Albatrosin Keski-Amerikka

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Poimi Keski-Amerikan parhaimmat palat suomalaisen matkanjohtajan mukana Panamassa, Costa Ricassa, Nicaraguassa, El Salvadorissa, Hondurasissa ja Guatemalassa.

Koe kuusi kiehtovan erilaista maata upealla 19 päivän matkalla! 

Panamassa tutustumme lähemmin Panaman kanavaan ja kuulemme tämän huikean insinööritaidonnäytteen tarinan. Teemme lisäksi kaupunkikävelyn Panama Cityssä, jossa modernit pilvenpiirtäjät seisovat sulassa sovussa kauniiden siirtomaa-aikaisten rakennusten kanssa. Costa Ricassa on ohjelmassa hienoja luontoelämyksiä: suuntaamme sademetsään ja pääsemme katsomaan läheltä sen rikasta eläimistöä. Kävelemme puiden latvustossa ja ihailemme näkymiä Arenal-tulivuorelle sekä pulahdamme kuumiin lähteisiin. 

Nicaraguassa ihastelemme Espanjan siirtomaakaudelta peräisin olevia kauniita rakennuksia. Myöhemmin matkalla saamme kokea hienoja kulttuurielämyksiä, kun sukellamme mayojen maailmaan El Salvadorissa, Hondurasissa ja Guatemalassa. Mayaintiaaneja pidetään yhtenä Keski-Amerikan merkittävimmistä alkuperäisistä kulttuurikansoista. Heidän kaupungeissaan Copánissa ja Tikalissa saamme ainutlaatuisen tilaisuuden kurkistaa mayojen elämäntapaan ja kulttuuriin. Matkan päätteeksi käymme vielä Atitlánjärvellä, jolla teemme risteilyn ja nautimme kauniista maisemista.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Kyllä

 • Valuutta USD

Päiväohjelma 19 päivää
Päivä 1
Helsinki – Panama City
Päivä 2
Panama City. Kaupunkikierros, mm. Panaman kanava.
Päivä 3
Lento Panama City – San José, Costa Rica. Kahviplantaasi ja kultamuseo.
Päivä 4
San José – Tortuguero. Tortuguero ja kilpikonnakeskus.
Päivä 5
Tortuguero. Kanavaristeily Tortugueron kansallispuistossa. Iltapäivä omaa aikaa.
Päivä 6
Tortuguero – La Fortuna. Tirimbinan sademetsäkeskus ja suklaakierros.
Päivä 7
La Fortuna. Sademetsän riippusillat ja pulahdus kuumiin lähteisiin.
Päivä 8
La Fortuna – Granada, Nicaragua. Kaupunkikierros.
Päivä 9
Risteily Las Isletasin saarille, Masayan tori, kaupunkikierros Managuassa – León.
Päivä 10
León – Potosí. Laivalla yli Fonsecanlahden, matka jatkuu La Unióniin, El Salvadoriin.
Päivä 11
La Unión – Joya de Cerénin rauniokaupunki – San Salvador.
Päivä 12
San Salvador – mayakaupunki Copán, Honduras.
Päivä 13
Copán – Livingston, Quiriguán mayakaupungin rauniot.
Päivä 14
Livingston – Flores – Risteily Dulcejoella, tutustuminen kehitysprojektiin ja San Felipen linnake.
Päivä 15
Flores – Antigua. Mayakaupunki Tikal. Lento Guatemala Cityyn, matka jatkuu Antiguaan.
Päivä 16
Antigua. Kaupunkikierros ja matka jatkuu Atitlánjärvelle.
Päivä 17
Risteily Atitlánjärvellä.
Päivä 18
Atitlánjärvi – Guatemala City. Kotimatka.
Päivä 19
Saapuminen Helsinkiin.

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
5.398€
Helsinki
5.398€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Tällä matkalla teemme vaellusretkiä epätasaisessa maastossa, joten jalkojen tulee olla kunnossa ja peruskunnon kohtuullisen hyvä.

Päivä 1
Helsinki – Panama City

Lennämme Helsingistä Panamaan, jonne laskeudumme vasta myöhään illalla. Ajamme suoraan hotellille. Huom. vahvistetuista lentoaikatauluista riippuen saapumisaika Panamaan voi muuttua.

Päivä 2
Panama City. Kaupunkikierros, mm. Panaman kanava.
Panama City

Tänään teemme kaupunkikierroksen Panaman pääkaupungissa Panama Cityssä – tai Ciudad de Panamassa, kuten nimi kuuluu espanjaksi – joka on myös maan suurin kaupunki. Asukkaita kaupungissa on noin miljoona. Panama City on sekoitus pilvenpiirtäjiä, kauniita siirtomaa-aikaisia taloja ja slummia, jollainen löytyy kaikista suurkaupungeista tässä maailmankolkassa. Aloitamme kierroksemme pari kilometriä keskustan ulkopuolelta, alkuperäisen Panama Cityn raunioilta. Alkuperäinen Panama City tuhottiin ja poltettiin englantilaisen merirosvokapteenin Henry Morganin käskystä vuonna 1671. Uusi kaupunki rakennettiin muutaman kilometrin päähän. Ajamme takaisin kaupunkiin, jossa jatkamme kierrostamme kävellen läpi vanhankaupungin. Sen siirtomaatyyliset talot ovat päässeet Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Panama Cityn länsilaidalla sijaitsee Panaman kanava. Ajamme Mirafloresin sululla sijaitsevaan vierailukeskukseen. Sulkujen kautta kulkevat alukset nousevat tai laskevat kahdeksan metriä päästäkseen Atlantilta Tyynellemerelle tai toisin päin. Saamme yksityiskohtaisen kuvauksen sulkujen toiminnasta ja voimme katsella sulkujen läpi kulkevia laivoja.

