Argentiina

Argentiinassa riittää matkailijalle nähtävää ja koettavaa. Pääkaupunki Buenos Aires viettelee mm. tangolla, jalkapallolla, La Bocan kaupunginosalla ja mehevillä pihveillä. Pampaksen ranchilla gauchot käsittelevät taitavasti komeita hevosiaan. Argentiinan ja Brasilian rajalla jylisevät Iguazún vesiputoukset. Mendozan viinialueella tuotetaan suurin osa Argentiinan mainioista viineistä. Matka yli Andien vanhaa reittiä pitkin on unohtumaton kokemus.

Asukasluku 46 milj.
Pääkaupunki Buenos Aires
Kielet Espanja
Lipun keskelle lisättiin 1818 keltainen "Toukokuun aurinko".
Tiesitkö, että...

argentiinalainen tango kehitettiin Buenos Airesissa?

Argentiina on saanut nimensä latinan sanasta "argent", joka tarkoittaa hopeaa?

Maatiedot

Argentiina sijaitsee Etelä-Amerikan kaakkoisosassa ja on maanosan toiseksi suurin maa. Argentiinan rajanaapureita ovat Chile, Paraguay, Bolivia, Brasilia ja Uruguay. Argentiinan ilmasto on hyvin vaihtelevaa. Luonto voidaan jakaa neljään eri alueeseen: Andit Chilen rajalla, suuri tasainen alue “Grand Chaco” Bolivian rajalla, etelässä pampa ja aivan maan eteläkärjessä Patagonian alue.

Andit halkovat koko läntisen Argentiinan ja muodostavat rajan Chilen kanssa. Täällä sijaitsee Etelä-Amerikan korkein vuori, Aconcagua-tulivuori, jonka huippu ulottuu lähes 7000 metrin korkeuteen. Suurimmassa osassa Argentiinaa ei esiinny suuria luonnonmullistuksia kuten maanjäristyksiä, hirmumyrskyjä tai tulivuorenpurkauksia, joten maassa voi matkustaa turvallisesti noudattaen yleistä varovaisuutta.

Bolivian rajalla oleva Grand Chacon tasainen alue on savannia ja suokasvillisuutta. Paraguayn ja Brasilian rajan Paraná- ja Uruguaynjoet ja niiden sivujoet ovat leikanneet tasankoon valtavan syviä rotkoja ja muodostavat yhdessä suuria vesiputouksia - suurin on uskomattoman kaunis ja dramaattinen Iguazú. Pampa-alue on tasaisista, puutonta aluetta, joka on oivaa laidunmaata Agrentiinan maankuululle lihakarjalle. Chilen ja Argentiinan eteläisimpiä osia kutsutaan nimellä Patagonia. Andien Argentiinan puoleinen maisema on soraista arotasankoa, josta löytyy runsaasta mineraaliesiintymiä.

Ilmasto ja eläimistö

Pohjois-Argentiinaan matkustava kohtaa joko kuivan ja kuuman tai kostean ja kuuman ilmaston. Etelä-Argentiinassa ilmasto on verrattavissa Pohjois-Eurooppaan. Andeilla on talvisaikaan lunta. Pohjois-Argentiinassa on subtrooppinen ilmasto. Tierra del Fuegon alueella, kaukana etelässä vallitsee antarktinen ilmasto alhaisine lämpötiloineen ja lumineen läpi vuoden. Maan keskiosissa ilmasto on lauhkea ja kesäkuukausina (joulu-helmikuu) voi olla erittäinkin kuumaa ja kosteaa.

Eläimistö on hyvin monipuolista. Subtrooppisilla alueilla pohjoisessa elävät isot kissaeläimet kuten jaguaari ja puuma samoin apinat, krokotiilit, tapiirit, flamingot ja papukaijat. Keski-Argentiinan aroilla elävät vyötiäiset, pampajänikset ja nandustrutsit. Lännessä vuorilla asuu erilaisia laamoja, chincilloja ja jättimäisiä kondorikotkia. Patagonian rannikon ulkopuolella voi nähdä merinorsuja, pingviinejä, delfiinejä ja paljon erilaisia kaloja sekä mustekaloja. Patagoniassa pesii myös albatrossi.

Tangoa

Väestö

Suurin osa Argentiinan 40 miljoonasta asukkaasta on eurooppalaista alkuperää, espanjalaisia, italialaisia ja pohjois-eurooppalaisia. Vähemmistönä myös intiaaneja ja mestitsejä. Suuret kaupungit ovat tiheimmin asuttuja alueita ja sijaitsevat pampan tasangoilla. Pampa muuttui 1800-luvulla tiheästä pusikosta aroalueeksi, joka tänään on  yksi maailman suurimmista viljan, lihan ja viinin tuotantoalueista.

Matkus­taminen Argentiinassa

Argentiinassa on paljon nähtävää. Buenos Aires on kansainvälinen metropoli, jota leikillisesti nimitetään Etelä-Amerikan Pariisiksi. Viinikaupunki Mendozaan on viehättävä, keskiajalta peräisin oleva kaupunki, jota ympäröivät viinitarhat, poppelijonot ja Andien majesteettiset vuorenhuiput. Monet Argentiinan matkat suuntaavat Argentiinan ja Brasilian rajalla sijaitsevalle kuuluisalle Cataratas del Iguazún vesiputoukselle. Tämä vaikuttava luonnonihme on maailman vesirikkain vesiputous, leveydeltään reilun kolmen kilometrin pituinen ja putouksen korkeimmilta kohdilta vesi syöksyy jopa 100 metriä alaspäin.
Buenos Aires

Argentiina

 • Etelä-Amerikan sydämessä

  Matka elämännautiskelijoille! Upeita elämyksiä Brasiliassa, Argentiinassa ja Uruguayssa.

  • 4 lähtöä
  • 13 päivää
  • Alkaen 3.998€
  Helsingistä
Ota yhteyttä

Soita
09 31585999
(pvm/mpm)

Jaa tämä sivu