Norjan upea rannikko ja Hurtigruten

group-tour
Ryhmämatka suomalainen matkanjohtaja

Näe Norjan ainutlaatuinen rannikko junalla ja vesiteitse aina Bergenistä Kirkkoniemeen saakka sekä yksi maailman kauneimmista merimatkoista Hurtigrutenilla.

Kuljemme syvien vuonojen, peltomaisemien, kaupunkien ja kalastajakylien maisemissa matkallamme kohti arktisia alueita ja Norjan pohjoisinta kärkeä, Nordkapia. Matka alkaa Oslosta, jossa nousemme junaan ja Bergensbahnen reittiä pitkin Hardangerviddan kansallispuistoon ja tunturiylängölle. Myrdalista jatkamme kuuluissa Flåmin rataa Flåmiin. Siirrymme maista vesille ja noin kilometrin korkuisten vuortenseinämien syleilyyn; risteilemme pitkin Norjan kapeinta vuonoa, UNESCO:n suojelemaa Nærøyfjordenia. Yövymme perinteikkäässä hotelli Fretheimissa ja jatkamme seuraavana päivänä matkaa kohti Bergeniä. Hurtigrutenilla koemme muutamia unohtumattomia päiviä Norjan uskomattoman kauniilla rannikolla.

Vaikuttavista vuonomaisemista Lofooteille ja Finnmarkiin, pohjoista rannikkoreittiä kohti Barentsinmerta -pysähdyksiä Norjan kiinnostavissa kaupungeissa: värikkäässä Bergenissä, keskiajan pääkaupungissa Trondheimissa ja Tromssassa, Jäämeren portilla.

Kaikki retket, suomalaisen matkanjohtajan palvelut ja täysihoito Hurtigrutenin risteilyn ajan sisältyvät matkan hintaan.

 

Klikkaa karttaa, näet sen suurempana.
 • Tyyppi Kiertomatka, Risteily, Junamatka

 • Matkanjohtaja Suomalainen

 • Viisumi Ei

 • Rokotukset Ei

 • Valuutta NOK

Päiväohjelma 10 päivää
Päivä 1
Lento Helsinki – Oslo. Norjan pääkaupungin nähtävyyksiä.
Päivä 2
Junamatka Hardangerviddan tunturiylängön yli ja matka jatkuu Flåmin rataa pitkin
Päivä 3
Upea risteily Nærøyfjordissa. Vierailu Stalheimin kansanmuseossa, matka jatkuu bussilla Bergeniin.
Päivä 4
Bergen. Kävelykierros Bryggenillä. Maailman kaunein merimatka pitkin Hurtigrutenia alkaa.
Päivä 5
Ålesund, Norjan art nouveau -kaupunki.
Päivä 6
Trondheim. Kaupunkikierros: Nidarosin tuomiokirkko ja pyhiinvaellustarinoita Norjan ensimmäisessä pääkaupungissa.
Päivä 7
Bodø. Napapiirin ylitys ja mielenkiintoinen matka Lofoottien kapeissa vuonoissa sekä ihastuttava Trollfjordin vuono.
Päivä 8
Tromssa. Kaupunkikierros: Jäämerenkatedraali ja Napaseutumuseo.
Päivä 9
Honningsvåg. Nordkapp ja merimatka Barentsinmeren laitamilla.
Päivä 10
Kirkkoniemi-Ivalo. Kaupunkikävely Kirkkoniemessä ja kotimatka

Hurtigruten

Olemme valinneet Hurtigruten-reitille uudemmat laivat, joiden kaikkien laatutaso on sama. Yhteistä aluksille on viihtyisä ja epämuodollinen tunnelma.

Laivan ravintolassa aluksen keittiömestari tarjoaa hienoja makuelämyksiä aamuin, päivisin ja illoin. Ruoka perustuu tuoreisiin paikallisiin raaka-aineisiin niistä rannikkokaupungeista, joissa alus pysähtyy, sekä vanhaan norjalaiseen ruokaperinteeseen, jota maustetaan uudella. Yläkannen kauniista ja mukavasta panoraamaloungesta on hyvät näkymät joka suuntaan. Lounge on lisäksi täydellinen paikka istahtaa ja nauttia olosta illalla, kun päivän aktiviteetit ovat ohi ja arktinen aurinko värjää tunturit ja aallot vaaleanpunaisiksi.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana

Kuvagalleria

Päiväohjelma

Hae matkaohjelma HUOM. Joissakin matkoistamme ohjelma voi vaihdella, esim. lähtöpäivästä tai matkasesongista riippuen. Tulostathan matkaohjelman oman aiotun/valitun matkapäivämääräsi kohdalta, kiitos.

