Puerto Rico
Puerto Rico, kuten monet muut Karibian maat, on ulkomaisten vaikutteiden yhdistelmä, joka muodostuu pääasiassa espanjalaisesta ja amerikkalaisesta kulttuurista. Siirtomaa-ajan upeat kartanot jakavat jalkakäytävät kimaltelevien ostoskeskusten kanssa, ja espanjalaista slangia kuulee yhtä usein kuin amerikkalaista - mutta ehkä vielä useammin "Spanglish"-hybridikieltä. Vedenalainen elämä näyttää jäljittelevän väestön sekoittumista maalla. Lukuisat kalalajit, toinen toistaan värikkäämpi, elävät rauhallisesti vierekkäin korallien keskellä.
että koska Puerto Rico kuuluu edelleen Yhdysvaltoihin, saarella sijaitsee Yhdysvaltojen ainoa trooppinen sademetsä?
että tänne rakennetaan maailman suurin teleskooppi? Sen halkaisija on 305 metriä ja se on tuonut paljon uutta tietoa galaksistamme.
Puerto Ricon maantiede
Puerto Rico on Suur-Antillien itäisin ja pienin saari, ja se koostuu pääsaaresta Puerto Ricosta sekä useista pienemmistä saarista ja luodoista. Puerto Rico on niin sanottu vapaa osavaltio Yhdysvaltojen alaisuudessa, mutta sillä on oma hallitus, jota johtaa kuvernööri. Puerto Ricon asukkailla on Yhdysvaltain kansalaisuus, mutta heillä ei ole vaikutusta Yhdysvaltain presidentin valintaan tai muihin poliittisiin päätöksiin Yhdysvalloissa. Puerto Ricon maisema on muodostuu vuoristosta, joka kulkee saaren halki idästä länteen ja huippuunsa Cerro de Puntassa 1 338 metrin korkeudessa. Useat pienet joet laskevat alas nummuvilta tulivuorilta ja tarjoavat hedelmällistä maaperää sokeriruo'on, kahvin ja tupakan pelloille ennen kuin ne virtaavat alas kohti hiekkarantoja, jotka ovat ominaisia rannikoilla lähes koko saaren ympäri.
Puerto Ricon historia
Puerto Ricon kolme miljoonaa asukasta ovat afrikkalaista, eurooppalaista ja alkuperäisamerikkalaista syntyperää. Nykyään ei kuitenkaan voi puhua eri etnisistä väestöryhmistä, vaan pikemminkin yhdestä yhtenäisestä Puerto Ricon kansasta. Vuosisatoja saarella asuneet Puerto Ricon intiaanit kohtasivat ensimmäistä kertaa eurooppalaisia vuonna 1493, kun Kolumbus kävi saarella toisella matkallaan Amerikoihin. Pääkaupungin San Juanin peruskivi muurattiin vuonna 1508, joten kaupunki voi nykyään kutsua itseään Yhdysvaltain vanhimmaksi kaupungiksi. Intiaanit vaihtuivat vähitellen espanjalaisiin ja afrikkalaisiin orjiin, kun saaren sademetsät korvattiin pelloilla ja istutuksilla.
Sokeriruokorivien lisäksi espanjalaiset siirtolaiset loivat saarelle vanhoja linnoituksia. Puerto Ricon strateginen sijainti teki saaresta houkuttelevan ranskalaisille, hollantilaisille ja brittiläisille valloittajille, mutta hallinta pysyi espanjalaisena. Yksi vallitsemattomista linnoituksista, La Fortaleza San Juanissa, Unescon maailmanperintökohde, on edelleen nähtävissä ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Puerto Ricon voittamattomuus kesti kuitenkin vain vuoteen 1898 asti, jolloin saari siirtyi amerikkalaisiin käsiin 3½ kuukauden taistelun jälkeen Espanjan ja Yhdysvaltojen välisessä sodassa. Ensimmäisinä vuosikymmeninä amerikkalaisena siirtomaana Puerto Ricoa hallittiin melko tiukasti mantereelta käsin, mutta vuonna 1952 saari sai täyden itsehallinnon. Siitä lähtien väestön keskuudessa on ollut erimielisyyttä, pitäisikö Puerto Ricon kuulua Yhdysvaltoihin osavaltiona, hakea täyttä itsenäisyyttä vai säilyttää tämän hetkinen status quon.
Nähtävyydet Puerto Ricossa
Useimmat matkat Puerto Ricoon alkavat pääkaupungista San Juanista ja hyvästä syystäkin. Kaupunki on täynnä värikkäitä siirtomaa-tyylisiä taloja ja parvekkeet näyttävät aina kilpailevan, kenellä on koreimmat kukat. Tunnelma vanhan kaupungin keskustassa kapeine mukulakivikatuineen ja espanjalaisella arkkitehtuurilla on täysin ainutlaatuinen ja hyvin espanjalainen. Samaan aikaan San Juan on moderni metropoli, jossa on runsaasti ostos- ja viihdemahdollisuuksia. Kaupungin jännittäviä nähtävyyksiä ovat katedraali Catedral de San Juan, jossa on valloittaja Juan Ponce de Leonin hauta, hänen talonsa Casa Blanca, suuri linnoitus, joka istuu dramaattisesti koristeena, ja Bacardi-tislaamo, jossa voit katsella maailmankuulun Bacardi-rommin tuotantoa.
Loman Puerto Ricossa ei tarvitse koostua pelkästään kaupungeista ja siirtomaahistoriasta. Yksi Puerto Ricon ehdottomista luonnon kohokohdista on El Yunquen kansallispuisto. Se on Yhdysvaltojen ainoa sademetsä ja sisältää kolme neljäsosaa Puerto Ricon sademetsistä. Osa puiston puista on yli 1000 vuotta vanhoja, ja niiden seassa elää useita täysin ainutlaatuisia eläinlajeja, joita ei löydy mistään muualta maailmasta. Yksi niistä on pieni coqui-sammakko, jonka voi tunnistaa kaukaa sen kovien kurnaavien äänien ansiosta. Kaunis, vihreä puertoricolainen Amazon, yksi maailman harvinaisimmista linnuista, voidaan nähdä myös El Yunquessa – jos olet onnekas löytääksesi yhden jäljellä olevista 30 yksilöstä. Puerto Ricon alkuperäiskansat, taino-intiaanit, uskoivat tämän alueen olevan onnenjumalan koti. Useat ovat taipuvaisia olemaan heidän kanssaan samaa mieltä, kun on vaeltanut kansallispuiston labyrinttimäisiä polkuja ja uinut vesiputouksissa, joiden vesipisarat elävöittävät orkideoita kallioiden reunoilla. Valkoiset, palmujen varjostetut hiekkarannat ja pehmeät Karibian aallot, jotka houkuttelevat uimareita, sukeltajia ja muita vesiurheilun harrastajia, on toinen suosittu syy Puerto Ricon valitsemiselle matkakohteeksi.