Lähi-itä

Matka Lähi-itään tarkoittaa auringonlaskuja aavikolla, koskemattomia hiekkarantoja ja raamatullisia paikkoja, jotka tekevät vaikutuksen uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta.

Dubaissa, yhdessä Yhdistyneiden arabiemiraattikuntien emiraateista, on lukemattomia lähes epätodellisilta vaikuttavia rakennusprojekteja. Muutamassa vuodessa Dubai on kehittynyt huomaamattomasta kauppapaikasta pröystäileväksi, matkailijoiden suosimaksi suurkaupungiksi. Kiertomatka Israelissa on kuin paluu rippileirille – tutunkuuloiset Jerusalem, Beetlehem ja Nasaret tulevat nyt myös nähtyä. Israel on paljon muutakin kuin muinaismuistoja ja Raamatun historiaa. Jerusalemin uudessa kaupunginosassa ja Tel Avivin lukemattomissa ravintoloissa ja yökerhoissa moderni elämä sykkii kuin missä tahansa eurooppalaisessa kaupungissa. Jos muinaisten kulttuurien tuhatvuotiset jäänteet kiinnostavat, löytyy Lähi-idästä aarteita. Erityisesti Petran rauniokaupunki Jordanian autiomaassa on näkemisen arvoinen. Kallioseinämiin hakatut talot, temppelit ja hautakammiot hämmästyttävät nabatealaisten 500-luvulla eKr. rakentamassa kaupungissa. Älä unohda myöskään risteilyä Persianlahdella, öljyllä rikastunutta Bahrainia tai Omanin sulttaanikuntaa ja sen pääkaupunkia, Lähi-idän vanhinta olemassa olevaa kaupunkia, Muscatia.

Pinta-ala 5.200.000 km²
Asukasluku 232 milj.
Suurimmat maat (asukasluvun mukaan)
  • Iran – 82 milj.
  • Irak – 38 milj.
  • Saudi-Arabia – 28 milj.
  • Jemen – 27 milj.
  • Syyria - 17 milj.
Tiesitkö, että...
maapallon matalin kohta on Lähi-idässä? Kuollutmeri on noin 400 m merenpinnan alapuolella.
Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, eli Emiraatit koostuvat seitsemästä emiirikunnasta?

Maantiede

Pinnanmuodoiltaan Lähi-itä on pääasiassa tasamaata. Vuoristoa löytyy Turkista, Iranista ja Jemenistä. Alueen korkein paikka, Damavand-vuori Iranissa, on 5 165 m korkea. Maailman matalin kohta löytyy Jordanian, Länsirannan ja Israelin rajalla sijaitsevasta Kuolleestamerestä, joka on 418 m merenpinnan alapuolella. Valtaosa Lähi-idästä on aavikkoa, eivätkä mielikuvat vesipiippua polttavista, kamelilla ratsastavista beduiineista loputtomalla hiekka-aavikolla ole täysin virheellisiä. Perinteistä paimentolaiselämää viettäviä beduiiniheimoja löytyy nimittäin vielä useista Lähi-idän maista, kuten Syyriasta, Irakista, Jordaniasta ja Saudi-Arabiasta.

Lähi-itä-termin määritteleminen ei ole täysin yksiselitteistä, mutta alue kattaa perinteisesti Aasian lounaisosat. Mukaan luetaan joskus joitakin Pohjois-Afrikan valtioita. Lähi-itä on pikemminkin poliittinen ja kulttuurinen määritelmä kuin maantieteellinen. Islam on useimpien maiden valtauskonto ja muodostaa yhteisen kulttuuripohjan koko alueelle. Toinen yleispiirre on merkittävät öljyvarannot, joiden ansiosta kuivuudesta kärsivät valtiot, kuten Irak, Iran, Kuwait, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat, ovat rikastuneet.

Kuollutmeri Israelissa

Nähtävyyksiä

Matka Lähi-itään tarkoittaa auringonlaskuja aavikolla, koskemattomia hiekkarantoja ja raamatullisia paikannimiä, jotka tekevät vaikutuksen uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta. Dubaissa, yhdessä Yhdistyneiden arabiemiraattikuntien emiraateista, on lukemattomia lähes epätodellisilta vaikuttavia rakennusprojekteja. Muutamassa vuodessa Dubai on kehittynyt huomaamattomasta kauppapaikasta pröystäileväksi, jetsetin suosimaksi suurkaupungiksi. Kiertomatka Israelissa on kuin paluu rippileirille – tutunkuuloiset Jerusalem, Beetlehem ja Nasaret tulevat nyt myös nähtyä. Israel on paljon muutakin kuin muinaismuistoja ja Raamatun historiaa. Jerusalemin uudessa kaupunginosassa ja Tel Avivin lukemattomissa ravintoloissa ja yökerhoissa moderni elämä sykkii kuin missä tahansa eurooppalaisessa kaupungissa. Jos muinaisten kulttuurien tuhatvuotiset jäänteet kiinnostavat, löytyy Lähi-idästä aarteita. Erityisesti Petran rauniokaupunki Jordanian autiomaassa on näkemisen arvoinen. Kallioseinämiin hakatut talot, temppelit ja hautakammiot hämmästyttävät nabatealaisten pääkaupungiksi 500-luvulla eKr. rakennetussa kaupungissa. Älä unohda myöskään risteilyä Persianlahdella, öljyllä rikastunutta Bahrainia tai Omanin sulttaanikuntaa ja sen pääkaupunkia, Lähi-idän vanhinta olemassa olevaa kaupunkia, Muscatia.
Petran kaupunki Jordaniassa

Jordania, Petra ja Kuollutmeri

Petra, yksi maailman suurimmista ihmisen luomista nähtävyyksistä, pääkaupunki Amman sekä Wadi Rumin aavikkomaisemat ja rentoutumista Kuolleellamerellä.

4,5
  • 2 lähtöä
  • 8 päivää
  • Alkaen 1.698€
Helsingistä