Albatrosin Keski-Amerikka

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Upea matka, jonka aikana käymme Panamassa, Costa Ricassa, Nicaraguassa, El Salvadorissa, Hondurasissa ja Guatemalassa.

Rajoitettu ryhmäkoko
Koe kaikki Keski-Amerikan kuusi maata 18 päivässä! Olemme valinneet matkaohjelmaan maiden tarjoamista elämyksistä hienoimmat. Niihin kuuluu mm. Panaman kanava, kuvauksellisia siirtomaakaupunkeja sekä Unescon suojelemia mayakaupunkien raunioita, vehreitä sademetsiä, tulivuoria ja kuumia lähteitä.
Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka, Albatros Aktiivi

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Kyllä

 • Valuutta Yhdysvaltain dollari

Päiväohjelma
Päivä 1 Helsinki - Panama City
Päivä 2 Panama City - kaupunkikierros, mm. Panaman kanava
Päivä 3 Lento Panama City - San José, Costa Rica - kahviplantaasi
Päivä 4 San José - Tortuguero - kilpikonnien suojelukeskus
Päivä 5 Tortuguero - kanavaristeily Tortugueron kansallispuistossa - iltapäivä omaa aikaa
Päivä 6 Tortuguero - La Fortuna - Tirimbinan sademetsäkeskus - suklaakierros
Päivä 7 La Fortuna - sademetsän riippusillat ja pulahdus kuumiin lähteisiin
Päivä 8 La Fortuna - Granada, Nicaragua - kaupunkikierros
Päivä 9 Risteily Las Isletasin saarille, Masayan tori, kaupunkikierros Managuassa - León
Päivä 10 León - Potosí - laivalla yli Fonsecanlahden, matka jatkuu La Unióniin, El Salvadoriin
Päivä 11 La Unión - Joya de Cerénin rauniokaupunki - San Salvador
Päivä 12 San Salvador - mayakaupunki Copán, Honduras
Päivä 13 Copán - Quiriguán mayakaupungin rauniot - Castillo de San Felipe - Flores, Guatemala
Päivä 14 Flores - Tikal - lento Guatemala Cityyn, matka jatkuu Antiguaan
Päivä 15 Antigua - kaupunkikierros, matka jatkuu Atitlánjärvelle
Päivä 16 Risteily Atitlánjärvellä
Päivä 17 Atitlánjärvi - Guatemala City - kotimatka
Päivä 18 Saapuminen Helsinkiin

Hotelli

Hotel Atitlán

Hotelli sijaitsee Atitlánjärven rannalla ja sieltä on hienot näkymät järven toisella puolella oleville tulivuorille. Hotellia ympäröi kaunis puutarha ja sieltä on noin 10 minuutin kävelymatka Panajachelin kylään.

Hotelli on mukavalla tavalla erilainen, mm. sisustuksessa on käytetty paikallisia käsitöitä sekä puutöitä, jotka luovat siirtomaa-aikaista tunnelmaa. Samanlainen tunnelma ulottuu myös viehättäviin huoneisiin, jotka ovat hyvin varusteltuja. Huoneissa on maksuton wifi, parveke, tallelokero, hiustenkuivain, puhelin ja kaapeli-tv.

Lue lisää: www.hotelatitlan.com

(Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta).

Hotelli on tämä tai vastaava. Vahvistamme matkan aikana käytettävät hotellit lentolippujen mukana, noin viikkoa ennen lähtöpäivää.

 

Evergreen Lodge

Evergreen Lodge on trooppinen keidas keskellä sademetsää ja Tortuegon kansallispuiston kanavaverkostoa. Täällä asut keskellä luontoa, sen näkymiä ja ääniä.

Lodgessa on ravintola, jossa kaikki ateriat tarjoillaan ja uima-altaalla on mahdollisuus virkistaytyä päivän seikkailujen päätteeksi. Auringon laskiessa on mukava nauttia hetkestä baarissa, josta on näkymät ympäröivään vesistöön.

Huoneet
Huoneet sijaitsevat erillisissä rakennuksissa sademetsän keskellä, omassa rauhassaan. Huoneiden sisustuksessa on käytetty paljon puuta, eikä niissä ole häiritseviä laitteita, kuten TV:tä. Ikkunoissa on hyttyssuojat ja huoneissa on kattotuulettimet.

Lue lisää: http://evergreentortuego.com

(Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta).

Hotelli on tämä tai vastaava. Vahvistamme matkan aikana käytettävät hotellit lentolippujen mukana, noin viikkoa ennen lähtöpäivää.

