Vaikuttava matka Grönlannin länsirannikolle ja Diskonlahdelle Albatrosin uudella Ocean Albatros tutkimusaluksella.
Suuri saari tulee kokea mereltä käsin; seuraamme vanhoja rannikkoreittejä, pääsemme lähelle jäätikkömaisemia, valaita ja maitse saavuttamattomia paikkoja. Vierailemme jäävuorten kotikaupungissa Ilulissatissa, Sarfannguitin kalastajakylässä, Uummannaqissa pohjoisessa Grönlannissa ja Diskon saaren kauniilla basalttituntureilla sekä Eqip Sermian ympäristön upeissa maisemissa Diskonlahdella. Matkan aikana on mahdollisuus osallistua lisämaksullisille vaellus-,lento- ja veneretkille.
Matkalla on mukana kansainvälinen tutkimusalustiimi. Hintaan sisältyy täysihoito risteilyn ajan. Yövymme paluumatkalla yhden yön Reykjavikissa.
Kaikki hytit uudella Ocean Albatros-aluksella ovat moderneja ulkohyttejä.
-
Tyyppi Albatros Aktiivi, Tutkimusmatkaristeily
-
Matkanjohtaja Kansainvälinen
-
Viisumi Ei
-
Rokotukset Kyllä
-
Valuutta ISK, DKK
- Päivä 1
- Lento Helsinki – Kangerlussuaq, Grönlanti - risteily alkaa
- Päivä 2
- Sisimiut - kävelyretki kaupungissa ja luonnossa
- Päivä 3
- Qeqertarsuaq Diskon saarella - kahvittelua ja mahdollisuus vaellusretkeen
- Päivä 4
- Ummannaq. Kävelyretki kauniissa kylämaisemissa.
- Päivä 5
- Epiq Sermia ja jäävuorten kaupunki, Ilulissat
- Päivä 6
- Ilulissat - mahdollisuus risteilyyn ja lentoretkeen Unescon suojeleman Isfjordvuonon sydämeen (lisämaksullisia)
- Päivä 7
- Sarfannguit, kyläkierros - risteily kohti Kangerlussuaqia
- Päivä 8
- Kangerlussuaq - Tundrasafari-retki (lisämaksullinen) - lento Kangerlussuaq – Reykjavik (Keflavikin lentokenttä)
- Päivä 9
- Lento Reykjavik (Keflavik) – Helsinki
Ocean Albatros
Uudessa ja tyylikkäässä Ocean Albatrosissa on kaikki pienen tutkimusaluksen hyvät puolet yhdistyneenä vakauteen ja mukavuuteen, jotka ovat yleensä leimallisia isolle risteilyalukselle. Aluksella on tilaa enintään 189 matkustajalle. Tarkkaan mietitty sisustus luo kotoisan tunnelman, joka yhdessä henkilökohtaisen palvelun kanssa takaa unohtumattoman elämyksen. Aluksella on helppo liikkua ja välttyä ihmisjoukoilta ja jonoilta. Ocean Albatrosilla miellyttävä matkanteko yhdistyy isoilta aluksilta tuttuun luksukseen.
Päiväohjelma
HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.
Lennämme Keflavikin (Islanti) kautta Grönlantiin. Perille saavuttua tapaat tutkimusalustiimin ja ajamme lentokentän länsipuolella sijaitsevaan pieneen satamaan, jossa aluksemme Ocean Albatros odottaa. Zodiac-kumiveneet kuljettavat meidät pienissä ryhmissä alukselle, joka on ankkurissa vuonossa noin kilometrin päässä, riippuen siitä, onko nousu- vai laskuveden aika. Satamassa saamme pelastusliivit, ja miehistö auttaa kumiveneeseen siirtymisessä. Alukseen nousu tapahtuu aluksen sivussa olevia portaita pitkin.
Alukselle päästyämme majoitumme hytteihimme ja käymme läpi turvatoimet. Nauttiessamme illallista ravintolassa alus lähtee liikkeelle ja ottaa kurssin läpi noin 160 km pitkän vuonon.
Aamupäivän aikana saavumme Sisimiutiin. Aamiaisen jälkeen saamme käsityksen modernista Grönlannista. Sisimiut on pohjoisin Grönlannin kaupungeista, joiden satama pysyy auki myös talvella. Tästä syystä se on myös eteläisin kaupunki, jossa saa pitää rekikoiria. Vain 5 400 asukkaan Sisimiut on Grönlannin toiseksi suurin kaupunki pääkaupungin Nuukin jälkeen.
