Tšekki

Ei ole ihme, että lomamatka Prahaan ja Tšekkiin täytyy sisältää kävely Karls-sillalla. Taiteilija maalaa rytmissä katumuusikoiden sävelten tahtiin. Hän maalaa siltaa, yllä kohoavaa Borghöjdenia, alla viirtaavaa Moldaun-jokea, ja vastarakastunutta paria, joka on pysähtynyt istumaan pyhän katolisen pyhimyksen patsaan eteen. Ainoat asiat, jotka eivät tartu hänen maalauspohjaansa, ovat musiikin suloiset säkeet ja kahviloiden äänekäs kohina sillan alla.

Asukasluku 10,1 milj.
Pääkaupunki Praha
Kieli Tšekki
Tšekin lippu tunnetaan perinteisistä böömiläisistä väreistä: valkoinen, sininen ja punainen.
Tiesitkö, että...

Prahan tunnetuin asukas, kirjailija Franz Kafka, ei toivonut, että hänen kirjojaan julkaistaisiin? Onneksi hänen ystävänsä Max Brod kuitenkin vastusti kirjailijan toivetta ja julkaisi kaikki hänen teoksensa.

Neil Armstrong ei soittanut tšekkiläisen säveltäjän Antonín Dvořákin "Uudesta maailmasta" -sinfoniaa kuussa. Hän oli ensimmäinen ihminen, joka astui kuun pinnalle Apollo 11 -lennon aikana vuonna 1969.

Praha

Tšekin pääkaupunki, jossa on 1,2 miljoonaa asukasta, on maan suurin kaupunki - noin kymmenesosa maan väestöstä asuu täällä. Kaupunki levittäytyy pitkin Moldaujoen rantoja, tai kuten sitä kutsutaan tšekiksi, Vltavaa. Joen länsipuolella sijaitsee Mala Strana (pieni puoli) ja Hradcany, Prahan linnavuori, joka tunnetaan muun muassa vanhasta kuninkaallisesta linnasta ja valtavasta, goottilaisesta Pyhän Vituksen katedraalista. Täällä sijaitsee myös vanha ja idyllinen käsityöläiskeskus, jossa on matalia, värikkäitä taloja, jotka toimivat aikoinaan linnan sotilaiden asuntoina ja jossa myös kirjailija Franz Kafka asui - ujo ja vetäytyvä mies, joka kuolemansa jälkeen joutui kohtaamaan kohtalon oikkujen ja nyt hänet nähdään yleisenä omaisuutena ja yhtenä turisti-alueen suurista vetonauloista.

Kafkaa kunnioitetaan monissa paikoissa kaupungissa, kuten juutalaisella Josefov-kaupunginosalla joen itäpuolella. Täällä on pronssiveistos kirjailijasta istumassa päättömän ihmisen ruumiilla - ehkä tervehdys Kafkan absurdiin ja vierasmieliseen maailmaan. Josefov on myös koti useille synagoogille, juutalaiselle hautausmaalle ja useille mielenkiintoisille kosher-ravintoloille, jotka valmistavat ruokaa juutalaisen Tora-kirjan ruokasäädösten mukaisesti.

Moldaujoen itäpuolella sijaitsee myös Stare Mesto (vanha kaupunki) ja sen vanha, 9000 neliömetrin suuruinen aukio, Staromestske namesti. Täällä joka päivä suuri joukko ihmisiä kokoontuu tiettyyn kellonaikaan kaupungintalon ja astronomisen kellon (Prazsky orloj) eteen ihastelemaan värikkäitä kellon- ja nukkemekanismeja. Samalla puolella jokea on uudempi, eloisampi kaupunginosa, Nove mesto, jossa on ostos- ja viihdealueita Vaclavske namest -aukion ympärillä, jota kutsutaan myös Vaclav-aukioksi. Tämä kaupunginosa on myös koti kansallisteatterille ja kuuluisalle Laterna Magika -teatterille. Täällä esitetään hybriditeatteria, jossa yhdistyvät muun muassa baletti, pantomiimi, musiikki ja elokuva.

Länsi-Tšekki

Yhä enemmän elokuvia voi nähdä Karlovy Varyssä Länsi-Böömissä, missä joka vuosi järjestetään kansainvälisesti tunnustettu elokuvajuhla, jossa jaetaan muun muassa Paras Elokuva -palkinto Kristallipallona tunnettuna. Kaupunki, jota saksaksi kutsutaan nimellä Karlsbad, on myös Tšekin tunnetuin kylpyläkaupunki. Kaupungin loistokausi ulottuu useiden vuosisatojen taakse, mutta vaikka Beethoven, Schiller ja Chopin - tai Karl Marx, jos niin haluaa - eivät enää korista kaupungin katuja, ovat lähteet korkean suolapitoisuutensa ja 40–70 asteen lämpötilojensa vuoksi silti kiinnostavia.

Jatka matkaa Márianske Láznéen, toiseksi suosituimpaan kylpyläkaupunkiin. Tai lähde nautinnolliselle lomalle pieneen böömiläiseen Frantiskovy Lázné -kaupunkiin. Koe myös keskiaikainen kaupunki Loket Plzen ja sen panimomuseo, josta voi oppia paljon Tšekin yhdestä suuresta ylpeydenaiheesta - oluesta. Toinen vaihtoehto on jatkaa matkaa Sumavan kansallispuistoon, jossa voi ihailla Tšekin suurinta järvistöä, Lipnojärveä.

Etelä- ja Itä-Böömi

Eteläisessä Böömissä on paljon vanhoja linnoja ja Itäisessä Böömissä vanhoja goottilaisia ​​kirkkoja, kuten Kutná Horan katedraali. Böömi on myös yleisesti tunnettu kristallistaan. Käy tutustumassa lasimuseoihin Nový Borissa tai Harrachovissa. Tšekin toiseksi suurimmassa kaupungissa, Etelä-Määrassa sijaitsevassa Brnossa, voit kävellä maan suurinta kävelykatua, joka on reunustettu viihtyisillä kahviloilla ja kaupoilla. Monet kaupoista myyvät tietysti kristallia kaikissa sen muodoissa ja koissa.

Maan vastakkaisella puolella voit tutustua yhteen Euroopan synkimmistä historiallisista luvuista - Theresienstadtin keskitysleirit ja niihin liittyvä museo.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että matka Tšekkiin tarjoaa sekoituksen äärimmäisen mielenkiintoista historiaa, jännittäviä kulttuurikokemuksia ja kaunista luontoa.

Jaa tämä sivu