Asukasluku 4,0 milj.
Pääkaupunki Panama City
Kieli Espanja
Lipun värit kuvaavat Panaman kahta perinteistä pääpuoluetta: sininen konservatiiveja ja punainen liberaaleja.
Tiesitkö, että...
Panaman kanavan ansiosta alukset välttävät noin 13000 km:n matkat Etelä-Amerikan eteläkärjen ympäri?

klassinen lierihattu, jota kutsutaan Panamahatuksi, tulee itse asiassa Ecuadorista?

Panaman maantiede

Panamalla on yhteinen raja Costa Rican ja Kolumbian kanssa sekä rannikkoa Tyynenmeren ja Karibianmeren puolella. Pitkää, pientä maata lävistää itä-länsisuuntainen vuoriketju, jonka korkein kohta on Volcán Barú, joka kohoaa 3 478 m korkeuteen. Tulivuorella on seitsemän kraatteria, joilta kirkkaana päivänä näkee sekä Tyynellemerelle että Karibianmerelle saakka. Vuorijonon eteläpuolta hallitsee savannikasvillisuus, kun taas pohjoispuolta peittää sademetsä.

Panaman historia

Panaman asukasluku on 3 miljoonaa, pääuskonto on katolilaisuus ja virallinen kieli espanja. Intiaanivähemmistöt puhuvat omia intiaanikieliään, ja englantia puhutaan laajalti kiitos USA:n vuosikymmeniä kestäneen läsnäolon. Panaman alkuperäisasukkaat olivat intiaaneja. Heidän määränsä väheni rajusti 1500-luvun alussa, kun he kohtasivat espanjalaisia ja näiden aseet ja taudit. Vuoteen 1513 mennessä Panamasta oli tullut Espanjan siirtomaa, jota käytettiin erityisesti Perusta Espanjaan matkalla olevien tavaroiden väliasemana. Valtava määrä kultaa ja hopeaa, jota kuljetettiin rannikolta toiselle, houkutteli merirosvoja kaikkialta maailmasta. Espanjalaiset päättivät vaihtaa reittiä ja menettivät vähitellen kiinnostuksensa Panamaa kohtaan. Kolumbia otti valtaansa Espanjan entisen siirtomaan vuonna 1821. Itsenäistymistä Panama joutui odottamaan vuoteen 1903 saakka.

Itsenäisyys toteutui, kun USA käynnisti Panaman kanavan rakennustyöt uudestaan, mutta piti Kolumbian asettamia ehtoja liian tiukkoina. Yhdysvallat päätti tukea Panaman itsenäistymistä. Siitä lähtien Panaman suhtautuminen USA:han on ollut kaksijakoinen, sillä se on yhtäältä riippuvainen hyvistä suhteista USA:han, mutta toisaalta myös kansallisylpeys on tärkeä asia. Yhdysvallat on yhä maan tärkein kauppakumppani ja hallitsi täydellisesti kanavavyöhykettä vuoteen 1999. USA tuli hätiin myös silloin, kun kenraali Noriega nousi Panaman tosiasialliseksi johtajaksi, ja auttoi syrjäyttämään Noriegan. Armeijalla on ylipäänsäkin ollut suuri valta maassa 1900-luvulla. Kaikki presidentit on valittu demokraattisin vaalein vuodesta 1989, jolloin Noriega lähetettiin USA:han ja tuomittiin rahanpesusta ja huumekaupasta.

Panaman nähtävyydet

Panamassa on paljon muutakin nähtävää kuin kanava ja jättimäiset sulut. Koska Panama on niin kapea – ylittää tuskin missään 100 kilometriä – voi siellä pulahtaa aamu-uinnille Tyyneenmereen, matkata yli vuorten ja nauttia iltadrinkki varpaat Karibianmeressä. Panaman Karibianmeren puoleisella rannikolla on useita pieniä saariryhmiä, joissa on tarjolla kaikkea idyllisestä rantaparatiisista perinteiseen intiaanikulttuuriin. Bocas del Toron saarilla Koillis-Panamassa voi nauttia hiekasta, vedestä ja palmupuiden havinasta niin kuin vain trooppisilla saarilla on mahdollista. Jos matkan ajankohta on kesä-elokuu, voi hyvällä tuurilla osua paikalle merikilpikonnien munimisaikaan. Pari tuntia normaalia lyhyemmät yöunet ovat edullinen hinta siitä, että näkee valtavien kilpikonnien ryömivän rannalle ja munivan kaivamaansa koloon. Länsiosissa sijaitsevilla San Blas -saarilla ei ole kilpikonnia, vaan saarilla elää kuna-intiaaneja, jotka ovat säilyttäneet perinteisen elämäntapansa kiitos hallituksen päätöksen olla sekaantumatta intiaanien elämään. Kunilla on oma kieli, kulttuuri, värikäs vaatetus ja oma muusta maasta riippumaton talousjärjestelmänsä, jonka perustana on kookospähkinöiden myynti ja matkailu.

Jos haluaa nauttia maan sijainnista tropiikissa ja täydentää Panaman-matkaansa upeilla luontoelämyksillä, tarjoaa Panama useita hienoja kansallispuistoja. Darién Kolumbian rajalla on vehreä viidakko parhaimmillaan, ja siellä viihtyvät myös lukemattomat eläinlajit. Delfiinit hupsuttelevat joissa, laiskiaiset löhöilevät puiden latvoissa, puut ja kukat hehkuvat rehevinä. Coiban kansallispuisto sijaitsee maan suurimmalla saarella Tyynessämeressä ja on isojen ja pienten merieläinten paratiisi. Coibassa voi nähdä lukemattomia erilaisia delfiinejä, valaita, krokotiilejä ja kilpikonnia, ympäristö on kaunis ja linnut värikkäitä. Panaman-loma ei kuitenkaan ole mitään ilman käyntiä Panaman kanavalla. Kanavan historia on mielenkiintoinen ja siihen liittyy paljon suurvaltapolitiikkaa. On mieliinpainuva näky, kun raskaat rahtialukset puristautuvat läpi kapeaa kanavaa reunustavan viidakon. Jos haluaa kokea kanavan vesiltä käsin, voi nousta laivaan tai lähteä risteilylle pitkin historiallista reittiä. Matka kanavan läpi vie yhdeksän tuntia. Matkustaminen yhdeltä valtamereltä toiselle läpi kanavan, josta uneksittiin kokonaiset 400 vuotta ennen kuin se valmistui, on erittäin mieleenpainuva kokemus. Panaman kanava avattiin 15. elokuuta 1914. Kanava on yhä yksi maailman tärkeimpiä kauppareittejä.

Panama

 • Risteily Floridasta Panaman kanavan kautta Kaliforniaan

  Kauniilla ja mukavalla Norwegian Joy -aluksella Floridasta Latinalaisen Amerikan upeaan luontoon ja tunnelmallisiin siirtomaakaupunkeihin

  4,5
  • 29-11-2024
  • 18 päivää
  • 4.998€
  Helsingistä
 • Albatrosin Keski-Amerikka

  Poimi Keski-Amerikan parhaimmat palat suomalaisen matkanjohtajan mukana Panamassa, Costa Ricassa, Nicaraguassa, El Salvadorissa, Hondurasissa ja Guatemalassa.

  4,5
  • 2 lähtöä
  • 19 päivää
  • Alkaen 5.398€
  Helsingistä
Ota yhteyttä

Soita
09 31585999
(pvm/mpm)

Jaa tämä sivu