Aleksanteri Suuren maailma

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Ainutlaatuinen matka Välimeren alueen kulttuurihistoriallisiin keitaisiin. Reitti vie vähemmän tunnettuihin Albaniaan ja Makedoniaan sekä tutumpiin Kreikkaan ja

Kun Aleksanteri Suuri reilut 2 300 vuotta sitten valloitti lähes koko Lähi-idän ja Keski-Aasian, hänen juurensa olivat syvällä kreikkalais-makedonialaisessa kulttuurissa. Tämä on aikamatka Aleksanteri Suuren maailmaan. Kuljemme Aleksanteri Suuren jäljissä Makedoniassa, Kreikassa, Turkissa ja toistaiseksi melko tuntemattomassa Albaniassa.

Näemme antiikin kreikkalaisten, roomalaisten, bysanttilaisten ja osmanien valtakuntien tärkeimpiä kaupunkeja ja lukuisia Unescon suojelemia kohteita, kuten esim. Makedonian kuningashaudat Verginassa sekä monia kohteita Thessalonikissa ja Istanbulissa. Ehdimme harrastaa myös elämännautintoja Välimeren kauniissa ympäristössä: viininmaistelua, ostoksia basaarissa ja Ohridjärven kirkkaat vedet.

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta Euro, lek, denaari ja liira

Päiväohjelma
Päivä 1 Helsinki - Skopje, Makedonia - saapuminen ja tervetuloillallinen
Päivä 2 Skopje - Ohrid - kaupunkikierros Skopjessa, viininmaistelua, rauniot Stobissa ja Herakleiassa
Päivä 3 Ohrid - kaupunkikierros ja risteily Ohridjärvellä
Päivä 4 Ohrid - Korça, Albania - Pyhän Naumin kirkko, Drilon ja Korçan vanhakaupunki
Päivä 5 Korça - Thessaloniki, Kreikka - Verginan kuninkaalliset haudat ja Pella, Aleksanteri Suuren synnyinkaupunki
Päivä 6 Thessaloniki - kaupunkikierros ja omaa aikaa
Päivä 7 Thessaloniki - Edirne, Turkki - Egeanmeren rannikko ja kaupunkikävely Edirnessa
Päivä 8 Edirne - Istanbul - saapuminen Istanbuliin ja risteily Bosporinsalmella
Päivä 9 Istanbul - kaupunkikierros: Sininen moskeija, Aleksanteri Suuren sarkofagi, Sulthanahmet-aukio ja paikallinen basaari
Päivä 10 Istanbul - Helsinki - omaa aikaa ja kotimatka

Kuvagalleria

Lähtöpäivät

Lähtö Matkan kesto Hinta Lähtölentokenttä Huomaa
1.598€
Helsinki
1.698€
Helsinki
1.698€
Helsinki
Klikkaa päivämäärää nähdäksesi matkaohjelman

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Helsinki - Skopje, Makedonia - saapuminen ja tervetuloillallinen
Lennämme Helsingistä Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen, jonne saavumme vasta illalla. Ajamme suoraan hotellille, jossa syömme kevyen illallisen.
Päivä 2
Skopje - Ohrid - kaupunkikierros Skopjessa, viininmaistelua, rauniot Stobissa ja Herakleiassa

Aamiaisen jälkeen on aika lähteä tutustumaan Makedonian pääkaupunkiin, jolla on pitkä ja myrskyisä historia, mikä näkyy kaupungissa yhä. Voimakas maanjäristys tuhosi isoja osia vanhastakaupungista vuonna 1963 tehden samalla tilaa leveille bulevardeille ja vaikuttaville aukioille. Kaikkialla kaupungissa näkee mahtavia marmoriveistoksia, joista monet esittävät maan kuuluisinta henkilöä, Aleksanteri Suurta. Aleksanteri Suuri (356–323 eKr.) eli vain 33-vuotiaaksi, mutta jätti jälkeensä perinnön, joka ulottuu nykyaikaan ja jonka arvo ei ole pienentynyt edes Kreikan ja Makedonian viimeaikaisessa kinastelussa nimen käytöstä.