Päivä 1
Lento Helsinki – Oslo. Norjan pääkaupungin nähtävyyksiä.

Aamulla lennämme Osloon, Norjan pääkaupunkiin. Oslo on kehittynyt viime vuosina moderniksi metropoliksi oltuaan pitkään muiden pohjoismaisten pääkaupunkien varjossa. Keskustassa on useita ostoskatuja, moderneja ostoskeskuksia, uusia museoita ja monia teattereita, konserttipaikkoja ja huvituksia, kuten esim. veden äärellä sijaitseva kulttuurielämän helmi, Oopperatalo vuodelta 2008.

Ajamme lentokentältä suoraan Osloon ja teemme lyhyen kierroksen kaupungilla. Sitten kirjoittaudumme sisään keskustahotelliimme. Iltapäivällä lähdemme kaupunkikävelylle. Lähdemme kävelemään pitkin Karl Johans gatea, joka päättyy kuninkaanlinnaa ympäröivään puistoon Slotsparkeniin. Jatkamme sieltä merenrantaan ja Oslon tunnusmerkille kaupungintalolle, joka seisoo meren äärellä vaikuttavine torneineen. Näemme uuden Aker Bryggen kaupunginosan ja jatkamme kierrosta pitkin merenrantaa Oslon vanhimpaan osaan, joka on kaupungin ainoa osa, joka on rakennettu ruutukaavan mukaan. Kvadraturenin kaupunginosan rakennutti tanskalainen kuningas Kristian IV sen jälkeen, kun tuhoisa tulipalo oli roihunnut kaupungissa vuonna 1642. Näemme myös Akershusin linnoituksen, joka on yksi Norjan vaikuttavimmista keskiaikaisista rakennuksista. Linnoituksen piha-alueelle on vapaa pääsy. Bjørvikassa katselemme kaunista ja modernia Oopperataloa sekä yhtä Oslon uusimmista kaupunginosista.

Ilta on omaa aikaa, matkanjohtaja antaa vinkkejä hyvistä ruokapaikoista.

Päivä 2
Junamatka Hardangerviddan tunturiylängön yli ja matka jatkuu Flåmin rataa pitkin

Tänään aloitamme upean junamatkan Etelä-Norjan tunturialueiden läpi. Bergenin rata on yksi maailman kauneimmista junareiteistä. Se vie meidät läpi Hallingdalin upeiden tunturimaisemien ja yli Euroopan suurimman tunturiylängön Hardangerviddan aina Finsen asemalle, joka sijaitsee 1 222 metrin korkeudessa ja on Norjan korkeimmalla sijaitseva asema. Sieltä matka jatkuu mahtavia Hardangerjøkulin jäätiköitä ja Hallingskarvetin vuorijonoa ihaillen. Hallingskarvet kohoaa reiluun 2 000 metriin ja muodostaa Hardangerviddan pohjoisrajan.

Aamulla kävelemme hotellista Oslon päärautatieasemalle ja nautimme aamupäivän ajan kauniista maisemista kaikessa rauhassa junan kyydissä istuskellen. Syömme lounaan junassa (meillä on eväät mukana). Lounaan jälkeen saavumme syrjäiselle Myrdalin asemalle, jolla vaihdamme Flåmin rataa pitkin kulkevaan junaan. Flåmin rata on yksi Euroopan vaikuttavimmista junareiteistä. Sitä pidetään norjalaisen insinööritaidon mestariteoksena: reitin pituus on yli 20 km ja se laskeutuu 870 metristä kahteen metriin. Juna kiemurtelee pitkin lumipeitteisten tuntureiden huippuja ja ohi kuohuvien jokien, karusta tunturikasvillisuudesta vehreään laaksoon. Matkan varrella juna pysähtyy, joten voimme rauhassa nauttia upeista maisemista sekä ottaa kuvia vaikuttavasta Kjosfossenin vesiputouksesta.

Flåmin rautatie päättyy Flåmin kylään, jossa on ainoastaan muutamia taloja ja se sijaitsee Aurlandsfjordin vuonon pohjukassa. Aurlandsfjord on Norjan pisimmän vuonon, Sognefjordin sivuhaara. Yövymme Flåmissa ja syömme illallisen hotellissa.

Päivä 3
Upea risteily Nærøyfjordissa. Vierailu Stalheimin kansanmuseossa, matka jatkuu bussilla Bergeniin.

