Kiina

Kiina on jo vuosisatojen ajan kiehtonut kaukaisena ja salaperäisenä maana. Jättimäinen imperiumi on täynnä nähtävää. Vanhat keisarilliset pääkaupungit Peking, Xian, Suzhou ja Hangzhou. Moderni Shanghai ylpeilee huipputeknologialla ja pilvenpiirtäjillä. Kiinan muuri ja Kielletty kaupunki sekä Xianin terrakottasotilaiden armeija. Vastapainona Jangtsenjoen risteily, Kolmen rotkon pato ja Suzhoun upeat puutarhat.

Asukasluku 1,3 miljardia
Pääkaupunki Peking
Kielet Kiina
Kiinan kansantasavallan lippu
Tiesitkö, että...

Kiinan muuri on paljon pidempi kuin aiemmin on oletettu? Kiinan valtion tekemien kaivausten perusteella muurin kokonaispituus on noin 21 196 kilometriä.

Kiinan kielessä on yli 40 000 kirjoitusmerkkiä? Jotta arkipäivässä pärjää, tarvitsee osata "ainoastaan" noin 4000 merkkiä.

Maantiede ja Ilmasto

Kiinan valtava alue on koti 1,3 miljardille ihmiselle eli viidennekselle koko maailman väestöstä. Suurin osa väestöstä asuu Kiinan itäisellä puoliskolla, Jangtsejoen ja Huang Hen, eli Keltaisen joen hedelmällisellä maaperällä. Maan länsipuoli on melko harvaan asutettu. Maantieteellisesti Kiina on jaettu keskeltä pystysuuntaan kahtia: länsipuoli on täynnä korkeita vuoria ja tasankoja ja itään mentäessä maisema muuttuu tasaisemmaksi. Tällä alueella on suuria alavia tasankoja. Luoteessa ja Mongolian rajan tuntumassa hiekkaa levittävät Gobin ja Taklamakanin suuret aavikot. Valtavan pinta-alan vuoksi ilmasto vaihtelee pohjoisen lauhkeasta etelän subtrooppiseen ilmastoon.

Kiinan historia

Kiina on yksi maailman vanhimmista sivilisaatioista. Kiinalaisista kulttuureista vanhimmat ovat syntyneet noin kuusi tuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Koko maan pitkän historian ajan Kiina on ollut joko mahtava valtakunta, joka alisti naapureitaan tai kokoelma pienempiä dynastioita, jotka yrittivät puolustautua hunneja, tataareja, mongoleja ja muita valloittajia vastaan. Keisarit ovat hallinneet maata menneisyydessä. Suurin mullistus tapahtui vuonna 1949, kun Kiinan tasavalta julisti Maon johtajakseen. Mao ryhtyi muuttamaan valtavaa imperiumia, maanomistajat menettivät maansa ja niistä muodostetiin kollektiivitiloja tai alueita uusille tehtaille. Maon kuoleman (1976) jälkeen kova kommunistinen linja pehmeni hieman. Pian hyväksyttiin uusi perustuslaki, jossa priorisoitiin talouskasvua ja ideologian modernisointia.

Kaupankäynnillä on aina ollut merkittävä rooli Kiinassa. Erityinen kiitos tästä kuuluu Silkkitielle, joka yhdisti Euroopan ja Länsi-Aasian. Kiina ei ole säästynyt eurooppalaisilta vaikutteilta, vaikka maa ei koskaan ole ollutkaan siirtomaana. Silkkitien kautta kulkeneet kauppiaat toivat eurooppalaista kulttuuria Kiinaan. Vanhoja kiinalaisia keksintöjä on monia, esimerkiksi keramiikkatuotteet, kalligrafia, ilotulitteet ja nuudelit (joiden, nimi muuttui spagetiksi, kun ne saapuivat Italiaan). Myös arkkitehtuurin ja oopperan juuret ovat Kiinassa.

Uskonnot ja kommunismi Kiinassa

Kiinassa on kolme pääuskontoa: taolaisuus, kungfutselaisuus ja buddhalaisuus. Kiina on hallitusmuodoltaan kansantasavalta, jota hallitsee Kiinan kommunistinen puolue (KKP). Talousjärjestelmältään se ei kuitenkaan ole kommunistinen, vaan "sosialistinen markkinatalous", joka on eräänlainen yhdistelmä suunnitelmataloutta ja vapaata markkinataloutta. Kiina on edelleen pitkälti maatalousmaa ja suurin osa kiinalaisista saa elantonsa riisistä, vehnästä ja soijasta. Viime vuosina talouskasvu on ollut nopeaa ja keskelle kommunistista maata on perustettu erityisiä talousalueita, joissa yksityiset ja ulkomaiset investoinnit voivat kukoistaa ilman, että hallitus puuttuu niihin.

Kiinan nähtävyydet

Yhdelle matkalle on mahdotonta sisällyttää kaikkia Kiinan nähtävyyksiä. Vaivattominta on keskittyä tiettyihin alueisiin tai teemoihin – ja palata maahan aina uudestaan. Vanhat keisarilliset kaupungit tarjoavat historiaa ja kulttuuria koko rahan edestä. Pekingissä voit nähdä Taivaallisen rauhan aukion, Kielletyn Kaupungin ja tietenkin Kiinan muurin vuoristossa, kaupungin pohjoispuolella. Xianissa Kiinan ensimmäisen keisarin hautaa vartio edelleen vaikuttava terrakottasotilaiden armeija. Etelämpänä voit tutustua Suzhoun ja Hangzhoun kaupunkeihin. Jangtse-joen varsilla voit nähdä taidokasta puutarhataidetta, viehättäviä kanavakaupunkeja ja teepensasmaisemia. Hongkongissa ja Shanghaissa on tulevaisuus tätä päivää. Nämä metropolit ovat kiehtova sekoitus itämaista mystiikkaa ja moderneja elämäntapoja.

Etelä-Kiinassa jaden vihreät joet virtaavat dramaattisten kalliomuodostelmien läpi Yunnanin ja Fujianin maakuntiin. Jangtsen jokiristeily on rentouttava tapa kokea maan vastakohdat modernin elämän ja vanhojen perinteiden välillä.

UUTUUS

Kiehtova Kiina – Shanghai, Suzhou ja Zhouzhuang

Metropolin sykkeestä kanavakaupungin rauhallisille vesireiteille. Lähde mukaan Kiinaan suomalaisen matkanjohtajan mukana. Kiinnostavia retkiä ja makuelämyksiä!

  • 14-03-2025
  • 10 päivää
  • 2.398€
Helsingistä
Jaa tämä sivu