Country Inn Panama Canal

Hotellin sijainti on erinomainen Panaman kanavan suulla ja sieltä on mahdollisuus seurata laivojen etenemisestä kanavalla. Hotellilla on uima-allas alue sekä jacuzzi ja pieni kuntoiluhuone. Aamiainen on buffet ja illalla sinulla on halutessasi mahdollisuus syödä TGI Friday´s ravintolassa, joka on hotellin yhteydessä.

Huoneet
Majoitumme huoneisiin, joista on näkymä kanavalle, joten voit omalta parvekkeeltasi seurata laivojen kulkua. Tilavissa huoneissa on tv, puhelin, ilmastointi, pieni jääkaappi, silitysvälineet, kahvinkeitin, tallelokero ja hiustenkuivain.

Lue lisää: http://www.panamacanalcountry.com/amador/

(Albatros Travel ei vastaa ulkopuolisen sivuston sisällöstä tai ylläpidosta).

Hotelli on tämä tai vastaava. Vahvistamme matkan aikana käytettävät hotellit lentolippujen mukana, noin viikkoa ennen lähtöpäivää.

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
4.498€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Matkan aikana teemme mm. vaellusretken sademetsässä ja riippusilloilla. Matka ei sovi liikuntarajoitteiselle ja kohtuullinen peruskunto on tarpeen.
Päivä 1
Helsinki - Panama City
Lennämme Helsingistä Amsterdamin kautta Panamaan. Maahantulomuodollisuuksien jälkeen ajamme Panama Cityn läpi hotellille, joka sijaitsee Panaman kanavan suulla. Huoneista, joihin majoitumme on näköalat kanavalle.
Päivä 2
Panama City - kaupunkikierros, mm. Panaman kanava

Teemme kaupunkikierroksen Panaman pääkaupungissa Panama Cityssä – tai Ciudad de Panamassa, kuten nimi kuuluu espanjaksi – joka on myös maan suurin kaupunki. Asukkaita kaupungissa on noin miljoona. Panama City on sekoitus pilvenpiirtäjiä, kauniita siirtomaa-aikaisia taloja ja vaatimattomampia asuinalueita. Aloitamme kierroksemme pari kilometriä keskustan ulkopuolelta, alkuperäisen Panama Cityn raunioilta. Alkuperäinen Panama City tuhottiin ja poltettiin englantilaisen merirosvokapteenin Henry Morganin käskystä vuonna 1671. Uusi kaupunki rakennettiin muutaman kilometrin päähän. Ajamme takaisin kaupunkiin, jossa jatkamme kierrostamme kävellen läpi vanhankaupungin. Sen siirtomaatyyliset talot ovat päässeet Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Panama Cityn länsilaidalla sijaitsee Panaman kanava, jota ihailemme Mirafloresin suluilta käsin. Sulkujen kautta kulkevat alukset nousevat tai laskevat kahdeksan metriä päästäkseen Atlantilta Tyynellemerelle tai toisin päin.

Päivä 3
Lento Panama City - San José, Costa Rica - kahviplantaasi

Lennämme Panamasta San Joséen, Costa Rican pääkaupunkiin. Ajamme suoraan lentokentältä kahviplantaasille, jossa syömme lounaan. Kahvi on maan vanhin viljelytuote, jota on viety 1790-luvulta saakka. Costa Rican hallitus elvytti tuotantoa 1820-luvulla jakamalla ilmaisia kahvipensaan taimia ja myöntämällä verohelpotuksia perheille, jotka olivat kiinnostuneita kahvinviljelystä. Syntyi ryhmä pientuottajia, jotka kiristyneestä kilpailusta huolimatta ovat onnistuneet varmistamaan toimeentulonsa. Costaricalainen kahvi tunnetaan korkeasta laadusta ja tehokkaasta tuotannosta. Kahvi onkin yksi maan tärkeimmistä vientituotteista. Tutustumme sukutilalla kahvin viljelyyn.

Päivä 4
San José - Tortuguero - kilpikonnien suojelukeskus

Lähdemme liikkeelle aikaisin ja otamme suunnan kohti kaakkoa ja Karibianmeren rannikkoa. Matka kulkee läpi Braulio Carrillon kansallispuiston, joka koostuu 90-prosenttisesti aarniometsästä. Puiston alueella elää yli 6 000 kasvilajia, mm. saniaispuita, palmuja ja värikkäitä heliconioita ja ananaskasveja. Nautimme aamiaisen pienessä Guápilesin kaupungissa. Sen jälkeen matka jatkuu La Pavonan satamaan, jossa nousemme veneeseen. Teemme mukavan veneretken läpi viidakon ja saavumme seuraavaan majapaikkaamme. Iltapäivällä vierailemme Tortuguerossa sekä liemikilpikonnien suojelukeskuksessa.

