Etiopia

Afrikan sarvessa sijaitsevaa Etiopiaa pidetään ”ihmiskunnan kehtona”. Tästä ovat todisteina Lucyksi nimetyn alkuihmisen jäänteet. Maalla ei ole rantaviivaa, mutta vuoristoja, suuria järviä ja monipuolisen kaunista luontoa sitäkin enemmän. Kulttuurista ja uskonnoista kiinnostuneelle Etiopia on täynnä aarteita. Pohjoisen Etiopian kallioihin on louhittu temppeleitä ja kirkkoja. Väitetään, että Mooseksen kymmenen käskyä sisältävä Liiton arkki olisi Etiopian Aksumissa.

Asukasluku 99,5 milj.
Pääkaupunki Addis Abeba
Kielet Englanti, arabia ja amhara
Viisisakarainen Salomonin sinetti kuvaa hyvinvointia ja sininen ympyrä kuvaa rauhaa.
Tiesitkö, että...
Addis Abeba tarkoittaa "uutta kukkaa"?
Kaffan alue on kahvin kotiseutua?

Maatiedot

Etiopia on rannaton ja vuoristoinen maa Itä-Afrikan sarvessa. Maa sijaitsee Ison hautavajoaman ympärillä, jonka vuoksi sen korkeuserot vaihtelevat suuresti. Itäpuoli maasta on ylänköä, jossa sijaitsee maan pääkaupunki Addis Abeba. Maan länsipuoli on alankoa, Omo-joen alueen rehevää ja eläinrikasta laaksoaluetta. Etiopian naapurimaita ovat pohjoisessa ja koillisessa Eritrea, idässä Djibouti ja Somalia, etelässä Kenia sekä lännessä ja lounaassa Sudan.

Etiopian pinta-ala on 1 104 300 km2 ja asukkaita maassa on vajaa 90 miljoonaa. Vain 17 % etiopialaisista asuu kaupungeissa, suurin osa asuu maaseudulla. Etiopiassa väestön kasvu on nopeaa, mutta eliniän ennuste on vain 56 vuotta. Pääkaupunki on keskellä maata sijaitseva, neljän miljoonan asukkaan Addis Abeba. Muita merkittäviä kaupunkeja ovat historiallinen Aksum, kalliokirkkojen Lalibela ja palatsien Gondar.

Historia

Etiopia on Afrikan vanhin itsenäinen valtio ja samalla yksi maailman vanhimmista valtioista. Etiopia ei koskaan ole ollut siirtomaana. Etiopian, aiemmin Abessinian nimellä tunnetun maan historiaa tunnetaan yli 3 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Kielet

Etiopiassa puhutaan yli 80 kieltä ja yli 250 murretta, jotka kuuluvat neljään eri kieliryhmään. Kieliä puhutaan osavaltioittain. Tärkeimmät puhutut kielet Etiopiassa ovat amhara, oromo ja tigre. Amhara ja englanti ovat maan hallinnon kieliä.
Jaa tämä sivu