Serbia

Yksi itäisen Euroopan helmistä on kaunis Serbia, joka on monelle suomalaiselle vielä melko tuntematon kohde. Maa houkuttelee kuitenkin entistä enemmän matkailijoita, ja siihen on syynsä: upea luonto ja vaikuttava vanha arkkitehtuuri viehättävät. Serbia on monella tapaa vastakohtien maa. Täällä köyhyys ja rappeutuminen kohtaavat hurmaavan idyllin ja nuorekkaan kulttuurin. Maan historia on sotaisa mutta nykyään asukkaat saavat elää arkeaan rauhassa. Nauti serbialaisesta haikeasta musiikista ja hyppää paikallisen keittiön pariin, johon kuuluu olennaisena osana laadukkaat raaka-aineet, viinit ja konjakit, herkulliset juustot ja tuore paprika sekä kaali – unohtamatta erilaisia grillattuja lihoja.

Asukasluku 7,2 milj.
Pääkaupunki Belgrad
Kieli Serbia
Serbian nykyinen lippu luotiin alun perin Jugoslavian lipuksi vuonna 1992. Värit tulevat Venäjän lipusta.
Tiesitkö, että...
Einstein asui Novi Sadissa yhdessä vaimonsa kanssa ja toimi opettajana kaupungin yliopistossa.
Jugoslavian pommituksissa vuonna 1999 NATO osui vahingossa Kiinan suurlähetystöön Belgradissa.

Luonto

Tonava virtaa läpi Serbian ja laskee Mustaanmereen. Joet ovat tärkeitä kulkuväyliä koko Balkanin alueella ja siksi monet suuret teollisuuskaupungit on rakennettu Tonavan varrelle. Muita suuria jokia ovat Sava, Morava ja Tisa sekä niiden sivujoet.

Serbiassa on niin tasankoja kuin korkeita vuoria. Maisema maan pohjoisosissa on kumpuilevaa ja vehreää mutta muuttuu etelämpänä vuoristoiseksi. Maan korkeimmat vuoret sijaitsevat Montenegron ja Makedonian rajoilla. Idässä on kalkkikivikallioita ja kauniita jokilaaksoja.

Historia

Serbian itsenäinen valtio perustettiin vuonna 1159, kun serbialaiset kansanryhmät yhdistyivät. Sekä Pohjois-Kreikka että Bulgaria kuuluivat hetken Serbialle. Ottomaanit valtasivat maan 1300-luvulla ja pysyivät vallassa yli 500 vuoden ajan, kunnes Serbia itsenäistyi vuonna 1878. Serbia osallistui Itävallan rohkaisemana Balkanin sotaan vuosina 1912 ja 1913, jolloin useat maat sotivat Ottomaanien valtakuntaa vastaan. Pinnan alla kuohui: Serbian ja Itävallan välit olivat kiristymässä. Maiden väleihin vaikutti ratkaisevasti serbiopiskelija Gavrilo Princip, joka salamurhasi Itävalta-Unkarin kruununperillisen, Frans Ferdinandin. Murha oli lähtölaukaus ensimmäiselle maailmansodalle.

Vuonna 1918 Serbiasta tuli uuden, serbeistä, kroaateista ja sloveeneista muodostuvan kuningaskunnan keskiö. Toisen maailmansodan jälkeen luotiin Jugoslavian sosialistinen liittotasavalta, jonka johtajana toimi Tito. 1980-luvulla tasavaltojen välit olivat jännittyneet eikä yhteenotoilta vältytty. Slovenian ja Kroatian vaatimukset itsenäisyydestä johtivat sotaan 1990-luvulla. Serbian silloinen presidentti Slobodan Milosevic haaveili serbialaisten valtaannoususta Jugoslavian murennuttua. Haaveet johtivat erittäin väkivaltaiseen sisällissotaan, joka jatkui vuoteen 1999 asti, jolloin NATO pommitti Serbiaa. Nykypäivänä tilanne on rauhallinen. Serbialaisten toiveissa on liittyä osaksi Euroopan unionia.

Belgrad

Jugoslavian entinen pääkaupunki Belgrad on nykyisin Serbian tasavallan pääkaupunki. Savajoen ja Tonavan risteyskohtaan rakennettu kaupunki sijaitsee strategisesti erinomaisella paikalla. Sijainti on aiheuttanut alueella rajujakin yhteenottoja, jotka ovat vaikuttaneet infrastruktuuriin. Useimmat kaupungin taloista ovat korkeintaan muutama sata vuotta vanhoja.

Ortodoksisen maailman suurin katedraali, Pyhän Savan katedraali, sijaitsee Belgradin korkeimmalla paikalla kaupungin keskustassa. Katedraalin kupoli kohoaa 70 metrin korkeuteen ja rakennuksessa on tilaa lähes 11 000 kävijälle. Belgradin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluu myös mausoleumi Kukkien talo, johon Jugoslavian entinen presidentti Tito on haudattu. Kaupungissa kannattaa käydä myös Kalemegdanin linnoituksella, joka rakennettiin 1700-luvulla.  Linnoitusta ympäröi idyllinen puistoalue. Vaikka Belgradia on pommitettu lukuisia kertoja, on kaupunki nykyisin kaunis ja elämää sykkivä suurkaupunki, jonka edullinen hintataso ja lämmin tunnelma houkuttelevat matkailijoita.

Novi Sad

Serbian toiseksi suurimmassa kaupungissa Novi Sadissa on noin 240 000 asukasta ja se on Vojvodinan autonomisen alueen pääkaupunki. Kaupunki tunnettiin aikoinaan nimellä Serbian Ateena vilkkaan kaupanteon ja eläväisen kulttuurin takia. Nykypäivänä Novi Sad on tärkeä kulttuurikaupunki, jonka arkkitehtuurissa voi havaita Itävalta-Unkarin vaikutteet. Kapeiden katujen varsilla on tiheään erilaisia putiikkeja ja gallerioita, ja puistoissa voi kuunnella perinteistä slaavilaista musiikkia.

Kiertomatka Balkanilla

Historiallinen matka läpi Bosnia-Herzegovinan, Kroatian, Montenegron, Kosovon, Serbian ja Pohjois-Makedonian.

4,4
  • 2 lähtöä
  • 12 päivää
  • Alkaen 1.948€
Helsingistä
Jaa tämä sivu