Hyvä tietää Etiopiasta

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Etiopiassa.
  • Asukasluku 99,5 milj.
  • Pääkaupunki Addis Abeba
  • Kielet Etiopiassa puhutaan yli 80 kieltä. Tärkeimmät ovat amhara, oromo ja tigre.
  • Uskonto Kristittyjä 63% ja noin 40% muslimeja
  • Valuutta Birr
  • Pinta-ala 1 104300 km²

Hyvä tietää

Ennen matkaa
Noin viikko ennen matkaa lähetämme sinulle sähköpostitse lentoliput ja tietokirjeen matkaan liittyen. Ota nämä tiedot matkalle mukaan.
Passi ja viisumi

Passisi tulee olla voimassa koko Etiopiaan matkan ajan ja 6 kuukautta maahan saapumisesta. Etiopiaan matkustavat suomalaiset tarvitsevat viisumin. Sen voi hankkia Addis Abeban lentokentälle saavuttaessa. Viisumi maksaa 20 usd. Varaudu jonoihin kentällä. Viisumin voi myöa hankkia etukäteen Etiopian suurlähetystöstä Tukholmasta. Palvelu on maksullinen.

Katso tarkemmat tiedot Etiopian Tukholman suurlähetystön sivuilta (suomeksi): http://www.ethemb.se.fi.mk.gd/ee_cons_visa.html

Puhelinnumero: +46 86608177, sähköpostiosoite: ethemb.consular@telia.com.

Rokotukset

Etiopiaan matkustaville suositellaan kolerarokotetta. Voimassaolevat keltakuume-, lavantauti- ja hepatiittirokotukset ovat tarpeen. Malariaa esiintyy kosteilla ja lämpimillä alueilla, harvemmin korkealla ja viileämmillä alueilla.

Maakohtaiset suositukset ja ajankohtaista tietoa rokotuksiin ja mahdollisiin tauteihin liittyvissä asioissa saat terveyskeskuksesta ja osoitteesta www.rokote.fi sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi. Sivuilla on myös matkailijan terveysopas.

Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Juo vain pullotettua vettä. Pese kätesi usein ja ota matkalle mukaan pieni pullo käsidesiä.

Matkavakuutus
Tarkista ennen matkaa vakuutusyhtiöstäsi, että sinulla on koko matkan ajan voimassa oleva ja riittävän kattava matka- ja matkaturvavakuutus. Varmista, että vakuutukseen sisältyy peruutusturva.
Sää

Etiopian ilmasto on trooppinen ja maan korkeuserot aiheuttavat lämpötiloihin selviä eroja. Korkealla vuoristossa, esimerkiksi maan pääkaupungissa Addis Abebassa (n. 2400 m:n korkeudessa) päivälämpötilat ovat matalampia kuin muualla maassa, noin + 20-23c astetta. Kilometrin matalammalla päivälämpötilat ovat viitisen astetta korkeammat.

Sadekausia Etiopiassa on kaksi. Pitkä sadekausi kestää kesäkuusta syyskuuhun. Lyhyt sadekausi kestää helmikuusta maaliskuuhun.

Tarkista matkakohteesi sää ennen matkalle lähtöä internetistä, esimerkiksi osoitteista: www.foreca.fi, www.cnn.com tai www.cnn.com

Käsimatkatavarat
Suosittelemme, että pakkaat tärkeimmät tavarat, kuten arvoesineet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin. Jos tarvitset matkallasi lääkkeitä, kuljeta ne alkuperäisissä pakkauksissa, joissa on mukana lääkäriltä saamasi resepti. Lisätietoja ja pakkausohjeita saat tarvittaessa Finavian nettisivuilta: www.finavia.fi (Matkustajat/Pakkausohjeita).
Aikaero Suomeen
Kesäisin Etiopiassa on sama aika kuin Suomessa, talvella Etiopian aika on tunnin Suomen aikaa edellä. Huomaa, että Etiopiassa vuorokauden tuntien lasku on eri kuin Suomessa. Etiopiassa käytetään 12/24-tuntista aikajärjestelmää, jolloin vuorokauden tuntien lasku alkaa aamukuudesta. Näin vuorokaudenajat ovat Etiopiassa kuusi tuntia Suomen aikoja jäljessä. Esimerkiksi, kello kuusi aamulla Suomen aikaa on Etiopian aikaa kello kaksitoista. Suomen kello seitsemän on Etiopian ajassa kello yksi ja vastaavasti kello yksitoista on Etiopiassa kello viisi.
Juomaraha
Etiopiassa juomarahan antaminen on yleinen tapa. Tiettyä juomarahaprosenttia ei ole olemassa. Yleensä laskuun lisätään 10%:n palvelumaksu ja 15 %:n ALV. Tämän lisäksi annetaan usein muutama birri juomarahaa.
Valuutta ja luottokortti

Etiopian rahayksikkö on birr. Yksi birr on sata senttiä. Suurin seteli on 100 birrin arvoinen. Etiopian birrejä ei saa viedä maasta ulos. Ennen maasta poistumista birrit tulee joko käyttää tai vaihtaa toiseen valuuttaan.

Addis Ababassa voi nostaa rahaa pankkiautomaateista VISA-kortilla. Pankkiautomaatteja on ainoastaan suurimmissa hotelleissa (Hilton, Sheraton) sekä suurimmissa kauppakeskuksissa.

Sähkö

Sähkövirran jännite on sama kuin Suomessa, eli 220 volttia. Etiopiassa on käytössä kahdenlaisia pistorasioita, joista toinen on vastaava kuin Suomessa. Ota adapteri matkalle mukaan.

Sähkökatkot ovat yleisiä ja ne voivat kestää muutamasta tunnista pariin päivään. Sähkökatkosten varalta esim. hotelleissa on omat generaattorit.

Puhelin ja internet
Etiopian maakoodi on +251. Matkapuhelimet toimivat parhaiten pääkaupungissa Addis Abebassa. Muualla maassa kattavuus vaihtelee.
Ruoka ja hintataso

Etiopian kansallinen ruoka on injera, ohukaismainen teff-viljasta valmistettu hapatettu leipä, jota nautitaan eri kastikkeiden kanssa. Kastikkeita on noin 20 eri lajia, ja ne valmistetaan mm. lihasta, pavuista, linsseistä ja perunasta.

Elintarvikkeita on Addis Ababassa hyvin saatavilla. Peruselintarvikkeet, kuten liha, vihannekset ja hedelmät ovat kohtuuhintaisia. Tuontitavarat, kuten mehut ja juustot, ovat yleensä kalliita. Eurooppalaistyylistä ruokaa on saatavilla hotelleissa ja monissa ravintoloissa. Addis Abebassa on muun muassa kiinalaisia, intialaisia, kreikkalaisia, italialaisia, armenialaisia ja ranskalaisia ravintoloita. Kahvinjuonti ja etiopialainen kahviseremoniat ovat suosittuja. Paikallisia kahviloita on Addis Abebassa runsaasti ja niistä saa kahvin lisäksi leivonnaisia.

Juomarahat
Etiopiassa juomarahan antaminen on yleinen tapa. Tiettyä juomarahaprosenttia ei ole olemassa. Yleensä laskuun lisätään 10%:n palvelumaksu ja 15 %:n ALV. Tämän lisäksi annetaan usein muutama birri juomarahaa.