Lähde matkalle Kroatiaan

Kroatialla on Adrianmeren kaunein rannikko. Taivaansininen, kirkas ja puhdas vesi huuhtoo hiekkarantoja ja pohjoisessa Istrian niemimaalta historialliseen UNESCON maailmanperintöluetteloon kirjattuun Dubrovnikin kaupunkiin ulottuvan saariston jyrkänteitä. Kroatian kulttuuri- ja luontoperintö on poikkeuksellinen, maassa on useampia UNESCOn suojelemia kohteita.

Asukasluku 3,9 milj.
Pääkaupunki Zagreb
Kielet Kroatia
Kroatian lippua koristavat viisi historiallista vaakunaa.
Tiesitkö, että...

Tiesitkö, että Washingtonin Valkoisella talolla ja Diocletianuksen palatsilla on yhteisiä piirteitä? Molemmat rakennukset on rakennettu lähellä Splitin kaupunkia sijaitsevan Bračin saaren kivestä.

Tiesitkö, että tunnettu nukketeatterifestivaali pidetään Zagrebissa? Tapahtuma järjestetään heinäkuussa, ja sen aikana voit paitsi katsella esityksiä, myös käydä taiteellisissa käsityöpajoissa ja käsinukkenäyttelyissä.

Zagreb

Värikkäät raitiovaunut kulkevat Ban Josip Jelačić -aukion läpi jakaen Zagrebin kahteen osaan: ylä- ja alakaupunkiin. Pohjoisessa sijaitsee Donji Grad, joka koostui aikoinaan erillisistä, nykyään toisiinsa yhdistyneistä keskiaikaisista Kaptolin ja Gradecin kaupungeista. Tänne tullaan rukoilemaan Kiviportilla (Kamenita Vrata) Jumalan äidille. Ja muodikkaasti pukeutuneita nuoria voi tavata alueen lukuisissa vilkkaissa kahviloissa ja baareissa. 

Kaupungin silhuettia koristavat kapeat tornit, joita voi ihailla kävellen ylös jyrkkiä katuja pitkin tai matkustaen historiallisella 120-vuotiaalla Uspinjačan raitiotiellä. Eteläosassa sijaitsee uusi alakaupunki, jonka halkaisee vilkasliikenteinen pääkatu Ilica. Tässä erinomaisesti suunnitellussa kaupunginosassa on helppo löytää mukava kahvilaa tai ravintola. Zelena Potkova on valtava kaupunkipuisto, joka lintuperspektiivistä muistuttaa vihreää hevosenkenkää, jota ympäröivät tärkeimmät kulttuurikohteet, mm. arkeologinen ja etnografian museo, kansallisteatterija  kasvitieteellinen puutarha. Strossmayerin vanhojen mestareiden galleria, jossa on Kroatian tiede- ja taideakatemian kokoelmat. Vielä enemmän viheralueita on Jarun-järven ympärillä Zagrebin toisessa päässä, Maksimir-puistossa tai Mirogojin renessanssiajan hautausmaalla, kaupungin vastakkaisessa päässä. Kannattaa käydä pääkaupungin pohjoispuolella sijaitsevissa historiallisissa kaupungeissa, Samoborissa tai Varaždinissa. 

Istrian niemimaa

Kroatian rannikko alkaa Istrian niemimaalta, joka on suosittu lomakohde. Täällä on Rovinjin kaupunki, jossa on kauniita venetsialaisia palatseja. Poreč, jossa on UNESCON maailmanperintöluetteloon merkitty Euphrasius-basilika ja Pula, jossa James Joyce asui ja opetti. Pulan käyntikortti on upea 1. vuosisadalta peräisin oleva roomalainen amfiteatteri. Siellä järjestetään klassisen musiikin konsertteja ja teatteriesityksiä. Se on UNESCON maailmanperintöluetteloon merkitty monumentti.

Pulasta voi purjehtia Brijuni-saarille, jotka nykyään muodostavat kansallispuistoalueen. Siellä oli entisen Jugoslavian presidentin Titon kesäresidenssi, jossa hän vastaanotti ulkomaisia vieraita. Istrian niemimaa on täynnä pieniä viehättäviä kyliä, jotka ovat kuuluisia hyvästä ruuasta, joka on usein maustettu tryffeleillä. Erityisen kuuluista niistä on Motouvunin kaupungin ympäristö. Vanha kaupunki Opatija houkuttelee matkailijoita rannikkoalueiden viehätysvoimalla ja kävely kävelykadulla on kuin matka menneisyyteen.

Kvarnerin lahti

Kvarnerin lahti, sijaitsee Istrian niemimaan ja Kroatian pohjoisrannikon välissä. Kvarnerin lahden suurin kaupunki on teollisuuskaupunki Rijeka, ja sen pääsaaret ovat Cres, Lošinj, Rab ja Krk. Kuten monissa muissakin Kroatian paikoissa, siellä voit löytää lukuisia hiekkarantoja ja lomakohteita naturisteille. Kroatian tämän rannikko-osan läpi matkustettaessa kannattaa pistäytyä sisämaahan, vaikkapa voidaksesi ihailla Plitvice järvien kansallispuistoa, jossa peräkkäin toisiinsa liittyvien karstijärvien alueella viihtyy runsas eläimistö ja kasvisto tai voit käydä Paklenican kansallispuistossa, joka on kuuluisa erinomaisista kalliokiipeilyolosuhteista.

