Terveys ja rokotukset Filippiineille

Alla on lisätietoa, mikäli tarvitset erityisiä rokotuksia Filippiineille matkustettaessa.

Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat muuta terveyteen liittyvää lisätietoa, ota yhteyttä omaan lääkäriisi tai lue lisää: www.rokote.fi 

Rokotukset
Lyhyt matka, alle 3 viikkoa turistialueille: hepatiitti A - jäykkäkouristus
Yli 3 viikon matka, lisäksi lavantauti - mahdollisesti hepatiitti B - japanilainen aivotulehdus
Pidempi oleskelu, lisäksi hepatiitti B - mahdollisesti raivotauti - tuberkuloosi
Keltakuumerokotustodistus vaaditaan matkustajilta, jotka saapuvat keltakuume-alueilta.

Keltakuume
Keltakuumerokote oli aiemmin uusittava joka 10. vuosi. Nyt se on muutettu siten, että rokote tekee sinut keltakuumeelta immuuniksi koko eliniäksi.

Japanilainen aivotulehdus
Rokotus annetaan 2 kertaa ennen matkaa 4 viikon välein. (18-65-vuotiaille voidaan antaa rokote 2 kertaa 7 päivän välein.) Tässä tapauksessa suositellaan kolmatta rokotusta vuoden kuluttua.

Molemmille rokotussuunnitelmille on yhteistä, että perusrokotus on suoritettava vähintään viikko ennen mahdollista altistumista japanilaiselle aivokuumevirukselle. Suojan kesto perusrokotuksen jälkeen on 12-24 kuukautta. Nopeaa ohjelmaa käytettäessä ja jatkuvan altistumisen yhteydessä suositellaan 1. uudelleenrokotusta jo 12 kuukauden kuluttua. Tämän ensimmäisen tehosteen jälkeen suojan kesto on 5 vuotta.

Malaria
Tärkeää: Malariahyttynen pistää vasta pimeyden tulon jälkeen.
Filippiineillä on periaatteessa malariaa kaikilla saarilla, mutta riski vaihtelee saarelta toiselle. Korkean riskin saarilla tulisi ottaa ennaltaehkäisevää malariarokote.

Hyttysenpiston ennaltaehkäisyyn on kiinnitettävä erityistä huomiota (hyttyskarkote DEET- tai AUTAN-tuotteilla, hyttysverkon käyttö tai yöpyminen ilmastoituissa hotelleissa).

Denguekuume
Tärkeää: Denguehyttynen pistää useimmiten auringonlaskun ja auringonnousun aikaan.
Denguekuumetta esiintyy kaikkialla Filippiineillä, myös kaupungeissa. Siihen ei ole olemassa rokotetta tai ennaltaehkäisevää lääkitystä. Hyttysten pistoilta on suojauduttava käyttämällä hyttyskarkotetta, jossa on DEET- tai AUTAN-tuotteita.