Matkat Guatemalaan

Kauniin Guatemalan rajanaapureita ovat Meksiko, El Salvador, Honduras ja Belize. Maa on hyvin vuoristoinen, ja tiheitä sademetsiä on paljon. Tyynenmeren rannikolla on useita tulivuoria. Tulivuoria ympäröivät hedelmälliset laaksot ovat tiheimmin asuttuja. Rikas mayakulttuuri näkyy mm. intiaaninaisten värikkäissä asuissa ja vaikuttavat rauniokaupungit ovat suosittuja nähtävyyksiä. Guatemala on jännittävä sekoitus tätä päivää ja menneisyyttä.

Asukasluku 14,6 milj.
Pääkaupunki Guatemala City
Kieli Espanja
Sininen väri lipussa symboloi maan sijaintia Atlantin ja Tyynenvaltameren välissä.
Tiesitkö, että...
Yksi suurimmista mayakaupungeista oli Guatemalassa? Uskomaton Tikalin rauniokaupunki oli pääkaupunki ja syntyi noin 700 eKr.
Popol vuh on maya-intiaanien kansalliseepos? Guatemalalainen Nobel-kirjailija Miquel Asturias käänsi sen espanjaksi.

Guatemalan luonto

Väli-Amerikassa sijaitsevan Guatemalan rajanaapureita ovat Meksiko, Belize, Honduras ja El Salvador. Sillä on rannikkoalueita sekä Tyynenmeren että Karibianmeren puolella. Yli puolet alueesta on 2 000–3 500 m korkeaa vuoristoa. Vieläkin korkeampia huippuja löytyy. Guatemalan ja koko Väli-Amerikan korkein vuori on Tajumulcon tulivuori, joka kohoaa 4 220 m korkeuteen. Pohjoisessa on El Peténin alanko, joka koostuu karstimaasta ja sademetsästä. Karstimaata syntyy metsättömällä alueella, kun hiilihappopitoinen sadevesi syövyttää kalkkia kallioperästä. Syntyy metrien syvyisiä uurteita ja laajoja luolastoja.

 

Guatemalan historia

Noin puolet Guatemalan 14,6 miljoonasta asukkaasta on mestitsejä, jotka asuvat rannikkoseuduilla. Toinen puoli väestöstä on mayaintiaanien jälkeläisiä, jotka asuvat läntisillä vuoristoalueella. Virallinen kieli on espanja, mutta monet intiaanit puhuvat vanhaa intiaanikieltä, jota myös mayat puhuivat. Guatemalassa on asuttu 2000 eKr. lähtien. Tuolloin syntyi Tyynenmeren rannikolle joukko kalastaja- ja maanviljelykyliä, joita voi pitää mayojen valtakunnan edeltäjinä. Mayakulttuurin keskus oli Peténin alueella maan koillisosassa, jossa yhä nykyään on eniten asutusta. Guatemala oli Espanjan siirtomaa 1523–1821, minkä jälkeen se oli lyhyen aikaa osa Keski-Amerikan Yhdysvaltoja, joka hajosi 1839. Sekä ennen Espanjan siirtomaavaltaa että sen jälkeen intiaaneja käytettiin julmasti hyväksi ja heidän maansa muutettiin tupakka- ja sokeriruokoplantaaseiksi. Guatemalan itsenäistyttyä vallassa oli milloin sotilasjuntta, milloin liberaalimpi ja demokraattisempi hallitus. 1900-luvun loppupuoliskoa leimasivat sissijärjestöt ja terroristit poliittisen skaalan molemmista päistä. Yhä vieläkään ei voi sanoa, että Guatemala olisi poliittisesti vakaa tai että maassa vallitsisi taloudellinen samanarvoisuus.

Matkus­taminen Guatemalassa

Matka Guatemalaan tarkoittaa intiaanikulttuureja, hurmaavia siirtomaa-aikaisia rakennuksia ja kaunista luontoa. Maan tunnetuin nähtävyys on Tikalin upean mayakaupungin rauniot, jotka sijaitsevat keskellä El Peténin läpitunkematonta viidakkoa. Tikal löytyi sattumalta 1848, mutta avattiin yleisölle vasta muutama vuosikymmen sitten. Tikalissa on n. 700 eKr. rakennettujen temppelien raunioita, mutta suurin osa raunioista on peräisin klassiselta mayakaudelta 300–900 jKr. Lisää intiaanikulttuuria maustettuna Espanjan siirtomaahistorialla voi kokea Antiguassa. Antigua oli koko Latinalaisen Amerikan kolmanneksi suurin kaupunki ja 200 vuoden ajan Guatemalan pääkaupunki. Asukkaita kaupungissa oli yli 60 000. Nykyään se on rauhallinen kaupunki, johon on ilo tutustua. Antiguan länsipuolella sijaitsee kaunis Atitlanjärvi, jota tulivuoret ja metsien peittämät kalliot ympäröivät. Veden väri vaihtuu alati tummanvihreästä kirkkaimpaan turkoosiin riippuen auringon asennosta ja pilvisyydestä. Järven ympärillä on pieniä, eristyneitä intiaanikyliä. Alue on kiinnostava sekoitus ainutlaatuista luontoa ja perinteistä intiaanikulttuuria. Lisää luontoelämyksiä odottaa Rio Dulcen pikkukaupungissa, joka sijaitsee Izabaljärven rannalla lähellä Karibianmeren rannikkoa. Iso järvi tunnetaan trooppisesta kauneudestaan. Risteily järvellä läpi mangroven ja trooppisen viidakon on unohtumaton elämys.

Guatemalan mayarauniot

Lomalla Guatemalassa on ehdottomasti käytävä mayakaupungin raunioilla. Tikalin ja Antiguan lisäksi tarunhohtoisia raunioita voi nähdä mm. Quiriguássa, joka sijaitsee trooppisessa puistossa ja jossa on useita steeloja, kivisiä muistomerkkejä. Steela on vapaasti pystyssä seisova monumentti, johon on tehty kaiverruksia. Quiriguán steelat ovat toistaiseksi suurimpia, mitä mayojen valtakunnan alueelta on löydetty. Yksi niistä kohoaa 8 metrin korkeuteen ja ulottuu 3 metriä maan alle. Yksi Guatemalan vähiten tunnettu mayakaupunki on Yaxchilán, joka sijaitsee syvällä sademetsässä Usumacintajoen mutkassa. On ainutlaatuinen elämys päästä tutustumaan Yaxchilánin isoihin patsaisiin, jotka esittävät krokotiileja ja jaguaareja sekä sammalen peittämiin, kaiverruksin koristeltuihin rakennuksiin ja pyramideihin.

Albatrosin Keski-Amerikka

Poimi Keski-Amerikan parhaimmat palat suomalaisen matkanjohtajan mukana Panamassa, Costa Ricassa, Nicaraguassa, El Salvadorissa, Hondurasissa ja Guatemalassa.

4,5
  • 2 lähtöä
  • 19 päivää
  • Alkaen 5.398€
Helsingistä
Jaa tämä sivu