Aamiaisen jälkeen meitä odottaa hieno kokemus, kun lähdemme risteilylle yhteen Norjan vuonojen kauneimmista reiteistä. Matkaamme Flåmista Gudvangeniin Aurlandsfjordin kautta ja pitkin Euroopan kapeimpaa vuonoa, Nærøyfjordia, joka on kuuluu Unescon maailmaperintöluetteloon. Nærøfjord on kapeimmillaan ainoastaan 250 m ja vuonon levein kohta on yhden kilometrin. Vuonoa reunustavat yli 1000 metriä korkeat vuoret, joiden rinteet ovat ruohoisia ja huipuilla on usein lunta.

Saavuttuamme Gudvangeniin ajamme kohti Stalheimia, matkustamme ajassa taaksepäin vieraillessamme Hotel Stalheimin kansanmuseossa.

Museon kokoelman on kerännyt Tønnebergin perhe, joka on ollut hotellin omistaja vuodesta 1927 lähtien. Perhe on ylpeänä jatkanut perinteitä siitä alkaen, kun paikalle rakennettiin ensimmäinen majatalo vuonna 1750. Museo koostuu useista vanhoista maalaistaloista, jotka kertovat miten ihmiset ennen asuivat Norjan siirtokunnassa. Vanhin maatila on 1500-luvun lopulta, rakennuksessa on myös kouluhuone vuodelta 1879. 

Seuraavaksi ajamme pitkin jyrkkää Stalheimskeivaa Vossiin, jossa syömme lounaan historiallisessa Fleischers Hotelissa. Maisemat ovat tällä etapilla vähintäänkin yhtä hienot kuin edellispäiväiset.

Voss sijaitsee kauniilla paikalla Vangsvatnetin rannalla ja sitä ympäröi rehevä maanviljelysalue. Alue tunnetaan parhaiten talviurheilukohteena: se on yksi Norjan parhaista hiihtokeskuksista, oli sitten kyseessä maastohiihto tai laskettelu. Voimme tehdä lyhyen kävelyn järven rannalla ennen kuin jatkamme matkaa bussilla kohti Bergeniä.

Saavuttuamme Bergeniin majoitumme hotelliin. Iltapäivällä on aikaa tehdä pieni kierros Bergenin keskustassa. Matkanjohtaja jakaa mielellään vinkkejä hyvistä illallispaikoista.

Päivä 4
Bergen. Kävelykierros Bryggenillä. Maailman kaunein merimatka pitkin Hurtigrutenia alkaa.

Rannikkokaupunki Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee kauniilla paikalla kuuluisien vuonojen suulla seitsemän tunturin keskellä. Kaupungin perusti kuningas Olav Kyrre vuonna 1070 ja se kuuluu Norjan vanhimpiin.

Aamupäivällä teemme kävelyretken kaupungilla. Reitti vie meidät ohi värikkäiden puisten makasiinien, jotka rakennettiin alunperin 1300-luvulla ja jotka muodostavat alueen nimeltä Bryggen. Bryggen on Unescon maailmanperintökohde, jonka vanhimmat yhä olemassa olevat talot ovat peräisin 1700-luvulta. Bryggen toimi useita satoja vuosia hansakauppiaiden päämajana. Hansakauppiaat hallitsivat kaupankäyntiä aina 1500-luvun puoliväliin saakka. Kapeat kujat vievät ajatukset menneeseen aikaan.

Merenranta on yhä vilkas paikka, jossa on paljon liikkeitä ja myyntikojuja. Seuraava pysähdyspaikkamme on Fisketorget, joka sijaitsee satamalahden pohjukassa ja on näkemisen arvoinen. Torilla myydään kaikenlaisia mereneläviä, kuten esim. lohta, katkarapuja ja rapuja, vuodenajasta riippuen. Myytävänä on myös hedelmiä, vihanneksia ja kukkia.

Nousemme Fløibanen-kiskoköysiradalla ylös Fløyen-tunturille ja nautimme mahtavista näkymistä yli kaupungin ja ympäröivän alueen.

Iltapäivällä on aikaa katsella omatoimisesti Bergeniä ja sen monia pieniä mukulakivikatuja ja hienoja puutaloja. Suosittelemme myös Edvard Grieg -museota, joka sijaitsee Bergenin ulkopuolella noin 30 min pikaraitiotiematkan päässä keskustasta. Myös kaupungin monet muut museot saattavat kiinnostaa.