Päivä 5
Tortuguero - kanavaristeily Tortugueron kansallispuistossa - iltapäivä omaa aikaa

Tänään tutustumme lähemmin Tortugueron kansallispuistoon. Aluksi tarkoituksena oli vain rauhoittaa ranta-alueita, joilla liemikilpikonna munii, mutta puisto kasvoi pikkuhiljaa 51 870 hehtaarin suuruiseksi kansallispuistoksi, joka muodostaa Keski-Amerikan suurimman yhtenäisen sademetsäalueen.

Päivän alkajaisiksi nousemme pieniin veneisiin, jotka kuljettavat meidät syvemmälle jokiverkostoon. Pääsemme hyvin lähelle alueella viihtyviä eläimiä ja lintuja. Täällä elää mm. kolme apinalajia: mustahämähäkkiapina, mölyapina ja kapusiiniapina. Jos meillä on onnea, näemme myös laiskiaisia, saukkoja, kaimaaneja, kilpikonnia, liskoja ja sammakoita. Myös lintulajeja on runsaasti, mm. kahdeksan papukaijalajia. Iltapäivän voit rentoutua uima-altaalla tai tehdä kierroksen lähiympäristössä ja tutustua lähemmin kasveihin ja puihin.

Päivä 6
Tortuguero - La Fortuna - Tirimbinan sademetsäkeskus - suklaakierros

Aamiaisen jälkeen ajamme veneellä takaisin La Pavonaan ja jatkamme Tirimbinan sademetsäkeskukseen, joka koostuu laajasta alueesta suojeltua sademetsää. Keskuksessa tutkitaan alueen biodiversiteettiä.

Päivän toinen teema on suklaa. Vierailemme entisellä kaakaoplantaasilla, tutustumme kaakaon kulttuurihistoriaan ja kaakaopavun matkaan plantaasilta suklaaksi. Pääsemme luonnollisesti myös maistelemaan paikallisesti valmistettuja suklaita. 

Tirimbinasta ajamme kohti pohjoista ja La Fortunan kaupunkia. Alue tunnetaan kansallispuistosta, jossa sijaitsee 1 633 m korkea Arenal-tulivuori. Tulivuori oli vuoteen 2010 Costa Rican aktiivisin, mutta on nyt vaipunut lepotilaan.

Päivä 7
La Fortuna - sademetsän riippusillat ja pulahdus kuumiin lähteisiin
Tänään saamme tilaisuuden nähdä sademetsän ylhäältä käsin, sillä teemme retken pitkin riippusiltoja. Yksityiselle suojelualueelle, joka kattaa 250 hehtaaria trooppista sademetsää Arenal-tulivuoren juurella, on rakennettu polkujen, siltojen ja riippusiltojen verkosto. Se mahdollistaa retken sademetsän tiheään, vihreään maailmaan, ja samalla saat tilaisuuden nähdä, miltä alue näyttää ylhäältä käsin katsottuna. Sillat on rakennettu niin, että ne häiritsevät luontoa mahdollisimman vähän. Koska reitti on paikoin jyrkkä ja kulkee läpi vaihtelevan maaston, se ei sovi huonojalkaisille. Kun olemme nähneet tarpeeksi sademetsää, ajamme La Fortunan kuumille lähteille. Pääsemme rentoutumaan 30–40-asteiseen veteen ja ihailemaan pientä vesiputousta. Paikalla on vaatteidenvaihtotilat ja sieltä saat myös pyyhkeen. Rentouttavan pulahduksen jälkeen ajamme takaisin hotellille La Fortunaan.
Päivä 8
La Fortuna - Granada, Nicaragua - kaupunkikierros

Lähdemme aikaisin liikkeelle ja suuntaamme kohti pohjoista ja Peñas Blancasin raja-asemaa. Ylitämme Nicaraguan rajan ja ajamme jonkin matkaa valtavan Nicaraguajärven rantoja seuraillen. Nicaraguajärven pinta-ala on 8 264 km2 ja se on Keski-Amerikan suurin järvi. Saavumme Granadaan, jonka perusti konkistadori Francisco Hernandez de Córdoba vuonna 1524. Nimensä kaupunki on saanut Espanjassa sijaitsevan samannimisen kaupungin mukaan. Siirtomaa-arkkitehtuuri näkyy yhä kaupunkikuvassa. Iltapäivällä teemme kaupunkikierroksen, jonka aikana näemme mm. La Merced -kirkon vuodelta 1534,

Päivä 9
Risteily Las Isletasin saarille, Masayan tori, kaupunkikierros Managuassa - León