Yöpyminen Panama Cityssä.

Päivä 3
Lento Panama City – San José, Costa Rica. Kahviplantaasi ja kultamuseo.

Tänä aamuna lennämme Panama Citystä San Joséhen, Costa Rican pääkaupunkiin (Huomio: Koska lento lähtee varhain, saamme hotellilta eväät mukaan). Saavuttuamme perille teemme lyhyen kaupunkikierroksen, jonka jälkeen ajamme eräälle kahvitilalle ja syömme lounasta. Kahvi on maan vanhin maataloustuote, jota on viety 1790-luvulta lähtien. Costa Rican hallitus elvytti tuotantoa 1820-luvulla jakamalla ilmaisia kahvipensaan taimia ja myöntämällä verohelpotuksia perheille, jotka olivat kiinnostuneita kahvinviljelystä. Syntyi ryhmä pientuottajia, jotka kiristyneestä kilpailusta huolimatta ovat onnistuneet varmistamaan toimeentulonsa. Costaricalainen kahvi tunnetaan korkeasta laadusta, ja tuotanto on tehokasta. Kahvi onkin yksi maan tärkeimmistä vientituotteista. Tutustumme sukutilalla kahvin viljelyyn.

Yöpyminen San Joséssa.

Päivä 4
San José – Tortuguero. Tortuguero ja kilpikonnakeskus.

Lähdemme liikkeelle aikaisin ja otamme suunnan kohti kaakkoa ja Karibianmeren rannikkoa. Matka kulkee läpi Braulio Carrillon kansallispuiston, joka koostuu 90-prosenttisesti aarniometsästä. Puiston alueella elää yli 6 000 kasvilajia, mm. saniaispuita, palmuja ja värikkäitä heliconioita ja ananaskasveja. Nautimme aamiaisen pienessä Guápilesin kaupungissa. Sen jälkeen matka jatkuu Caño Blancon satamaan, jossa nousemme veneeseen. Teemme mukavan veneretken läpi viidakon ja saavumme seuraavaan majapaikkaamme. Iltapäivällä vierailemme Tortuguerossa sekä liemikilpikonnien (Green sea turtle) suojelukeskuksessa. 

Yöpyminen Tortugueron kansallispuistossa.

Päivä 5
Tortuguero. Kanavaristeily Tortugueron kansallispuistossa. Iltapäivä omaa aikaa.

Tänään tutustumme lähemmin Tortugueron kansallispuistoon. Aluksi tarkoituksena oli vain rauhoittaa ranta-alueita, joilla liemikilpikonna munii, mutta puisto kasvoi pikkuhiljaa 51 870 hehtaarin suuruiseksi kansallispuistoksi, joka muodostaa Keski-Amerikan suurimman yhtenäisen sademetsäalueen. Päivän alkajaisiksi nousemme pieniin veneisiin, jotka kuljettavat meidät syvemmälle jokiverkostoon. Pääsemme hyvin lähelle alueella viihtyviä eläimiä ja lintuja. Täällä elää mm. kolme apinalajia: mustahämähäkkiapina, mölyapina ja kapusiiniapina. Jos meillä on onnea, näemme myös laiskiaisia, saukkoja, kaimaaneja, kilpikonnia, liskoja ja sammakoita. Myös lintulajeja on runsaasti, mm. kahdeksan papukaijalajia.

Yöpyminen Tortugueron kansallispuistossa.

Päivä 6
Tortuguero – La Fortuna. Tirimbinan sademetsäkeskus ja suklaakierros.

Aamiaisen jälkeen ajamme veneellä takaisin Caño Blancoon ja jatkamme Tirimbinan sademetsäkeskukseen, joka koostuu laajasta alueesta suojeltua sademetsää. Keskuksessa tutkitaan alueen biodiversiteettiä. Päivän teema on suklaa. Vierailemme entisellä kaakaoplantaasilla, tutustumme kaakaon kulttuurihistoriaan ja kaakaopavun matkaan plantaasilta suklaaksi. Pääsemme luonnollisesti myös maistelemaan paikallisesti valmistettuja suklaita.

Tirimbinasta ajamme kohti pohjoista ja La Fortunan kaupunkia. Alue tunnetaan kansallispuistosta, jossa sijaitsee 1 633 m korkea Arenal-tulivuori. Tulivuori oli vuoteen 2010 Costa Rican aktiivisin, mutta on nyt vaipunut lepotilaan. 