Vasta illalla ajamme satamaan noustaksemme Hurtigrutenin-laivaan, joka vie meidät upealle laivamatkalle pitkin Norjan rannikkoa. Ennen laivaannousua tutustumme laivan turvaohjeisiin. Syömme illallisen laivassa ja klo 22.30 lähdemme kohti Hjeltefjordia kulkien samaa reittiä, jota viikingit kerran käyttivät matkoillaan kaukaisille seuduille.

Päivä 5
Ålesund, Norjan art nouveau -kaupunki.

Ensimmäisenä aamuna aluksella heräämme upeissa maisemissa Nordfjord-vuonossa. Nauttiessamme herkullista aamiaista matka jatkuu läpi kapean Ulvesundetin kohti aamun ensimmäistä pysähdyspaikkaa, Måløyta. Sieltä suuntaamme ensimmäistä kertaa avomerelle. Reitti kulkee Vestkappin hienojen kallioiden ohi. Selkeinä päivinä voi nauttia näkymistä kaikkiin suuntiin ja nähdä mm. Sunnmørsalpen-vuoret matkalla Ålesundiin.

Ålesund on Norjan suurin kalastus- ja teollisuuskaupunki, jossa on n. 50 000 asukasta. Kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla ja vaikuttaa melkeinpä kelluvan veden päällä, sillä se on levittäytynyt usealle saarelle, joita sillat yhdistävät. Kun kalastus muuttui 1950-luvulla, myös kaupunki muuttui ja suuntautui kalatuotteiden jalostukseen ja vientiin. Ålesund tunnetaan kuitenkin parhaiten art nouveau  arkkitehtuurista. Valtaosa kaupungin perinteisistä puurakennuksista tuhoutui suuressa tulipalossa vuonna 1904, ja 10 000 ihmistä jäi kodittomaksi. Ystävällisten hyväntekijöiden avulla, joihin kuului mm. Saksan keisari Vilhelm II, kaupungin keskusta rakennettiin nopeasti uudelleen. Koska jugendtyyli oli tuohon aikaan muodissa, uudet kaupunginosat rakennettiin jugendtyylisiksi. Inspiraatiota haettiin norjalaisuudesta ja kansallisromantiikasta. Jugendtyyliin, jota kutsutaan myös art nouveauksi, kuuluu mm. dynaaminen ns. piiskaviiva ja yksityiskohtainen koristelu talojen julkisivuissa.

Jatkamme matkaa Ålesundista eteenpäin ja siirrymme jälleen saariston suojiin. Illalla pysähdymme vielä Moldessa. Sen jälkeen pohjoiseen vievä Hurtigruten-reitti jatkuu jälleen avomeren puolella.

Päivä 6
Trondheim. Kaupunkikierros: Nidarosin tuomiokirkko ja pyhiinvaellustarinoita Norjan ensimmäisessä pääkaupungissa.

Aamulla heräämme 130 km pitkässä ja 25 km leveässä Trondheiminvuonossa, jonka syvin kohta ulottuu 577 metriin.

Tänään käymme yhdessä Skandinavian vanhimmista kaupungeista, keskiajalla perustetussa Trondheimissa. Kävely kaupungilla on kuin matka läpi yli tuhannen vuoden ajanjakson Norjan historiaa. Kaupunki on taianomaisesti kyennyt säilyttämään historiallisen omaleimaisuutensa: keskiaikaiset kapeat kadut kaupungin vanhimmassa osassa ja renessanssityyliset leveät bulevardit 1700-luvulta, jolta myös osa erikoisista puutaloista on peräisin. Trondheimin perusti viikinkikuningas Olav Tryggvenpoika vuonna 997 ja se oli pitkään Norjan merkittävin kaupunki, joka tunnettiin nimellä Nidaros.

Aloitamme käymällä Nidarosin tuomiokirkossa, joka on Norjan suurin keskiaikainen rakennus. Tuomiokirkko, joka on rakennettu sankarikuningas Olavi Haraldinpojan haudan päälle. Olavi Haraldinpoika tai Olavi Pyhä kuoli taistelussa Stiklestadissa vuonna 1030 ja hänen haudastaan tuli tärkeä pyhiinvaelluskohde koko Pohjolassa. Kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1070 ja se kesti useita vuosisatoja. Nykyään kirkossa käy jälleen pyhiinvaeltajia. Ajamme bussilla kirkolle, jossa norjankielinen opas esittelee kirkkoa. Kierroksen jälkeen on mahdollisuus kävellä takaisin laivalle.