Sisimiutin alueella on asuttu noin 4 500 vuotta. Saqqaqin, Dorsetin ja Thulen kulttuurien kansat tulivat tänne alunperin Kanadasta ja käyttivät ravinnokseen pääasiassa kalaa, lintuja ja nisäkkäitä, kuten valaita, hylkeitä ja poroja. Ensimmäiset eurooppalaiset valaanpyytäjät saapuivat Sisimiutiin 1600-luvulla. He kohtasivat alueen asukkaita vain harvoin. Vasta kun norjalainen lähetyssaarnaaja Hans Egede saapui Grönlantiin 1721, syntyi kiinteämpi yhteys inuitien ja eurooppalaisten välille. Vuonna 1765 perustettiin siirtokunta, joka nimettiin kreivi Johan Ludvig Holsteinin mukaan Holsteinsborgiksi. Sisimiutin vanhassa kaupunginosassa on taloja siirtokunnan ensimmäisten vuosisatojen ajalta. Kaupungin vanhin talo on vuodelta 1756, ja merkittävin rakennus on sininen kirkko vuodelta 1775.
Nykyään Sisimiut on tärkeä opiskelu- ja teollisuuskaupunki. Kaupungissa sijaitsee mm. kalatehdas, joka on Grönlannin suurin ja yksi maailman nykyaikaisimpia. Teemme mielenkiintoisen kaupunkikävelyn, joka keskittyy lähinnä vanhaan kaupunginosaan, jossa sijaitsee museo ja kaunis kirkko. Käymme myös viihtyisässä keskustassa, jossa toimii koko joukko moderneja yrityksiä.
Lounaan jälkeen voi lähteä vaellusretkelle Telen saarelle (n. 4,5 km).
Iltapäivällä merimatka jatkuu kohti pohjoista. Illan kuluessa ohitamme Sisimiut Isortuat- ja Nordre Strømfjord -vuonot, Attun ja Ikerasaarsukin taajamat sekä pienen Kangaatsiaqin. Valoisassa yössä ohitamme Aasiaatin ja saavumme Diskonlahden eteläosaan ennen kuin otamme kurssin kohti kuuluisaa Diskon saarta ja sen kilometrin korkuisia basalttituntureita. Olemme kaukana napapiirin pohjoispuolella, joten yöt ovat yhä valoisia, ja aamuvirkut voivat nauttia näkymistä jäävuorille.
Aamulla näemme ensimmäiset jäävuoret, jotka kohoavat valkoisina jättiläisinä horisontissa Davisinsalmessa matkalla etelää kohti. Diskon saaren kilometrin korkuisten basalttitunturien sylissä on suojainen luonnonsatama, jolla on tanskankielinen nimi Godhavn, grönlanniksi Queqertarsuaq, joka merkitsee “isoa saarta”.
Qeqertarsuaq oli vuoteen 1950 tärkein kaupunki Nuukista pohjoiseen, sillä alueella eli valtava määrä valaita. Jo 1700-luvulta asti valaanpyynti on tuonut rahaa Diskon saarelle, joka on nykyään vaipumassa unohduksiin johtuen hiipuvista työmahdollisuuksista ja puutteellisista yhteyksistä manterelle. Kävelemme läpi kaupungin erikoiselle kahdeksankulmaiselle kirkolle, jota kansan suussa kutsutaan Jumalan mustepulloksi.
Qeqertarsuaqissa meidät on kutsuttu perinteiselle grönlantilaiselle “kaffemikille” eli päiväkahville. Pääsemme nauttimaan tunnetusta grönlantilaisesta vieraanvaraisuudesta! Kahvittelun jälkeen voi osallistua vaellusretkelle Kuanneqiin (n. 11 km).
Myöhään iltapäivällä jatkamme matkaa ja otamme kurssin kohti pohjoista ja Qeqertarsuaqin länsipuolella. Varhain aamulla näemme Nuussuaqsin laakeat kalliot ja saavumme Uummannaqin lahdelle. Koko matkan ajan näemme todennäköisesti jäävuoria, eri kokoisia ja eri muotoisia, ja aina yhtä vaikuttavia.