Yöpyminen La Fortunassa.

Päivä 7
La Fortuna. Sademetsän riippusillat ja pulahdus kuumiin lähteisiin.

Tänään saamme tilaisuuden nähdä sademetsän ylhäältä käsin, sillä teemme retken pitkin riippusiltoja. Yksityiselle suojelualueelle, joka kattaa 250 hehtaaria trooppista sademetsää Arenal-tulivuoren juurella, on rakennettu polkujen, siltojen ja riippusiltojen verkosto. Se mahdollistaa retken sademetsän tiheään, vihreään maailmaan, ja samalla saat tilaisuuden nähdä, miltä alue näyttää ylhäältä käsin katsottuna. Sillat on rakennettu niin, että ne häiritsevät luontoa mahdollisimman vähän. Koska reitti on paikoin jyrkkä ja kulkee läpi vaihtelevan maaston, se ei sovi huonojalkaisille. Huomaathan, että patikointiretkellä jalassa täytyy olla pitäväpohjaiset kengät.

Kun olemme nähneet tarpeeksi sademetsää, ajamme La Fortunan kuumille lähteille. Pääsemme rentoutumaan 30–40-asteiseen veteen ja ihailemaan pientä vesiputousta. Paikalla on vaatteidenvaihtotilat ja sieltä saat myös pyyhkeen. Rentouttavan pulahduksen jälkeen ajamme takaisin hotellille La Fortunaan.

Yöpyminen La Fortunassa.

Päivä 8
La Fortuna – Granada, Nicaragua. Kaupunkikierros.

Lähdemme aikaisin liikkeelle ja suuntaamme kohti pohjoista ja Peñas Blancasin raja-asemaa. Ylitämme Nicaraguan rajan ja ajamme jonkin matkaa valtavan Nicaraguajärven rantoja seuraillen. Nicaraguajärven pinta-ala on 8 264 km2 ja se on Keski-Amerikan suurin järvi. Saavumme Granadaan, jonka perusti konkistadori Francisco Hernandez de Córdoba vuonna 1524. Nimensä kaupunki on saanut Espanjassa sijaitsevan samannimisen kaupungin mukaan. Siirtomaa-arkkitehtuuri näkyy yhä kaupunkikuvassa. Iltapäivällä teemme kaupunkikierroksen, jonka aikana näemme mm. La Merced -kirkon vuodelta 1534, kulttuuritalon Casa de los tres Mundosin ja San Francisco -kirkon. San Francisco oli myös luostari, joka perustettiin samoihin aikoihin kuin itse kaupunki. Se kuitenkin paloi useita kertoja merirosvojen hyökkäysten yhteydessä, joten alkuperäisestä on jäljellä vain ulkoseinät sekä maanpinnan alapuolella sijaitsevat katakombit. Arvioidaan, että aikojen saatossa katakombeihin olisi haudattu noin 75 000 ihmistä. Kirkon yhteydessä toimivassa museossa on esillä alueelta löytynyttä esineistöä. Palattuamme nykyhetkeen kirjoittaudumme sisään hotelliimme Granadassa, jossa yövymme.

Yöpyminen Granadassa.

Päivä 9
Risteily Las Isletasin saarille, Masayan tori, kaupunkikierros Managuassa – León.

Aloitamme risteilyllä Nicaraguajärvellä ja otamme kurssin kohti Las Isletasin saaria. Lähellä sijaitseva Mombacho-tulivuori purkautui noin 20 000 vuotta sitten, ja samalla sen huippu räjähti muodostaen 365 pientä saarta ympäröivään järveen. Seuraava kohteemme on Masaya, joka tunnetaan taidokkaista käsitöistä. Vierailemme yhdellä Masayan toreista. Myytävänä on esim. käsinkudottuja riippukeinuja, kirjottuja puseroita, puukaiverruksia ja hamppukuidusta tehtyjä kudonnaisia. Jos haluat ostaa kotiin tuliaisia, täältä löydät hyvän valikoiman. Jatkamme matkaa Managuaan, joka perustettiin 1819 ja nimettiin pääkaupungiksi sen jälkeen, kun merirosvot polttivat Granadan. Managua itse on joutunut kohtaamaan tuhoisia maanjäristyksiä, joista pahimmat sattuivat 1931 ja 1972. Näemme mm. hallintorakennuksia ja tutustumme Loma de Tiscapa  puistoon, josta on upeat näkymät yli kaupungin. Jatkamme Leóniin, joka perustettiin samoihin aikoihin kuin Granada ja kilpaili Granadan kanssa maan suurimman ja tärkeimmän kaupungin tittelistä. Tutustumme tärkeimpiin nähtävyyksiin ja kirkkoihin ennen kuin majoitumme hotelliimme.

Yöpyminen Leónissa.

Päivä 10
León – Potosí. Laivalla yli Fonsecanlahden, matka jatkuu La Unióniin, El Salvadoriin.

