Matkat Albaniaan

Albania on vastakohtien maa, mistä löytyy korkeita vuoria ja ryntääviä jokia, alankomaiden rannikkoa ja Albanian rivieraa. Siellä on vanhoja kaupunkeja kirkkoineen ja moskeijoineen, mutta myös uudisrakennuksineen. Albanialaiselle keittiölle on ominaista italialainen ja kreikkalainen ruokakulttuuri.

Asukasluku 3 milj.
Pääkaupunki Tirana
Kieli albania
Tiesitkö, että...

että katolinen nunna Äiti Teresa, joka auttoi slummien asukkaita Kalkutassa, oli albanialaista syntyperää?

että Albania on Tanskan esimerkin mukaisesti perustanut oikeusasiamiehen toimiston?

Luonto

Albania sijaitsee Kaakkois-Euroopassa Adrianmeren rannalla. Se rajaa Montenegroa ja Kosovoa pohjoisessa, Pohjois-Makedoniaa idässä ja Kreikkaa etelässä. Maa on vuoristoinen (idässä korkein vuori on Korab, 2 764 metriä), mutta rannikolla on alankoa. Maassa on useita jokia, joista pisin on Drin. Albaniassa on rikas lintulajisto, ja kohteessa pesii tai esiintyy säännöllisesti yli 300 lajia. Leuto talvi-ilmasto tarkoittaa, että monet muuttolinnut viettävät talven rannikolla.

Elbasanin kaupunkia ympäröivät vehreät albanialaiset vuoret

Historia

Albania on ollut asuttu paleoliittista (noin 6000 eKr.) lähtien, jolloin maataloutta harjoitettiin. Noin 1250 eaa indoeurooppalaiset illyrialaiset, joista albaanien uskotaan polveutuvan, muuttivat alueelle. Noin 600 eaa kreikkalaiset perustivat siirtokuntia rannikolle, ja noin 400 vuotta myöhemmin maan valloitti Rooman valtakunta. Myöhemmin Albania kuului vuorotellen Bysantin, Bulgarian, Serbian ja n. 1400 jKr ottomaanien valtakunnan aikana. Maa itsenäistyi ensimmäisen kerran vuonna 1912. Toisen maailmansodan aikana Italia miehitti Albanian, Enver Hoxhan johtamat kommunistipartisaanit saivat valtaan Jugoslavian tuella sodan lopussa. Enver Hoxha, joka kannatti konkreettista kommunismia (myös kirjaimellisesti: hän rakensi yli puoli miljoonaa betonibunkkeria suojaamaan hyökkääviltä vihollisilta!), hallitsi maata kuolemaansa asti vuonna 1985. Viisi vuotta myöhemmin kommunistinen hallinto romahti, mutta tie demokratiaan on ollut ongelmallinen. 1990-luvun lopulla oli suuria poliittisia levottomuuksia (taloudellisten ongelmien ja Kosovon kriisin vuoksi), mutta uudella vuosituhannella poliittinen vakaus on lisääntynyt. Vuonna 2009 Albaniasta tuli Naton jäsen.

Rauniokaupunki Butrint

Matkustaminen Albaniaan

Maa on yksi Euroopan köyhimmistä, ja sitä on leimannut aiemmin levottomuus. Vuoden 2000 jälkeen olosuhteet ovat kuitenkin muuttuneet täysin, ja nykyään Albaniaa voidaan kuvata turvalliseksi maaksi matkustaa. Väestö on yleensä erittäin ystävällistä ja vieraanvaraista. Tieverkostoa on parannettu viime vuosina huomattavasti.

Tie Beratissa

Albania

 • Albania ja Adrianmeren rannikko

  Adrianmeren rannalla sijaitsevasta tukikohdastamme Sarandasta käsin koemme Unescon suojelemia kaupunkeja ja teemme retken vuoristoon.

  4,2
  • 2 lähtöä
  • 11 päivää
  • Alkaen 1.298€
  Helsingistä
 • Aleksanteri Suuren maailma

  Ainutlaatuinen matka Välimeren alueen kulttuurihistoriallisiin keitaisiin. Reitti vie vähemmän tunnettuun Pohjois-Makedoniaan sekä Kreikkaan ja Turkkiin.

  4,2
  • 10-09-2024
  • 10 päivää
  • 1.798€
  Helsingistä
Ota yhteyttä

Soita
09 31585999
(pvm/mpm)

Jaa tämä sivu