Nepal

Himalajan vuoristossa ja sen eteläpuolella, Intian ja Kiinan välissä, sijaitsee pieni ja jännittävä Nepal. Jäätiköitä, kohisevia jokia, tiheitä alppiruusumetsiä, vehreitä viidakoita ja riisipeltoja, joita ympäröivät vaikuttavat, tuhansiin metreihin kohoavat vuoret. Mount Everest, Nepalin korkein kohta, kohoaa Sagarmāthān kansallispuistossa yli 8800 metriin. Lähde tutustumaan Nepalin eri kulttuureihin, ihastelemaan Kathmandun laakson nähtävyyksiä, maistelemaan paikallisia herkkuja ja nauttimaan vieraanvaraisuudesta.

Asukasluku 30,5 milj.
Pääkaupunki Kathmandu
Kieli Nepali
Nepalin lippu on maailman ainoa valtion virallinen lippu, joka ei ole suorakaiteen muotoinen.
Tiesitkö, että...

Kathmandun laaksossa on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta noin 15 neliökilometrin kokoisella alueella?

viidentoista päivän pituinen dashani-festivaali on maan tärkein juhla ja sitä vietetään syys-lokakuussa?

Maantiede

Nepal voidaan jakaa neljään vyöhykkeeseen. Pohjoisessa kohoavat Himalajan vuoret, joista Mount Everest yltää kaikkein korkeimmalle (8848 m). Ilmasto on arktinen ja maa on lumen peitossa ympäri vuoden. Seuraavalla vyöhykkeellä hieman etelämmässä on asumiseen soveltuvia laaksoja vuortenhuippujen keskellä. Kolmannella vyöhykkeellä korkeat vuoret muuttuvat rinteiksi, joissa kasvaa havupuita ja lääkeyrttejä. Eteläisillä tasangoilla on niin riisi- ja sokeriruokoviljelyksiä, vaikeakulkuisia suoalueita kuin tiikereiden, leopardien ja harvinaisten intiansarvikuonojen asuttamia viidakoita. Laaksoja ja kaupunkeja yhdistää monimutkainen polkujen verkosto, joka on jokaisen vaeltajan unelma. Polkuja pitkin kävellessä voi nauttia riisipeltojen, metsien, lumisten solien ja rappeutuneiden uskonnollisten monumenttien värittämistä maisemista

Nepalin väestö

Nepaliin tutustuessa törmää väistämättä myös buddhalaisiin rakennelmiin, vaikka suurin osa nepalilaisista on hinduja. Buddha, eli Siddharta Gautama, syntyi Nepalin Lumbinissa, ja hänen oppinsa levisivät laajalle, ennen kuin Pohjois-Intiasta tulleet hindut saapuivat sankoin joukon maahan. Myös hindut käyttävät buddhalaisia monumentteja pyhäkköinään eikä niitä siksi ole revitty maan tasalle.

Nepalissa on yhteensä 11 kansaa tai heimoa mutta kolme suurinta etnistä ryhmää ovat indoarjalaiset, tiibetinburmalaiset sekä alkuperäisväestö. Maan virallinen kieli on nepali, mutta eri äidinkieliä on jopa 123. Kulttuuriin kuuluu vahvasti kastilaitos, joka jakaa väestön eri luokkiin vaurauden perusteella.

Nähtävyyksiä

Nepal on vuorikiipeilijöiden ja vaeltajien paratiisi. Kannattaa muistaa, että vuoristotaudin vaara on olemassa, mikäli matka vie korkeammille alueille. Muutaman päivän totuttelu ohuempaan ilmanalaan palkitsee: Nepalin vuoristomaisemat ovat maailman upeimpia luontokohteita. Suuntaa Damaniin, jos haluat päästä ihastelemaan upeaa näkymää Mount Everestille. Vaellusreittejä löytyy niin vaativaan kuin leppoisampaankin makuun. Nepal on kuitenkin paljon muutakin kuin vuoristokiipeilijöiden ja vaeltajien kohde. Positiivisuutta sykkivä pääkaupunki Kathmandu on värikäs ja rento, ja se nousi aikoinaan hippien suosikiksi. Nepalin toiseksi suurimmasta kaupungista Pokharasta voit ostaa perinteisiä nepalilaisia tuotteita, kuten rukouslippuja ja buddhalaisia muistoesineitä. Kulttuuria ja uskontoa lähelle pääset seuraamalla tiibetiläisten pyhiinvaeltajien uskonnollista rituaalia, jossa he heittäytyvät maahan Bodhnathin stupan (buddhalaisen rakennuksen) edessä. Chitwanin kansallispuistossa pääset lähelle norsuja, sarvikuonoja, apinoita ja tuhansia lintulajeja. Nepal on täynnä ainutlaatuisia ja jännittäviä kokemuksia.
Uutuus

Nepal ja Bhutan – Himalajan kohokohdat

Koe Nepalin ja Bhutanin parhaat palat suomalaisen matkanjohtajan mukana.

  • 14-10-2024
  • 13 päivää
  • 5.698€
Helsingistä
Jaa tämä sivu