Nykyinen Trondheim on vilkas satama- ja teollisuuskaupunki sekä myös Norjan toiseksi suurin yliopistokaupunki. Norjan teknis-luonnontieteellisessä yliopistossa, Taideakatemiassa ja Musiikkikonservatoriossa opiskelee reilut 25 000 opiskelijaa.

Päivällisaikaan kapteeni ottaa kurssin kohti luodetta, ja ohitamme Kjerungskjærin majakan, joka on Norjan ainoa kahdeksankulmainen majakka. Ohitamme matkalla myös pieniä saaria ja kallioita. Illan päätteeksi, kuljettuamme ensin kapeasta Stokksundin salmesta, alus asettuu laituriin pieneen Rørvikin kaupunkiin.

Päivä 7
Bodø. Napapiirin ylitys ja mielenkiintoinen matka Lofoottien kapeissa vuonoissa sekä ihastuttava Trollfjordin vuono.

Melko aikaisin aamulla ohitamme vaikuttavat De syv Søstre -tunturit (suom. Seitsemän sisarta), jotka voi nähdä valoisassa yössä. Ennen saapumistamme Ørnesiin ylitämme napapiirin, mikä merkitsee siirtymistä arktiselle alueelle. Täällä voi kesäisin nauttia keskiyön auringosta, talvisin vallitsee kaamos. Aluksen kapteeni varmistaa, että napapiirin ylitys on mieliinpainuva kokemus. Napapiirin ensimmäistä kertaa ylittävät voivat osallistua arktiseen kasteeseen laivan kannella!

Syömme aluksella lounaan ennen kuin saavumme Bodøhön. Tänään on tilaisuus katsella kaupunkia omaan tahtiin.

Iltapäivän voi viettää aluksen maisemasalongissa, josta käsin on unohtumattomat näkymät matkallamme kohti Lofootteja ja Stamsundia ja Svolværia. Svolværissa voimme tehdä lyhyen iltakävelyn maissa. Kyse on Lofoottien ”pääkaupungista” ja kaupallisesta keskuksesta, jonka asukasluku on reilut 4 250.

Yön aikana kuljemme Hurtigrutenin kapeimmasta kohdasta, Raftsundetista, ja mikäli mahdollista, saavumme lumoavaan Troldfjordin vuonoon. Se on kapea sivuvuono, jossa voi tuntua, että vuorenseinämä on vain käsivarren mitan päässä. Vuonon pohjukassa näkymä lumipeitteisille tuntureille on huikea!

Päivä 8
Tromssa. Kaupunkikierros: Jäämerenkatedraali ja Napaseutumuseo.

Kun aamulla heräämme, olemme matkalla Tromssaan Vågsfjord-vuonon kautta. Hinnøyan saaren koillisosassa sijaitsee Harstad, jossa pysähdymme. Saari on Norjan suurin ja väkirikkain. Aamupäivän nautimme merimatkasta ja kauniista maisemista.

Saavumme Tromssaan lounaan jälkeen. Kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla Tromsøyan saarella majesteettisten tuntureiden, vuonojen ja upean saariston ympäröimänä. Tromssaa kutsutaan Jäämeren portiksi ja se onkin toiminut mm. Nansenin ja Amundsenin pohjoisnavalle suuntautuneiden tutkimusmatkojen lähtöpisteenä. Kuulemme lisää tutkimusmatkoista Tromssassa, jossa käymme mm. Napaseutumuseossa. Tromssa tunnetaan myös lempinimellä Pohjolan Pariisi: sen lisäksi, että Tromssa on Pohjois-Norjan suurin kaupunki, se on myös tärkeä yliopistokaupunki, jonka kulttuurielämä on rikasta ja jossa on paljon ravintoloita ja kahviloita.

Teemme bussikierroksen Tromssassa ja sen ympäristössä ja käymme mm. Jäämerenkatedraalissa, joka seisoo majesteettisesti vastaanottamassa kaupunkiin saapuvia aluksia. Kauniin kirkon arkkitehtuuri symboloi kaamosta ja revontulien leikkiä taivaalla. Käymme myös Napaseutumuseossa, jonka näyttelyt kertovat Huippuvuorten alueen ankarista metsästysretkistä sekä valottavat arktisten alueiden tutkimuksen kiinnostavaa historiaa. Museosta kävelemme lyhyen matkan laivalle. Lähdemme Tromssasta vasta illan tullen.

Päivä 9
Honningsvåg. Nordkapp ja merimatka Barentsinmeren laitamilla.