Aloitamme risteilyllä Nicaraguajärvellä ja otamme kurssin kohti Las Isletasin saaria. Lähellä sijaitseva Mombacho-tulivuori purkautui noin 20 000 vuotta sitten, ja samalla sen huippu räjähti muodostaen 365 pientä saarta ympäröivään järveen. Seuraava kohteemme on Masaya, joka tunnetaan taidokkaista käsitöistä. Vierailemme yhdellä Masayan toreista. Myytävänä on esim. käsinkudottuja riippukeinuja, kirjottuja puseroita, puukaiverruksia ja hamppukuidusta tehtyjä kudonnaisia. Jos haluat ostaa kotiin tuliaisia, täältä löydät hyvän valikoiman. Jatkamme matkaa Managuaan, joka perustettiin 1819 ja nimettiin pääkaupungiksi sen jälkeen, kun merirosvot polttivat Granadan. Managua itse on joutunut kohtaamaan tuhoisia maanjäristyksiä, joista pahimmat sattuivat 1931 ja 1972. Näemme mm. hallintorakennuksia ja tutustumme Loma de Tiscapa  puistoon, josta on upeat näkymät yli kaupungin. Jatkamme Leóniin, joka perustettiin samoihin aikoihin kuin Granada ja kilpaili Granadan kanssa maan suurimman ja tärkeimmän kaupungin tittelistä. Tutustumme tärkeimpiin nähtävyyksiin ja kirkkoihin ennen kuin majoitumme hotelliimme.

Päivä 10
León - Potosí - laivalla yli Fonsecanlahden, matka jatkuu La Unióniin, El Salvadoriin

Meillä on edessä kolmen tunnin ajomatka läpi vaihtelevien maisemien. Matka kulkee läpi niittyjen ja maissi- ja sokeriruokopeltojen. Taustalla voi hyvällä säällä nähdä San Cristóbal -tulivuoren. Olemme Nicaraguan cowboy-seudulla, jossa tuotetaan lihan lisäksi myös maitoa koko maan tarpeisiin. Viimeinen pätkä ajetaan pitkin sorateitä – pääsemme lähelle luontoa! Saavuttuamme Potosín pieneen satamakaupunkiin paikallisopas ja matkanjohtaja hoitavat rajamuodollisuudet. Nousemme veneisiin, jotka vievät meidät yli Fonsecanlahden. Matkatavarat pakataan vesitiiviisiin säkkeihin, ja matkustajille jaetaan sadevaatteet ja pelastusliivit – vesi voi matkan varrella hieman roiskua.  Pakkaa mukaan sandaalit, jotka saavat kastua ja on helppo ottaa pois jalasta.

Määränpäämme on La Unión El Salvadorin puolella, jossa odottavat jälleen rajamuodollisuudet.

Päivä 11
La Unión - Joya de Cerénin rauniokaupunki - San Salvador

Päivämme alkaa tutustumalla El Salvadorin tärkeimpiin arkeologisiin löytöihin, nimittäin Joya de Cerénin mayakaupunkiin. Noin vuonna 590 Loma Calderan tulivuori purkautui ja hautasi kaupungin kolmemetrisen tuhkakerroksen alle. Paikkaa kutsutaan myös Amerikan Pompeijiksi. Toisin kuin oikeassa Pompeijissa, täällä kaikki asukkaat ehtivät paeta laavavyöryn alta. Alueelta on löytynyt ruoanvalmistusvälineistöä, työkaluja, huonekaluja ja jopa puoliksi syötyjä aterioita, jotka ovat jääneet niille sijoilleen asukkaiden lähtiessä pakoon henkensä kaupalla. Esineistö on hyvin säilynyttä, ja yksi erikoisimmista löydöistä on maniokkipelto, joka nyt näkyy painaumana vulkaanisessa tuhkassa. Joya de Cerén kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Jatkamme matkaa kohti pääkaupunkia San Salvadoria, jossa teemme lyhyen kaupunkikierroksen keskustassa.