Aamulla olemme kulkeneet 590 km napapiirin pohjoispuolelle, leveyspiirille 70° N. Olemme nyt yhdellä Grönlannin kauneimmista ja aurinkoisimmista seuduista. Olemme saapuneet Uummannaqiin. Saapuminen meriteitse on yksinkertaisesti upea. Näkymistä kannattaa nauttia kannelta käsin, riippumatta siitä, mitä kello on. Kaupunki sijaitsee 12 km²:n kokoisella saarella, ja näkymiä hallitsee 1 175 m korkea tunturi, jonka mukaan kaupunki on saanut nimensä.
Kaupungista on hienot näkymät itään, Nuussuaqin niemimaan lumipeitteisille huipuille etelässä ja vuonolle, jossa isot jäävuoret lipuvat majesteettisina ohi.
Uummannaq perustettiin ensin siirtokunnaksi Nuussuaqin niemimaalle vuonna 1758, mutta jo 1763 kaupunki siirrettiin saarelle, jossa valassaaliit olivat paremmat. Teemme kävelykierroksen kaupungin jyrkillä kaduilla ja näemme mm. vanhan turvemökin, joka oli käytössä vielä muutama vuosikymmen sitten.
Vietämme aamupäivän kaupungissa, jota kutsutaan Grönlannin Rivieraksi – ja hyvästä syystä: täällä vallitsee vakaa arktinen ilmasto, auringonpaisteisia tunteja on 2 000 ja sadetta saadaan vain 100 mm vuodessa.
Iltapäivällä otamme kurssin kohti Eqip Sermian jäätikköä. Valtava jäätikkö sijaitsee Diskonlahden koilliskulmassa. Tästä jäätiköstä noin 50 merimailia Ilulissatista pohjoiseen on tullut pieni kuuluisuus, ja monet alukset tuovat tänne matkailijoita päivittäin. Myös tutkimusmatkailijoilla oli täällä kauan sitten tukikohta, mm. ranskalaisella de Quervainilla, joka rakensi tänne talvehtimistalon. Ajamme niin lähelle jään reunaa kuin mahdollista. Pidämme toki etäisyyttä putoaviin jääkimpaleisiin ja varomme isoja aaltoja, joita syntyy, kun jäätiköstä irtoaa jäälohkareita.
Myöhemmin iltapäivällä otamme kurssin kohti Ilulissatia, jonne saavumme illalla. Joskus käy niin, että Ataa-vuono, joka johtaa Eqip Sermian jäätikölle, on niin täynnä jäätä, ettei laivalla ole siellä mahdollista kulkea. Siinä tapauksessa päivän ohjelma muuttuu ja käymme esim. tutustumassa johonkin kylään Diskonlahdella.
Ilulissat merkitsee grönlanniksi “jäävuoria”, ja siksi kaupungin lempinimi on “Jäävuorten pääkaupunki”. Diskonlahdessa hieman Ilulissatin edustalla kelluu nimittäin jättimäisiä jäävuoria. Ne tulevat Isfjord-vuonosta, jonne on Ilulissatista reilun puolen tunnin kävelymatka. Jäävuoret saavat alkunsa 32 km pitkän vuonon pohjukassa sijaitsevasta Sermeq Kujalleq -jäätiköstä, joka on 10 km leveä ja 1 000 m paksu. Kyse on jäätiköstä, joka on tuotteliain Antarktiksen ulkopuolella. Kun useimmat muut mannerjäätiköt etenevät noin metrin/päivä, Ilulissatin vauhti on 25 m/päivä. Tämä merkitsee sitä, että Ilulissat synnyttää yli 10 % kaikista Grönlannin jäävuorista. Tästä syystä Isfjord-vuonosta on tullut Unescon maailman luonnonperintökohde.
250 vuodessa Ilulissat on kasvanut jatkuvasti ja on nyt Grönlannin kolmanneksi suurin kaupunki, jonka asukasluku on 4 500. Se on varsin vilkas ja viihtyisä kaupunki, jossa on Grönlannin olosuhteisiin nähden laaja kulttuuritarjonta. Naparetkeilijä Knud Rasmussen syntyi Ilulissatissa kuten myös hänen hyvä ystävänsä, etevä koiravaljakon ohjastaja Jørgen Brønlund, joka osallistui tanskalaisten tutkimusmatkalle ja kuoli matkalla.
Tänään on tarjolla kaksi lisämaksullista retkeä tai vaihtoehtoisesti voit tutustua Ilulissatiin omatoimisesti. Ohjelmaan kuuluu myös vaellusretki Isfjordin rantoja pitkin. Käymme retkellä Sermermiutissa ja nautimme upeasta luonnosta (n. 10,5 km). Veneretkellä Isfjord-vuonolle (kesto n. 2,5 tuntia) pääset kokemaan upeat jäämaisemat lähietäisyydeltä. Retki on takuulla ainutlaatuisen hieno kokemus ja unohtumaton luontoelämys. Muista pukeutua lämpimästi!