Matka jatkuu ja saavumme klo 11 maissa pieneen Honningsvågin kylään, joka sijaitsee Magerøyan saarella. Nyt on vuorossa päivän kohokohta Nordkapp, pohjoisin Manner-Euroopasta käsin maanteitse saavutettava paikka, jonka tarkka sijainti on 71° 10'21'' N.

Olemme saapuneet Finnmarkiin, Norjan pohjoisimmalle alueelle. Finnmark on laaja tundrankaltainen alue, jolla porot laiduntavat kesäkuukausina. Täällä tunturit ovat pyöreämpiä ja pehmeämpiä muodoiltaan sekä matalampia kuin etelämmässä. Finnmark on saamelaisten kotimaa. Saamelaiset saapuivat arktisille alueille ajanlaskumme alussa ja elivät paimentolaiselämää seuraten porojaan. Nykyään saamelaiset elävät toisin ja ovat asettuneet paikoilleen. Pari sataa perhettä saa yhä elantonsa porotaloudesta.

Honningsvågin kylä sijaitsee Magerøyalla, jonka silta yhdistää nykyään mantereeseen. Honningsvåg on yksi Finnmarkin suurimmista kalastajakylistä: asukkaita on reilut 2 900. Pienten kalastusalusten määrä rannikolla on vuosien varrella kutistunut, mutta sen sijaan laaja-alainen kalankäsittelytoiminta on kasvanut ja kalatehtaat ottavat vastaan suuria kalamääriä mm. venäläisiltä troolareilta.

Honningsvågista ajamme reilut 33 km Nordkappiin. Seisomme nyt vain 2 000 km:n päässä pohjoisnavasta. Näkymät Jäämerelle ovat huikeat 307 m korkealta kalliolta! Käymme Nordkapphallenissa, jossa esitetään mielenkiintoinen elokuva elämästä Nordkapissa ja sitä ympäröivällä alueella. Paikan päällä on mahdollista ostaa postikortteja, matkamuistoja, pikkupurtavaa ja juotavaa. Palaamme alukselle iltapäivällä. Laiva jatkaa matkaa illalla. Yön aikana siirrymme Kirkkoniemeen, risteilyn päätepisteeseen.

Päivä 10
Kirkkoniemi-Ivalo. Kaupunkikävely Kirkkoniemessä ja kotimatka

Kirkkoniemi sijaitsee muutaman kilometrin päässä Venäjän rajasta ja se tunnetaan Barentsinalueen pääkaupunkina sekä porttina itään. Alunperin paikkakunta tunnettiin Akkulanniemenä, mutta sai nykyisen nimensä vuonna 1862, kun itään katsova kirkkorakennus valmistui. Kirkkoniemeä pommitettiin ankarasti toisessa maailmansodassa. 328 pommitusta ja yli 1000 ilmahälytystä tekevät toiseksi eniten sodassa pommitetun paikkakunnan Maltan pääkaupunki Vallettan jälkeen.

Tänä päivänä Kirkkoniemi on jälleenrakennettu, mutta sodasta muistuttavia muistomerkkejä on säilytetty useampia. Noin 3000 asukasta saavat elantonsa matkailusta, kaivostoiminnasta ja kalastuksesta. 

Teemme lyhyen kierroksen pikkukaupungin keskustassa ennen kuin ajamme bussilla Ivaloon, josta lennämme Helsinkiin.

 

 

Hintatiedot

Lisämaksu yhden hengen hytistä
 • Sisähytti, ei näkymää 1.998€
 • Ulkohytti, rajoitettu näkymä  2.998€
 • Ulkohytti, täysi näkymä 3.498 €
 • Ulkohytti, Arctic Superior 3.998€
Lisämaksulliset hyttiluokat
 • Ulkohytti, rajoitettu näkymä 498€/hlö
 • Ulkohytti, täysi näkymä 998 €/hlö
 • Ulkohytti, Arctic Superior 1.498€/hlö
Hintaan sisältyy
 • Reittilennot Helsinki – Oslo/Ivalo (välilasku Kittilässä) – Helsinki turistiluokassa
 • Majoitus 6 yötä jaetussa kahden hengen sisähytissä (suihku ja wc) Hurtigrutenilla
 • Majoitus 3 yötä hyvissä turistiluokan hotelleissa
 • Junamatka Oslo – Myrdal (VY-junassa)
 • Junamatka Flåm-radalla, Flåm-Gudvangen
 • Laivamatka Sognevuonossa, Flåm-Gudvangen
 • Aamiaiset päivinä 2-10
 • Lounas päivinä 2-3 ja 5-8
 • Illallinen päivinä 2 ja 4-9
 • Kuljetukset ja retket ohjelman mukaan
 • Suomalainen matkanjohtaja
 • Verot ja viranomaismaksut

 

Hintaan ei sisälly
 • Yhden hengen huoneen lisämaksu
 • Muut juomat ja ruokailut matkan aikana
 • Juomarahat kuljettajille ja paikallisoppaille

Ennen matkaa

Lue nämä Albatrosin lisä- ja erityisehdot, ennen matkan varaamista.

