Bulgaria

Bulgaria lumoaa sinut kauniilla luonnollaan, vaikuttavilla vuoristomaisemillaan, viehättävillä kylineen, herkullisilla viineillään ja ystävällisellä paikallisväestöllään.

Asukasluku 7 milj.
Pääkaupunki Sofia
Kieli Bulgarsia - kirjoitetaan kyrillisillä aakkosilla
Bulgarian kolmiväri luotiin vuonna 1862. Värien yhdistelmä on variantti panslavilaisista väreistä.
Tiesitkö, että...

Bulgariassa päätä nyökytellään ei:n merkiksi ja päätä pudistetaan kyllä:n merkiksi.

Chalga on bulgarialaista popmusiikkia, joka sisältää itämaisia rytmejä.

Luonto

Bulgaria sijaitsee Kaakkois-Euroopassa Balkanin niemimaalla. Pohjoisessa Bulgarian naapurimaa on Romania, jossa Tonava virtaa vaihtelevine väreineen ja muodostaa kauniin rajan maiden välille. Etelässä Bulgarian rajojen toisella puolen ovat Kreikka ja Turkki, ja lännessä Makedonia ja Serbia. Itään ulottuu Mustameri. Balkanvuoret jakavat maan pohjoiseen ja etelään, ja vuoriston molemmilla puolilla on tasankoalueita. Eräs alue vuoristossa tunnetaan Ruusujen laaksona, jossa viljellään ruusuja maailman hajuvesiteollisuudelle. Bulgariassa tuotettu ruusunöljy on korkealaatuista ja sillä on ainutlaatuinen tuoksu. Viinitarhat leimaavat myös maisemaa laajoilla alueilla. Bulgaria tuottaa vuosittain 500 miljoonaa pulloa viiniä, jotka jakautuvat tasaisesti punaisiin ja valkoisiin viineihin.

Auringonlaskun säteet bulgarialaisten puiden välissä

Historia

Bulgaria oli tärkeä eurooppalainen valtio 800- ja 900-luvuilla ja oli kiistassa Bysantin valtakunnan kanssa Balkanin hallinnasta. Bulgarialainen valtio kukistui venäläisten toimesta vuonna 969, ja maa oli täysin murskattu ja tukahdutettu bysanttilaisen hyökkäyksen jälkeen vuonna 1018. 1300-luvun lopussa maa vallattiin osmaneiden toimesta, ja vasta vuonna 1878 se sai jälleen itsenäisyytensä. Bulgaria on ollut mukana useissa konflikteissa Balkanilla, ja toisen maailmansodan jälkeen maa oli Neuvostoliiton miehittämä ja julistettiin kommunistiseksi kansantasavallaksi. Neuvostoliiton hajottua Bulgaria muuttui vuonna 1990 parlamentaariseksi tasavallaksi, ja se liittyi EU:hun vuonna 2007.

Entinen pääkaupunki Veliko Tarnovo

Sofia

Sofia on 1,5 miljoonalla asukkaallaan Bulgarian suurin kaupunki. Maan pääkaupungissa kannattaa vierailla mahtavassa Alexander Nevskin katedraalissa vuodelta 1912, joka vetää sisäänsä jopa 7 000 ihmistä. Siellä on myös ikonimuseo, jossa on ortodoksista kirkkotaidetta - yksi Bulgarian tunnusmerkeistä. Car Osvoboditel -bulevardi johtaa kohti keskeistä Sankt Nedelja -aukiota, jossa jotkut Sofian vanhimmista rakennuksista ovat ryhmittäin, mukaan lukien Pyhän Yrjön kirkko, joka on yksi Bulgarian vanhimmista arkkitehtonisista teoksista. Jos haluat kokea kaupungin vilinää, suuri keskusmarkkinahalli - Halite - ruokineen, vaatteineen, musiikkeineen, elektronisine tavaroineen sekä lukuisine kauppiaineen ja myyjineen on hyvä valinta.

Valtava Alexander Nevskin katedraali

Ruse

Ruse sijaitsee Tonavan etelärannalla ja on Bulgarian tärkein satamakaupunki - sitä kutsutaan myös "Itä-Euroopan Wieniksi". Kaupunki on Bulgarian viidenneksi suurin, ja siellä asuu noin 150 000 ihmistä. Vastarannalla sijaitsee romanialainen kaupunki Giurgiu, ja näiden kahden kaupungin välillä on silta, niin sanottu ystävyys silta, vuodelta 1954. Kaupungin keskeinen kokoontumispaikka on Vapauden aukio, joka perustettiin 1930-luvulla. Siellä sijaitsee kaupungin kaunis teatteri, oikeustalo ja kaupungintalo. Aukion keskellä kohoaa Vapausmuistomerkki, joka muistuttaa voitosta osmaneja vastaan vuonna 1878. Rusessa on monia pieniä viihtyisiä katuja taidekäsityöliikkeineen ja gallerioineen.

Perinteistä bulgarialaista keramiikkaa
Jaa tämä sivu