Meillä on edessä kolmen tunnin ajomatka läpi vaihtelevien maisemien. Matka kulkee läpi niittyjen ja maissi- ja sokeriruokopeltojen. Taustalla voi hyvällä säällä nähdä San Cristóbal -tulivuoren. Olemme Nicaraguan cowboy-seudulla, jossa tuotetaan lihan lisäksi myös maitoa koko maan tarpeisiin. Viimeinen pätkä ajetaan pitkin sorateitä – pääsemme lähelle luontoa! Saavuttuamme Potosín pieneen satamakaupunkiin paikallisopas ja matkanjohtaja hoitavat rajamuodollisuudet. Nousemme veneisiin, jotka vievät meidät yli Fonsecanlahden. Matkatavarat pakataan vesitiiviisiin säkkeihin, ja matkustajille jaetaan pelastusliivit – vesi voi matkan varrella hieman roiskua. Määränpäämme on La Unión El Salvadorin puolella, jossa odottavat jälleen rajamuodollisuudet.

Yöpyminen La Uniónissa.

Päivä 11
La Unión – Joya de Cerénin rauniokaupunki – San Salvador.

Päivämme alkaa tutustumalla El Salvadorin tärkeimpiin arkeologisiin löytöihin, nimittäin Joya de Cerénin mayakaupunkiin. Noin vuonna 590 Loma Calderan tulivuori purkautui ja hautasi kaupungin kolmemetrisen tuhkakerroksen alle. Paikkaa kutsutaan myös Amerikan Pompeijiksi. Toisin kuin oikeassa Pompeijissa, täällä kaikki asukkaat ehtivät paeta laavavyöryn alta. Alueelta on löytynyt ruoanvalmistusvälineistöä, työkaluja, huonekaluja ja jopa puoliksi syötyjä aterioita, jotka ovat jääneet niille sijoilleen asukkaiden lähtiessä pakoon henkensä kaupalla. Esineistö on hyvin säilynyttä, ja yksi erikoisimmista löydöistä on maniokkipelto, joka nyt näkyy painaumana vulkaanisessa tuhkassa. Joya de Cerén kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Jatkamme matkaa kohti pääkaupunkia San Salvadoria.

Yöpyminen San Salvadorissa.

Päivä 12
San Salvador – mayakaupunki Copán, Honduras.
Copán

Aikaisin aamulla lähdemme matkaamaan Hondurasiin. Kuljemme osan matkaa Guatemalan puolella, sillä sitä kautta on lyhyempi reitti päivän pääkohteeseen: Copánin kiehtovaan mayakaupunkiin. Rauniot ovat peräisin ajalta noin 250–850 jKr. Kyse on yhdestä tärkeimmistä kaivauksista, joita mayaintiaanien korkeakulttuurin puitteissa on tehty. Alueella oli asutusta jo noin 1500 eKr. Copán on kuuluisa hieroglyfein koristelluista portaista: Portaiden kaiverrukset muodostavat pisimmän tunnetun yhtenäisen mayojen kaiverrussarjan. Portaissa kuvataan Copánin hallitsijoita 450 vuoden ajalta sekä kirjoitusmerkein että kuvin. Alueella on paljon taidokkaita kaiverruksia, rakennuksia, temppeleitä, pyramideja, alttareita ja mayakulttuurin toiseksi suurin pallokenttä. Kaupunkivaltion menestys johti valitettavasti myös sen tuhoon. 700-luvulle mennessä asukasluku oli kasvanut niin suureksi, ettei maanviljelyllä kyetty enää tuottamaan riittävästi ruokaa. Copánin viimeinen kuningas nousi valtaan vuonna 822, mutta jo 200 vuotta myöhemmin laakso oli käytännössä asumaton, ja viidakko valtasi upeat rakennukset. Copánin rauniot löysi tutkimusmatkailija Juan Galido vuonna 1834, ja vuonna 1839 piirtäjä Frederick Catherwood dokumentoi löydön. Copánia on entisöity ja konservoitu vuodesta 1977 ja se kuuluu nykyään Unescon maailmanperintökohteisiin. Yövymme hotellissa raunioiden lähistöllä sijaitsevassa Copán Ruinasin pikkukaupungissa.

Päivä 13
Copán – Livingston, Quiriguán mayakaupungin rauniot.

Päivä alkaa jälleen mayojen merkeissä – tällä kertaa Guatemalan puolella. Vierailemme Quiriguán mayakaupungin raunioilla, joita ympäröi Keski-Amerikan suurin banaaniplantaasi. Quiriguá on Unescon maailmanperintökohde ja voi ylpeillä monilla hyvin säilyneillä patsailla, mm. korkeimmalla kivestä veistetyllä patsaalla koko mayojen historiassa. Patsas ulottuu 10 metrin korkeuteen ja painaa 65 tonnia. Koska alueella on niin vaikuttavia mayojen monumentteja, sillä on ollut merkittävä rooli mayojen elämäntavan ja perinteiden kartoittamisessa.

Yöpyminen Livingstonissa.

Päivä 14
Livingston – Flores – Risteily Dulcejoella, tutustuminen kehitysprojektiin ja San Felipen linnake.

