Hyvä tietää Filippiineistä

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Filippiineillä.
  • Kieli filippiino ja englanti
  • Pääkaupunki Manila
  • Asukasluku 101 milj.
  • Uskonto Roomalaiskatolisuus
  • Valuutta Filippiinien peso
  • Pinta-ala 300.000 km2

Hyvä tietää

Aikaero

Aikaero Suomen ja Filippiinien välillä vaihtelee riippuen siitä, onko Suomessa kesäaika vai talviaika:

Kesäaika +5 tuntia

Talviaika +6 tuntia

Liikkuminen Filippiineillä

Bussi
Filippiineillä bussit eivät ole samaa laatua kuin Euroopassa. Lisäksi niissä on usein vähemmän jalkatilaa ja istuimet ovat yleensä pienempiä. Olemme luonnollisesti valinneet parhaan mahdollisen kategorian ilmastoiduilla busseilla, kun se on mahdollista.

Lentokone
Filippiineillä kiertomatkoillamme lennetään usein pitkät matkat kotimaan lennoilla. Tällöin matkaopas antaa matkustajille tietoa käytännön asioista lentokentän lähtöselvityksessä ja lennon kestosta kyseisellä osuudella.

Hintataso

Filippiineillä voi ostaa hyvän aterian 6-12 eurolla. Kokemuksemme mukaan päivittäin pärjää noin vajaa 15 eurolla päivittäin. Lisäjuomien yms. ostamiseen suositellaan varaamaan ylimääräiset 10-25 euroa päivässä per henkilö.

Juomarahat

Matkoillamme pääset kosketuksiin paikallisen arjen ja tapojen kanssa. Saattaa olla tilanteita, joita et pidä tai jotka eivät ole sinulle tuttuja, kuten juomarahojen antamisen käytäntö. Monissa maissa juomarahajärjestelmä on organisoituneempi kuin mihin suomalaiset ovat tottuneet, ja odotetaan, että paikalliset oppaat ja kuljettajat saavat tietyn määrän juomarahoja matkan aikana, koska palvelualan palkat usein perustuvat tähän. Ilmoitamme tietyn summan matkaohjelmassamme, jotta voit ottaa sen huomioon jo ennen matkaa. Matkan hinta ei sisällä juomarahoja, koska ne ovat henkilökohtainen asia, ja juomarahajärjestelmä on osa kulttuuria, jota valitset vierailla, ja jota siksi tulisi kunnioittaa. On tärkeää korostaa, että juomarahan antaminen on aina vapaaehtoista.

Filippiineillä on yleistä antaa noin 10 % juomarahaa bussikuskeille, paikallisille oppaille, hotellin henkilökunnalle, ravintoloille jne. Usein ravintolalaskussa sisältyy 10 % palvelumaksu - tällöin se näkyy laskussa. Arvioi noin 8-10 USD päivittäin jaettavaksi kuljettajien ja paikallisten oppaiden kesken. Jos olet omatoimimatkalla, pärjäät hyvin 50-100 PHP:llä (noin 1,5 euroa). Risteilyillä sovelletaan muita sääntöjä, katso matkaohjelma tarkemmin oman matkasi osalta.

Valuutta ja luottokortti

Filippiinien virallinen valuutta on peso (PHP), ja 1 peso vastaa 100 centavosia. Voit ostaa pesoa (PHP) Suomessa, mutta vaihtokurssi takaisin euroiksi voi olla alhaisempi. Siksi suosittelemme, että otat mukaasi Yhdysvaltain dollareita (USD), joita voit vaihtaa PHP:ksi missä tahansa.

Useimmat suuret hotellit ja tietyt kaupat hyväksyvät maksukortit, kuten MasterCard, Visa, Diners ja American Express. Lisäksi suurimmista kaupungeista löytyy pankkiautomaatteja, joista voit nostaa PHP:ta.

Sähkö

Filippiineillä käytetään 220 volttia, samoin kuin Suomessa, mutta pistorasiat eivät ole samanlaiset. Siksi on suositeltavaa ottaa mukaan adapteri.

Puhelin ja internet

Filippiinien kansainvälinen maatunnus on +63. Puhelinsoitot Filippiineille ja Filippiineiltä ovat yleensä kalliita - kysy tarvittaessa matkapuhelinoperaattoriltasi kattavuudesta ja hintoja puheluille ja tekstiviesteille.

Internetkahviloita löytyy nykyään useimmista kaupungeista, ja useimmat hotellit tarjoavat internetyhteyksiä. On kuitenkin syytä huomata, että et voi odottaa samanlaista internetyhteyden nopeutta kuin Suomessa.

Hygienia

Filippiineillä hygienia on parempi kuin monissa muissa Aasian maissa, mutta silti ei ole tasolla, joka on yhtä korkea kuin Länsi-Euroopassa.

Hotellit ja suuremmat ravintolat tarjoavat moderneja/länsimaisia wc-tiloja. Toisaalla saattaa kuitenkin olla käytössä niin kutsuttuja poljin wc -tiloja ja puutetta wc-paperista. Julkisten wc-tilojen tai maaseutualueiden standardi voi myös olla alhaisempi. Kannattaa ottaa mukaan omia wc-paperirullia tai kosteuspyyhkeitä, ja mahdollisesti käsidesiä. Tällöin veden tarve ei ole niin kiireellinen.

Tupakointi

Kaikkien lentokoneiden ja bussien matkustusvaiheiden aikana tupakointi on kiellettyä. Useimmissa ravintoloissa ja vastaavissa paikoissa tupakointi on yleensä kiellettyä, joten muista tarkistaa asia ensin.

Tapoja ja käytäntöjä

Yleisesti ottaen Filippiiniläiset ovat erittäin avuliaita ja ystävällisiä ihmisiä, eivätkä he yleensä ojentele korjausohjeita matkailijoille - he odottavat, että vierailijat ovat perehtyneet siihen, miten käyttäytyä maassa. Lisäksi suurin osa filippiineistä puhuvat hyvää englantia, johtuen maan historiasta Yhdysvaltojen vaikutuspiirissä.

On odotettava, että Filippiinien pyhiä paikkoja ja perinteitä kunnioitetaan. Kun vierailee katolisissa pyhäköissä, tulisi peittää olkapäät ja pukeutua pitkiin housuihin tai hameeseen, joka peittää polvet.

Juomavesi

Sinun tulisi välttää hanavettä ja sen sijaan juoda pullotettua vettä.