Matkat Kolumbiaan

Kolumbialla on paljon tarjottavaa sekä historian, kulttuurin että luonnon osalta. Kolumbian luontoelämykset ulottuvat aina lumipeitteisistä Andeista alankojen trooppisiin sademetsiin ja Karibianmeren aurinkoisiin rannikoihin. Kaupungeissa kohtaa mielenkiintoisen siirtomaatyylisen arkkitehtuurin ja kauniit kahvinviljelyalueet houkuttelevat vihreine peltoineen. Kolumbialaiset ovat hymyileväisiä, ja ilmasto on erittäin miellyttävä. Kolumbian väestö on sekoitus eurooppalaisten jälkeläisiä, afrikkalaisia ja intiaaneja. Jokaisen väestöryhmän oma historia ja kulttuuri tekevät Kolumbiasta värikkään ja kiinnostavan matkakohteen.

Asukasluku 49 milj.
Pääkaupunki Bogotá
Kieli espanja
Lipun punainen väri edustaa verta, jota vuodatettiin itsenäistymistaistelussa Espanjaa vastaan.
Tiesitkö, että...

kirjailija Gabriel Garcia Marquez on kolumbialainen? Hän on neljäs etelä-amerikkalainen, joka on saanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

elokuussa 2013 tunnistettiin aiemmin tuntematon petoeläin Kolumbiassa? Olingo-lajiin kuuluva puolikarhu viihtyy ylävillä tasangoilla.

Kolumbian luonto

Kolumbia sijaitsee Etelä-Amerikan luoteiskulmassa. Sen rajanaapureita ovat Panama, Venezuela, Brasilia, Peru ja Ecuador. Pohjoisrannikko on Karibianmeren puolella, länsirannikko Tyynenmeren. Andien vuoristo jakautuu läntisessä Kolumbiassa kolmeksi pienemmäksi pohjois-eteläsuuntaiseksi vuoriketjuksi. Maantieteellisesti maa jakautuu kolmeen osaan: lännen Andit, laaksot vuoristojen välissä ja idässä alanko, joka on osa Amazonin sademetsää. Andien itäpuolella sijaitsee suuri Los Llanosin suoalue. Kolumbiassa luonto on vaihtelevaa: vuoristoja ja tulivuoria, vuoristosademetsiä, mangrovea, aavikkoa ja savannia. Karibianmeren rannikolla on lisäksi valkeita hiekkarantoja ja koralliriuttoja. Kolumbialle kuuluvat myös idylliset saaret San Andreas ja Providencia.

Kolumbian väestö

Valtaosa Kolumbian 48 miljoonasta asukkaasta on roomalaiskatolisia. Yli puolet kansasta on mestitsejä (eurooppalaisten ja intiaanien jälkeläisiä), lisäksi on valkoisia, mulatteja, mustia, mustien ja intiaanien sekoituksia eli samboja. Vain 1 % on puhtaita intiaaneja. 1980- ja 90-luvuilla monet hakeutuivat kaupunkeihin, erityisesti Bogotáan ja Medellíniin, mikä johti laajojen slummialueiden syntyyn. Rauha maassa on kuitenkin antanut monelle tilaisuuden palata maaseudulle. Myös talous on kohentunut, millä on ollut positiivinen vaikutus myös köyhimpien kolumbialaisten elämään.

Kolumbian historia

Vuonna 1499 ensimmäiset espanjalaiset saapuivat Pohjois-Kolumbiaan, ja ensimmäinen asia, minkä he huomasivat, oli intiaanien komeat korut ja kullasta valmistetut esineet. Löytö ruokki myyttiä Eldoradosta, Etelä-Amerikan pohjoisosissa sijaitsevasta kultaisesta kaupungista. Kolumbian rannikoille saapui vuosien saatossa iso joukko espanjalaisia löytöretkeilijöitä, ja siitä tuli nopeasti Espanjan siirtomaa. Alue sai uuden nimen Uusi-Granada ja ulottui nykyiseen Ecuadoriin ja Venezuelaan saakka. Koko siirtomaakauden ajan Kolumbian alkuperäisasukkaat tekivät vastarintaa espanjalaisia vastaan. Vasta kun Simon Bolivarin joukot haastoivat Espanjan vallan, Kolumbia itsenäistyi. Uusi tasavalta perustettiin 1819 ja siihen kuuluivat myös Ecuador, Venezuela, Peru sekä Panama. Uuden valtion nimeksi tuli Gran Colombia, Suur-Kolumbia.

Uusi valtio toimi vain 11 vuotta. Vuonna 1886 syntyi nykyisen laajuinen Kolumbia. 1900-luvulla Kolumbian hallituksella oli vaikeuksia sissiryhmien ja huumekaupan kanssa. Huumeparoni Pablo Escobar oli kuolemaansa (1993) saakka yksi syy siihen, että maailmalla oli varsin negatiivinen kuva Kolumbiasta. Kolumbialaiset ovat aina olleet lämminsydämisiä ja eläneet kristillisten arvojen mukaan – myös vaikeina aikoina. Maassa on nyt rauha, ja valoisat ajat ovat vihdoin koittaneet Kolumbialle, jonka talous on tällä hetkellä Etelä-Amerikan nopeimmin kasvava.

Nähtävää Kolumbiassa

Pääkaupunki Bogotássa on futuristista arkkitehtuuria, siirtomaa-aikaisia katedraaleja, ylellisiä tavarataloja ja pieniä kojuja jokaisessa kadunkulmassa. La Candelarian historiallinen kortteli on Bogotán sydän lukuisine siirtomaa-aikaisine rakennuksineen, kirkkoineen ja museoineen. Kaupungin kauneimmat näkymät avautuvat Cerro de Monserrate -vuoren huipulta. Matka köysiradalla ylös tai tunnin kiipeäminen tietä pitkin palkitaan upein maisemin. Satamakaupunki Cartagena Kolumbian pohjoisrannikolla tunnetaan historiastaan ja kauneudestaan. Entisessä siirtomaakaupungissa riittää kirkkoja ja arkkitehtonisia helmiä.

Kolumbian toiseksi suurin kaupunki, Medellín, on valittu maailman innovatiivisimmaksi kaupungiksi. Sen arvioidaan olevan myös Etelä-Amerikan paras asuinpaikka. Uusi metrojärjestelmä on erityisen onnistunut, sillä se yhdistää kaupungin laidalla sijaitsevia köyhiä alueita, ja ihmisten käytössä on edullinen ja näppärä kulkuneuvo, jolla pääsee töihin ja kouluun. Kaupungista löytyy maailman suurin kokoelma kansainvälisesti arvostetun taiteilijan Fernando Boteron maalauksia ja patsaita.

Kolumbian helmi on kaunis kahvinviljelyalue, jonka vihreät pellot kiipeilevät pitkin vuorenrinteitä. Täällä matkailijaa odottavat hymyilevät ja vieraanvaraiset ihmiset, kaunis luonto ja viehättävät siirtomaa-aikaiset kaupungit.

Jaa tämä sivu