Aloitamme vilkaisemalla kaupungin merkittävintä aukiota, Makedonia Squarea, jolla seisoo 15-metrinen Aleksanteri Suuren patsas. Aukiolta pääsee Kivisillalle, joka yhdistää Skopjen vanhan ja uuden kaupunginosan. Pienillä, viihtyisillä kaduilla on tarjolla kaikkea paikallisista käsitöistä pölypusseihin. Käymme katsomassa lähemmin kaunista Kale Fortia, joka sijaitsee samalla alueella.

Nyt on aika lähteä kohti Makedonian tärkeintä matkakohdetta, Ohridjärveä. Matkan varrella käymme Stobissa, josta on löydetty arkeologisia aarteita. Kaivauksissa kaupungin ympäristössä on löytynyt keramiikkaa jo neoliittiseltä kaudelta, mutta kaupunki mainitaan ensimmäistä kertaa historiallisissa lähteissä vasta kun Makedonian kuningas Filippos V valloitti kaupungin Paionialta vuonna 217 eKr. Myöhemmin saapuivat roomalaiset. Eri vaiheet näkyvät raunioissa. Kaupungista on löydetty lisäksi jälkiä varhaiskristillisistä kirkoista, joista yksi oli rakennettu 200-luvulta peräisin olevan synagogan päälle, mikä kertoo siitä, että täällä on elänyt myös juutalaisia.

Stobissa käymme myös paikallisella viinitilalla. Viininviljelyä kehitetään Makedoniassa koko ajan, ja saamme tietää lisää paikallisista rypälelajikkeista. Totta kai myös maistamme tilan tuotteita ja nautimme kevyen lounaan.

Jatkamme nyt kohti Bitolaa, joka on yksi Makedonian vanhimmista kaupungeista. Sen alkuperäinen nimi on Herakleia Lynkestis ja sen perusti kuningas Filippos II – Aleksanteri Suuren isä – 300-luvulla eKr. Teemme kierroksen kaupungin keskustassa ja näemme kellotornin, juutalaisen hautausmaan ja basaarin. Saamme tilaisuuden nähdä myös kaupungin alkuperäisen osan rauniot, joihin kuuluu roomalaisia asuinrakennuksia ja amfiteatteri. Nähtävillä on myös joitakin hyvin säilyneitä mosaiikkeja.

Matka jatkuu Ohridiin, jossa majoitumme hotelliin ja syömme illallisen.

Päivä 3
Ohrid - kaupunkikierros ja risteily Ohridjärvellä

Ohrid sijaitsee kauniin Ohridjärven rannalla. Järvi vetää puoleensa vierailijoita ja lomalaisia. Ohridjärvi on Balkanin niemimaan syvin (288 m), ja 358 km2:n suuruinen vesistö jakautuu Albanian ja Makedonian kesken. Sekä järvi että Ohridin vanhakaupunki ylhäällä vuorella kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Kaupunki on yli 3 000 vuotta vanha, yksi koko Balkanin vanhimmista. Legendan mukaan Ohridissa oli kerran 365 kirkkoa, yksi jokaiselle päivälle, ja siksi sitä kutsuttiin Balkanin Jerusalemiksi. Enää kirkkoja ei ole niin monta, mutta lukumäärä tekee yhä vaikutuksen.

Kierrämme kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, mm. Samuilin linnoituksen, josta on upeat näkymät yli kaupungin ja järven. Linnoituksen alapuolella sijaitsee arkeologinen kaivausalue. Kyse on varhaisesta kristillisestä koulusta joka sijaitsi Pyhän Klemensin luostarin ympärillä. Arvellaan, että useita tuhansia oppilaita koulutettiin täällä kirjoittamaan Raamatun tekstejä glagoliittisin aakkosin, joka on vanhin tunnettu slaavilainen kirjaimisto. Näemme myös Pyhän Sofian kirkon, joka rakennettiin ensimmäisen Bulgarian valtakunnan aikana sen jälkeen, kun maa virallisesti kääntyi kristinuskoon noin vuonna 1 000. Kirkko on koristeltu upein keskiaikaisin freskoin. Kirkko on niin tärkeä osa Makedonian kulttuuriperintöä, että se on painettu 1000 dinaarin seteliin.