Hyvä tietää

Hytit

Millaisia hytit ovat?

Kaikissa hyteissä on oma kylpyhuone, tuoli ja pieni pöytä. Yleisistä hyttiluokista voi lukea alta. Varustamo päättää, miten hytit jaetaan.

Sisähytti (7–12 m2)
Varustettu erillisillä vuoteilla (kerrossänky), joista yksi on vuodesohva. 
 
Ulkohytti, josta rajalliset näkymät (7–12 m2) 
Varustettu erillisillä vuoteilla (kerrossänky), joista yksi on vuodesohva. Hyteissä on ikkuna tai pyöreä ikkuna. Koska pelastusveneet sijaitsevat usein ikkunan edessä, hyttiin tulee päivänvaloa, mutta näkymät voivat olla rajalliset.

Ikkunallinen hytti, ei näköesteitä (7-12m2)

Yhden hengen vuoteet, yksi kerrosvuode (ylhäällä) ja yksi vuodesohva. Hyteissä on ikkuna tai pyöreä ikkuna.

Ikkunallinen hytti, Arctic Superior (10-14 m2)

Parivuode tai kaksi erillistä vuodetta, joista toinen on vuodesohva (rajallinen määrä). Tämän kategorian hytit ovat sekä ylemmällä että keskikannella. Ikkuna ja näköala.

Emme voi taata, että hytti sijaitsee tietyssä laivan osassa tai että hytit sijaitsevat vierekkäin.

Majoitus

Hotellit ovat yleensä melko nykyaikaisia ja tasoltaan noin 3–4 tähteä. Ne sijaitsevat hyvällä paikalla. Langaton internetyhteys on nopea ja toimiva sekä ilmainen useimmissa hotelleissa. Lopullinen lista hotelleista lähetetään muiden asiakirjojen kanssa noin viikko ennen lähtöpäivää.

Matkatavarat ja pakkaaminen

Kannattaa pakata mukaan pienehkö reppu tai kassi retkiä tai niitä matkapäiviä varten, joina näet matkatavarasi seuraavan kerran vasta illalla.

Matka Pohjois-Norjaan vaatii suhteellisen suurta vaihtelua vaatetuksessa. Kesäkuukausina (kesä-, heinä- ja elokuussa) lämpötila on yleensä n. 5–15° C. Pakkaa mukaan vaatetta, jota voi helposti yhdistellä ja kerrostaa, esim. pitkähihainen villa-aluspaita alimmaiseksi, college- tai fleecepaita keskikerrokseksi ja veden- ja tuulenpitävä takki päällimmäiseksi. Alaosaan tiiviskankaiset retkeily- tai ulkoiluhousut ja päälle tarvittaessa vettä ja tuulta hylkivät kuorihousut. Katso, mitä varusteita sinulla on valmiiksi, ennen kuin ostat uusia. Matkalla ei todellakaan tarvita uusimpia ja hienoimpia varusteita.

Osallistujamäärä

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 20 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Kuka voi osallistua?

Tälle matkalle osallistujan tulee kyetä liikkumaan omatoimisesti ja pystyä kävelemään ilman apua mäkisessä maastossa sekä tykätä luonnon kokemisesta luonnon omilla ehdoilla. Alle 18-vuotiaat matkustavat ja majoittuvat samaan hyttiin/huoneeseen yhdessä yli 18-vuotiaan kanssa.

Sää

Olemme valinneet matka-ajankohdan sillä perusteella, että tuolloin Norjassa on kesä ja sää on toivottavasti aurinkoisimmillaan. Kesäyöt ovat pitkiä ja valoisia, ja luonto kukkii. Emme luonnollisestikaan voi päättää lämpötiloista tai sademääristä, tästä syystä suosittelemme aina varautumaan vaihtelevaan säähän. Ihan kuten Suomessakin, välillä saattaa sataa.

Keskiyön aurinko

Keskiyön aurinko on luonnonilmiö, jonka voi kokea kesällä eteläisen napapiirin eteläpuolella ja pohjoisen napapiirin pohjoispuolella, kuten Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Norjassa. Ilmiö johtuu maapallon pyörimisakselin kaltevuudesta kiertorataan nähden. Aurinko ei laske horisontin alapuolelle useiden viikkojen ajan.