Päivä 12
San Salvador - mayakaupunki Copán, Honduras
Aikaisin aamulla lähdemme matkaamaan Hondurasiin. Kuljemme osan matkaa Guatemalan puolella, sillä sitä kautta on lyhyempi reitti päivän pääkohteeseen: Copánin kiehtovaan mayakaupunkiin. Rauniot ovat peräisin ajalta noin 250–850 jKr. Kyse on yhdestä tärkeimmistä kaivauksista, joita mayaintiaanien korkeakulttuurin puitteissa on tehty. Alueella oli asutusta jo noin 1500 eKr. Copán on kuuluisa hieroglyfein koristelluista portaista: Portaiden kaiverrukset muodostavat pisimmän tunnetun yhtenäisen mayojen kaiverrussarjan. Portaissa kuvataan Copánin hallitsijoita 450 vuoden ajalta sekä kirjoitusmerkein että kuvin. Alueella on paljon taidokkaita kaiverruksia, rakennuksia, temppeleitä, pyramideja, alttareita ja mayakulttuurin toiseksi suurin pallokenttä. Kaupunkivaltion menestys johti valitettavasti myös sen tuhoon. 700-luvulle mennessä asukasluku oli kasvanut niin suureksi, ettei maanviljelyllä kyetty enää tuottamaan riittävästi ruokaa. Copánin viimeinen kuningas nousi valtaan vuonna 822, mutta jo 200 vuotta myöhemmin laakso oli käytännössä asumaton, ja viidakko valtasi upeat rakennukset. Copánin rauniot löysi tutkimusmatkailija Juan Galido vuonna 1834, ja vuonna 1839 piirtäjä Frederick Catherwood dokumentoi löydön. Copánia on entisöity ja konservoitu vuodesta 1977 ja se kuuluu nykyään Unescon maailmanperintökohteisiin. Yövymme hotellissa raunioiden lähistöllä sijaitsevassa Copán Ruinasin pikkukaupungissa.
Päivä 13
Copán - Quiriguán mayakaupungin rauniot - Castillo de San Felipe - Flores, Guatemala
Päivä alkaa jälleen mayojen merkeissä – tällä kertaa Guatemalan puolella. Vierailemme Quiriguán mayakaupungin raunioilla, joita ympäröi Keski-Amerikan suurin banaaniplantaasi. Quiriguá on Unescon maailmanperintökohde ja voi ylpeillä monilla hyvin säilyneillä patsailla, mm. korkeimmalla kivestä veistetyllä patsaalla koko mayojen historiassa. Patsas ulottuu 10 metrin korkeuteen ja painaa 65 tonnia. Mayojen rauniokaupungista matka jatkuu kohti nykypäivää. 1500-luvun alkupuolella Rio Dulce oli tärkeä kauppakanava espanjalaisille, sillä joki yhdisti Karibianmeren Izabaljärveen ja Nicaraguan sisämaahan. Espanjalaiset rakensivat jokisuulle Castillo de San Felipen linnoituksen suojelemaan kauppaa merirosvoilta. Vierailemme linnoituksessa ja teemme veneretken joella, minkä jälkeen ajamme Floresiin, jossa yövymme.
Päivä 14
Flores - Tikal - lento Guatemala Cityyn, matka jatkuu Antiguaan
Päivän pääkohde on mayaintiaanien helmi, Tikalin upea rauniokaupunki, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Tikal löydettiin 1848, mutta se on ollut avoinna vierailijoille vasta parinkymmenen vuoden ajan. Raunioalueen pinta-ala on noin 40 km2. Alueella on noin 600 eKr. rakennettujen temppeleiden raunioita, mutta kaupungin kultakausi – klassinen mayakulttuurin kausi – ajoittuu noin vuosiin 300–800 jKr. Tuon ajanjakson jälkeen hallitseva luokka ja valtaosa asukkaista hylkäsi kauniin kaupungin, mikä kuvastaa mayakulttuurin rappeutumista koko alueella. Joitakin pyramideista ei ole entisöity, joten niistä saa aavistuksen siitä, miltä paikka näytti löytöhetkellä. Esiin kaivetut temppelit ja pyramidit ovat lähes 70 m korkeita. Kolme pelikenttää, lukemattomia aukioita ja alttareita, rakennuksia, kuvioita ja reliefejä – ne kaikki antavat käsityksen siitä, kuinka uskomattoman taitavia ja tarkkoja mayat olivat astronomian ja matematiikan aloilla. Teemme kävelykierroksen viidakossa, joka ympäröi rauniokaupunkia. Viidakon eläimistö ja kasvillisuus on rikasta: Orkideoja, mahonkeja, kumipuita, setrejä ja palmuja. Saatamme nähdä myös mölyapinan, ketun, nenäkarhun, villikalkkunan, tukaanin ja erilaisia papukaijoja. Ajamme seuraavaksi Mundo Mayan lentokentälle ja lennämme Guatemala Cityyn. Laskeuduttuamme ajamme Unescon suojelemaan Antiguaan Guatemala Cityn länsipuolelle.
Päivä 15
Antigua - kaupunkikierros, matka jatkuu Atitlánjärvelle
Antigua, jota ympäröi kolme tulivuorta, oli muinoin Latinalaisen Amerikan kolmanneksi suurin kaupunki. Yli 200 vuoden ajan Antigua oli myös maan pääkaupunki, jossa asui yli 60 000 asukasta. Tänä päivänä Antigua on rauhallinen, osin entisöity siirtomaakaupunki. Kävelyretkellä pitkin hiljaisia, mukulakivin päällystettyjä katuja saamme ihailla matalia taloja ja niiden kaunista siirtomaa-arkkitehtuuria, pastellivärejä ja taitavasti kaiverrettuja puuportteja. Keskustassa sijaitsee viehättävä Parque Central, jota koristavat suihkulähde ja trooppiset kasvit. Aukion ympärillä on kiinnostavia museoita ja näkemisen arvoisia luostareita ja kirkkoja. Jatkamme matkaa kohti Atitlánjärveä, joka on yksi kauneimmista järvistä täällä päin maailmaa. Majoitumme hotelliin Panajachelin pieneen kaupunkiin järven rannalla.
Päivä 16
Risteily Atitlánjärvellä