Iltapäivällä teemme lyhyen risteilyn Ohridjärvellä ja nautimme kauniista luonnosta. Risteilyn jälkeen ajamme takaisin hotelliin. Loppupäivä on varattu rentoutumiselle tässä viehättävässä kaupungissa järven rannalla.

Päivä 4
Ohrid - Korça, Albania - Pyhän Naumin kirkko, Drilon ja Korçan vanhakaupunki

Jätämme aamulla hyvästit Ohridille. Käymme sitä ennen vielä Pyhän Naumin kirkossa, joka sijaitsee kauniilla paikalla Ohridjärven rannalla. Kirkko on nimetty lähetyssaarnaaja Pyhän Naumin mukaan, jolla oli keskeinen rooli Raamatun kääntämisessä vanhaksi kirkkoslaaviksi – kielelle, jolla on ollut suuri vaikutus Itä-Euroopan kieliin ja kulttuuriin. Tarina kertoo, että jos painaa korvansa Pyhän Naumin haudalle, voi vieläkin kuulla pyhimyksen sydämen lyövän. Jos olemme onnekkaita, näemme riikinkukkojen patsastelevan pihamaalla.

Ylitämme Albanian rajan ja ajamme pieneen Drilonin kaupunkiin, jossa Enver Hoxhalla oli yksi monista kesähuviloistaan. Mikäli aikataulu antaa myöten, pysähdymme hetkeksi ja tutustumme yhteen alueen merkittävimmistä miehistä Aleksanteri Suuren ohella.

Myöhemmin päivällä saavumme Korçaan, jonka asukasluku on n. 75 000 ja joka on Albanian kuudenneksi suurin kaupunki. Moravavuoriston ympäröimä kaupunki on aina ollut tiiviimmässä yhteydessä Kreikkaan kuin muuhun Albaniaan. Monet asukkaista puhuvat yhä kreikkaa. Käymme kaupungin viihtyisässä vanhassa keskustassa. Sitä koristavat mukulakivikadut ja vaikuttava ortodoksikatedraali, joka kuuluu tämän ateistisen maan suurimpiin.

Päivä 5
Korça - Thessaloniki, Kreikka - Verginan kuninkaalliset haudat ja Pella, Aleksanteri Suuren synnyinkaupunki

Nopean pistäytymisen jälkeen käännämme bussin nokan kohti itää ja siirrymme aamupäivän alkajaisiksi Kreikan puolelle. Ensimmäinen kohteemme Kreikan puolella on Vergina, jossa vietettiin Aleksanteri Suuren kruunajaisia vuonna 336 eKr. Tänne on haudattu iso osa Makedonian kuninkaallisesta suvusta. Katselemme lähemmin muutamia hautoja. Mikäli aikataulu antaa myöten, käymme myös alueella sijaitsevassa museossa, jossa on esillä tärkeimpiä hautalöytöjä.

Vajaan 70 km päässä Verginasta sijaitsee jälleen yksi Aleksanteri Suuren elämän tärkeistä kaupungeista: Pella, hänen synnyinkaupunkinsa. Aleksanterin vanhemmat jumaloivat poikaansa, eikä elämä tuonaikaisessa pääkaupungissa tehnyt erityisen hyvää nuoren miehen itsekkyydelle. Käymme vaikuttavalla kaivausalueella ja saamme käsityksen kreikkalais-makedonialaisen yläluokan elämästä Aleksanteri Suuren aikana.

Saavumme Thessalonikiin myöhään iltapäivällä ja nautimme hyvin ansaitun illallisen hotellissa.

Päivä 6
Thessaloniki - kaupunkikierros ja omaa aikaa

Thessaloniki Thermaikósinlahden pohjukassa on Kreikan toiseksi suurin kaupunki, mitä se oli myös osmanien valtakunnan aikana. Lisäksi se oli yksi rikkaimmista kaupungeista heti Istanbulin jälkeen. Nykyään Thessaloniki on Kreikan kulttuuripääkaupunki, jossa järjestetään monia festivaaleja ja kulttuuritapahtumia, kaupungin yliopisto on maan suurin. Thessalonikin historia ulottuu noin 2 300 vuoden päähän, ja kaupungissa on kokonaiset 15 Unescon maailmanperintökohdetta. Erityisesti varhaiset kristityt kirkot ja bysanttilaiset rakennukset ovat hyvin edustettuina.

