisia jäänteitä kristinuskon varhaisilta vuosilta. Georgian vanhassa pääkaupungissa Mtskhetassa on joitakin maan vanhimpia ja tärkeimpiä kirkkoja. Niiden on katsottu olevan kulttuurihistoriallisesti niin tärkeitä, että UNESCO on nostanut ne maailmanperintökohteiden listalle. Nykyinen pääkaupunki Tbilisi on moderni ja kiehtova suurkaupunki, jossa yhdistyy vivahteita niin Euroopasta kuin Lähi-Idästäkin.

Asukasluku 4,5 milj.
Pääkaupunki Tbilisi
Kieli Georgia
Georgian viiden ristin lippu otettiin ruusujen vallankumouksen jälkimainingeissa 500 vuoden tauon jälkeen uudelleen käyttöön vuonna 2004. Lippu oli Georgian kuningaskunnan virallinen lippu jo keskiajalla.
Tiesitkö, että...
Georgialaisen sanonnan mukaan jokainen vieras on Jumalan lähettämä.
Aiemmin maa tunnettiin suomeksi nimellä Gruusia?

Luonto

Georgian luonto on upea ja vaihteleva. Maan pohjoisosaa leimaavat Suur-Kaukasuksen lumipeitteiset huiput. Etelämpänä sijaitsee Vähä-Kaukasus, jonka matalampi vuorijono jatkuu Turkin ja Armenian puolelle. Vuorten väleissä on hedelmällisiä laaksoja, joissa viljellään mm. viiniä. Maanviljely onkin Georgian tärkein elinkeino. Valtaosassa maata vallitsee subtrooppinen ilmasto, minkä ansiosta Georgiassa kasvavat niin sitrushedelmät, tupakka, puuvilla, tee, maissi ja moni muu viljelyskasvi.

Historia

Georgiassa on ollut asutusta varhaiselta kivikaudelta eli noin 5000 eKr lähtien. 300-luvulla Georgia kääntyi kristinuskoon, ja yhdessä Armenian kanssa se on yksi maailman vanhimpia kristillisiä valtioita. Georgiassa on lukemattomia historiallisia kristillisiä rakennuksia. Maan kansallissymboli on Pyhän Kolminaisuuden kirkko, joka sijaitsee eristyksissä korkealla Kaukasusvuoristossa.

Georgia eli loistokauttaan kuningaskuntana ja paikallisena suurvaltana 1100-luvulla, mutta 1200-luvulla mongolit valloittivat Georgian ja myöhemmin se joutui Osmanien valtakunnan ja Persian hallintaan. Georgiasta tuli osa Venäjää 1800-luvulla ja 1920-luvulla se pakotettiin yhdessä Armenian ja Azerbaidžanin kanssa liittymään Transkaukasian neuvostotasavaltaan, joka oli osa Neuvostoliittoa. Georgia on ollut itsenäinen, demokraattinen tasavalta vuodesta 1991. Vuoden 2003 presidentinvaalitulosta pidettiin väärennettynä, ja mielenosoittajat valtasivat parlamenttirakennuksen Tbilisissä. Vastavalittu presidentti joutui eroamaan, ja uudet vaalit määrättiin järjestettäviksi 2004. 

Tbilisi

Pääkaupunki Tbilisi sijaitsee Euroopan ja Aasian välisen muinaisen karavaanireitin varrella. Vanhassakaupungissa itämainen kulttuuri näkyy vahvasti. Kaupunki on toki myös moderni suurkaupunki kahviloineen ja ravintoloineen. Kannattaa kokeilla kansallista herkkua khachapuria, eräänlaista juustopiirakkaa. Tbilisissä voi myös rentoutua maanalaisissa kylpylöissä: tarjolla on kylvetystä ja hierontaa, jonka jälkeen tuntee itsensä kuin uudesti syntyneeksi. Kansallismuseossa on kiinnostava muinaislöytöjen kokoelma, ja kansallisgalleria esittelee georgialaista taidetta. Stalin syntyi Georgiassa, ja tunnin ajomatkan päässä Tbilisistä sijaitsee Stalinin synnyinkaupunki Gori, jossa voi tutustua hänen kotitaloonsa sekä hänelle omistettuun museoon.

Georgia

 • Albatrosin Georgia

  Koe Kaukasuksen parhaat palat: upea luonto, vaikuttavia kulttuurielämyksiä ja maailmanluokan gastronomiaa.

  4,3
  • 31-08-2024
  • 9 päivää
  • 1.598€
  Helsingistä
 • Georgia ja Armenia - Eurooppa kohtaa Aasian

  Tuhatvuotisia luostareita, vuoristomaisemia, vahvat ruoka- ja viiniperinteet sekä viehättävät suurkaupungit Jerevan ja Tbilisi.

  4,2
  • 20-09-2024
  • 12 päivää
  • 2.198€
  Helsingistä
Ota yhteyttä

Soita
09 31585999
(pvm/mpm)

Jaa tämä sivu