Matkusta Bosnia ja Hertsegovinaan
Bosnia ja Hertsegovina on tasavalta Balkanin niemimaalla. Maa sijaitsee Adrianmeren rannalla ja rajautuu Kroatiaan, Montenegroon ja Serbiaan. Bosniassa ja Hertsegovinassa on kaunis ja monimuotoinen luonto sekä avoin ja vieraanvarainen väestö. Maa oli aiemmin osa Jugoslaviaa ja koki Jugoslavian hajoamisen jälkeen väkivaltaisen ja verisen sisällissodan.
Että yksi Euroopan kahdesta jäljellä olevasta alkuperäisestä metsästä sijaitsee Bosniassa ja Hertsegovinassa.
Tito rakennutti salaisen bunkkerin Konjicin kaupungin läheisyyteen, johon mahtuu yli 350 henkilöä.
Luonto
Bosniassa ja Hertsegovinassa kohtaat upean luonnon. Lähes puolet maasta on peitetty metsillä, ja täällä on vuoristomaisemia tiheine havumetsineen, kohisevia smaragdinvihreitä jokia, jotka leikkaavat syviä rotkoja, peilityyniä järviä ja vaikuttavia vesiputouksia. Adrianmeren eteläpuolella sijaitsevilla laaksoilla on viljelyalueita, joilla kasvatetaan kiivejä, sitruunoita, mandariineja ja viinirypäleitä. Maassa on useita kansallispuistoja, kuten Sutjekan kansallispuisto, jossa on lintutieteellisiä reservaatteja, maan korkein kohta 2386 metrin korkeudessa ja 20 000 vuotta vanha alkuperäismetsä, Perucica.
Historia
Bosniassa ja Hertsegovinassa väestö puhuu ajasta ennen sotaa, sotien aikana ja niiden jälkeen - ja viitattu sota on 1992–95 käyty sisällissota. Ennen sotaa ulottuu useiden vuosisatojen päähän, aina Rooman valloittamisesta, slaavien muutosta Bosniaan 600-luvulla ja osmanien valloituksesta ensin Bosniaan ja myöhemmin Hertsegovinaan 1400-luvulla. Itävalta-Unkari liitti alueen itseensä vuonna 1908, mikä johti nuoren bosnialaisen serbin murhaamaan Itävalta-Unkarin kruununperillisen Franz Ferdinandin vuonna 1914. Murha oli tunnetusti ensimmäisen maailmansodan alkusysäys. Sen jälkeen Bosnia ja Hertsegovina liitettiin Jugoslavian kuningaskuntaan, ja seurasi toinen maailmansota, jonka jälkeen vuonna 1945 Bosnia ja Hertsegovina tuli yhdeksi kuudesta tasavallasta Josip Titon johtamassa Jugoslavian kansantasavallassa.
Jugoslavian hajoamisen jälkeen Bosnia ja Hertsegovina tunnustettiin itsenäiseksi valtioksi vuonna 1992. Väestö oli alusta asti hyvin hajanainen, ja bosnian serbit julistivat oman tasavaltansa, Republika Srpskan, ja he onnistuivat nopeasti saamaan hallinnan suurimmasta osasta maata. Tämä oli verisen sodan alku, joka kesti 3,5 vuotta, bosnialaisten muslimien (bosniakkien) ja bosnialaisten kroaattien taistellessa bosnialaisia serbejä vastaan. Vuonna 1994 bosniakkien ja bosnialaisten kroaattien muodostama federaatio syntyi, mutta heillä oli vaikeuksia taistella yhdessä bosnialaisia serbejä vastaan. Konflikti uuden federaation ja Republika Srpskan välillä jatkui, ja se huipentui vuonna 1995 bosnialaisten serbien tekemiin joukkomurhiin Srebrenican ja Zepan bosniakkien enklaveissa. Suuren kansainvälisen painostuksen jälkeen lokakuussa 1995 onnistuttiin saamaan taistelevat osapuolet allekirjoittamaan rauhansopimus. Sisällissodan aikana noin 100 000 ihmistä menetti henkensä, ja noin puolet väestöstä ajettiin pakolaisiksi.
