Hyvä tietää Nepalista

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Nepalissa.
  • Sprog Nepali og lokalsprog
  • Pääkaupunki Kathmandu
  • Asukasluku 31, 5 milj.
  • Uskonto Hindulaisuus
  • Valuutta Rupia (NPR)
  • Pinta-ala 147.181 km2

Hyvä tietää

Aikaero
Kesällä +2 t 45 min, talvella +3 t 45 min.
Liikkuminen

Bussi
Bussit eivät ole aivan sen tasoisia, mihin olemme Euroopassa tottuneet. Tavoitteemme on valita ilmastoitu bussi aina, kun se on mahdollista.

Lento
Taitamme kiertomatkoillamme pidemmät maan sisäiset matkat usein lentäen. Maan sisäisillä lennoilla käytettävät konetyypit ovat usein pienempiä ja ahtaampia kuin esim. mannerten välisillä lennoilla. Matkanjohtaja kertoo käytännöistä ja lentoajoista tarkemmin lähtöselvityksen yhteydessä.

Hintataso
Nepalissa on edullinen hintataso ja hyvätasoisen aterian saa noin 6 eurolla. Taskurahaa kannattaa päivää kohti varata noin 6–8 euroa esimerkiksi ruokajuomia ja ostoksia varten.
Valuutta ja luottokortit
Nepalin rahayksikkö on rupia (NDR). Valuuttaa ei ole mahdollista vaihtaa Suomessa mutta euroja voi paikan päällä vaihtaa rahanvaihtopisteissä ja pankeissa. Yleisimmät luottokortit (Visa, Mastercard, American Express) käyvät Kathmandussa monessa suuressa kaupassa maksuvälineenä, mutta maaseudulla kortilla voi maksaa vain satunnaisesti. Kathmandussa ja muissa isoissa kaupungeissa on käteisnostoautomaatteja, joista voi nostaa rupioita. Huomioithan, ettei paikallista valuuttaa saa viedä pois maasta.
Juomarahat
Juomarahakäytäntö on yleistymässä matkailun kasvaessa, mutta juomarahaa ei yleensä ole tapana jättää kuin korkeatasoisissa ravintoloissa vieraillessa.
Sähkö
Jännite on sama kuin Suomessa, 220 volttia. Sähköpistokkeita on kuitenkin monenlaisia, joten parasta on ottaa mukaan yksi matka-adapteri, jossa on monta eri pistorasian osaa.
Puhelin ja internet
Nepalin kansainvälinen maakoodi on +977. Soittaminen ja viestittely Suomeen on yleensä kallista. Tarkistathan ulkomaanpuheluiden ja -viestien hinnat ja liittymän kuuluvuuden sekä datankäyttömaksun omalta operaattoriltasi ennen matkaa. Useimmissa isoissa hotelleissa on mahdollisuus käyttää maksullista wifi-yhteyttä.
Hygienia
Hotelleissa ja osassa ravintoloita on nykyaikainen, länsimaalainen hygienian taso. Kaupunkien ulkopuolella ja maaseudulla sekä yleisillä paikoilla kannattaa varautua alkeellisempiin wc-tiloihin ja vessapaperin puutteeseen. Ota matkalle mukaan varalle hieman wc-paperia, kosteuspyyhkeitä ja käsidesinfektioainetta.
Tapoja ja käytäntöjä

Nepalilaiset ovat ystävällistä kansaa ja he ovat tottuneet matkailijoihin. Kunnioitathan paikallisten pyhäkköjä ja tapoja pukeutumalla ja käyttäytymällä oikein.

Kengät tulee riisua temppeleissä vieraillessa ja matkalle onkin hyvä ottaa mukaan sukat tätä varten. Joissain temppeleissä tulee kuitenkin olla paljain jaloin, joten tarkistathan kohteen säännöt. Jalkapohjien tulisi aina osoittaa kohti maata, sillä uskonnon mukaan jalkapohjat ovat likaiset. Jumalpatsaita tai muita ihmisiä ei ole soveliasta osoitella. Erityisesti naisten tulisi pukeutua pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin. Temppelivierailujen aikana polvien ja olkapäiden tulisi olla peitettyjä.

Nepalissa kohtaat väistämättä myös maan köyhyyden. Kerjääjiä on paljon ja heidät voi olla vaikea kohdata. Kuuntele matkanjohtajan neuvoja. Älä koskaan tue lasten kerjäämistä antamalla heille rahaa.

Tupakointi
Tupakointi on kielletty kaikissa kulkuvälineissä. Sisätiloissa tupakointi on sallittu vain erityisissä tupakointihuoneissa.