Tänään lähdemme kivalle risteilylle Dulcejoelle. Matkan varrella pysähdymme tutustumaan q’eqchi-kansan Ak’tenamit-kehitysprojektiin, jonka tavoitteena on kouluttaa nuoria – sekä akateemisesti että kulttuurisesti – jotta he voivat perustaa ja johtaa kestäviä pienyrityksiä ja näin edistää paikallisen alueen kehitystä. Reittimme kulkee trooppisessa sademetsässä, jossa on valtavasti lintuja ja eksoottisia kasveja. 

Siirtomaakaudella Dulcejoki toimi tärkeänä kauppareittinä espanjalaisille, sillä se yhdisti Karibianmeren Izabaljärveen ja Nicaraguan sisämaahan. Paikalle, jossa järvi laskee jokeen, espanjalaiset rakensivat Castillo de San Felipe de Laran linnoituksen suojelemaan kauppiaita merirosvoja vastaan. Näemme linnoituksen, kun livumme sen ohitse jokea pitkin. Risteilyn päätyttyä nousemme jälleen bussiin ja ajamme Floresiin.

Yöpyminen Floresissa.

Päivä 15
Flores – Antigua. Mayakaupunki Tikal. Lento Guatemala Cityyn, matka jatkuu Antiguaan.

Päivän pääkohde on mayaintiaanien helmi, Tikalin upea rauniokaupunki, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Tikal löydettiin 1848, mutta se on ollut avoinna vierailijoille vasta parinkymmenen vuoden ajan. Raunioalueen pinta-ala on noin 40 km2. Alueella on noin 600 eKr. rakennettujen temppeleiden raunioita, mutta kaupungin kultakausi – klassinen mayakulttuurin kausi – ajoittuu noin vuosiin 300–800 jKr. Tuon ajanjakson jälkeen hallitseva luokka ja valtaosa asukkaista hylkäsi kauniin kaupungin, mikä kuvastaa mayakulttuurin rappeutumista koko alueella. Joitakin pyramideista ei ole entisöity, joten niistä saa aavistuksen siitä, miltä paikka näytti löytöhetkellä. Esiin kaivetut temppelit ja pyramidit ovat lähes 70 m korkeita. Kolme pelikenttää, lukemattomia aukioita ja alttareita, rakennuksia, kuvioita ja reliefejä – ne kaikki antavat käsityksen siitä, kuinka uskomattoman taitavia ja tarkkoja mayat olivat astronomian ja matematiikan aloilla. Teemme kävelykierroksen viidakossa, joka ympäröi rauniokaupunkia. Viidakon eläimistö ja kasvillisuus on rikasta: Orkideoja, mahonkeja, kumipuita, setrejä ja palmuja. Saatamme nähdä myös mölyapinan, ketun, nenäkarhun, villikalkkunan, tukaanin ja erilaisia papukaijoja. Ajamme seuraavaksi Mundo Mayan lentokentälle ja lennämme Guatemala Cityyn. Laskeuduttuamme ajamme Unescon suojelemaan Antiguaan Guatemala Cityn länsipuolelle. Yövymme Antiguassa.

Päivä 16
Antigua. Kaupunkikierros ja matka jatkuu Atitlánjärvelle.

Antigua, jota ympäröi kolme tulivuorta, oli muinoin Latinalaisen Amerikan kolmanneksi suurin kaupunki. Yli 200 vuoden ajan Antigua oli myös maan pääkaupunki, jossa asui yli 60 000 asukasta. Tänä päivänä Antigua on rauhallinen, osin entisöity siirtomaakaupunki. Kävelyretkellä pitkin hiljaisia, mukulakivin päällystettyjä katuja saamme ihailla matalia taloja ja niiden kaunista siirtomaa-arkkitehtuuria, pastellivärejä ja taitavasti kaiverrettuja puuportteja. Keskustassa sijaitsee viehättävä Parque Central, jota koristavat suihkulähde ja trooppiset kasvit. Aukion ympärillä on kiinnostavia museoita ja näkemisen arvoisia luostareita ja kirkkoja. Jatkamme matkaa kohti Atitlánjärveä, joka on yksi kauneimmista järvistä täällä päin maailmaa. Majoitumme hotelliin järven rannalla.

Päivä 17
Risteily Atitlánjärvellä.

Atitlánjärvi on vihreiden vuorten ja purppuranväristen tulivuorten ympäröimä, ja järven veden sävy vaihtelee tummasta vihreästä kirkkaimpaan turkoosiin. Paikka on hieno sekoitus epätavallisen kaunista luontoa ja perinteistä intiaanikulttuuria. Legendaarisen järven ympärillä sijaitsee 12 pientä kylää, joita espanjalaiset kutsuivat 12 apostolin mukaan: San Pablo, San Pedro, San Antonio jne. Kunkin kylän asukkaat tunnistaa heidän kudotuista vaatteistaan, joita koristavat kylän omat kuviot ja värit. Ne paljastavat kantajansa asuinpaikan ja identiteetin. Muutamissa kylissä puhutaan lisäksi omaa kieltä. Risteilyn aikana pääsemme nauttimaan näkymistä kolmelle tulivuorelle sekä tapaamaan paikallisia intiaaneja. Intiaanit elävät yhä samalla tapaa kuin ovat tehneet vuosisatojen ajan.

