Matkat Montenegroon

Montenegro – mustien vuorten maa – on tasavalta Balkanilla. Balkanin korkeimpien vuorenhuippujen ja Adrianmeren kauneimman rannikon välissä. Kulttuuriaarteet, ainutlaatuinen luonto ja rikas historia ovat kuin piilossa. Maassa on hyvin säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja ja se houkuttelee kulinaarisilla kokemuksilla ja edullisilla hinnoilla.

Asukasluku 620.000
Pääkaupunki Podgorica
Kieli montenegro
Tiesitkö, että...

että Durmitorin kansallispuiston Taran rotko on maailman toiseksi suurin Grand Canyonin jälkeen?

että James Bond -elokuvaa Casino Royale kuvattiin Montenegrossa?

Montenegron luonto

Rannikkoalueita ja Scutari-järven alamaita lukuun ottamatta Montenegro on vuoristoinen maa, jossa vuoret kohoavat tasaisesti kohti Adrianmerta. Montenegron luonto on ainutlaatuinen ja monipuolinen. Pienessä maassa on lukemattomia jokia, järviä ja syviä kanjoneita. Maan suurin kansallispuisto Durmitor on kooltaan yli 160 neliökilometriä ja siellä kohoaa lähes 50 vuorenhuippua, jotka ovat yli 2000 metriä merenpinnan yläpuolella. 

Albanian ja Montenegron rajalla sijaitseva Skadar-järvi on Balkanin suurin järvi ja sen pinta-ala on yli 450 neliökilometriä. Alueella on runsaasti kala- ja lintulajeja, ja ainoana paikkana Euroopassa siellä elää pelikaaniyhteisö.

Historia

Montenegrossa oli vain harvaan asuttu vaeltavia paimenia ja 1300-luvulla oli olemassa serbialaista alkuperää oleva ruhtinaskunta, kunnes turkkilaiset ottomaanit hyökkäsivät Eurooppaan 1300- ja 1400-luvuilla. 

Urhea Stefan Crnogorai perusti liittoutumassa venetsialaisten kanssa kaksi kauppapaikkaa Adrianmerelle vuonna 1485. Stefanin johtama Montenegro vahvisti itsenäisyytensä vuoteen 1516 saakka, jolloin maa muuttui teokraattiseksi valtioksi.  

Monet sodat ja levottomuudet ovat leimanneet Balkanin historiaa. Vuonna 1852 Montenegrosta tuli jälleen ruhtinaskunta Venäjän ja Itävallan tunnustamisen jälkeen. Prinssi, ja myöhemmin kuningas Nikolaus (Nikita) hallitsi maata vuosina 1860-1918 ja hänestä tuli yksi maan lähihistorian tärkeimmistä henkilöistä. 

Nikita syrjäytettiin, kun Montenegro liitettiin Jugoslaviaan vuonna 1918. Vuonna 1945 Montenegrosta tuli monien kuningaskuntavuosien jälkeen tasavalta Jugoslavian liittotasavallassa. Maa itsenäistyi vasta vuonna 2006 Jugoslavian hajottua, ja sitä seuranneen Serbian liiton jälkeen. 21. toukokuuta 2006 järjestettiin kansanäänestys Serbian liiton purkamisesta.

Kotorin historia venetsialaisena kaupunkina näkyy yhä kaupungin katukuvassa.

Montenegron kaupunkeja

Podgorica, entinen Titograd, on Montenegron suurin kaupunki . Podgorica oli vuoteen 1993 saakka Montenegron tosiasiallinen pääkaupunki – arvonimi, joka on nyt luovutettu Cetinjen kaupungille. Podgoricassa on 200 000 asukasta ja se tarjoaa muun muassa kauniita puistoja, suuria bulevardeja ja viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita merenrannalla. Kaupunki on ollut 1990-luvulta lähtien rakennusbuumissa, kun uusia julkisia rakennuksia ja yksityisiä liikealueita on rakennettu. Podgorican uusi, moderni maamerkki Ylösnousemuksen katedraali valmistui vuonna 2003. 

Kaupungin alkuperäinen maamerkki oli ottomaanien vuonna 1667 rakentama kellotorni Sahat Kula. Podgorican ulkopuolella on Montenegron viinialueet. Montenegron viinintuotanto ulottuu kauas ajassa taaksepäin ja viini on tänä päivänä yksi maan suurimmista vientituotteista.

Cetinje on yksi Montenegron kauneimmista ja historiallisesti merkittävimmistä kaupungeista. Kaupunki perustettiin 1400-luvun lopulla ja se on ollut maan pääkaupunki vuodesta 1878. Montenegron kuninkaallinen perhe on jättänyt jälkensä kaupunkiin.

Budva sijiatsee "rivieralla" Dalmatian eteläisimmässä osassa. Kaupunki perustettiin 2500 vuotta sitten ja on siten Adrianmeren rannikon vanhin kaupunki. Vanhakaupunki sijaitsee kauniilla kannaksella, jota ympäröivät venetsialaiset kaupunginmuurit.

Budvan vanhakaupunki

Montenegro

 • Montenegro kaikille aisteille

  Balkanin korkeimpien vuorten ja Adrianmeren kauneimman rannikon välissä piilottelee kulttuuriaarteita, ainutlaatuista luontoa ja kiehtovaa historiaa

  3,7
  • 5 lähtöä
  • 8 päivää
  • Alkaen 1.198€
  Helsingistä
 • Kiertomatka Balkanilla

  Historiallinen matka läpi Bosnia-Herzegovinan, Kroatian, Montenegron, Kosovon, Serbian ja Pohjois-Makedonian.

  4,4
  • 2 lähtöä
  • 12 päivää
  • Alkaen 1.948€
  Helsingistä
Ota yhteyttä

Soita
09 31585999
(pvm/mpm)

Jaa tämä sivu