Saksa

Saksa on 80,7 miljoonalla asukkaallaan Keski-Euroopan runsasväkisin valtio ja yksi maailman johtavista teollisuusmaista. Jalkapallon hallitsevalla maailmanmestarimaalla on matkailijalle paljon tarjottavaa. Tuhdin ruoan ja erinomaisen oluen lisäksi. Pääkaupunki Berliini on ehdottomasti useammankin käynnin arvoinen.

Asukasluku 80,7 milj.
Pääkaupunki Berliini
Kieli Saksa
Saksan lippu

Berliini

Kulttuurin näkökulmasta tarkasteltuna mikään muu kaupunki Saksassa ei yllä Berliinin tasolle. Isot, vanhat museot sijaitsevat Museumsinselin museosaarella Berliinin tuomiokirkon ja Lustgartenin kupeessa. Museumsinselin museoihin kuuluvat mm. Altes Museum, sekä Pergamon, jossa on esillä klassisen antiikin, muinaisen Lähi-idän ja islamilaisen taiteen aarteita. Kaikki tämä sijaitsee vain kivenheiton päässä Alexanderplatzilta ja Berliinin ylpeydestä, Fernsehturmista eli televisiotornista. Tornin huipulla sijaitsevasta pyörivästä ravintolasta on hulppeat näkymät yli kaupungin. Kävele pitkin Unter den Lindeniä Brandenburgin portille, joka oli yksi entisen DDR:n ja Länsi-Saksan välisistä raja-asemista. Käy katsomassa myös Holokaustin muistomerkin kivilabyrinttia. Berliinissä voi juutalaista historiaa ja kulttuuria kokea useassa paikassa eikä vähiten valtavassa juutalaismuseossa. Berliiniin matkustavan on luonnollisesti koettava myös sykkivä eurooppalainen kulttuurikeskus ja edistykselliset galleriat Auguststrassella ja Linienstrassella Mitten kaupunginosassa. Lähistöllä sijaitsee Hackesche Höfen putiikkikortteli. Prenzlauer Bergin entinen työläiskortteli on tutustumisen arvoinen, vaikka se on saanutkin perusteellisen kasvojen kohotuksen ja on nykyään varsin trendikäs. Käy myös Friedrichshainissa, jossa on yhä vallattuja taloja, tai Kreuzbergissä, jossa maahanmuuttajakulttuurit sekoittuvat suurkaupungin boheemeihin. Älä unohda myöskään hienostuneempaa Charlottenburgia Länsi-Berliinissä. Charlottenburgissa odottavat viehättävät ostoskadut pikku putiikkeineen, kalliit tavaratalot ja ylelliset näyttelytilat, kuten Helmuth Newton Foundation.

Frankfurt

Finanssikaupunki Frankfurt am Mainia kutsutaan lempinimellä Manhattan, mikä viittaa sekä kaupungin horisonttiin pilvenpiirtäjineen että siellä liikkuvaan rahaan. Kaupungissa sijaitsevat sekä Saksan keskuspankin että Euroopan keskuspankin pääkonttorit. Frankfurtin korkein rakennus on Commerzbank, joka on 258 m korkea – korkeampi kuin yksikään muu toimistorakennus Euroopassa. Frankfurt on sykkivä, moderni metropoli, mutta siellä on myös useita kiinnostavia museoita.

Itä- ja Pohjois-Saksa

Matkalla Saksaan voi käydä tutustumassa vanhoihin kaupunkeihin entisen Itä-Saksan puolella: Leipzigiin, Dresdeniin ja vanhaan kulttuurikaupunkiin Weimariin. Weimar tunnetaan Goethen ja Schillerin kaupunkina, jossa Weimarin tasavalta perustettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Hampuri, jonka asukasluku on 1,7 miljoonaa, on Saksan toiseksi suurin kaupunki.

München

Marienplatz Münchenin keskustassa vilisee elämää ja mahtipontiset rakennukset, kuten Neues Rathaus, Altes Rathaus, Theaterinerkirche sekä uudempi Fünf Hofe, ihastuttavat. München on edistyksellinen kulttuurikaupunki. Pinakothek der Modernessa saksalaiset impressionistit, kuten Emil Nolde ja Ludvig Kirchner, esittäytyvät rinta rinnan Bauhaus-taiteilijoiden, modernien installaatioiden ja muiden nykyaikaista mediaa hyödyntävien taiteellisten ilmaisumuotojen  kanssa. Pinakothek der Moderne on jatkoa yhtä vaikuttaville kokoelmille Alte ja Neue Pinakothekissa, jotka myös sijaitsevat Barer Strassella. Münchenin nähtävyyksiin kuuluu luonnollisesti Olympiapuisto, jossa vuoden 1972 olympialaiset järjestettiin. Valtavassa olympiakylässä, joka seisoo kuin valkea, aaltoileva kukkula vihreässä puistossa, on nykyisin asuntoja. Ympärillä seisovat urheiluareenat, joilla suuret urheilijapersoonat taistelivat kultamitaleista. Telttaa muistuttavan Olympiastadionin suunnittelija on Frei Otto. Viime vuosiin saakka se toimi jalkapallojoukkue Bayern Münchenin kotikenttänä, mutta nykyään siellä järjestetään lähinnä konsertteja. Käy hienossa ja interaktiivisessa BMW-museossa, joka sijaitsee olympiakaupunginosassa.

Muu Etelä-Saksa

Baijerissa on muitakin kiinnostavia paikkoja. Bayreuth tunnetaan musiikkijuhlista, jotka on omistettu Wagnerin oopperamusiikille, Bamberg kuuluisasta sinfoniaorkesterista ja hyvästä oluesta, Nürnberg keskiaikaisesta idyllistä, taidemaalari Albrecht Dürerin kotitalosta ja oikeustalosta, jossa pidettiin kuuluisat oikeudenkäynnit toisen maailmansodan päätyttyä. Tutustu myös Baden-Württembergiin ja sen pääkaupunkiin Stuttgartiin, maistele viinejä Rheinland-Pfalzissa ja vieraile Moselin ja Reinin varsilla sijaitsevissa romanttisissa linnoissa. Suosittelemme lisäksi barokkikaupunkeja Fuldaa ja Rüdesheimia, jotka molemmat sijaitsevat Hessenissä kuten myös Kassel, joka tunnetaan Documenta-taidefestivaaleista. 
Jaa tämä sivu