Lentoretki vie Unescon suojeleman Isfjord-vuonon sydämeen, 7 km leveälle Kangian jäätikölle. Lennämme Isfjordin yli ja laskeudumme tunturin reunalle jättimäisen jäätikön edustalle noin 30 minuutiksi. Lentoaika on noin 40 min. (Lisämaksulliset veneretki Isfjordiin ja lentoretki tilataan erikseen. Lue lisää ohjelman jälkeen.) Illalla otamme suunnan kohti Diskonlahtea ja etelää. Toivomme näkevämme ryhävalaita, jotka elelevät Aasiaatin edustalla. Ryhävalaat järjestävät usein upean esityksen: voimme nähdä sekä selkäevän että pyrstön, ja toisinaan ne innostuvat hyppäämään kokonaan ylös vedestä.
Mikäli jäätilanne estäisi pääsymme Ilulissatin satamaan, käymme sen sijaan Qasigiannguitin tai Aasiaatin kylissä Ilulissatin eteläpuolella.
Alus on siirtynyt yön aikana etelämmäksi, ja saavumme suunnilleen puolen päivän aikaan Sarfannguitin taajamaan, joka kuuluu Sisimiutin kuntaan. Olemme aikaisemmin nähneet ”suurkaupunki” Sisimiutin, ja nyt saamme käsityksen siitä, millainen on tyypillinen grönlantilainen kylä. Sarfannguitin värikkäät talot sijaitsevat harjulla, josta on hienot näkymät vuonoille sekä etelässä että pohjoisessa. Kapea salmi erottaa kylän ja samannimisen saaren manteresta (”Sarfannguit” merkitsee ”pieniä virtapaikkoja”). Kylässä on noin 130 asukasta. Runsaat kalansaaliit ja metsästysmahdollisuudet takaavat sen, että kylä on suhteellisen hyvin toimeentuleva. Iltapäivän päätteeksi matkaamme edelleen kohti Kangerlussuaqia. Vietämme viimeisen illan aluksella Grönlannin länsirannikkoa ihaillen ja toivomme näkevämme valaita tai muita merinisäkkäitä matkallamme Søndre Strømfjord vuonon suulle.
Yön aikana olemme risteilleet läpi 160 km pitkän Søndre Strømfjord -vuonon. Aamulla olemme perillä risteilyn päätepisteessä, Kangerlussuaqissa. Kangerlussuaqissa sijaitsee isompi Grönlannin kahdesta siviililiikenteelle avoimesta kansainvälisestä lentokentästä. Kaupungissa on noin 4 500 pysyvää asukasta, joista useimmilla on jokin kytkös lentokenttään. Kangerlussuaqissa on supermarketti, posti, hotelli, ravintola (hotellin yhteydessä), Polar Lodge, joka toimii Albatros Travelin Grönlannin-toimistona sekä matkamuistomyymälä, vain 100 m päässä lentokenttärakennuksesta. Aluksella nautitun aamiaisen jälkeen ajamme kumiveneillä maihin. Sinulla on mahdollisuus osallistua lisämaksulliselle Porojäätikkö-retkelle ennen lentoa Islantiin.
Tutkimusalustiimi vie ryhmämme lentokentälle Kangerlusuaqissa, josta lennämme Islantiin. Perillä yövymme lentokenttähotellissa Keflavikissa. Ilta omatoiminen.
Aamiaisen jälkeen on vuorossa lento Helsinkiin.
Lentoretki Airzafarilla Ilulissatissa
Koe vaikuttavat pohjoiset jäätiköt ja suuri Kangia Isfjord-vuono, jossa jäävuoret syntyvät.
Noin 40 min. lennon aikana sinulla on erinomainen mahdollisuus nähdä Ilulissatin ympäristön kaunista luontoa. Lentoretkellä kaikilla on ikkunapaikka. Näet isompia ja pienempiä jäävuoria, ja kenties myös valaita.
Hinta 400€/hlö
Risteily jäävuorten Ilulissatissa
Mahdollisuus lähteä mukaan jännittävälle veneretkelle Ilulissatissa Isfjord-vuonolle (kesto n. 2,5 tuntia). Pääset kokemaan upeat jäämaisemat lähietäisyydeltä. Retki on takuulla hieno kokemus ja unohtumaton luontoelämys.
