Itävalta

Auringonsäteet hellivät rinteillä sijaitsevia idyllisiä puutaloja ja talojen terasseilta on upea näkymä Alppien vehreään laaksoon. Värikkäät kukat luovat jännittäviä kuvioita luonnon vehreyteen. Vuorien rinteillä laiduntaa lehmiä, joiden kauloista roikkuvien kellojen kilinä kaikuu laakson rauhallisuudessa. Kaukana täältä sijaitsee aivan toisenlainen maailma, jossa teekuppien kilinä sekoittuu iloiseen puheensorinaan aidon wieniläisen sacherkakun ääressä. Itävalta on kaikkea tätä, ja paljon muuta!

Asukasluku 8,7 milj.
Pääkaupunki Wien
Kieli Saksa
Itävallan lippu on peräisin 1200-luvulta ja se on maailman vanhimpia lippuja.
Tiesitkö, että...
saksa on Itävallan virallinen kieli mutta unkari, kroatia ja slovenia ovat virallisia vähemmistökieliä?
wieninleike on Itävallan lainsäädännön mukaan nimisuojattu? Oikeaoppinen wieninleike tehdään vasikasta.

Tiroli

Alpit täyttävät yli 60 prosenttia Itävallan pinta-alasta. Valtio on jaettu yhdeksään osavaltioon, joista kaikilla on oma parlamentti ja hallitus.

Kevään saapuessa Alpeilla sijaitsevaan Tirolin osavaltioon on ehkä vaikea kuvitella, että vain pari kuukautta aiemmin alueella kuhisi tuhansittain laskettelua rakastavia turisteja. Monen mielestä Tirolista löytää Euroopan parhaimmat laskettelurinteet. Suosittuja kohteita ovat muun muassa valtavat St. Antonin ja St. Christophin hiihtokeskukset Arlbergin alueella sekä Kitzbühelin hiihtokeskus, jossa joka vuosi järjestetään Hahnenkammin alppihiihdon maailmancupin kilpailut. 

Tirolin osavaltion pääkaupungissa Innsbruckissa asuu 134 000 asukasta. Innsbruck on Patscherkofelin ja Karwendelin vuorten laaksossa sijaitseva yliopistokaupunki täynnä suloisia pieniä katuja ja kulturellia tunnelmaa. Kaupunkiin tulee vuosittain tuhansia vaihto-oppilaita eri puolilta maailmaa. Tirolissa kannattaa tutustua myös idylliseen Zell am Zillerin kaupunkiin, joka sijaitsee Zillerin laaksossa. Myös Inn-joen varrelta löytyvä Kufsteinin kaupunki sekä modernia ja perinteistä arkkitehtuuria taitavasti yhdistelevä Mayerhofen ovat vierailun arvoisia kohteita.

Kärnten

Itävallan eteläisin osavaltio on Kärnten, jonka pääkaupunki on Klagenfurt. Osavaltion toiseksi suurin kaupunki Villach sijaitsee aivan rajanaapureiden Italian ja Slovenian rajalla. Suosittuja kohteita Kärntenissä ovat muun muassa Wörthersee-järven rannoilla sijaitsevat kaupungit sekä Itävallan korkein vuori Glossglockner. Glossglocknerin hengästyttävän kauniit maisemat kannattaa kokea Grossglockner Hochalpenstrassen lähes 50 kilometriä pitkää serpentiinitietä ajamalla. Tiestä noin puolet sijaitsee yli 2000 metrin korkeudessa ja se yhdistää Kärntenin ja Salzburgin osavaltiot. Salzburg on myös Salzburgin osavaltion pääkaupunki ja samalla Itävallan neljänneksi suurin kaupunki.

Salzburg

Salzburgissa syntynyt säveltäjä Mozart on vahvasti läsnä kaupungissa. Mozartplatz-aukion keskellä komeilee Mozart itse, tosin patsasmuodossa. Jos haluat tutustua yhteen Itävallan suurimmista säveltäjistä tarkemmin, voit käydä museoksi muutetussa Mozartin syntymäkodissa ja kuulla enemmän esimerkiksi säveltäjän lapsuusvuosista. Monen muun itävaltalaisen kaupungin tavoin myös Salzburg sijaitsee Alppien juurella. Kamera kannattaa pitää mukana, sillä alueella on useita kauniita vesiputouksia ja upeita järvimaisemia. Itävallassa vierailuun kannattaa myös sisällyttää käynti Werfenissä sijaitseviin Eisriesenwelt-jääluoliin sekä Zell am Seen talviurheilupaikkana tunnettuun kaupunkiin.

Wien

Itävallassa on runsaasti kauniita vuoristomaisemia, ja täällä on erinomaiset mahdollisuudet aktiiviseen lomaan esimerkiksi vaelluksen parissa, mutta pääkaupunki Wien on loistava kohde varsinkin kulttuurista kiinnostuneelle. Kaupunki on onnistunut säilyttämään keisari Frans Joosef I:n aikaisen loiston. Suurten säveltäjien Mozartin, Schubertin, Mahlerin, Beethovenin ja Straussin sävellyksistä voi nauttia Wienin valtionoopperassa (Wiener Staatsoper), jossa musiikkia soittaa maailmankuulu sinfoniaorkesteri Wienin filharmonikot.

Wienissä on asukkaita 1,6 miljoonaa, joka on noin viidesosa koko Itävallan asukasluvusta. Tonavan varrella sijaitsevassa Wienissä on runsaasti nähtävää, kuten suuri 60 000 m2 kattava museoalue nimeltään MuseumsQuartier (MQ). Muita tunnettuja kohteita ovat Sigmund Freudin museo sekä goottilainen Stephansdom eli Pyhän Tapanin tuomiokirkko, jonka 137 metriä korkeasta tornista on vaikuttava näkymä kaupungin kattojen ylle. Valkoisista lipizzanhevosista tunnetun Espanjalaisen ratsastuskoulun esityksiä pääsee seuraamaan Hofburgin palatsialueella.

Wien on arkkitehtonisesti upea kohde, sillä kaupungissa on monia rakennuksia sekä Itävalta-Unkarin ajalta 1800-luvulta että myös 1900-luvun taitteesta, jolloin Wien tuli tunnetuksi sesessionistien luomasta art nouveau -tyylistä. Tyyliä kutsutaan myös jugendiksi, ja yksi suuntauksen tyylikkäimmistä esimerkeistä on Otto Wagnerin suunnittelema Postsparkassen pääkonttori vuodelta 1906. Jugendtyyliä näkee myös monissa wieniläisissä kahviloissa, jotka kuuluvat Unescon Aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Wien on paljon muutakin kuin tuulahdus mennyttä maailmaa mutta kaduilla kävellessä ei voi välttyä ajattelemasta millaista elämä on ollut vuosisatoja sitten.

Jaa tämä sivu