Irlanti

Irlannissa on jyrkkiä kallioseinämiä, vihreitä niittyjä, persoonallisia kaupunkeja ja kiinnostavaa historiaa. Vihreällä saarella asuu ystävällinen ja ylpeä kansa, johon on helppo tutustua tuopillisen tai viskilasillisen ääressä.

Asukasluku 4,7 milj.
Pääkaupunki Dublin
Kieli Iiri ja englanti
Irlanti
Tiesitkö, että...
Irlannilla on eniten Euroviisuvoittoja?
ensimmäinen tax free -myymälä maailmassa avattiin lentokentälle Irlannissa vuonna 1947?

Irlannin saari

Irlanti on Euroopan kolmanneksi suurin saari, joka jakautuu Iso-Britannialle kuuluvaan Pohjois-Irlantiin ja Irlannin tasavaltaan. Irlannin historia ulottuu noin vuoteen 7 000 eKr., jolloin metsästäjät tulivat Irlantiin todennäköisesti Skotlannin kautta. Noin 500 eKr. maahan saapui kelttejä. Keltit olivat indoeurooppalainen kansa, joita asui myös Skotlannissa, Ranskassa ja Portugalissa. Keltit ovat vaikuttaneet suuresti Irlannin historiaan.

Irlannin nähtävyydet

Dublinin perustivat tanskalaiset ja norjalaiset viikingit vuonna 841 jKr. Keskiajalla normannit ottivat kaupungin haltuunsa ja rakensivat mm. Dublinin linnan vuonna 1204. Linna rakennettiin puolustustarkoituksiin, mutta siellä oli tilaa myös hallinnolle ja kuninkaallisille kruununjalokiville. Kruununjalokivet ryöstettiin vuonna 1907 eikä niitä ole koskaan löydetty. Dublinin linna on toiminut vuosien varrella monenlaisten tapahtumien näyttämönä. Viimeksi siellä järjestettiin Irlannin presidentin virkaanasettajaiset.

Dublinissa sijaitsee myös kuuluisa Trinity College, jonka perusti kuningatar Elizabeth I vuonna 1592. Yliopistossa ovat opiskelleet monet tunnetut henkilöt, kuten esimerkiksi kirjailijat Jonathan Swift, joka kirjoitti Gulliverin retket, sekä Bram Stoker, Draculan hahmon luoja.

Dublinin lounaispuolella sijaitsee Cobhin satamakaupunki, josta kolmannes Irlannin väestöstä lähti 1848 – 1850 merimatkalle Amerikkaan paremman elämän toivossa. Heidän joukossaan oli teini-ikäinen Annie Moore, josta tuli ensimmäinen Ellis Islandilla New Yorkin edustalla maihin astunut siirtolainen. Annie Mooren patsas löytyy sekä Cobhista että New Yorkista.

Vihreä saari

Irlanti tunnetaan nimellä Vihreä saari. Golfvirran vaikutuksen ansiosta ilmasto on leuto. Irlannin rannikko on kaunis dramaattisine kallioseinämineen, poukamineen ja vuonoineen. Yksi maan upeimmista nähtävyyksistä on Cliffs of Moher, joka on Unescon maailmanperintölistalla. Kahdeksan kilometriä kallioseinämää, joka putoaa 200 metriä jyrkästi alas mereen, saa kenet tahansa haukkomaan henkeä.

Joulutunnelmaa Irlannissa

Lähde joulumatkalle Irlantiin ja nauti Galwaysta ja Dublinista, jotka on koristeltu joulua varten.

4,3
  • 2 lähtöä
  • 5 päivää
  • Alkaen 998€
Helsingistä
Jaa tämä sivu