Kaupungista on upeat näkymät yli järven. Järvi on vihreiden vuorten ja purppuranväristen tulivuorten ympäröimä, ja järven veden sävy vaihtelee tummasta vihreästä kirkkaimpaan turkoosiin. Paikka on hieno sekoitus epätavallisen kaunista luontoa ja perinteistä intiaanikulttuuria. Legendaarisen järven ympärillä sijaitsee 12 pientä kylää, joita espanjalaiset kutsuivat 12 apostolin mukaan: San Pablo, San Pedro, San Antonio jne. Kunkin kylän asukkaat tunnistaa heidän kudotuista vaatteistaan, joita koristavat kylän omat kuviot ja värit. Ne paljastavat kantajansa asuinpaikan ja identiteetin. Muutamissa kylissä puhutaan lisäksi omaa kieltä. Risteilyn aikana pääsemme nauttimaan näkymistä kolmelle tulivuorelle sekä tapaamaan paikallisia intiaaneja. Intiaanit elävät yhä samalla tapaa kuin ovat tehneet vuosisatojen ajan.

Päivä 17
Atitlánjärvi - Guatemala City - kotimatka
Aikaisin aamulla lähdemme kohti Guatemala Cityä ja lentokenttää: kotimatka alkaa.
Päivä 18
Saapuminen Helsinkiin

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 4.498€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
798€
Hintaan sisältyy
 • KLM/Delta Airlinesin reittilennot Helsinki - Panama City/Guatelama City - Atlanta - Helsinki turistiluokassa (Amsterdamin kautta)
 •  reittilennot Panama City - San Jose (Costa Rica) sekä Flores - Guatemala City turistiluokassa
 •  majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa 3* tähden hotelleissa, aamukahvi
 •  lounas päivinä 3-7 ja 14
 •  illalliset päivinä 4-5
 •  kuljetukset, retket ja sisäänpääsyt ohjelman mukaan
 •  suomalainen matkanjohtaja
 •  verot ja viranomaismaksut

Matkan ennakkomaksu on 800€/hlö.

Hintaan ei sisälly
 • huone yhdelle 798€ (16 yötä)
 • ESTA-matkustuslupa USA:han (paluumatkalla koneevaihto USA:ssa), ESTA (Electronic System for Travel Authorization), hinta n. 14 USD/hlö
 • juoma-ja palvelurahat kuljettajille ja paikallisoppaille, noin 140 USD/ hlö
 • muut ruokailut ja juomat matkan aikana (noin 35 USD/päivä/hlö)

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

ESTA -matkustuslupa USA:han

Matkan paluulennolla on välilasku Atlantassa, USA:ssa. Tarvitset tämän vuoksi ESTA-matkustusluvan USA:han. Lupa on anottava sähköisellä lomakkeella viimeistään 72 tuntia ennen matkaa. Suosittelemme hakemaan luvan hyvissä ajoin. Lue lisää: http://albatros-travel.fi/passi-ja-viisumi-usassa

Tarkista, että passisi on voimassa. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen. Tämän lisäksi passin on oltava:

- koneellisesti luettava
- passissa on oltava skannattu valokuva sekä biometrinen tunniste (Suomi otti käyttöön bio-tunnistepassit 21.8.2006, sitä aikaisemmat passit eivät ole enää voimassa 1.4.2016 lähtien).

Yhdysvallat on tiukentanut (21.1.2016) sääntöjään koskien Visa Waiver –ohjelmaan (VWP) kuuluvien maiden kansalaisia. Suomen kansalaiset saavat edelleen matkustaa Yhdysvaltoihin ja viipyä maassa viisumitta 90 päivän ajan hyväksytyllä ESTA-hakemuksella sekä voimassa olevalla passilla.

Huom: Suomen kansalaisten, jotka ovat matkustaneet tai oleskelleet Iranissa, Irakissa, Sudanissa tai Syyriassa 1.3.2011 jälkeen tai joilla on kaksoiskansalaisuus jossain kyseisistä maista, tulee hakea viisumia Yhdysvaltojen suurlähetystöstä tai konsulaatista. Mikäli heillä on jatkuva, aikaisemmin myönnetty ESTA-hakemus, se katsotaan mitätöidyksi ja matkustajan tulee anoa viisumia suurlähetystöstä tai konsulaatista.