Yöpyminen Atitlánjärvellä.

Päivä 18
Atitlánjärvi – Guatemala City. Kotimatka.

Varhain aamulla ajamme Guatemala Cityyn ja siitä edelleen lentokentälle. On kotimatkan aika!

Päivä 19
Saapuminen Helsinkiin.

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 5.398€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
798€
Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki – Panama City/Guatemala City – Helsinki (välilasku ja koneenvaihto menossa ja paluussa) turistiluokassa
 • Reittilento Panama City – San José turistiluokassa
 • Reittilento Flores – Guatemala City turistiluokassa
 • Majoitus 16 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa keskitason hotelleissa
 • Aamiaiset päivinä 2-18
 • Lounas päivinä 3-6 ja 14
 • Illallinen päivinä 4-5
 • Kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut

 

Hintaan ei sisälly
 • Yhden hengen huoneen lisämaksu
 • Muut juomat ja ruokailut (noin 25€/päivä, jolla saa sekä lounaan että 3-ruokalajin illallisen)
 • Juomarahat kuljettajille ja paikallisoppaille, noin 175USD/hlö (suositus)
 • ESTA-matkustuslupa (hinta noin 21 USD) tai viisumi USA:han, mikäli matkalla välilasku USA:ssa menossa tai paluussa. Katso tarkemmat tiedot ja hakuohjeet " Passi, viisumi ja maahantulosäännöt USA:han"-osiosta täältä: https://www.albatros-travel.fi/matkakohteet/pohjois-amerikka/usa/maahantulo

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Pakkauslista

 • Pienehkö reppu tai kassi retkiä varten
 • Hengittäviä ja helposti kuivuvia kesävaatteita, joissa on mukava liikkua
 • Uima-asu 
 • Neule tai kevyt takki
 • Sadetakki tai sadeviitta
 • Käytännöllisiä jalkineita (kävely-/ulkoilukengät ja urheilusandaalit)
 • Sisäkengät (hotellihuoneen lattia voi olla viileä)
 • Aurinkovoidetta, aurinkohattu ja/tai aurinkolasit
 • Hyttyskarkote
 • Taskulamppu
 • Kamera*
 • Kiikari*
 • Käsidesi

* Nicaraguaan ei saa tuoda ammattilaistason kameraa tai kiikareita. Kiikarit, joissa on infrapunatoiminto ja kamera, jossa on suuri objektiivi, voidaan takavarikoida rajalla.

Huomaathan, että sademetsän riippusilloilla Arenal-tulivuoren luona tulee olla pitäväpohjaiset ja jalkaterän peittävät kengät.

Yöpymiset

Panama City, Panama 1 yö, San José, Costa Rica 1, Tortugueron kansallispuisto, Costa Rica 2, La Fortuna, Costa Rica 2, Granada, Nicaragua 1, León, Nicaragua 1, La Union, El Salvador 1, San Salvador, El Salvador 1, Copán, Honduras 1, Livingston, Guatemala 1, Flores, Guatemala 1, Antigua, Guatemala 1 ja Átitlan-järvi, Guatemala 2.

Vahvistamme hotellit yhteystietoineen matkadokumenttien mukana, viimeistään noin viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

 

ESTA-matkustuslupa

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Yhdysvaltoihin, kun vierailu kestää alle 90 päivää (ns. Visa Waiver Program). Jokaisen matkustajan tulee sen sijaan hakea sähköistä matkustuslupaa (ESTA). Huom. nämä ohjeet ovat voimassa, ainoastaan silloin, jos lennot Panamaan ovat USA:n kautta (=välilasku USA:ssa menossa ja/tai paluussa). Tässä lisätietoja:

Tarkista, että passisi on voimassa. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen. 

Passin on oltava:

 • Koneellisesti luettava
 • Passissa on oltava skannattu valokuva sekä biometrinen tunniste (Suomi otti käyttöön bio-tunnistepassit 21.8.2006, joten kaikki voimassaolevat passit ovat biometrisiä).

Hae matkustuslupaa internetistä ESTA:n virallisilta (Electronic System for Travel Authorization) kotisivuilta: 

https://esta.cbp.dhs.gov/

Sivun kielen voit vaihtaa yläpalkista, sivun oikeasta yläkulmasta suomeksi. Aloittaessasi ESTA-hakemuksen, järjestelmä lähettää antamaasi sähköpostiin nelimerkkisen koodin jolla hakemus vahvistetaan. Tämän jälkeen pääset jatkamaan hakemuksen tekoa. Matkustuslupa maksaa noin 21 USD ja se maksetaan luottokortilla. Hakemus käsitellään yleensä 72 tunnin sisällä, pääset seuraamaan hakemuksesi tilaa ESTAn nettisivuilta. Sinun täytyy käydä tarkistamassa sivuilla onko hakemus hyväksytty vai hylätty. Matkustuslupa on voimassa 2 vuotta. Suosittelemme hakemaan matkustuslupaa hyvissä ajoin, kuitenkin viimeistään 72 tuntia ennen matkalle lähtöä. Lisätietoa saat Yhdysvaltain Suomen suurlähetystön sivuilta: https://fi.usembassy.gov/

Tulosta ESTA-lupanumero mukaasi, sillä lentokenttäviranomaiset Suomessa ja USA:ssa voivat vaatia sitä nähtäväkseen.

