Pohjois-Amerikka

Pohjois-Amerikan manner on pohjoisella pallonpuoliskolla, Intian ja Atlantin valtamerien välissä.

Pinta-alaltaan Pohjois-Amerikka on maailman kolmanneksi suurin manner Afrikan ja Aasian jälkeen. Manner on täynnä kontrasteja. Elämää sykkivät kaupungit, vaihtelevat maisemat, autiot erämaat, etninen monimuotoisuus ja monipuolinen kulttuuritarjonta tekevät mantereesta hienon matkakohteen.

Pinta-ala 24,2 milj. km²
Asukasluku 360 milj.
Suurimmat kaupungit (asukasluvun mukaan)
 • New York City – 8 milj.
 • Los Angeles - 4 milj.
 • Chicago - 2,7 milj.
 • Toronto - 2,7 milj.
 • Houston - 2,1 milj.
Tiesitkö, että...
Kanadassa on noin 60% kaikista maailman järvistä? Maassa arvioidaan olevan noin 2 milj.järveä
 Hartsfield–Jacksonin lentokenttä Atlantassa, Georgian osavaltiossa on matkustajamäärällä mitattuna maailman vilkkain kenttä.

Maantiede

Pohjois-Amerikka on täynnä vastakohtia: monikulttuurisia suurkaupunkeja, vaikuttava luonto, kaukaisia erämaita, valtavasti nähtävyyksiä ja maailmanluokan huvittelumahdollisuuksia. Pohjois-Amerikka sijaitsee pohjoisella pallonpuoliskolla, Tyynenmeren itäpuolella, Atlantin länsipuolella, Jäämeren pohjoispuolella ja Etelä-Amerikan pohjoispuolella. Pohjois-Amerikan pinta-ala on 22 227 450 km² ja se on maailman kolmanneksi suurin manner Euraasian ja Afrikan jälkeen.

Kanada

Jasperin kansallispuisto Albertan provinssissa Kanadassa on pinta-alaltaan noin 11 000 km², ja puistoon mahtuu niin leveitä laaksoja, jylhiä vuoria, jäätiköitä, metsiä, alppiniittyjä kuin vesistöjäkin. Myös eläimistö on rikas: mustakarhuja, antilooppeja, preeriasusia ja monia muita eläinlajeja, joita on paras tarkkailla vähän kauempaa. Kanadassa lomaillessaan ei kannata ohittaa myöskään Banffin kansallispuistoa tai kaunista Icefield Parkwaytä, joka yhdistää edellä mainitut kaksi kansallispuistoa. Kalliovuorilla odottavat korkeuksiin kohoavat vuorenhuiput, upeat vuoristojärvet, kuohuvat joet ja mahdollisuus nähdä karhuja ja biisoneita. On Kanadassa toki myös suurkaupunkeja. Toronto on Pohjois-Amerikan viidenneksi suurin kaupunki. 80 etnistä ryhmää, 170 kansallisuutta ja yli 100 kieltä tekevät tästä Ontarion provinssin pääkaupungista yhden maailman monikulttuurisimmista kaupungeista. Torontoa voi käydä ihailemassa 553,3 m korkeasta Canadian National Towerista, joka oli maailman korkein rakennus aina vuoteen 2010, jolloin Dubain Burj Khalifa valmistui.
Karhu Banffin kansallispuistossa Kanadassa

USA

Naapurimaa Yhdysvallat tunnetaan miljoonakaupunkien horisonteissa seisovista lasisista ja teräksisistä pilvenpiirtäjistä. Empire State Building ja Chrysler Building New Yorkissa ovat unohtumaton näky. New York on toki muutakin kuin kiiltävää arkkitehtuuria: huipputaidetta maailman parhaissa museoissa ja gallerioissa, shoppailijan unelmakohde sekä yöelämää, joka ei pääty ennen kuin seuraavan päivän New York Times on jaettu lehtikioskeihin. Ei pidä unohtaa myöskään perinteikästä ja melkoisen eurooppalaista Uutta-Englantia ja Bostonia tai Kalliovuoria ja villiä länttä Idahossa, Montanassa, Wyomingissä ja Coloradossa. Näkemisen arvoisia ovat niin ikään preeriaosavaltiot Kansas, Nebraska ja Etelä-Dakota, jossa sijaitsee Mount Rushmoren kuuluisa muistomerkki, johon on veistetty USA:n neljän presidentin (George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln ja Theodore Roosevelt) kasvot. Kannattaa matkustaa tutustumaan vanhaan gangsterikaupunkiin ja jännittävään arkkitehtoniseen laboratorioon Chicagoon, jossa sijaitsevat USA:n korkeimmat pilvenpiirtäjät. Tyynenmeren rannikolla odottavat valaat, delfiinit ja merileijonat. Musiikin ystävä suuntaa New Orleansiin, Nashvilleen tai Memphisiin. Kalifornian autiomaat, viinitilat, kansallispuistot ja glamoröösit Hollywood-hotellit houkuttelevat matkailijaa länsirannikolle.
Geysir Yellowstonen kansallipuistossa

Pohjois-Amerikka

 • New York, New York

  Aktiivinen matka yhteen maailman kiehtovimmista ja monipuolisimmista suurkaupungeista. Omatoimisesti ja suomalaisen matkanjohtajan mukana.

  4,5
  • 3 lähtöä
  • 7 päivää
  • Alkaen 1.698€
  Helsingistä
 • Mahtavat Kalliovuoret ja kaunis Vancouver

  Kalliovuorten kansallispuistojen mykistäviä maisemia ja yksi maailman viihtyisimmistä suurkaupungeista, Vancouver!

  4,4
  • 13-09-2024
  • 10 päivää
  • 3.998€
  Helsingistä
 • Uudet 2025 lähdöt

  Willi Länsi - USA

  Kolme mahtavaa suurkaupunkia, upeita kansallispuistoja, maisemallista ilotulitusta ja erämaan rauhaa. Matka tarinoiden ja unelmien Amerikkaan.

  4,6
  • 3 lähtöä
  • 15 päivää
  • Alkaen 3.998€
  Helsingistä