Retki varataan ja maksetaan etukäteen, viimeistään 45 päivää ennen matkan lähtöpäivää.
Retkellä on mukana englanninkielinen paikallisopas.
110€/hlö
Porojäätikkö ja BBQ-lounas
Jännittävä retki Porojäätikölle (Rensdyr Gletsjeren), joka on Grönlannin jäätikön sivuhaara. Retkeen sisältyy lounas. Ajamme noin puoli tuntia laakson läpi, jonka jälkeen saavumme jäävuorelle, joka kohoaa noin 50 m jääpadoista muodostuvan järven yläpuolelle. Kuten paikan nimestä voi päätellä, täällä voi nähdä poroja laiduntamassa jäätikön edustalla olevalla ruohopeitteisellä alueella. Fantastinen kontrasti maan ja jään välillä. Jäätikkövierailun jälkeen ajamme Roklubben ravintolaan lounaalle, ja syömme ulkona valmistetun BBQ-lounaan.
Retken normaalihinta on 95€/hlö, mutta retki on nyt mahdollista varata 50€/hlö erikoishintaan (15.8.2023 lähtöpäivä).
.
Hintatiedot
- Lisämaksulliset jaetut kahden hengen hytit
-
- Kategoria F: 898€/hlö
- Kategoria C: 648€/hlö
- Kategoria E: 298€/hlö
- Kategoria B: 1198€/hlö
- Kategoria A: 3398€/hlö
- Premium Suite: 4598€/hlö
- Lisämaksu hytistä yhdelle
-
- Kategoria G: 998€/hlö
- Hintaan sisältyy
-
- Reittilennot Helsinki – Kööpenhamina - Kangerlussuaq – Helsinki (Keflavikin, Islanti kautta) turistiluokassa
- Majoitus 7 yötä jaetussa kahden hengen ulkohytissä Ocean Albatros-aluksella (pieni pyöreä ikkuna, kat. D)
- Majoitus 1 yö jaetussa kahden hengen huoneessa Reykjavikissa (lentokenttähotelli, Keflavik), aamiainen
- Täysihoito risteilyllä (ei sisällä ruokajuomia)
- Kahvi ja tee aluksella
- Retket ja kuljetukset ohjelman mukaan
- Kansainvälinen tutkimusalustiimi
- Verot ja viranomaismaksut
- Hintaan ei sisälly
-
- Lisämaksu yhden hengen hytistä
- Lisämaksulliset hyttityypit
- Lisämaksulliset retket
- Opastusta paluumatkalla Reykjavikissa
- Muut ruokailut ja juomat matkan aikana
- Juomarahat aluksen miehistölle, noin 13,5 USD/päivä (suositus)
- Peruutusehdot
-
Matkan erikoisluonteen vuoksi noudatamme seuraavia poikkeuksellisia peruutusehtoja:
- 91 päivää ennen matkan alkua peritään toimistokulut 150€/henkilö
- 90-61 päivää ennen matkan alkua peritään matkan ennakkomaksu 500€/henkilö
- 60-31 päivää ennen matkan alkua peritään 50% matkan hinnasta
- 30-0 päivää ennen matkaa, hinnasta ei suoriteta takaisinmaksua
Suosittelemme, että otatte riittävän kattavan matkavakuutuksen, johon sisältyy peruutusturva, mikäli joudutte peruuttamaan matkan esim. sairastumisen vuoksi.
Ennen matkaa
Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.
Hyvä tietää
Millaisia hytit ja sviitit ovat?
Aluksella on yhteensä 95 matkustajahyttiä ja -sviittiä. Tarjolla on sekä ulkohyttejä, parvekkeellisia hyttejä että sviittejä merinäköalalla. Hyteissä on kaksi erillistä vuodetta tai parivuode. Lisäksi aluksella on muutamia yhden hengen ja kolmen hengen hyttejä. Kaikissa hyteissä on oma kylpyhuone/wc ja hyttikohtainen lämpötilansäätö. Varustukseen kuuluu lisäksi hiustenkuivain ja tv.
Premiumsviitti 45 m2 – kategoria PS
Suurin kaikista Ocean Albatrosin hyteistä on premiumsviitti. Kahden huoneen sviitissä on parivuode (tai kaksi erillistä vuodetta), sohvaryhmä, pöytä ja tuoli sekä parveke ja tilava kylpyhuone. Sijainti kannella 4.