Näemme joitakin niistä sekä muita kaupungin tunnusmerkkejä, mm. Galeriuksen kaaren, josta noin kolmannes on säilynyt. Kaaren rakennutti Rooman keisari Galerius sassanidejä vastaan käydyn taistelun voiton merkiksi. Kaari yhdistyi aikaisemmin läheiseen Rotundaan ja Galeriuksen palatsiin, jota ei enää ole. Näemme myös kukkulalla sijaitsevan Heptapyrgionin linnoituksen, jossa nimestään huolimatta – Seitsemän tornin linnoitus – on kymmenen tornia. Kuljemme ohi Valkoisen tornin, joka sijaitsee rantakadulla ja joka osmanien valtakunnan aikana toimi vankilana ja oli osa suurempaa merilinnoitusta.

Iltapäivä on varattu omille seikkailuille. Illalla jokainen saa vapaasti valita illallispaikkansa ja kokeilla paikallisia kreikkalaisia erikoisuuksia.

Päivä 7
Thessaloniki - Edirne, Turkki - Egeanmeren rannikko ja kaupunkikävely Edirnessa

Tänään reitti kulkee kohti koillista. Määränpäämme on Edirne Turkin puolella. Edessä on pitkä, mutta mielenkiintoinen ajomatka läpi kauniiden maisemien ja kaupunkien rajan molemmin puolin. Saavumme perille iltapäivällä ja pääsemme oikomaan jalkojamme kiinnostavalla kaupunkikävelyllä tärkeimpiä nähtävyyksiä katsellen. Edirnen aikaisempi nimi oli Hadrianopolis kaupungin perustajan, Rooman keisari Hadrianuksen mukaan. Kävelykierroksella näemme ainoan, mitä roomalaiskauden aikaisesta kaupunginmuurista on jäljellä: Makedonialaisen tornin.

Edirne toimi Osmanien valtakunnan pääkaupunkina 1365–1453, kunnes kunniatehtävä siirtyi Konstantinopolille (nyk. Istanbul). Osmanien valtakaudelta on peräisin muutama Tuncajoen yli kulkeva kaunis silta sekä Semiliyen moskeija, joka kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Moskeijan kahdeksankulmaisen muodon ja tarkan symmetrian takana on arkkitehti Mimar Sinan. Moskeija valmistui 1575. Keskikupolin halkaisija on yli 30 m ja sitä ympäröi neljä pienempää kupolia sekä neljä korkeaa minareettia. Alun perin moskeijan ympärillä oli kirjastoja, kouluja, kylpylöitä, sairaala, hautausmaa ja köyhien ruokala. Mimar Sinan, aikansa tähtiarkkitehti, suunnitteli myös kaupungin kuuluisan kylpylän, Sokullu Hamamin, joka on yhä toiminnassa.

Näemme myös ison synagogan rauniot, jotka muistuttavat kaupungissa kerran eläneestä juutalaisesta yhteisöstä. Vuonna 1905 Edirnessa syttyi suurpalo, jossa tuhoutui 13 synagogaa. Palon jälkeen rakennetun synagogan esikuvana toimi Wienin Leopoldstädter-synagoga. Ennen ensimmäistä maailmansotaa täällä asui noin 28 000 juutalaista, mutta nyt lähes kaikki ovat muuttaneet pois, pääasiallisesti Istanbuliin ja Israeliin. Yhteisön kutistuessa synagoga sai rapistua, kunnes se 1983 suljettiin.

