Puola
Vihreät kukkulat, mielenkiintoinen historia ja trendikkyyttä henkivät keskiaikaiset kaupungit odottavat sinua Puolassa. Krakova houkuttelee vilkkaan kulttuurielämän lisäksi arkkitehtuurilla, jossa yhdistyy goottilainen, barokkilainen ja art nouveau -tyyli. Kaupunkien ulkopuolella odottavat lukuisat luontopolut, joita seuraamalla voi patikoida läpi tiheiden metsien ja leveiden jokien rantoja pitkin. Suolakaivoksiinkin tutustuminen on todellinen elämys.
Luonto ja maantiede
Puolan historia
Yhdistynyt Puola sai ensimmäisen hallitsijansa vuonna 960. Keskiajalla maa kärsi rajuista yhteenotoista uskontoon ja hallintoon liittyen, ja maa ajautui 1500- ja 1600-luvuilla sotaan Venäjän, johon sillä on aina ollut huonot välit, ja Ruotsin kanssa. Puolalaiset halusivat liittoutua ruotsalaisten kanssa kukistaakseen Venäjän.
Vuosisatojen saatossa Puola on jaettu erikokoisiin alueisiin ja se on ollut sekä itsenäinen valtio että venäläisten, preussilaisten ja itävaltalaisten vallan alla. Maa itsenäistyi lopullisesti ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa mutta rauhaa ei kestänyt kauan, koska puolalaiset, juutalaiset ja saksalaiset ajautuivat nopeasti väestöryhmien välisiin kahakkoihin. Poliittinen ilmapiiri oli myös tulenarka: Vallankaappaukset, perustuslain muutokset ja diktatuurimainen hallinto tulivat väestölle tutuiksi.
Nähtävyydet
Puolan matkan kohokohtia on vierailu Krakovassa. Vanhassa pääkaupungissa historia on vahvasti läsnä ja kaupungin vanhassa osassa vallitsee ainutlaatuinen tunnelma. Täällä on paljon elegantteja kapeita katuja, korkeita kirkontorneja ja vanhoja rakennuksia. Wawelin katedraali, josta käsin Puolaa vuosisatojen ajan hallittiin, on täynnä vaikuttavaa renessanssin arkkitehtuuria ja kuninkaallisia esineitä. Krakovassa kannattaa ehdottomasti myös tutustua 40 000 m2 suuruiseen Vanhankaupungintoriin (puolaksi Rynek Glowny), joka on Euroopan suurin tori. Krakovassa voit myös käydä Oskar Schindlerin emalituotteita valmistaneella tehtaalla, josta tuli turvapaikka lähes 1200 juutalaisille. Tehdas toimii nykyisin museona. Hiukan Krakovan ulkopuolella sijaitsee Wieliczkan suolakaivos, jossa on 300 kilometriä maanalaisia tunneleita. Kaivoksessa kaikki on tehty suolasta, mukaan lukien 900 m2 kokoinen kappeli kaikkine koristeineen ja esineineen.