Näitä hyttejä tulee tiedustella erikseen. Olkaa hyvä ja kysykää hintaa Albatros Travelin edustajalta.
Juniorisviitti 42 m2 – kategoria A
Ocean Albatrosin neljästä juniorisviitistä on upeat näkymät kiitos niiden sijainnin ylhäällä kannella 7. Sviiteissä on parivuode tai kaksi erillistä vuodetta, vuodesohva, istuinryhmä, tilava kylpyhuone sekä oma parveke. Mahdollisuus varata kolmelle hengelle. Sijainti kannella 7.
Parvekesviitti 28 m2 – kategoria B
Ocean Albatrosin on kuusi parvekesviittiä, jotka sijaitsevat kansilla 4 ja 6. Sviiteissä on parivuode tai kaksi erillistä vuodetta, kylpyhuone sekä oma parveke. Parvekesviiteissä on tilaa kahdelle matkustajalle.
Parvekehytti 24 m2 – kategoria C
Tämän hyttikategorian hyttejä on laivalla eniten. Hytit sijaitsevat kansilla 4 ja 6. Parvekehyteissä on parivuode tai kaksi erillistä vuodetta, kylpyhuone sekä oma parveke. Osassa hyteistä on vuodesohva, jonka ansiosta hyttiin on mahdollista majoittaa yksi lapsi. Mikäli toiveena on kaksi hyttiä väliovella, se on mahdollista tässä kategoriassa ja siitä kannattaa kertoa varausta tehdessä.
Standardihytti, jossa pyöreä ikkuna 22 m2 – kategoria D
Ocean Albatrosin standardihytit sopivat erinomaisesti matkustajille, jotka haluavat mukavan tukikohdan. Standardihyteissä on kaksi erillistä vuodetta, pyöreä ikkuna ja kylpyhuone. Sijainti kansilla 3 ja 4.
Standardihytti, jossa ranskalainen parveke 16 m2 – kategoria E
Standardihytit, joissa on ranskalainen parveke, sijaitsevat kannella 7. Hyteissä on parivuode ja lattiasta kattoon ulottuva ikkuna.
Kolmen hengen hytti, jossa pyöreä ikkuna 22 m2 – kategoria F
Kolmen hengen perushytti sopii erinomaisesti matkustajille, jotka haluavat mukavan tukikohdan. Standardihyteissä on kaksi erillistä vuodetta, vuodesohva, pyöreä ikkuna ja kylpyhuone. Hytit sijaitsevat kannella 3.
Yhden hengen standardihytti, jossa pyöreä ikkuna 18 m2 – kategoria G
Yhden hengen standardihytit sijaitsevat kannella 3 lähellä aluksen Mudroomia (komentosiltaa) ja niistä pääsee kätevästi kumivenetasanteille.
Tuuli- ja sääolosuhteet
Sää-, tuuli- ja virtausolosuhteet voivat aiheuttaa muutoksia ohjelmaan ja reittiin.
Osallistujamäärä
Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 15 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.
Kenelle matka sopii?
Tällä risteilyllä osallistujien tulee kyetä liikkumaan itsenäisesti ja ilman apua, myös epätasaisessa maastossa. Alle 18-vuotiaiden tulee matkustaa ja majoittua 18 vuotta täyttäneen henkilön kanssa.
Ei sovellu liikuntarajoitteisille
Valitettavasti risteilyalus ei sovellu liikuntarajoitteiselle, joka ei pysty liikkumaan ilman apua. Kyse on ensisijaisesti turvallisuudesta, sillä varustamo vaatii, että kaikkien tulee pystyä siirtymään veneestä toiseen ilman miehistön tai muiden matkustajien apua.
Turvallisuussyistä alukselle ei saa tuoda kävelytukia tai rollaattoreita. Käytävillä tulee päästä liikkumaan esteettömästi.
Erityisehdot koskien matkustajan terveydentilaa
Matkustaja on velvollinen ilmoittamaan Albatros Travelille mahdollisesta sairaudesta tai vaivasta, vammasta, raskaudesta tai muusta asiaintilasta, jolla voi olla merkitystä matkustajan hyvinvoinnin tai terveyden kannalta risteilyn aikana.
Pakkaaminen
Ota mukaan pieni reppu tai laukku, johon voit kätevästi pakata päivän aikana tarvitsemasi tavarat. Ota mukaan myös kiikarit.