Päivä 8
Edirne - Istanbul - saapuminen Istanbuliin ja risteily Bosporinsalmella

Matkamme jatkuu Istanbuliin, Turkin suurimpaan kaupunkiin, jonka asukasluku on 13,9 miljoonaa. Istanbul on myös maan taloudellinen, kulttuurinen ja historiallinen keskus. Istanbul on kosmopoliittinen kaupunki, jossa voi aistia sekä supermodernin suurkaupungin sykkeen että runsauden leimaaman Tuhannen ja yhden yön tunnelman ajalta, jolloin se oli Bysantin pääkaupunki ja myöhemmin osa osmanien valtakuntaa. Molemmat muinaiset valtakunnat ovat jättäneet jälkensä kaupungin arkkitehtuuriin.

Juhlistamme saapumistamme Istanbuliin risteilyllä Bosporinsalmella, joka on yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä vesiväylistä. Bosporinsalmi jakaa Istanbulin kahdelle mantereelle: Eurooppaan ja Aasiaan. Eurooppalaisen puolen lävistää puolestaan vuononkaltainen merenlahti, Kultainen sarvi. Meri on kaikkialla lähellä. Istanbulin-vierailun erottamaton osa on risteily Bosporinsalmella, joka yhdistää Mustanmeren Marmaranmereen. Nautimme kauniista näkymistä mereltä kaupunkiin, jonka horisontti kertoo taivaita kurkottelevine minareetteineen ja kerrostaloineen kaupungin kehityksestä 1500-luvulta nykypäivään.

Päivä 9
Istanbul - kaupunkikierros: Sininen moskeija, Aleksanteri Suuren sarkofagi, Sulthanahmet-aukio ja paikallinen basaari

Edessämme on päivä täynnä elämyksiä. Aloitamme tunnelmallisesta Sultanahmetista, Istanbulin vanhimmasta kaupunginosasta. Täällä sijaitsevat monet kaupungin eksoottisista basaareista ja tunnetuimmista historiallisista rakennuksista.

Ensimmäinen kohteemme on Sultanahmet-aukio, joka sijaitsee paikalla, jolla oli muinoin Konstantinopolin hippodromi. Hippodromilla roomalaiset ja bysanttilaiset järjestivät mm. hevoskilpailuja, jotka eivät olleet pelkkiä urheilutapahtumia, vaan tavallisen kansan mahdollisuus kokoontua ja osoittaa mieltään keisarille. Poliittisia puolueita ei ollut, vaan niitä vastasivat ”siniset” ja ”vihreät”, joiden edustajat kilpailivat voitosta hippodromilla. Hippodromi oli noin 450 m pitkä ja 130 m leveä ja sinne mahtui noin 100 000 katsojaa. Nykyään hippodromista on jäljellä vain pieni, aidattu nurmikenttä, jolle on pystytetty monumentteja. Egyptiläinen obeliski on niistä vanhin (n. 3 500 v.) ja silti parhaiten säilynyt. Kyse on faarao Tuthmosis III:n muistomerkistä, joka asetettiin nykyiselle paikalleen vuonna 390.

Seuraava nähtävyys on Sininen moskeija ja sen kuusi taivaisiin kurottuvaa minareettia. Sininen moskeija on Istanbulin päämoskeija, jonka rakennutti osmanisulttaani Ahmed I 1609–1616. Moskeijan alkuperäinen nimi on Sulttaani Ahmedin moskeija, mutta lempinimen Sininen moskeija se on saanut sisätiloja koristavista yli 20 000 sinisestä laatasta.

Lähistöllä sijaitsevat sekä vaikuttava Topkapi-palatsi että Hagia Sofia, joissa halukkaat voivat vierailla seuraavana päivänä. Samalla alueella on myös Istanbulin arkeologinen museo, jossa on lukuisten näyttelyesineiden ohella yksi, jonka ehdottomasti haluamme nähdä: Aleksanteri Suuren sarkofagi. Kauniisti koristeltu arkku löydettiin 1887 Sidonista nykyisestä Libanonista. Valitettavasti arkku ei tuonut muassaan lisätietoa Aleksanterin kuolemasta, jonka syistä historioitsijat yhä kiistelevät. Kauniit reliefit kuvaavat tärkeimpiä taisteluita ja Aleksanteri Suuren elämänvaiheita sekä toimivat sopivana loppukaneettina matkallemme tuon maineikkaan komentajan jalanjäljissä.