Passi, viisumi ja valuutta

Käymme kuudessa eri maassa ja kuhunkin maahan tultaessa on omat rajamuodollisuudet. Varmistathan, että passissasi on useampi tyhjä sivu leimoja varten. Tyhjiä sivuja tulisi olla kuusi kappaletta, yksi kullekin maalle. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen.

Osassa rajanylityspaikoista maahantuloviranomaiset haluavat paperisen kopion passin kuvasivusta/aukeamasta. Ota siis matkalle mukaan 3 kpl kopioita kuva-aukeamasta.

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Panamaan, Costa Ricaan, Nicaraguaan, El Salvadoriin, Hondurasiin tai Guatemalaan, kun matka kestää alle 90 päivää. Mikäli olet jonkin muun kuin Suomen kansalainen, otathan yhteyttä oman maasi suurlähetystöön ja kysy viisumikäytännöistä.

Ota mukaan USA:n dollareita, myös pienempinä seteleinä. Eurot eivät ole käypä valuutta.

Isommissa kaupungeissa on pankkiautomaatteja, joista voi nostaa luottokortilla käteistä.

TSA-lukko matkalaukuissa

Jos haluat lukita matkalaukkusi, sinun tulee käyttää ns. TSA-lukkoa. Transportation Security Administration (TSA) kontrolloi USA:han tulevia, maasta lähteviä ja maan kautta kulkevia matkatavaroita. Heillä on "yleisavain", jolla TSA-lukot voidaan avata. Jos matkalaukkusi on kadonnut ja se on lukittu muulla kuin TSA-lukolla, viranomaisilla on lupa rikkoa lukko. Tämä koskee myös matkalaukkujen kiinteitä lukkoja. TSA-lukkoja voi ostaa useimmista matkalaukkuja myyvistä liikkeistä.

Matkalle on hyvä ottaa pieni reppu tai kassi päiväretkiä sekä sellaisia päiviä varten, joina et näe matkatavaroitasi vasta kuin illalla.

Rokotukset ja terveys

Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus.

Keltakuume

Matkamme alkaa Panamasta ja osa Keski-Amerikan maista, joissa matkan aikana vierailemme, saattaa pyytää rajamuodollisuuksien yhteydessä nähtäväkseen todistuksen voimassaolevasta keltakuumerokotuksesta. 

Tarkistathan maakohtaiset suositukset: www.rokote.fi tai www.thl.fi (Matkailijan terveysopas).

Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi, ota yhteyttä omaan lääkäriisi.

Ryhmän koko

Minimiosallistujamäärä on 12 ja maksimi 20 matkustajaa.

Yöpymiset

Panama City: 2 yötä (Panama) 
San Jose: 1 (Costa Rica)
Tortugero: 2 (Costa Rica) 
La Fortuna: 2 (Costa Rica)
Granada: 1 (Nicaragua)
León: 1 (Nicaragua)
La Union: 1 (El Salvador)
San Salvador: 1 (El Salvador)
Copán Ruinas: 1 (Honduras)
Flores: 1 (Guatemala)
Antigua:
 1 (Guatemala)
Panajachel: 2 (Guatemala) 
 
Liikkuminen ja matkalle mukaan

Matkan aikana

Teemme mm. vaellusretkiä luonnossa, epätasaisessa maastossa. Matkustajan tulee kyetä liikkumaan omatoimisesti ja kohtuullinen peruskunto on tarpeen. Matka ei sovi liikuntarajoitteiselle. Pakkaa mukaan tukevat kengät, esim. vaelluskengät tai vastaavat sekä kevyet sandaalit, jotka saavat kastua ja on helppo ottaa pois jalasta.

Juo riittävästi nestettä päivän aikana. Vesipulloa on hyvä pitää mukana koko ajan.

Matkalle mukaan

 • pieni laukku tai reppu retkipäiviä varten
 • kevyitä ja hengittäviä kesävaatteita
 • villatakki tai pusakka
 • kevyt sadetakki
 • käytännölliset, tutut kengät
 • aurinkosuojavoide, hattu tai lippis sekä aurinkolasit
 • hyttyskarkote
 • taskulamppu
 • kiikarit
 • käsidesi

Jätäthän kotiin kaikki arvokkaat korut ja kellot, jotka herättäisivät taskuvarkaiden huomion.

Sää ja ilmasto Keski-Amerikassa

Vaatetus matkan aikana

Sademetsissä ja korkemmalla vuoristolla liikuttaessa sää voi vaihdella nopeastikin. Pakkaa mukaan sateenpitävä takki, umpinaiset kengät sekä pitkälahkeiset housut.

