Grönlanti

Grönlannin saari sijaitsee Pohjois-Amerikan mantereella, mutta kuuluu Eurooppaan. Kansainvälistä arktista saarta asuttivat sekä inuiitit että viikingit jo 1000-luvulla. Saarten nimi –Grøn land, vihreä maa on saagan mukaan viikinkien vanha kikka saada saarelle lisää asukkaita. Tänä päivänä saari kuuluu Tanskan kuningaskuntaan, mutta omaa laajan itsehallinnon. Suurin osa saaresta on lumen ja jään peitossa. Inuiittien keralla vaativia olosuhteita kestävät myskihärät, porot, jääkarhut, valaat ja hylkeet. Arktinen luonto on karun kaunis.

Asukasluku 56 200
Pääkaupunki Nuuk
Kielet Pääosa väestöstä puhuu länsigrönlannin murretta. Saarella puhutaan myös tanskaa ja englantia.
Tiesitkö, että...

Grönlanti on maailman suurin saari?

kajakki, anorakki ja iglu ovat alunperin grönlanninkielisiä sanoja?

Grönlanti on maailman suurin saari. Asukkaita saarella on vajaa 57 000, joista 15 000 asuu pääkaupungissa Nuukissa. Grönlanti kuuluu osana Tanskan kuningaskuntaan, mutta sillä on laaja oma itsehallinto. Grönlannin pääelinkeinot ovat kalastus sekä hylkeen-, valaan- ja riistanpyynti. Lisäksi saarella on kaivosteollisuutta sekä kasvavaa matkailutoimintaa.
Jääkarhu

Sää

Grönlannin ilmasto on arktinen – vuoden keskilämpotila on +0,5 astetta. Lämpimimmät kuukaudet ovat kesäkuusta syyskuuhun. Kylmimmillään pohjoisen lämpotila laskee helposti – 30c asteeseen. Ilmasto vaihtelee paljonkin pohjoisen ja etelän, sekä rannikon ja sisämaan välillä. Myös kesäkausina sääolosuhteet muuttuvat yllättävän nopeasti.

Kesäisin lämpötila saattaa nousta yli 10 celsiusasteeseen, aivan saaren eteläisimmässä kärjessä ja suojaisten vuonojen perukoilla lämpö saattaa nousta jopa yli 20 asteeseen. Etelässä sademäärät ovat pohjoista suuremmat Pohjois-Atlantilta puhaltavien lämmittävien tuulien ansiosta.

Ilulissat

Vaatetus

Varaa mukaan sateen ja tuulenpitävä takki ja housut, villapusero, lämmin kerrasto, sukat, käsineet ja päähine. Jalkaan kunnolliset  tukevapohjaiset jalkineet  tai vaelluskengät. Älä unohda myöskään aurinkolaseja ja voidetta.
Sisimiut

Kasvit

Arktisesta ilmastosta johtuen Grönlannin kasvillisuus on vähäistä, vain noin 500 eri lajia. Puita on vähän, ja nekin ovat pajuja tai matalia koivuja, jotka kasvavat Etelä-Grönlannissa. Suurin osa kasvustosta on sammalta ja matalaa varvikkoa. Viljeltyjä kasveja kasvatetaan rajoitetusti Etelä-Grönlannissa. Maan kansalliskukka on maitohorsmaa muistuttava naalinhorsma.
Näkymä Sisimiutin kylään

Eläimet

Arktisesta sijainnista johtuen Grönlannissa on suhteellisen vähän eläinlajeja. Grönlannissa on n. 210 lintulajia ja n.125 kalalajia. Meressä on 25 erilaista nisäkäslajia ja maalla 8 nisäkäslajia. Lisäksi maalla on vetokoiria ja muita tuotuja eläimiä, kuten myskihärkiä.

Grönlannin kieli

Grönlanti (kalaallisut) kuuluu eskimo-aleuttilaiseen kielikuntaan ja sitä puhuu noin 45 000 ihmistä. Grönlanti on niin sanottu polysynteettinen kieli, jolle on tyypillistä pitkien sanojen muodostaminen johtimien avulla siten, että yksi sana voi vastata kokonaista suomen kielen lausetta. Grönlannin sanat ovat siksi usein pitkiä ja monimutkaisia. Kieli on sukua joukolle muita inuittikieliä, joita puhutaan Pohjois-Amerikan pohjoisosissa.  Lähin sukukieli on kanadassa puhuttava inuktitut. Anorakki on grönlantilainen sana annoraaq, joka on lainattu moneen kieleen, myös Suomeen.

Tutkimusmatka Länsi-Grönlantiin – Diskonlahti

Vaikuttava matka Grönlannin länsirannikolle ja Diskonlahdelle Albatrosin omalla Ocean Albatros tutkimusaluksella.

4,6
  • 16-08-2024
  • 9 päivää
  • 6.198€
Helsingistä
Jaa tämä sivu