Terveys ja rokotukset Etiopiassa

Alla on lisätietoa, mikäli tarvitset erityisiä rokotuksia ja myös muuta terveyteen liityvää tietoa Etiopiaan matkustettaessa.

Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa, ota yhteyttä omaan lääkäriisi tai lue lisää: www.rokote.fi.

Yleisesti
Etiopiaan matkustaville suositellaan seuraavien rokotesuojien olevan voimassa: hepatiitti A, kurkkumätä, jäykkäkouristus, polio, tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko. Malariaa esiintyy kosteilla ja lämpimillä alueilla, harvemmin korkealla ja viileämmillä alueilla. Sairaanhoidon taso Etiopiassa ei ole länsimaalaista tasoa. Tavallisimpia käsikauppalääkkeitä on hyvä ottaa varalta matkalle mukaan.
Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Juo vain pullotettua vettä.
Pese kätesi usein ja ota matkalle mukaan pieni pullo käsidesiä.

Malaria
Malariaa esiintyy kosteilla ja lämpimillä alueilla, mutta harvemmin korkeilla ja viileillä seuduilla, kuten Addis Abebassa.
Malariahyttyset pistävät hämärän ja pimeän tultua.
Malariaa on havaittu koko maassa alle 1500 metrin korkeudessa ja suosittelemme estolääkitystä.
Estolääkityksen lisäksi pistoilta tulee suojautua hyttyskarkottein.
Mahdollinen estolääkitys tulee aloittaa hyvissä ajoin ennen matkaa lääkärin tekemän riskiarvion perusteella

Keltakuume
Keltakuumerokotus täytyi aiemmin uusia 10 vuoden välein. Tämä on nyt kuitenkin muuttunut, ja rokote tekee sinut immuuniksi keltakuumeelle eliniäksi.

Vuoristotauti
Pääkaupunki Addis Abeba sijaitsee korkealla, noin 2 200-2 600 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupunkiin saavuttaessa voi esiintyä vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä. On tärkeää juoda koko ajan riittävästi nestettä.