Passi
Suomen kansalainen tarvitsee matkalle mukaan voimassaolevan passin. Myös varustamo vaatii kaikkien matkustajien passitiedot (passin numero, voimassaolon päättymispäivä, syntymäaika ja -paikka). Pyydämme tästä syystä asiakkaita lähettämään meille passitiedot matkan varaamisen jälkeen. Laivan lähtöselvityksessä passi tai muu voimassaoleva henkilöllisyystodistus luovutetaan virkailijalle. Passin/henkilöllisyystodistuksen saa takaisin risteilyn päättyessä.
Tutkimusmatkaristeily
Matka ei ole kohtuuttoman vaativa eikä siihen kuulu pakollisia ponnistuksia eikä osallistujiin kohdistu erityisvaatimuksia. Edellytyksenä on toki se, että matkustaja on pystyy liikkumaan itsenäisesti sekä haluaa kokea luonnon sen omilla ehdoilla. Huomaathan, että matka eroaa tavanomaisista lomamatkoista siinä, ettei meillä ole samanlaisia mahdollisuuksia suunnitella matkan yksityiskohtia etukäteen. Monia elementtejä on vaikea ennustaa, ja lopullinen reitti päätetään tuuli-, sää-, jää- ja virtausolosuhteiden pohjalta. Reittikuvausta tulee lukea ihannetilanteen kuvauksena, joka tuskin täysin toteutuu vaikka alueella vallitsisi korkeapaine ja aurinkoinen sää useiden viikkojen ajan.
Tutkimusmatkan johtaja päättää yhdessä kapteenin kanssa reitistä ja päiväohjelmasta matkan aikana pyrkien siihen, että saamme matkasta parhaan mahdollisen irti kulloisissakin olosuhteissa. Jos esimerkiksi kohtaamme yhtäkkiä valasparven, päiväohjelma voi muuttua siinä paikassa.
Tärkeä osa matkaa on risteily ja maihinnousut aluksen mukana kulkevien zodiac-tyyppisten kumiveneiden avulla. Kumiveneet kuljettavat meidät karuille rannikoille, pitkin jäätiköiden reunamia ja katsomaan valaita. Alus on varustettu laskettavin portain (tikkaat), joita pitkin laskeudutaan kumiveneisiin. Kumiveneissä on tehokas moottori. Alus menee niin lähelle nähtävyyksiä, jäätiköitä ja lintukallioita kuin mahdollista, sitten laskeudumme kumiveneisiin noustaksemme maihin tai katsellaksemme valaita, hylkeitä, jäävuoria tai lintuluotoja lähempää, eläimiä häiritsemättä. Siirtyminen kumiveneeseen ja takaisin alukseen on suhteellisen helppoa kaikille itsenäisesti liikkuville, mutta voi olla ongelmallista liikuntarajoitteisille. Osallistujat voivat myös jäädä alukselle. Matkat ovat tutkimusmatkoja, mikä tarkoittaa, ettemme voi ennustaa matkan jokaista yksityiskohtaa. Yllä oleva matkakuvaus on karkea hahmotelma tai toiveajattelua, joka suurella todennäköisyydellä muuttuu ainakin joiltakin osin.
Merimatkojen aikana aluksella järjestetään englanninkielisiä asiantuntijaluentoja. Tutkimusalustiimi on kansainvälinen ja retket opastetaan englanniksi.
Matkustaminen Grönlannissa
Mitä erityistä on risteilymatkassa arktisille alueille?
Risteily arktisilla alueilla poikkeaa tavanomaisesta lomamatkasta tai risteilystä, sillä matkan kulkua ei voi lyödä lukkoon yksityiskohtaisesti. Monet asiat ovat ennustamattomissa, ja siksi reittikuvausta ja matkaohjelmaa on luettava ihannetilanteen kuvauksena. Tuuli- ja jääolosuhteet sekä virtaukset voivat aiheuttaa muutoksia ohjelmaan. Tutkimusmatkan johtaja päättää yhdessä kapteenin kanssa reitistä ja päiväohjelmasta matkan aikana pyrkien siihen, että saamme matkasta parhaan mahdollisen irti kulloisissakin olosuhteissa.
Pääosa maihinnousuista tapahtuu Zodiac-tyyppisillä kumiveneillä. Laiva ajaa niin lähelle jäätiköitä, lintuvuoria ja nähtävyyksiä kuin mahdollista. Sitten nousemme veneisiin päästäksemme maihin tai ajamme lähemmäs katsomaan valaita, hylkeitä, jäävuoria tai lintuja. Siirtyminen kumiveneisiin tapahtuu aluksen kyljessä sijaitsevia tukevia portaita pitkin. Samoja portaita pitkin noustaan takaisin. Aluksen miehistö auttaa veneisiin nousussa ja sillä sekä Albatros Travelin tutkimusmatkaryhmällä on lupa kuljettaa Zodiac-veneitä.
