Azerbaidžan

Azerbaidžan on alueeltaan vaihteleva, ja Kaukasuksen öljyrikas valtio tarjoaa viehättäviä vuoristokyliä, kauniita Silkkitien maisemia persialaisilla ruhtinaspalatseilla ja pääkaupungin, jossa uusia mahtavia ja ylellisiä rakennuksia syntyy kaikkialle. Eri puolilla maata voit myös kokea jättimäisiä öljy- ja kaasukenttiä sekä luolia kalliomaalauksineen, jotka ovat yli 10 000 vuotta vanhoja.
 

Asukasluku n. 10 milj.
Pääkaupunki Baku
Kieli azeri
Tiesitkö, että...

että Nobelin perhe, joka perusti Nobel-palkinnon, myös perusti omaisuutensa öljyntuotantoon ja -kauppaan Azerbaidžanissa? Branobel-yhtiö oli yksi aikansa suurimmista öljy-yhtiöistä.

että azerbaidžanilaiset rakastavat teetä ja että he haluavat juoda teetä jonkin hillon kanssa sokerin korvikkeena?
 

Luonto

Azerbaidžanissa kohtaat kauniin ja upean luonnon keskellä Eurooppaa ja Aasiaa. Etelä-Kaukasuksen alueella maailman suurimman järven, Kaspianmeren, rannikko muodostaa luonnollisen rajan itään. Suuret Kaukasuksen vuoret sijaitsevat maan pohjoisosassa ja suuret tasangot maan keskiosassa.

Maa koostuu sekä tasangoista että korkeista vuorista, jotka kattavat lähes puolet alueesta.

Azerbaidžanin etelä- ja itäosissa ilmasto on subtrooppinen. Myös etelässä sataa jonkin verran, kun taas muualla maassa on kuivaa. Länsi- ja pohjoisilla vuoristoalueilla ilmasto on kuin Alpeilla. Azerbaidžan rajoittuu Armenian, Iranin, Georgian, Venäjän ja Turkin kanssa.

Baku

Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa on hyvin säilyneitä palatseja, moskeijoita ja kauniita rakennuksia paksujen linnoituksen muurien takana. Kaupungissa voi myös ihailla jännittäviä markkinapaikkoja ja sielukkaita mukulakivikatuja. Pääkaupungille on kuitenkin ominaista uusi vauraus suurilla moderneilla rakennusprojekteilla ja pilvenpiirtäjillä lasista ja teräksestä tehtyinä.

Rikkaus tulee öljystä ja maakaasusta, jotka kirjaimellisesti virtaavat ylös maasta, ja se on ollut tärkeä tulonlähde 1880-luvulta lähtien, jolloin Bakua pidettiin eräänlaisena idän Pariisina, jolla oli rikas kulttuurielämä ja kaunis arkkitehtuuri. Kaupungissa on mm. yli 80 erittäin hienoa jugendrakennusta, jotka öljymatadorit rakensivat 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa.

Näky on kaunis myös vuoden 1990 kansannousun aikana kaatuneiden marttyyrien hautausmaalla. Täällä avautuvat upeat panoraamanäkymät Bakuun, Kaspianmerelle ja maamerkille Flame Towersille, pilvenpiirtäjien kolmikolle, joista korkein on 182 metriä. Myös mattomuseo, jonka rakennus edustaa rullattua mattoa, on upea.

Absheronin niemimaalla, joka muodostaa Bakun pohjoisosan, on kiehtova Ateshgahin tulitemppeli, jossa palava kaasu virtaa ylös maasta. Hieman kaupungin ulkopuolella voit kokea useita mielenkiintoisia asioita, kuten palavan vuoren Yanar, veljesten Ludvig ja Robert Nobelin talon Villa Petrolean ja vaikuttavan Heydar Alijevin kulttuurikeskuksen, jonka on suunnitellut maailmankuulu naisarkkitehti Zaha Hadid.

Historia

Pitkä ja tapahtumarikas on vähättelyä. Azerbaidžanin historia ulottuu aina 6. vuosisadalle eKr., jolloin Azerbaidžan oli osa muinaista Median valtakuntaa. 5-luvulta eaa. alue joutui Akhemenidien vallan alle, ja myöhemmin 300-luvulla kreikkalaiset lähteet mainitsevat todellisen valtion muodostumisen Araks-rajajoen eteläpuolella. Nimi täällä oli Atropatene.

Kristuksen syntymän aikoihin näki päivänvalon Albania, uusi valtiomuodostelma nykyisessä Azerbaidžanissa, ja 300-luvun alussa perinteinen tulenpalvonta korvattiin kristinuskolla Armenian kirkon alaisuudessa. Vaikka Albaniaa uhkasivat sekä persialaiset että turkkia puhuvat paimentolaisheimot - ja se oli myös osallisena Rooman ja Bysantin välisissä sodissa - 700-luvulle asti jatkuneelle ajanjaksolle oli ominaista taloudellinen vauraus ja myös armenialaisen kulttuurin voimakas vaikutus.

700-luvun alusta alkaen arabit valloittivat Azerbaidžanin ja valtio päätyi islamilaisen kalifaatin alle. Mullistukset eivät vielä kuitenkaan olleet ohi, ja seuraavina vuosisatoina syntyi erilaisia ​​pieniä valtioita, kun taas Itä-Kaukasian valtasivat turkkilaiset seldžukit noin vuoden 1000 tienoilla. 1100-luvulta lähtien sekä tiede, kirjallisuus että talous kukoisti – jälkimmäinen runsaasti merkittävän viennin, mm. silkin, villa,, öljy, ja keramiikan, takia.

Mongolien ja Timur Lenkin tuhot alueella merkitsivät uusia takaiskuja, mutta jo 1400-luvulta lähtien Shirvanin kaupungista tuli silkintuotannon keskus, ja kansainvälisiä yhteyksiä syntyi - myös Moskovaan. Ismail 1:n (1502-1524) aikana islamin shiialainen suunta korotettiin valtionuskonnoksi.

1800-luvun alussa Iran luovutti Arakista pohjoiseen Venäjälle, ja näin muodostuivat rajat nykyiselle Azerbaidžanin jakautumiselle Venäjän ja Iranin välille.

Vuonna 1883 öljykaupunki Baku yhdistettiin Tbilisiin rautateitse, mikä antoi lisäsysäystä kehitykselle. Poliittisesti Bakusta tuli Venäjän sosiaalidemokraattisen liikkeen keskus. Vaikeat vuodet seurasivat ensimmäisen maailmansodan ympärillä. Neuvostovalta otti vallan Bakussa vuonna 1917, mutta vastustusta esiintyi ja syyskuusta 1918 huhtikuuhun 1920 Azerbaidžania hallitsi kansallisesti suuntautunut Musavat-puolue, jota tukivat mm. Turkin ja Englannin hyökkäysjoukot. Huhtikuussa 1920 Puna-armeija kuitenkin valloitti Bakun ja palautti neuvostovallan, ja vuoteen 1991 saakka Azerbaidžan oli Neuvostoliiton liittotasavalta.

1990-lukua leimasivat poliittiset levottomuudet, joissa Azerbaidžan sotkeutui veriseen konfliktiin myös Armenian kanssa Vuoristo-Karabahin erillisalueesta. Konflikti, joka päättyi vuonna 2020. Maata hallitsee enemmän tai vähemmän autokraattisesti Ilham Heydar Oğlu Aliyev, joka otti vallan isältään, diktaattori Heydar Aliyeviltä vuonna 2003.

Jaa tämä sivu