Huom. Nimen/nimien tulee olla ESTA-hakemuksessa täsmälleen samat kuin lentolipussasi (eli nimet kuten passissa). 

Jos et jostain syystä voi saada ESTA-lupaa ja sinun on siksi haettava viisumia, kehotamme sinua ottamaan yhteyttä Yhdysvaltain suurlähetystöön mahdollisimman pian. Viisumin saaminen voi joskus kestää jopa useita kuukausia.

 

Matkatavarat

Jos haluat lukita matkalaukkusi, sinun tulee käyttää ns. TSA-lukkoa. Viranomaisilla on ”pääavain”, jolla voi avata TSA-lukot. Jos olet lukinnut matkalaukkusi muunlaisella lukolla, viranomainen pidättää itsellään oikeuden rikkoa lukko. Tämä koskee myös matkalaukun omaa lukkoa. TSA-lukkoja myydään useimmissa matkalaukkuliikkeissä. Saatavilla on TSA:n hyväksymiä riippulukkoja ja matkalaukkuvöitä. Mukaan kannattaa ottaa pienehkö reppu tai kassi päiväretkiä ja sellaisia matkapäiviä varten, joina näet matkatavarasi seuraavan kerran vasta illalla.

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 15 ja max. 29 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Valuutta

Suosittelemme ottamaan mukaan US dollareita käteisenä. Dollareita voi helposti vaihtaa paikalliseen valuuttaan, ja matkanjohtaja auttaa tarvittaessa paikalliseen valuuttaan vaihtamisessa matkan aikana. US dollarit käyvät myös maksuvälineenä useimmissa kohteissa.

Korkeus ja fyysinen kunto

Matkaohjelmassa on vaellus-/kävelyretkiä trooppisissa (kosteaa ja lämmintä) olosuhteissa ja edellytämme, että osallistuja on normaalikuntoinen ja pystyy liikkumaan itsenäisesti ilman apuvälineitä. Matka ei sovellu henkilöille, joilla on kävelyvaikeuksia tai jotka käyttävät rollaattoria tai pyörätuolia. Osa matkasta tehdään suhteellisen korkealla, mikä vaikuttaa kaikkiin ihmisiin. Useimmilta oireilta voi välttyä, jos noudattaa seuraavia ohjeita: ota perille saavuttuasi rauhallisesti, vältä alkoholia ja juo päivittäin runsaasti vettä.

Ilmasto ja lämpötila

Tällä matkalla koemme monia eri maita ja ilmastoja. Pääosin on kuivaa ja lämmintä tai hyvin lämmintä (+25–35° C). Käymme myös paikoissa, joissa lämpötila voi laskea +10–12C asteeseen. Lisäksi mm. Costa Rican sademetsissä on hyvin kosteaa ja sateista.

Passi ja rajanylitykset

Ylitämme monta rajaa ja saamme useita leimoja passiin, joten huolehdi siitä, että passissasi on lähtiessä vähintään kuusi tyhjää sivua. Joillakin rajoilla viranomaiset vaativat fyysistä kopiota passista. Ota siis mukaan kolme ylimääräistä kopiota passistasi.

Keski-Amerikan maissa tahti ja tempo on erilainen kuin mihin olemme Euroopassa tottuneet. Tämä erilaisuus näkyy mm. rajanylitystilanteissa, jotka saattavat olla hyvinkin aikaavieviä. Pakkaa mukaan vaikkapa hyvä kirja niitä päiviä ajatellen, jolloin siirrymme maasta toiseen.

