Matkat Unkariin

Lomailijan mukavuudet ovat parhaimmillaan Unkarissa. Simmeröivän gulassin ja paprikan tuoksu. Kakut esillä suurissa, kimaltelevissa vitriineissä hienostuneissa kahviloissa. Pirteän näköiset muusikot kirjavin liivein, jotka soittavat haikeaa kansanmusiikkia viululla ja kontrabassolla. Ja sitten hemmottele kehoa ja mieltäsi kutsuvilla lämpimillä kylpylöillä.

Asukasluku 10 milj.
Pääkaupunki Budapest
Kieli Unkari
Värit ovat peräisin Unkarin keskiaikaisesta kuninkaallisesta vaakunasta, ja kolmivärilipulla on ranskalainen lippu esikuvanaan. Tämä versio otettiin virallisesti käyttöön vuonna 1957.
Tiesitkö, että...

Rubikin kuutio keksittiin unkarilaisen kuvanveistäjän ja arkkitehtuuriprofessorin Ernö Rubikin toimesta vuonna 1974.

Unkarilaiset ovat voittaneet Nobelin palkintoja lähes kaikissa kategorioissa. Heiltä puuttuu vain rauhanpalkinto.

Luonto

Unkari on sisämaavaltio monien naapureiden kanssa. Slovakia, Ukraina, Romania, Serbia, Kroatia, Slovenia ja Itävalta rajoittuvat kaikki Unkariin. Se on pääosin tasainen maa matalilla vuorilla pohjoisessa. Balaton-järvi on suurin järvi Keski-Euroopassa ja suosittu turistialue. Eteläisessä Unkarissa on laajoja tasankoja lintualueineen, tuhansia hehtaareja kansallispuistoja ja suuria hedelmätarhoja. Unkarilla on myös laaja viinintuotanto, muun muassa Tokajin ja Egerin alueilla. Roomalaiset löysivät maan 118 luonnollista lähdettä, jotka tuottavat päivittäin 70 miljoonaa litraa lämmintä terapeuttista vettä.

Historia

Unkarin historiallinen aika alkoi roomalaisten sotaretkillä juuri ennen Kristuksen syntymää. Rooman valtakunnan sortuessa vuonna 476 jaa., hallinta siirtyi pienemmille heimoille. Vuonna 895 eri heimot yhdistyivät ja muodostivat yhtenäisen Unkarin. Unkarista tuli kristillinen kuningaskunta Pyhän Istvánin (Stefanus) aikana vuonna 1000. Valtakunnan kukoistuskautta koettiin 1300- ja 1400-luvuilla. 1500-luvulla Unkari vallattiin Osmaanien valtakunnan toimesta, samalla kun Habsburgin dynastia peri Unkarin kuninkaan kruunun, ja Unkari liitettiin siksi unioniin Itävallan kanssa. 1600-luvulla turkkilaiset ajettiin pois, ja myöhemmin Itävallan keisarikunnan ja Unkarin kuningaskunnan välinen yhteistyö muodostettiin, ja niin kutsuttu Itävalta-Unkari-dualismi syntyi. Itävalta-Unkarin kruununperillisen Franz Ferdinandin murha Sarajevossa vuonna 1914 johti ensimmäisen maailmansodan puhkeamiseen, jonka maa hävisi, ja Unkari erotettiin Itävallasta. Toisen maailmansodan lopussa Unkariin hyökkäsi Neuvostoliitto, joka hallitsi maata ankarasti Neuvostoliiton hajoamiseen saakka. Unkarin tasavalta sai itsenäisyytensä ja perustuslakinsa vuonna 1989.

Budapest

Tonava halkaisee viehättävän pääkaupungin Budapestin ja jakaa kaupungin alkuperäisiin kahteen erilliseen osaan - korkealla sijaitsevaan ja historialliseen Budaan sekä matalaan, dynaamiseen Pestiin, jossa kaupungin syke sykkii. Kaupunginosat yhdistyvät kahdeksan sillan kautta. Budassa sijaitsevat vanhan kaupungin kaksi merkittävää kukkulaa - linnoituskukkula Budan linnalla ja Gellért-vuori linnoituksineen, joista avautuu upea näköala kaupunkiin. Täällä sijaitsee myös Vapaudenmuistomerkki, joka on peräisin vuodelta 1947 ja on 26 metriä korkea pylväs, jossa on venäläisten sotilaiden nimet, jotka menettivät henkensä vapauttaakseen Unkarin natsien hallinnasta.

Pesti-puolella sijaitsee upea valtionooppera ja yli kahden kilometrin pituinen Andrássy út -paraatikatu, joka päättyy sankarien aukiolle, kaupungin loisteliaimpaan monumenttiin, luotu juhlistamaan Budapestin 1000-vuotisjuhlaa. Tällä alueella sijaitsee myös suuri, kaunis kauppahalli, jossa on 180 kojua, jotka myyvät paikallisia herkkuja. Nauti myös kuppi kahvia ja leivonnaisia ​​kaupungin upeissa kahviloissa ja konditorioissa. Ne kuuluvat Euroopan kauneimpiin ja ovat samankaltaisia kuin Wienin kahvilat, usein rakennettu erityiseen jugend-tyyliin. Mikä todella tekee Budapestista erityisen kaupungin, ovat monet kylpylät. Gellért-kylpy on wellness historiallisissa ympäristöissä ja vain yksi Budapestin peräti 123 kylpylästä. Ne on rakennettu hyvin erilaisiin tyyleihin, ja jotkut ovat jopa 600 vuotta vanhoja ja houkuttelevat mineraalipitoisella lämpimällä vedellä maanalaisista lähteistä.

Jaa tämä sivu