Iltapäivällä jatkamme kierrosta Suleymaniye-moskeijaa ympäröivälle alueelle. Moskeijan arkkitehtinä toimi kuuluisa Mimar Sinan, jonka kynästä syntyi myös Edirnen moskeijarakennus. Suleymaniye on Istanbulin toiseksi suurin moskeija. Se sijaitsee erityisen mukavassa osassa vanhaakaupunkia. Käymme mm. isossa maustebasaarissa, jossa paikalliset käyvät ostoksilla ja jossa turisteja on hieman vähemmän kuin tunnetummassa Suuressa basaarissa.

Päivä 10
Istanbul - Helsinki - omaa aikaa ja kotimatka

Aamu on varattu omille seikkailuille. Ehkä haluat käydä Topkapissa, joka toimi osmanien valtakaudella sulttaanin palatsina. Palatsi ei ollut ainoastaan sulttaanin ja hänen haareminsa asuinpaikka, vaan siellä toimi koko hovi sekä osmanien valtakunnan valtava hallinto. Palatsin väkiluku oli korkeimmillaan n. 5 000. Palatsia alettiin rakentaa vuonna 1465 sulttaani Mehmetin toimesta. Hänen seuraajansa lisäsivät rakennukseen yhä uusia paviljonkeja, ja palatsialue kattaakin kokonaisuudessaan 70 000 neliömetriä.

Vierailu Topkapissa on kuin kävelisi suoraan Tuhannen ja yhden yön tarinoihin, ja antaa hyvän kuvan sulttaanien ylellisestä elämästä. Yhdellä Istanbulin seitsemästä kukkulasta sijaitsevalta palatsialueelta on lisäksi upeat näkymät Bosporinsalmelle ja Kultaiseen sarveen. Muista ottaa retkelle mukaan huivi, jolla voit tarvittaessa peittää paljaat olkapäät.

Jos matkalaukussa on vielä tilaa, aamulla voi vierailla 500 vuotta vanhassa Suuressa basaarissa. Basaari, jonka nykyinen pinta-ala on noin 200 000 m², toimi alunperin kaupungin leipätorina. Suuri basaari on varsinainen labyrintti, jossa toimii useita tuhansia pieniä yrityksiä. Kauppojen lisäksi basaarin tiloissa on varastoja, verstaita, rahanvaihtopisteitä, posti, teehuoneita ja ravintoloita. Basaarissa myydään kaikkea hopeasta nahkaan, mattoihin, vesipiippuihin ja antiikkiesineisiin. Pidä kuitenkin mielessä, ettei kaikki ole halpaa! Ja tinkaa reilusti!

Puolenpäivän aikaan ajamme lentokentälle, josta lento Suomeen lähtee.

Hintatiedot

Matkan hinta

Hinta alkaen 1.598€ /hlö jaetussa kahden hengen huoneessa
Näytä kaikkien lähtöpäivien hinnat

Yhden hengen huoneen lisämaksu
248€
Hintaan sisältyy
 • Turkish Airlinesin reittilennot Helsinki – Istanbul – Skopje/Istanbul – Helsinki turistiluokassa
 • majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hyvätasoisissa hotelleissa
 • aamiaiset
 • lounas päivinä 2, 4 ja 9
 • illalliset 1-5 ja 7-8
 • kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • suomalainen matkanjohtaja
 • verot ja viranomaismaksut
Hintaan ei sisälly
 • lisämaksu yhden hengen huoneesta 248€
 • muut ruoat ja juomat matkan aikana
 • juomarahat (vapaaehtoinen) n. 55€/hlö

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Pakkaaminen

Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata päivän aikana tarvitsemasi tavarat.

Välimatkoja

Päivä 1: noin 20 km
Päivä 2: 265 km
Päivä 3: 15 km
Päivä 4: 80 km
Päivä 5: 340 km
Päivä 6: 20 km
Päivä 7: 430 km

Yöpymiset

Skopje: 1 yö
Ohrid: 2 yötä
Korça: 1 yö
Thessaloniki: 2 yötä
Edirne: 1 yö
Istanbul: 2 yötä

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 25 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Vastaavia matkoja

19MKRTR01AFI0504