Matkat Pohjois-Makedoniaan

Pohjois-Makedoniassa tapaat ylpeitä ja pirteitä ​​ihmisiä, keiden avoimuus ja vieraanvaraisuus jää varmasti mieleen. Ja sinulla on paljon koettavaa. Nauti esimerkiksi vanhanaikaisesta hyvästä ruoasta grillattujen vihannesten ja lihan kera, maukkaasta salaatista ja itse leivotusta leivästä – ja kokeile ihania viinejä joiltakin Balkanin suurimmilta viinintuottajilta. 

Asukasluku 2,1 milj.
Pääkaupunki Skopje
Kieli makedonia
Lippu otettiin virallisesti käyttöön vuonna 1995 ja se esittää nousevaa aurinkoa. Punainen väri symboloi ihmisten taistelua vapaudesta ja aurinko valoa, nuoruutta, iloa ja vapautta.
Tiesitkö, että...

että äiti Teresa syntyi Pohjois-Makedonian pääkaupungissa Skopjessa albanilaisille vanhemmilleen vuonna 1910? Skopjen keskustassa on hänelle omistettu museo.

että Pohjois-Makedoniasta peräisin oleva oopiumi on maailman vahvin?

Luonto Pohjois-Makedoniassa

Pohjois-Makedonia on upea, vuoristoinen sisämaavaltio Balkanin niemimaalla, jota ympäröivät etelässä Kreikka, lounaassa Albania, pohjoisessa Kosovo ja Serbia ja idässä Bulgaria.

Pohjois-Makedonian luonto on vaikuttava. Maisema on vehreää ja vehreää, ja upeat vuoristomuodostelmat, tasangot, hedelmälliset laaksot, jyrkät joet ja syvät järvet ovat ominaista alueelle. Maa sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, ja se kärsii usein tuhoisista maanjäristyksistä.

Ohridin kaupunki samannimisen järven takana

Historia

Pohjois-Makedonia on tasavalta, joka perustettiin vuonna 1992 Jugoslavian sosialistisen liittotasavallan hajottua. Siitä lähtien nimestä Makedonia on käyty Kreikan kanssa kiistoja, ja kansainvälisten piirien mukaan maalle on annettu tilapäinen nimitys entiseksi Jugoslavian tasavallaksi Makedoniaksi (FYROM). Kiista johtuu siitä, että Kreikan luoteisosaa on vuosisatojen ajan kutsuttu Makedoniaksi ja että Makedonian tasavalta käyttää symboleja ja hahmoja, jotka historiallisesti kuuluvat Kreikan Makedonialle.

Rooman keisari Hadrianuksen rakentama amfiteatteri tuhoutuneessa Heraclean kaupungissa

Tämä koskee esimerkiksi Aleksanteri Suurta. Hän oli Kreikan Makedonian kuningas ja eli vuosina 356-323 eKr. Hän valloitti erittäin laajan alueen, joka ulottui nykyisen Pohjois-Makedonian, Traakian, Kreikan, Persiaan ja Intiaan ja Afganistaniin asti, mutta ei laajasti. Helmikuussa 2019 Makedonia ja Kreikka sopivat, että entisen Makedonian tulee muuttaa nimensä Pohjois-Makedoniaksi.

Nykyisen Makedonian (FYROM) maa-alueen väestö on muiden Balkanin maiden tavoin elänyt hyvin myrskyisän historian ja ollut Jugoslavian, Serbian ja Ottomaanien vallan alla. Tänään n. neljäsosa tasavallan väestöstä on albaaneja.

Makedonian kuninkaan ja Aleksanteri Suuren isän Philip II:n rintakuva

Skopje

Skopje on ollut maan pääkaupunki toisen maailmansodan päättymisestä lähtien, jolloin Makedoniasta tuli Jugoslavian tasavalta. Tuolloin kaupunkia kuvailtiin yhdeksi maailman kauneimmista, kunnes vuonna 1963 tapahtunut voimakas maanjäristys raunioitti 80 prosenttia kaupungista, mikä kantaa edelleen jälkensä.

Vuodesta 2014 lähtien Skopjea on kunnostettu ja modernisoitu valtavasti. Skopjen keskustassa seisoo nyt uusi, suuri Aleksanteri Suuren patsas, joka on maan suuri ylpeys. Hänen mukaansa on nimetty myös moottoritie, lentokenttä ja sairaala naapurimaiden Kreikan suureksi pettymykseksi. Yksi suurista turistinähtävyyksistä Skopjessa on suuri Millennium-risti Vodno-vuoren huipulle, joka pystytettiin vuonna 2002 kristinuskon 2000-vuotispäivän muistoksi.

Ohrid

Ohrid sijaitsee kauniilla Ohrid-järvellä, joka on osa Albanian ja Pohjois-Makedonian välistä rajaa. Järvi on Balkanin niemimaan syvin, ja sekä kaupunki että järvi ovat Unescon maailmanperintöluettelossa. Kaupunki on yli 3000 vuotta vanha ja siten yksi Balkanin alueen vanhimmista.

Ohridissa sinulla on paljon nähtävää yhdessä paikassa. Kaunis järvimaisema on dramaattisten vuorten ja ainutlaatuisen luonnon ympäröimä. Kaupungissa on lukemattomia historiallisia ja uskonnollisia nähtävyyksiä. Keskiajalla kaupunkia kutsuttiin Balkanin Jerusalemiksi, koska siellä oli lukemattomia kirkkoja ja kappeleita. Kaupunki on vilkas ympäri vuoden, ja vanhankaupungin kävelykadulla on paljon pieniä kauppoja sekä lukuisia ravintoloita ja viihtyisiä kahviloita.

Pyhän Johanneksen kirkko sijaitsee kauniilla paikalla Ohrid-järven rannalla

Pohjois-Makedonia

 • Kiertomatka Balkanilla

  Historiallinen matka läpi Bosnia-Herzegovinan, Kroatian, Montenegron, Kosovon, Serbian ja Pohjois-Makedonian.

  4,4
  • 2 lähtöä
  • 12 päivää
  • Alkaen 1.948€
  Helsingistä
 • Aleksanteri Suuren maailma

  Ainutlaatuinen matka Välimeren alueen kulttuurihistoriallisiin keitaisiin. Reitti vie vähemmän tunnettuun Pohjois-Makedoniaan sekä Kreikkaan ja Turkkiin.

  4,2
  • 10-09-2024
  • 10 päivää
  • 1.798€
  Helsingistä
Ota yhteyttä

Soita
09 31585999
(pvm/mpm)

Jaa tämä sivu