Asukasluku 6,3 milj.
Pääkaupunki San Salvador
Kieli Espanja
Kaksi sinistä raitaa kuvaavat Tyyntämerta ja Karibianmerta, jotka ympäröivät Keski-Amerikkaa.
Tiesitkö, että...

El Salvador on tiheimmin asuttu maa Amerikan mantereilla? Maassa on liki seitsemän miljoonaa asukasta jotakuinkin samankokoisella alueella kuin Pohjoi-Savo.

pupusa on maan kansallisruoka? Se on maissitortilla, jonka täytteitä ovat juusto, liha ja pavut. Ruoka on niin tärkeä, että sille on omistettu oma juhlaviikko marraskuussa.

El Salvadorin maantiede

El Salvador on pieni maa kapealla Keski-Amerikan kannaksella. Etelässä El Salvador rajoittuu Tyyneenmereen. Sen rajanaapureita ovat Guatemala ja Honduras. Kaksi vuoristoa kulkee rannikon suuntaisesti läpi El Salvadorin. Monet vuorenhuipuista ovat tulivuoria, jotka purkautuvat silloin tällöin. Maanjäristykset ovat toinen uhka elsalvadorilaisille, ja järistysten tuhot paisuvat entisestään järistyksiä seuraavissa mutavyöryissä. Rannikko on paikoin varsin dramaattinen suoraan mereen putoavine korkeine vuorenseinämineen. Toki rannikolta löytyy myös laguuneja ja hiekkarantoja.

El Salvadorin väestö

El Salvadorin siirtomaahistoria näkyy espanjan kielessä ja katolisuudessa. Vaikka maa on pinta-alaltaan pieni – vain 15. osa Suomen pinta-alasta – asuu siellä lähes 7 miljoonaa ihmistä. Valtaosa asukkaista on etniseltä taustaltaan mestitsejä (eurooppalaisen ja intiaanin perimää), noin 1 % on puhtaita intiaaneja ja noin 9 % on eurooppalaisperäisiä. El Salvador kamppailee köyhyyttä vastaan ja on riippuvainen erityisesti USA:n ulkomaanavusta.

El Salvadorin historia

Intiaanit ovat asuttaneet pientä, vuoristoista maata 8000 eKr. lähtien. Kun mayakulttuuri eli kukoistuskauttaan, asettuivat pipil-intiaanit alueelle. Pipilit tekivät tiukkaa vastarintaa espanjalaisia valloittajia vastaan. Vastarinnan tuloksena pipilit tuhottiin lähes kokonaan, mutta siirtomaan perustamista se ei paljonkaan hidastanut. El Salvadorista oli Espanjan siirtomaa, kunnes se itsenäistyi 1839. Siitä lähtien El Salvador on vaihtelevasti ollut joko Hondurasin liittolainen tai sotinut sitä vastaan. Myös Guatemalan kanssa on sodittu. Viimeisin sota Hondurasia vastaan oli niin sanottu Jalkapallosota vuonna 1969. Se sai alkunsa maiden välisestä jalkapallo-ottelusta, mutta taustalla oli myös elsalvadorilaisten työläisten kohtelu Hondurasissa. Yläluokka johti politiikkaa ja taloutta sekä ennen siirtomaa-aikaa että sen jälkeen. Se myös kahmi voitot tuottoisilta kahviplantaaseilta. Kun yläluokan etuoikeutettu asema oli toistuvasti vaarassa johtuen vallankaappausyrityksistä ja levottomuuksista, tuli armeija apuun. Jännitys ylemmän ja alemman luokan välillä purkautui pitkänä sisällissotana (1980–1992), jossa kuoli 75 000 ihmistä. Kun sisällissota päättyi, alkoi pitkä ja työläs kehitys kohti demokratiaa.

El Salvadorin nähtävyydet

Matkalla El Salvadorissa ei ajeta pitkiä päivämatkoja, sillä pienessä maassa kaikki on lähellä. Täällä voi vaeltaa aamupäivällä ylös alas tulivuoren rinteitä ja iltapäivällä lepuuttaa särkeviä lihaksia meren aalloissa. Luonto, kulttuuri, uimarannat, suurkaupungin syke, mayakaupunkien rauniot tai siirtomaakaupungit – El Salvadorissa riittää nähtävää useammallekin matkalle. Luonnonystäville maa tarjoaa monenlaista nähtävää: Ihaile Montecriston pilvimetsässä yli 30 m korkeita tammia ja laakeripuita, joiden latvukset pimentävät auringonvalon lähes kokonaan. Lumoudu 6 km leveästä Coatepequen kraatterijärvestä ja sen kirkkaan sinisestä vedestä. Rentoudu Playa los Cobanosin rannalla tai tutustu Cerro Verden kansallispuiston tulivuoriin. Mikäli täydelliseen lomaan tarvitaan kulttuuria, El Salvadorin yhdistelmä intiaanikulttuureja, siirtomaahistoriaa ja modernia suurkaupunkitunnelmaa on ideaali. Nauti surffaustunnelmasta La Libertadissa. Koe rauhallisten kirkkojen ja hektisten torien välinen kontrasti San Miguelissa. Anna korkea- ja populaarikulttuurin yllättää San Salvadorissa. Näe siirtomaa-aikainen helmi Santa Ana ja tutustu Tazumalin mayakaupungin pyramideihin.

Albatrosin Keski-Amerikka

Poimi Keski-Amerikan parhaimmat palat suomalaisen matkanjohtajan mukana Panamassa, Costa Ricassa, Nicaraguassa, El Salvadorissa, Hondurasissa ja Guatemalassa.

4,5
  • 3 lähtöä
  • 19 päivää
  • Alkaen 5.398€
Helsingistä
Jaa tämä sivu