Malta

Ainutlaatuinen Maltan saarivaltio on yksi Euroopan suosituimpia kohteita. Ja hyvästä syystä – sekä historia, kulttuuri, herkullinen ruoka että taivaansininen meri ovat aina lähellä. Strategisesti tärkeän sijainnin ansiosta Maltasta on tullut arabialaisten, italialaisten ja pohjoisafrikkalaisten vaikutteiden mielenkiintoinen sekoitus.

Asukasluku 400.000
Pääkaupunki Valletta
Kieli Malta ja englanti
Lipun vasemmassa yläkulmassa näkyvän Yrjön ristin Malta sai toisessa maailmansodassa osoittamastaan urheudesta.
Tiesitkö, että...
että H.C. Andersen kävi Maltalla vuonna 1840? Hän kuvasi kokemuksiaan matkakertomuksessa En digters bazar (1842).
että Maltan pienin saari, Comino, on täysin autoton ja siellä on vain yksi rakennus, Comino Hotel?

Maltan maantiede ja historia

Malta koostuu kuudesta saaresta, joista vain kolme on asuttuja. Suurin saarista on Malta. Seuraavaksi suurin on Gozo, joka sijaitsee Maltan luoteispuolella ja jolla on 37 000 asukasta. Näiden kahden pääsaaren välissä sijaitsee Comino. Kaiken kaikkiaan Maltalla, jonka pinta-ala on vähän Espoota pienempi, asuu noin 400 000 asukasta. Kyse on siis yhdestä maailman tiheimmin asutusta valtiosta. Malta itsenäistyi Iso-Britanniasta 1964. Britit olivat pitäneet valtaa saarella 174 vuotta. Maltaa olivat hallinneet aiemmin myös foinikialaiset sekä turkkilaiset.

Vallettan nähtävyydet

Kauppakadun menoa leimaavat ihmiset, jotka neuvottelevat hinnoista, sekä pussit, jotka natisevat uusien ostosten painosta. Täällä myydään vaatteita, elektroniikkaa ja paikallisia käsitöitä. Muutamat sinisävyiset Mdina-lasit kimaltelevat väliaikaisella myyntipöydällä, ja käsinkirjoitetut kyltit opastavat maltalaisessa myyjäviidakossa. Merchant Streetillä on myös houkuttelevia kauppahalleja, joissa on tarjolla tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, lihaa ja kalaa, kuten nyljettyjä kaniineja ja vastapyydettyjä muste- ja miekkakaloja – hyvää ruokahalua! Kauppahallit ovat tervetullut pysähdyspaikka, kun kiertelee kiemuraisia sivukatuja pääkaupungissa Vallettassa, jota jo 1700-luvulla pidettiin yhtenä Euroopan kauneimmista kaupungeista. Lähellä Merchant Streetiä ja pääkatua Republic Streetiä sijaitsee Suurmestarin palatsi, joka toimi alunperin Johanniittain ritarikunnan suurmestarin päämajana, sittemmin englantilaisen kuvernöörin residenssinä Maltan siirtomaakaudella. Nykyään siellä asuu Maltan presidentti. Täällä kaupungin loistelias menneisyys on selvästi nähtävissä. Myös pääkaupungin upea barokkirakennus, Auberge de Castille et Leon, entinen Kastilian ritareiden majatalo ja nykyinen pääministerin virkahuoneisto, on näkemisen arvoinen.

Slieman nähtävyydet

Pääkaupungin lisäksi kiinnostavaa nähtävää on tarjolla myös Sliemassa, joka on entinen kalastajakylä. Sittemmin siitä tuli Vallettan esikaupunki, josta kasvoi Maltan suurin kaupunki (asukasluku 17 000). Käveleskele rantakadulla, Tower Roadilla, joka on saanut nimensä 1500-luvulla rakennetun St. Julian’s Towerin mukaan. Tornin rakennuttivat vaikutusvaltaiset johanniitat ja se toimi vahtitornina ja suojeli mereltä käsin uhkaavilta vihollisilta.

Etelä- ja Itä-Maltan nähtävyydet

Koe myös Etelä- ja Itä-Malta. Käy katsomassa esim. Sinistä luolaa Wied iz-Zurriegissa, taivaansinisessä lahdessa – kyse on itse asiassa luolastosta, ei vain yhdestä luolasta, kuten nimi antaa ymmärtää. Tee retki Hagar Qim -temppeliin, jossa sijaitsee maailman suurin ilman tukea seisova kivi. Älä jätä väliin aikamatkaa menneisyyteen: ota kohteeksi keskiaikainen Mdina, Maltan ensimmäinen pääkaupunki, joka on nykyään muutaman sadan asukkaan – lähinnä rikkaita aatelisperheitä – pikkukaupunki. Myös hieman suurempi naapurikaupunki Rabat on kiinnostava, kiitos lukuisien katakombien. Jos haluat tutustua vedenalaiseen maailmaan, Gozon liepeillä on monia mahdollisuuksia tehdä luolasukelluksia.
Jaa tämä sivu