Kanada

Kanada on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin valtio, jossa riittää runsaasti nähtävää ja koettavaa: villiä preeriaa, korkeita vuoria, järvimaisemia, tundraa, miljoonakaupunkeja – ja tietysti jääkiekkoa. Kanadan ainoa rajanaapuri on etelässä sijaitseva Yhdysvallat. Pohjoisessa on Jäämeri, idän rantoja huuhtoo Atlantti ja lännessä on Tyyni valtameri. Maan itäosa on maan väkirikkainta aluetta. Täällä sijaitsevat Toronto, pääkaupunki Ottawa, ranskankielinen Quebec, Montréal ja Niagaran putoukset. Lännessä maisemia hallitsevat jylhät Kalliovuoret ja länsirannikon kruunu on kaunis Vancouverin kaupunki.

Asukasluku 34,5 milj.
Pääkaupunki Ottawa
Kielet Englanti ja ranska
Vaahteranlehti lipun keskellä on ollut kanadalaisuuden symboli 1700-luvulta lähtien.
Tiesitkö, että...
Kanadan suurimman kaupungin Montréalin perusti joukko ranskalaisia mystikkoja vuonna 1642?
Kanadassa on rakennettu ja käytetty menestyksellä ylikulkusiltoja eläimille?  Karhut, sudet, ahmat ja ilvekset ylittävät vilkkaita ajoväyliä turvallisesti.

Maatiedot

Palvelusektori työllistää noin kolme neljäsosaa Kanadan asukkaista ja tuottaa reilu kaksi kolmasosaa maan bruttokansantuotteesta. Kanada on epätavallinen muiden kehittyneiden länsimaiden joukossa, sillä alkutuotanto on tärkeässä osassa sen taloudessa. Mineraali- ja energiavarat ovat maan suurimmat talouden lähteet ja Kanadan preeriat ovat maailman tärkeimpiä vehnän ja muiden viljalajien toimittajia.

Englantia puhuvan enemmistön lisäksi Kanadassa on laaja ranskankielinen vähemmistö, joka on keskittynyt erityisesti Quebecin provinssiin. Noin 3,5 miljoonaa kanadalaista puhuu muuta kuin maan virallisia kieliä, suurin ryhmä on kiinankielinen väestö.

CN Tower Torontossa

Luonto

Kanada on kokonaispinta-alaltaan maailman toiseksi suurin valtio Venäjän jälkeen. Maantieteellisesti Kanada voidaan jakaa kuuteen alueeseen: Kanadan kilpeen, sisämaan tasankoihin, suurten järvien alueeseen, Appalakeihin, Kordillieerien poimuvuoristoon ja arktisiin saariin. Noin viidesosa Kanadan pinta-alasta on järviä tai kosteikkoja.
Stanley Park Vancouverissa

Ilmasto

Kanadan ilmasto on vaihteleva ja lämpötilaerot eri provinssien ja vuodenaikojen välillä ovat suuret. Talvet ovat yleensä kylmiä lukuun ottamatta Vancouverin seudun usein lauhoja talvia. Kesäkuukausina puolestaan lämpötila kohoaa korkeammalle sisämaassa (noin +25–30c).

Arktisten alueiden talvet ja kesät ovat muuta Kanadaa huomattavasti kylmempiä ja lämpötila yltää kesällä ylimmillään +15 c:een. Talvella arktisilla alueilla pakkasta on yleensä noin +25–30c, joskus jopa -50c.

Kanandan poliittinen ja hallinnollinen järjestelmä

Kanada on perustuslaillinen monarkia, jonka valtionpäämies on Yhdistyneen Kuningaskunnan hallitsija, Elisabeth II, Kanadassa on käytössä brittimallin mukainen parlamentaarinen demokraattinen järjestelmä. Maan ylin päätösvalta kuuluu kaksikamariselle parlamentille: senaatille (Senate) ja alahuoneelle (House of Commons), joita molempia johtaa puhemies. Toimeenpanovalta kuuluu hallitukselle, jota johtaa pääministeri.

Kanada

 • Inspiroiva Itärannikko - USA

  Philadelphia, Washington, New York, Boston ja Niagaran putoukset – historiaa, suurkaupunkeja ja mahtavaa luontoa sekä ripaus Kanadaa.

  4,3
  • 20-09-2024
  • 11 päivää
  • 3.198€
  Helsingistä
 • Mahtavat Kalliovuoret ja kaunis Vancouver

  Kalliovuorten kansallispuistojen mykistäviä maisemia ja yksi maailman viihtyisimmistä suurkaupungeista, Vancouver!

  4,4
  • 13-09-2024
  • 10 päivää
  • 3.998€
  Helsingistä
 • Uutuus

  Kalliovuoret ja risteily Alaskaan

  Kiertomatka ja risteily Kanadassa ja USA:n luonnoltaan kauneimmassa osavaltiossa Alaskassa. Hintaan sis. täysihoito ja Classic-juomapaketti.

  4,7
  • 26-05-2025
  • 15 päivää
  • 5.298€
  Helsingistä
Jaa tämä sivu