Paikkakuntakohtaisen sään voit tarkistaa lähempänä matkaa esim. osoitteesta: www.foreca.fi tai www.bbc.co.uk/weather

Paikalliset sääolosuhteet voivat vaikuttaa päivien sisältöön ja retkiohjelmaan.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.
Rated 5 out of 5 by from Paljon nähty ja kuultu! 22.2-9.3.2016 matkalla. Matkanjohtajalle suurkiitos, hyvin organisoitu, kaikki sujui hyvin. Aurinko suosi, riippusiltojen päivänä kuitenkin satoi. Kuumat lähteet pelastivat senkin sateisen kokemuksen. Venematkoilla nähtiin paljon erilaisia lintuja, apinoita ja gaimaaneja. Erilaisia eläimiä, joita ei ole tavattu kuin luonto doggareissa. Matkan kesto 18pv. kolmetoista hotellia, joten loppupäässä hieman kiireistä. Pieni miinus viimeisessä hotellissa, kokolattiamatto aiheutti tukkoisuutta, sekä unettomuutta eräässä hotelissa jossa uima-allas auki 24H. (siellä juhlittiin koko yö). Kaiken kaikkiaan yksi parhaimmista matkoista, joita olemme tehneet, suosittelemme. Kiitos vielä matkanjohtajalle!
Date published: 2016-03-15
Rated 5 out of 5 by from Loistava Matka Matkalla on todella paljon nähtävää ja paikat vaihtuu kokoajan, joten matka sopii niille jotka haluavat nähdä mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa. Matkalla ei ole turhaa lepoaikaa, ei tarvi miettiä mitä tekisi.
Date published: 2016-03-18
Rated 5 out of 5 by from Mahtava kokemus ! Irman opastuksella reissu sujui vallan mainiosti, päivät kuluivat vinhaan vauhtia, yht'äkkiä loma olikin loppu ! Valtavan paljon näkemistä ja kokemista, jokaiselle jotakin, hyvin suunniteltu matka !
Date published: 2016-03-12
Rated 5 out of 5 by from ikimuistoinen jamieliin jäävä matka loistavan matkaoppaan ja hyvän ryhmän kanssa täydellinen. Tämän matkan onnistuminen oli täydellistä.kiireisestä aiķataulusta huolimatta.paremmin matkaa ja huolenpitoa ei voi järjestää ainakaan kielitaidottomalle.
Date published: 2016-11-27
Rated 4 out of 5 by from Kunnon kiertomatka, ei turhaa luppoaikaa! Olin matkalla 11/2018. Paljon oli nähtävää ja koettavaa. Ennakko-odotukset täyttyivät hyvin. Matkaan tehdyt muutokset kyllä aiheuttivat matkaohjelman seurantaan turhia sähläyksiä ryhmän parissa. Kyselin ennen matkaa uutta matkaohjelmaa sähköpostilla. Sitä ei luvattu ja perustelut eivät olleet asiallisia, ottaen huomioon minkä hintaluokan matkasta on kyse. Paluulento oli Atlantan kautta, miksi? Oli aikamoinen tarkastushässäkkä ja turha matkalaukkujen kanssa touhuaminen.
Date published: 2018-12-02
Rated 5 out of 5 by from Upea reissu Todella paljon näkemistä ja kokemista 18 päivän pituisella matkalla! Vaikka ohjelma olikin välillä tiukka, porukan into ja kiinnostus säilyi erinomaisena. Tikal ja Atitlan olivat kohokohtia. Matkaa voisi jatkaa parilla päivällä, jolloin jäisi hiukan omaakin aikaa esim. puolikkaina päivinä.
Date published: 2018-12-10
Rated 5 out of 5 by from Matkalla mahtava sisältö ja loistava opas Irma Havukainen Matka kesti 2,5 viikkoa. Ohjelma oli rankka mutta tosi mielenkiintoinen. Kaikki järjestelyt, hotellit, retket ja ennenkaikkea oppaamme Irma oli huippuluokkaa. Ja säätkin suosivat meitä. Samoin matkakumppanit kaikki olivat mukavia.
Date published: 2016-11-28
Rated 3 out of 5 by from Paljon nähtiin! Olin matkalla 14.11-1.12 Hieno matka. Tosin muutama päivä oli liian vauhdikas. Vähemmän kirkkoja kiitos ja enemmän omaa aikaa. Kuten aikaa kierrellä itsenäisesti tai vaikka vain nukkua. Hyvä,että Costa Ricassa saimme olla pidempään.
Date published: 2018-12-06
 • y_2019, m_1, d_17, h_15
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.9
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_23
 • loc_fi_FI, sid_PARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja

19PARTR01CFI0611