Tänään valtion presidenttiys jaetaan konsortiona, joka jakaa vallan bosniakkien, serbien ja kroaattien kesken rotaation kautta. Nuori valtio nauttii nyt rauhallisista oloista ja on täynnä suurta optimismia tulevaisuuden suhteen.
Sarajevo
Sarajevo on Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupunki. Kaupunki on jännittävä sekoitus historiaa, kulttuuria, sotaa ja politiikkaa. Sarajevolla on jäänteitä osmanien ajalta, mikä näkyy erityisesti kapeilla, kivikivillä päällystetyillä basaarikujilla Baščaršijassa, joka on ollut Sarajevon vilkas kauppapaikka 1500-luvulta lähtien. Kadut on nimetty käsityöläisten mukaan, jotka aikoinaan harjoittivat liiketoimintaa täällä.
Kauppakadut lähtevät pitkältä aukiolta, joka muun muassa sisältää yhden kaupungin kuuluisimmista juomavesilähteistä, Sebilj-fonteinin. Myös nämä suihkulähteet ovat peräisin osmanien valtakunnasta, ja Sebilj-fonteini, joka alun perin rakennettiin vuonna 1754 bosnialaisen visiirin Mehmed-Paša Kukavican toimesta ja joka myöhemmin rakennettiin uudelleen vuonna 1891 palon jälkeen, on yhä käytössä.
Myös vanhankaupungin alueella sijaitsee yksi Sarajevon tunnetuimmista arkkitehtonisista teoksista, Gazi-Husrev Begin moskeija.
Sarajevolla on myös historiaa Itävalta-Unkarin aikana, ja se näkyy muun muassa pääliikenteen varrella Miljacka-joella, Obala Kulina Banalla. Siellä voi nähdä loisteliaita fasadeja, jotka on luotu Itävalta-Unkarin keisarikunnan aikana, mukaan lukien vuonna 1909 rakennettu pääpostitoimisto, joka on Wienin postipankin esikuvana. Postitoimisto pommitettiin vuonna 1992, mutta nyt sen ulkoseinät ja sisustus on jälleen rakennettu entiseen komeuteensa. Matkan varrella muistolaatat muistuttavat siitä, että täällä, Latiner-sillalla, Itävalta-Unkarin kruununperillinen Franz Ferdinand murhattiin - tapahtuma, joka osaltaan lietsoi ensimmäisen maailmansodan.
Sarajevo kärsi massiivisista pommituksista ja piirityksestä vuosina 1992-95, mutta laaja jälleenrakennus on taas tuonut kaupungin jaloilleen. Nyt Sarajevo on ravistellut sodan pölyt itsestään, ja ortodoksiset kirkot ja moskeijat seisovat rinnakkain kommunististen rakennusten ja vilkkaiden kahviloiden kanssa.
Mostar
Mostar sijaitsee kauniisti kahden puolen välkkyvää, vihreää Neretva-jokea ja on Bosnia ja Hertsegovinan viidenneksi suurin kaupunki. Mostar on tunnettu ikonisesta sillastaan Stari Most, jota pidetään Mostarin symbolina. Alkuperäinen silta oli peräisin osmanien ajalta, kuten historiallinen vanhakaupunki, joka huokuu itämaista tunnelmaa. Mostar kärsi sisällissodassa, ja silta, joka tuhoutui kroaattibosnialaisten pommituksissa, on nyt jälleenrakennettu, ja tänään Mostar näyttäytyy yhtenä Bosnian ja Hertsegovinan kauneimmista ja viehättävimmistä kaupungeista.
Ei kaukana Mostarista ja myös Neretvan varrella sijaitsee vanha, UNESCOn suojeltu kaupunki Počitelj, jossa on linnoitus vuodelta 1383, rakennettu kuningas Tvrtkon toimesta. Hieman sisämaassa sijaitsee osittain Blagaj Dervish-luostari, ja maailman toiseksi eniten vierailtu pyhiinvaelluskaupunki katolikoille, Medjugorje, jossa uskovat ja uteliaat kokoontuvat Ilmestysvuorelle.