Tärkeitä ohjeita koskien maihinnousua ja retkiä
Maissa liikkuessa on tärkeää osoittaa kunnioitusta alueen ainutlaatuista luontoa kohtaan. Älä jätä luontoon muuta kuin omat jalanjälkesi äläkä ota mukaan muuta kuin muistot. Pysyttele lähellä omaa ryhmääsi. Tämä on erityisen tärkeää arktisilla alueilla, joilla jääkarhun kohtaaminen ei ole mitenkään ennen kuulumatonta. Kaikkien on tärkeää noudattaa matkanjohtajan ohjeita.
Yleiset turvallisuusohjeet
1. Ilmoita matkanjohtajalle, mikäli haluat kulkea maissa itseksesi.
2. Älä mene sisään taloon/rakennukseen, ellei sinua ole sinne kutsuttu.
3. Älä mene yksi asumattomille alueille, pidä ryhmä näkyvissä ja muista, että sää voi muuttua yhtäkkiä ja näkyvyys heikentyä.
4. Pidä (turva)etäisyyttä eläimiin ja lintuihin (vähintään viisi metriä).
5. Pidä kelloa silmällä ja muista, milloin alus jatkaa matkaa. Huolehdi, että kellosi näyttää samaa aikaa kuin aluksen kello.
Pukeutuminen
Laivamatkalla Grönlannissa tarvitaan monenlaisia vaatteita. Noustessamme maihin Keski-Grönlannissa meitä odottaa noin 5–7 asteen lämpötila. Merellä puolestaan tarvitaan lämpimiä ja vedenpitäviä vaatteita, päähinettä ja käsineitä. Pakkaa mukaan vaatteita, joita on helppo pukea kerroksittain, esimerkiksi pitkähihainen villa-aluspaita alimmaiseksi, college- tai fleecepaita välikerrokseksi ja veden- ja tuulenpitävä kuoritakki uloimmaksi. Alaosaan tiiviskankaiset vapaa-ajanhousut ja päälle veden- ja tuulenpitävät housut. Tukevat, mukavat ja liukumattomat vaelluskengät ovat hyvät laivassa ja erinomaiset kävelyretkille kaupungeissa. Tällä matkalla laiva on ainoastaan Albatros Travelin käytössä. Emme tästä syystä noudata mitään erityistä pukeutumiskoodia laivalla. Käytännölliset matkavaatteet riittävät hyvin, myös juhlallisempina iltoina.
Suojautuminen hyttysiltä ja muilta hyönteisiltä
Suosittelemme pakkamaan mukaan hyttyskarkotetta, sillä hyttyskausi osuu Grönlannissa kesä-heinäkuuhun. Polttiaisia esiintyy elokuussa. Hyttysiä ja polttiaisia ei yleensä ole kaupungeissa, mutta varautuminen kannattaa. Mikäli käyt vaelluksilla luonnossa, suosittelemme ottamaan mukaan hyttysverkolla varustetun hatun.
Aurinkovoide
Vaikka matkustammekin kaukana pohjoisessa, auringonsäteissä on silti voimaa päivin öin. Arktisista olosuhteista ja kuivasta ilmasta johtuen auringonsäteet ovat jopa voimakkaampia kuin Suomessa. Suosittelemme, että pakkaat mukaan aurinkovoiteen, jonka suojakerroin on korkea.
Lääkkeet merisairautta vastaan
Voimme joutua isoon aallokkoon, vaikka reittimme kulkeekin suhteellisen lähellä rannikkoa. Lääkelaastarit toimivat useimmissa tapauksissa. Tablettimuotoiset lääkkeet ovat toinen vaihtoehto. Kysythän neuvoa apteekista tai lääkäriltäsi ennen matkaa.
Yleistä matkustustietoa
Fyysinen kunto matkustettaessa
Vakuutukset
Albatros Travelin matkanjohtaja
Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.
Juomarahat
Yksin matkustavat
Passi tai henkilökortti
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi
Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.
Rokotukset ja terveys
Viisumi
Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa
Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.
Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.
Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asiakirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.
Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.
Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa
Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita.
Matkatavarat
Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.
Istumapaikat bussissa
Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan
Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.
Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.
Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.
Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.