Matkat Chileen

Chile on äärimmäisyyksien maa. On hyytävän kylmää napaseutua, taivaita tavoittelevia vuoria ja yksi maailman kuivimmista aavikoista. Chile muodostuu kapeasta maakaistaleesta Andien ja Tyynenmeren välissä. Pituutta valtiolla on yli 4 000 km, mutta leveyttä keskimäärin vain noin 200 km. Luonto on vaihteleva ja maassa on useita kansallispuistoja, joissa asuu laamoja, nanduja, flamingoja, hylkeitä ja pingviinejä. 3 600 km päässä Chilen rannikosta sijaitsevalta Pääsiäissaarelta voi hakea annoksen vanhanaikaista mystiikkaa, joka piileskelee jättimäisten kivipatsaiden katveessa.

Asukasluku 19,5 milj.
Pääkaupunki Santiago
Kieli Espanja
Valkoinen väri symboloi Andien lunta.
Tiesitkö, että...

rodeo on kansallisurheilu Chilessä?

maailman vanhimmat muumiot, Chinchorron muumiot tulevat Chilestä?

Chilen maantiede ja ilmasto

Pitkän, kapean maan rajanaapureita ovat Peru, Bolivia ja Argentiina. Andien vuoristo kulkee läpi maan ja peittää lähes kokonaan maan itäreunan. Chile voidaan jakaa kolmeen ilmastoalueeseen: Pohjoisessa sijaitsee yksi maapallon kuivimmista alueista, valtava Atacaman autiomaa, jonka maaperästä löytyy runsaasti kuparia. Ilmasto on subtrooppinen. Chilen keskiosissa on vehreä laakso, jonka ilmasto muistuttaa Välimeren alueen ilmastoa. Tällä alueella asuu kolmasosa 16 miljoonaisesta kansasta. Laaksossa viljellään maissia, vehnää, tupakkaa ja Santiagon ympäristössä viiniä. Etelässä ilmasto muuttuu viileämmäksi, siellä on laajoja metsiä ja sadetta tulee runsaasti vuoden ympäri. Asukkaita on harvemmassa ja he elävät lähinnä kalastuksesta ja lampaiden kasvatuksesta. Kaikkein eteläisimmässä osassa, Tulimaassa (esp. Tierra del Fuego), vallitsee antarktinen ilmasto, ja maantieteellisesti alue koostuu labyrinttimaisesta saaristosta. Myös kaukana rannikosta sijaitseva legendaarinen Pääsiäissaari kuuluu Chilelle samoin kuin jotkin Tyynenmeren pikkusaaret sekä melkoisen iso osa Antarktista.

Chilen historiasta

Chilen pääuskonto on katolilaisuus, kuten valtaosassa Etelä-Amerikan valtioita. Useimmat chileläiset ovat eurooppalaisten jälkeläisiä. Noin 5 % on intiaaneja, joista monet elävät köyhyydessä. Kun espanjalaiset saapuivat Chileen, eri intiaaniheimot olivat levittäytyneet kaikkialle maahan. Pohjoisessa eli aymara- ja quechua-intiaaneja, joilla oli useita erillisiä valtioita ennen inkojen valtakuntaa. Inkat aloittivat alueen valloittamisen noin vuonna 1430 ja espanjalaiset saapuivat 1535. Keskisen Chilen intiaanit tekivät tiukkaa vastarintaa, mutta Tulimaan heimot alistettiin lähes saman tien. Intiaanien vastarinnasta huolimatta Chilestä tuli Espanjan siirtomaa, ja Santiagon kaupunki perustettiin vuonna 1541. Maata hallittiin Limasta vuoteen 1818, jolloin Chile julistautui itsenäiseksi ja irlantilaisesta Bernardo O’Higginsistä tuli sen ensimmäinen valtionpäämies. O’Higgins syrjäytettiin 1823, mitä seurasi muutamia sekavia vuosia. Yläluokka sai tahtonsa läpi ja maa sai äärikonservatiivisen hallituksen seuraaviksi sadaksi vuodeksi. Laki ja järjestys oli näin taattu hallitsevan luokan keskuudessa, mutta alemmat luokat joutuivat luopumaan poliittisista oikeuksistaan.

1900-luvun historiasta

Kahden maailmansodan välissä Chilessä vaihtelivat demokratia ja sotilasvallankaappaukset. Vuoden 1970 vaaleissa konservatiivien valta murtui. Kansanrintaman sosialistiehdokas Salvador Allende voitti vaalit ja aloitti maassa joukon sosialistisia uudistuksia. Se ei miellyttänyt yläluokkaa, keskiluokkaa eikä USA:ta, ja Allenden valtakautta leimasivatkin lakot, levottomuudet ja USA:n kauppasaarto. Kolmen vuoden kuluttua maassa vallitsi kaaos, ja asevoimat kaappasi vallan ja pyrki tuhoamaan Allenden kannattajat. Laki ja järjestys palasi, ja talous alkoi jälleen kohentua. Maata johti kovaotteinen kenraali Pinochet, mikä aiheutti protesteja ulkomailla. 15 vuoden diktatuuri päättyi 1988, kun Pinochetia ei valittukaan enää jatkokaudelle. Chileä on siitä lähtien hallinnut demokraattisesti valittu presidentti. Vuonna 2006 valittiin Chilen johtoon Etelä-Amerikan ensimmäinen naispresidentti, Michelle Bachelet.

Luonnon­nähtävyydet Chilessä

Luontokokemuksia ei tarvitse Chilen-lomalla kauan etsiskellä. Pohjoista leimaavat aavikot, ja siellä sijaitsee myös Valle de la Luna, kuulaakso. Ajan liikkeet maanpinnalla ovat muovanneet mitä kummallisimpia kalliomuodostelmia, ja valtavat hiekkadyynit ovat oiva paikka nauttia auringonlaskusta. Atacaman autiomaassa on jättiläismäisiä suolatasankoja ja Chaxa-laguuni, jossa tuhannet vaaleanpunaiset flamingot pesivät. Etelämpänä Puerto Monttin ympäristössä sijaitsee niin kutsuttu järviylänkö, joka on uskomattoman kaunis alue monine syvänsinisine järvineen, vuorineen ja tulivuorineen. Yksi kauneimmista tulivuorista on jään peittämä Osorno, josta purkautunut laava on muodostanut koskien ja vesiputousten verkoston tulivuoren ympärille. Etelä-Amerikan eteläkärjen tuntumassa sijaitsevan Chilen saariston kokee parhaiten mereltä käsin. Risteilyaluksen kyydissä pääsee lähelle jäätiköitä, jäävuoria, ikimetsiä ja rikasta eläin- ja lintumaailmaa.

Jos haluaa kokea aimo annoksen mystiikkaa Chilen-matkalla, kannattaa matkustaa kaukana Tyynellämerellä sijaitsevalle Pääsiäissaarelle. Tutkijat ja seikkailijat ovat vuosikausia spekuloineet sillä, mikä merkitys saaren jättimäisillä kivipatsailla mahtoi olla. Valtavia moai-patsaita sijaitsee siellä täällä pienellä saarella. Ne symboloivat ennen kaikkea saaren myyttistä historiaa ja kulttuuria.

Matkus­taminen Chilessä

Chilessä matkailijaa odottaa mahtava luonto, kiehtovat kaupungit ja ystävällinen, vieraanvarainen tunnelma. Esimerkkeinä kiinnostavista kaupungeista mainittakoon pääkaupunki Santiago, joka sijaitsee hienolla paikalla leveässä laaksossa lumipeitteisten Andien ympäröimänä ja vanha satamakaupunki Valparaiso värikkäine siirtomaa-aikaisine taloineen. Lähellä Valparaisoa sijaitsee tunnettu rantakohde Viña del Mar. Kaupunkia kutsutaan myös nimellä ”Ciudád Jardin”, puutarhakaupunki, kiitos subtrooppisen kasvillisuuden, johon kuuluvat mm. palmut ja banaanipuut.
Uutuus

Machu Picchulta Pääsiäissaarelle

Limasta Pyhään laaksoon ja tarunhohtoiseen inkakaupunkiin. Santiago de Chilestä valon napaan ja Rapa Nuin mystisten kivikasvojen maailmaan.

  • 2 lähtöä
  • 14 päivää
  • Alkaen 6.798€
Helsingistä
Jaa tämä sivu