Etelä-Kroatia

Suunniteltaessa matkoja Kroatiaan on ehdottomasti otettava huomioon Dalmatia, jossa pitkin rannikkoa sijaitsevat saaret tarjoavat matkailijalle koko joukon mielenkiintoisia kohteita. Kannattaa käydä satamakaupunki Zadarissa, josta pääsee nopeasti Kroatian saaristoon. Älä ohita Šibenikia, jossa vetoaa noin 500 vuotta sitten rakennettu Pyhän Jaakon katedraali (UNESCON maailmanperintöluettelossa). Splitin satamassa kelluvat luksusjahdit ja vanhassakaupungissa on mukava kulkea, se on rakennettu Rooman keisarin Dioklecianin palatsin raunioille. Splitin läheisyydessä voit löytää huomattavasti enemmän kaupunkeja, joissa on roomalaisajan arkkitehtuuria - esimerkiksi Solin, jonka paikalla sijaitsi antiikinaikainen Salona, tai kaunis Trogir.

Dubrovnik

Lähes jokainen Kroatian matkaa suunnitteleva harkitsee vierailua Dubrovnikiin, joka on luultavasti yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Dubrovnikin vanhankaupungin säilyminen liittyy UNESCON koordinoimaan laajaan jälleenrakennusohjelmaan. Peruskorjaus oli erityisen tarpeellinen Jugoslaviassa käydyn sodan jälkeen, jonka aiheuttamia tuhoja Dubrovnikaan ei välttänyt. Vanhakaupunki pitää nähdä ylhäältä, kaupungin muureilta, joista on myös kaunis näkymä Adrianmerelle ja ympäristön saarille. Kävele Stradun kadulla tai käy täydellisesti säilyneissä Rektorin ja Sponzan renessanssipalatseissa. Dubrovnikissa riittää viehättäviä kahviloita ja ravintoloita. Voit virkistäytyä veden äärellä, kaupungin lähellä sijaitsevalla Lapadin tai Babin Kukin niemellä. Kannattaa käydä Lokrumin saarella, jonne pääset lautalla noin puolessa tunnissa. Erittäin lähellä ovat myös Bosnia ja Hertsegovina sekä Montenegro, jotka houkuttelevat maalauksellisilla Mostarin tai Kotorin kaupungeilla, ja etäisyys niihin on vain noin tunnin ajomatka Dubrovnikista. Kotorin vanhakaupunki, samoin kuin Dubrovnik, ovat kokonaisuudessaan kirjattu UNESCON maailmanperintöluetteloon.

Kroatian saaret

Pagin saari on kuuluisa esim. nuorisolle järjestettävistä lomatapahtumista. Purjehdi rauhalliselle Visin saarelle tai tutustu laventelintuoksuiseen Hvariin, missä paikallisiin venesatamiin kiinnitetyt huvipurret todistavat tämän paikan suosiosta varakkaiden keskuudessa. Kannattaa ehdottomasti käydä Bračin saarella, sen viehättävässä kaupungissa Bolissa ja siellä sijaitsevalla yhdellä Kroatian tunnetuimmista hiekkarannoista, Zlatni Ratilla.  Kannattaa matkustaa Korčula-saaren ympäri ja pysähtyä Vela Lukan lomakeskukseen samannimisen lahden rannalla. Korčulan asukkaat ovat vakuuttuneita siitä, että kuuluisa kauppias ja matkustaja Marco Polo syntyi heidän saarella riippumatta siitä, onko se totta vai ei. Siellä on Marco Polo-kyltin alla runsaasti kauppoja ja ravintoloita sekä museo.

Kroatia on kaunis maa, jossa voit viettää upean loman viehättävällä Adrianmeren rannikolla tai saarilla, jotka kilpailevat menestyksellisesti huomiosta Kreikan saarien kanssa.

Kroatia

 • Kaunis Kroatia

  Rentoutumista ja elämyksiä viehättävässä ympäristössä Adrianmeren rannalla.

  4,3
  • 17-10-2024
  • 8 päivää
  • 1.498€
  Helsingistä
 • Uutta

  Kaunis Kroatia - yksin yhdessä

  Dalmatian kaunis rannikko ja tukikohtana hotelli Adrianmeren rannalla vanhassa Vodicen kalastajakaupungissa.

  • 19-10-2024
  • 8 päivää
  • 1.498€
  Helsingistä
 • Kiertomatka Balkanilla

  Historiallinen matka läpi Bosnia-Herzegovinan, Kroatian, Montenegron, Kosovon, Serbian ja Pohjois-Makedonian.

  4,4
  • 2 lähtöä
  • 12 päivää
  • Alkaen 1.948€
  Helsingistä
Jaa tämä sivu