Lisää matkakohteista

Elektroniset laitteet käsimatkatavaroissa

Turvallisuusmääräykset matkalla USA:han

Viranomaiset Amerikassa ovat tiukentaneet turvamääräyksiä USA:n lennoilla. Kaikki elektroniset laitteet (matkapuhelimet, tablettitietokoneet, kannettavat tietokoneet jne.), jotka kuljetetaan matkustamoon, täytyy pystyä käynnistämään turvatarkastuksessa. Matkustajan on siis huolehdittava siitä, että laitteiden akuissa on riittävästi virtaa lentokentälle saapuessa. Mikäli laitetta ei pystytä käynnistämään, sitä ei saa ottaa mukaan lennolle, vaan se on jätettävä turvatarkastukseen.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 3 out of 5 by from Kiirettä oli joka päivä Liian tiukka ohjelma, omaa aikaa ei juuri ollenkaan
Date published: 2024-03-03
Rated 5 out of 5 by from Mentiin, nähtiin ja koettiin! Antoisa reissu! Upeita tulivuorimaisemia, kaunista luontoa, mielenkiintoista historiaa ja kauniita kaupunkeja. Matka etenee rivakasti kuten ohjelmasta selviää. Negatiivisin asia mielestäni oli Costa-Ricassa ja Nicaraguassa käytössämme olleet liian pienet ja ahtaat bussit. Kokonaisuus ratkaisee ja minä todella viihdyin tällä matkalla. Kiitos matkanjohtajalle ja mukavalle porukalle!
Date published: 2024-02-27
Rated 4 out of 5 by from Monipuolinen matka Osallistuin vajaan kolmen viikon mittaiselle Keski-Amerikan matkalle. Ohjelma oli monipuolinen ja päivät tiiviitä. Tutustuimme erityisesti luontokohteisiin, siirtomaa-ajan historiaan ja mayojen kulttuuriin. Matka vaatii suhteellisen hyvää fyysistä kuntoa.
Date published: 2024-02-27
Rated 2 out of 5 by from Kohteet mielenkiitoisia, matkajärjestelyissä puutteita Alkumatkalle oli valittu liian pienet bussit. Matkalaukut saivat parhaat etupenkkien paikat. Piti istua vierivieressä ja reput sylissä. Loppumatkasta bussi onneksi suureni. Veneretkillä saattaa todella kastua, joten varusteita kannattaa ottaa mukaan. Kohteet ovat mielenkiintoisia, mutta päivät pitkiä. Siirrot huonompiin hotelleihin eivät vastaa matkan kuvausta. Joka paikassa ei ollut paikallisopasta ko. maasta. Maksetut ruokailut pääosin huoltoaseman baareissa. Loppumatkasta paljon metsäpaloja ts. astmaatikot saattavat kärsiä huonosta ilman laadusta.
Date published: 2024-02-27
Rated 5 out of 5 by from Tiivistahtinen tutustuminen monipuoliseen Keski-Amerikkaan Palasimme juuri matkalta. Näimme paljon luontoa, paikallista elämää ja historiallisia kohteita, juuri kuten matkaohjelmassa luvattiin. Kuljettiin kumpaakin rannikkoa, ja paljon veneillä, myös joilla ja järvillä, mikä monipuolisti kulkemista. Järvien määrä yllätti, samoin intiaanikulttuurin näkyvyys, etenkin Guatemalassa. Guatemala osoittautui muutenkin monipuoliseksi maaksi. Nicaraguassa olisimme voineet olla kauemmin. Sen sijaan El Salvadorin läpi lähinnä ajettiin, tutustuimme vain Joan de Ceresiin. Costa Rican kohteissa oli jo liikaa väkeä, olisimme kaivanneet myös rauhallisempaa luontokohdetta. Tiesimme etukäteen, että tahti on tiivis ja istumista kulkuvälineissä on paljon, joten aikaiset herätykset ja pitkät välimatkat eivät häirinneet. Pidemmille siirtymisille kannattaa varata luettavaa. Yllättävää sen sijaan oli rajamuodollisuuksien jäykkyys ja kesto - ja niitä oli paljon! Hotellit olivat hyvää tasoa - sääli että niistä nauttiminen vain jäi vähäiseksi. Meitä säät suosivat, vain yksi sadepäivä. Ehdimme kuitenkin huomaamaan, että sateinen ilma olisi latistanut kohteista nauttimista olennaisesti. Kuumaan pitää varautua. Matka vaatii aidosti, että jalat ovat ovat kunnossa, koska kävelyäkin riittää. Vain isoimmissa tutustumiskohteissa löytyy kuljetusapua. Olemme eläkkeellä, joten olisimme mielellämme viivähtäneet alueella pidempään nauttien ja tutustuen siihen rauhallisemmalla tahdilla.
Date published: 2024-02-27
Rated 3 out of 5 by from Paljon bussissa istumista ja pitkiä päiviä Ehkäpä hieman liian paljon bussissa istumista, varmaankin joitakin kohteita olisi voinut jättää pois. Omaa vapaa-aikaa olisi voinut olla hieman enemmän. Aikaa kului myös todella paljon rajaylityksillä.
Date published: 2024-02-27
Rated 4 out of 5 by from Monipuolinen, tiivistahtinen matka Olimme 13.11.23 alkavalla matkalla. Nähtiin paljon. Päivät pitkiä, joissain kohteissa olisi viettänyt pidempään aikaa kuin vain yhden lyhyen yön. Kannattaisiko matka jakaa kahteen osaan? Suurin osa hotelleista erittäin viihtyisiä, pari huonompaa. Mm likaiset lattiat, kokolattiamatot.
Date published: 2023-12-05
Rated 3 out of 5 by from Matkaan oli sisällytetty paljon nähtävää, mutta kiire oli jatkuva ilmiö. Nähtävää oli paljon, mutta kiireinen aikataulu jätti kohteisiin tutustumisen pinnalliseksi. Bussissa yhtäjaksoista istumista oli liikaa. Matkaa olisi ollut hyvä tauottaa. Liikenneruuhkat veivät runsaasti aikaa matkasta. Liikenneruuhkat ovat päivittäisiä, joten ne olisi pitänyt ottaa huomioida matkaa suunnitellessa.
Date published: 2023-12-04
 • y_2024, m_5, d_18, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_42
 • loc_fi_FI, sid_PARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja