Bolivia

Boliviaa kutsutaan joskus Latinalaisen Amerikan Tiibetiksi, koska suuri osa maasta on suhteellisen eristetty korkeilla Andeilla. Bolivia on Etelä-Amerikan vähiten kehittynyt maa, mutta sillä on suuret luonnonvarat, viehättäviä kaupunkeja, erittäin elinvoimaiset perinteet ja yli puolet väestöstä on intiaaneja. Bolivian pääkaupunki on ainutlaatuinen La Paz, joka sijaitsee 3600 metrin korkeudessa Andien laaksossa lumihuippuisten vuorien ympäröimänä.

Asukasluku 11,5 milj.
Pääkaupunki La Paz, Sucre
Kieli espanja, ketsua ja aimara
Keltainen väri symboloi mineraalien syntymistä maan maan alla.
Tiesitkö, että...

että Bolivia on biologisesti hyvin monimuotoinen maa? Noin 40 % maailman kaikista eläinlajeista on edustettuina täällä.

että La Paz on maailman korkein pääkaupunki? Kaupunki on noin 4000 metriä merenpinnan yläpuolella.

Ilmasto ja luonto Boliviassa

Bolivialla ei ole pääsyä merelle, koska sitä ympäröi Brasilia, Paraguay, Argentiina, Chile ja Peru. Lännessä Andit muodostavat suuren Altiplanon ylätasangon 4000 metrin korkeudessa. Idässä kohoavat Andien vuoret liukuvat sumun peittämäksi viidakoksi suurilla alankoalueilla, joilla on sademetsiä ja suosavanneja. Bolivian korkein vuori on Nevado del Sajama, 6 542 metriä korkea. Yksi maailman korkeimmista järvistä, Titicaca-järvi, leviää Perun rajan yli, ja lounaassa sijaitsee maailman suurin suolatasanko, Salar de Uyuni. Se näyttää valtavalta pellolta, joka on kalkkivalkoisen lumen peittämänä. Valtava tasanko kattaa yli 10 000 km2 ja sen uskotaan sisältävän 10 miljardia tonnia suolaa. Täällä ylhäällä vuorilla ilmasto on kylmä, kun taas alamailla trooppinen ja lämmin. Sadekausi on lokakuusta maaliskuuhun. Bolivian talvella toukokuusta lokakuuhun on miellyttävimmät lämpötilat, ja sää on myös tällöin kuivin.

Tiahuanacon kivihahmo

Uskonto ja väestö Boliviassa

Noin puolet Bolivian 10 miljoonasta väestöstä on intiaaneja ​​ja ylläpitää vanhoja arvoja ja perinteitä. Kolmannes asukkaista on mestizoja, loput eurooppalaisten jälkeläisiä. Lähes kaikki ovat virallisesti katolisia, mutta vuoristossa ja syrjäisillä alueilla katolilaisuus sekoittuu alkuperäisamerikkalaisten kansanuskon kanssa oudoksi sekoitukseksi tiukkoja, katolisia oppeja ja vanhoja taikauskoa. Intiaanien osa väestöstä puhuu edelleen inkojen kieltä, ketsuaa tai vanhaa aimaraa, jotka molemmat ovat espanjan lisäksi virallisia kieliä Boliviassa.

Kapeita katuja La Pazissa

Bolivian historia

Bolivian ylängöt olivat asuttuja tuhansia vuosia ennen kuin inkat kehittivät jättimäisen valtakuntansa ulottumaan Peruun, Boliviaan, Ecuadoriin ja Pohjois-Chileen. Ensimmäiset espanjalaiset valloittajat saapuivat vuonna 1531 ja valtasivat nopeasti suurimman osan maasta. Pian Espanjan valloituksen jälkeen löydettiin runsaasti hopeaa, ja espanjalaiset pystyivät elämään yleellisesti seuraavat 200 vuotta. Vuonna 1825, 16 vuoden taistelun jälkeen, bolivian nationalistit potkivat espanjalaiset ulos, mutta ongelmat ulkomaisten valloittajien kanssa eivät päättyneet siihen. 1800-luvun lopulla toistuvat sodat naapurimaiden kanssa tarkoittivat sitä, että Bolivia kutistui huomattavasti ja Chile otti haltuunsa Bolivian pienen palan rannikkoa kohti Tyyntämerta, jolloin maa jäi sisämaavaltioksi. 1900-luvulle oli ominaista säännölliset siirtymät sotilasvallankaappausten ja kapinoiden välillä, mikä johti demokraattisiin vaaleihin ja lyhytaikaisiin perustuslakeihin. Bolivia teki historiaa vuonna 2005, kun maan ensimmäinen alkuperäiskansojen presidentti Evo Morales valittiin epätavallisen suurella enemmistöllä. Hän on sittemmin yrittänyt luoda tasa-arvoa maan intiaanien ja espanjalaisten jälkeläisten välille.

Näkymä La Paziin, maailman korkeimmalle pääkaupungille

Nähtävyydet Boliviassa

Monien Boliviaan suuntautuvien matkojen lähtökohta on pääkaupunki La Paz, joka sijaitsee valtavassa laaksossa Andien kohoavien huippujen välissä. Ei kaukana La Pazista, valtava Titicaca-järvi sijaitsee kauniisti lähes 4000 metrin korkeudessa. Auringonvalo on voimakasta, ilma kirkas, järven vesi syvänsininen ja horisontti näyttää loputtomalta. Suuren järven rannalla sijaitsee viihtyisä Copacabanan kaupunki. Kaupungille on ominaista alueen intialaiset kulttuurit, ja siellä on monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kuten maurilaistyylinen katedraali, joka on jäännös Espanjan siirtomaa-ajalta. Ihmiset eri puolilta aluetta tulevat ajamaan uusilla autoillaan siunatakseen ajoneuvoa. Titicaca-järven keskellä on Isla del Sol (Auringon saari). Täällä voit lisätä näkemystä intiaanien myytteistä lomallesi Boliviassa. Legendan mukaan tälle pienelle saarelle syntyi mahtava Inka-imperiumi. Legendaa tukevat suuri temppeli ja muinainen inkalähde, jonka uskotaan antavan ikuista nuoruutta. Bolivian alamaat kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan Bolivian matkalle. Täällä voit esimerkiksi aloittaa Santa Cruzin kaupungista. Kaupungissa on yli 800 000 asukasta, mutta se on säilyttänyt kodikkaan kylätunnelmansa, josta voi nauttia hienojen, vanhojen siirtomaa-tyylisten talojen joukossa mutkaisilla kaduilla ja hienoilla aukioilla.

Isla del Sol, Titicaca-järvi
Jaa tämä sivu