Huippuvuorilla aurinko ei laske 20.4.–22.8. ja siellä keskiyön aurinko on koettavissa pisimpään. Muualla Norjassa keskiyön aurinko on koettavissa seuraavasti: Nordkapissa 14.5.–29.7., Tromssassa 20.5.–22.7. ja Lofooteilla 28.5.–14.7.

Kiikari

Kiikari kannattaa ottaa mukaan!

Merisairaus

Saatamme kokea muutamia aaltoja, vaikka vesireitti kulkeekin lähellä rannikkoa. Scopoderm tai vastaava matkapahoinvoinnin ja merisairauden oireiden estoon tarkoitettu laastari toimii useimmilla. Toinen vaihtoehto on tablettilääke. Huomaathan, että lääkkeet saattavat aiheuttaa uneliaisuutta.

Junamatkoista

Junamatkalle Oslosta Myrdaliin meille on tilattu lounas etukäteen. Junassa Oslosta Bergeniin on paikkavaraus ja Flåmin reitillä on vahvistettu istumapaikka. Osa paikoista on selkä menosuuntaan päin.

Lue lisää matkakohteesta Norja

Käsi sydämellä

Kulkuneuvot

Tällä matkalla käytettävät kulkuneuvot ovat osa paikallisliikennettä ja arkipäivää ihmisille, jotka asuvat Norjan rannikolla. Juna- ja laiva-/lauttamatkoilla ei näin ollen ole vain Albatros Travelin asiakkaita, vaan osa matkustajista on julkisen liikenteen käyttäjiä. Tämä antaa ainutlaatuisen tilaisuuden kohdata paikallisia asukkaita. Junat ja laivat noudattavat tiettyä aikataulua kiinteine lähtö- ja saapumisaikoineen. Tästä syystä on tärkeää olla paikalla ja valmiina hyvissä ajoin ennen lähtöä. Hurtigruten-reitillä kerrotaan selkeästi, milloin laiva lähtee. Jokainen osallistuja huolehtii itse matkatavaroistaan eikä laivassa tai junassa ole henkilökuntaa auttamassa matkatavaroiden kanssa. Pakkaa siis viisaasti, jotta jaksat itse nostaa matkalaukkusi sekä kuljettaa sen bussiin, junaan ja laivaan sekä sieltä pois.

Laiva reittiliikenteessä

Hurtigruten on osa paikallisliikennettä. Laiva ei näin ollen ole tavanomainen risteilyalus, vaan osa julkista liikennettä. Se kuljettaa matkustajia ja tavaraa satamasta toiseen. Rahtia liikuteltaessa voi esiintyä melua, kun laiva on satamassa. Tuuli ja sää ovat viime kädessä ratkaisevia matka-aikataulun kannalta, ja hyvin harvoissa tapauksissa laiva joutuu ohittamaan jonkin sataman huonon sään tai muiden ratkaisevien olosuhteiden vuoksi.

Ei liikuntaesteisille

Retket ja kaupunkikierrokset tehdään kävellen. Usein kävelemme laivalta kaupungin keskustaan. Osallistujien tulee varautua kävelemään päivittäin 4–5 km rauhalliseen tahtiin. Kaupunkikierrokset kestävät 1,5–2,5 tuntia. Osallistujien tulee pystyä liikkumaan omin avuin ja ilman apuvälineitä. Valitettavasti laiva ei sovellu liikuntarajoitteisille matkustajille, jotka eivät pysty liikkumaan omin avuin. Tämä johtuu lähinnä turvallisuussyistä, sillä varustamo vaatii, että kaikkien matkustajien on kyettävä siirtymään aluksesta toiseen ilman miehistön tai kanssamatkustajien apua.

Pyörätuolia tai kävelytukea/rollaattoria ei saa tuoda alukselle. Kyse on turvallisuudesta: kulkuväylät täytyy pitää vapaina.

Yleistä matkustustietoa

Fyysinen kunto matkustettaessa

Pääsääntöisesti edellytämme, että matkustaja itse pystyy huolehtimaan omasta liikkumisestaan ryhmän tahdissa. Myös bussi-, juna- ja laivamatkoillamme tutustumme nähtävyyksiin usein jalan. On mahdollista, että päivittäiset kävelymatkat voivat nousta useisiin kilometreihin. Pyydämme aina tarkistamaan myynnistä tai matkaohjelmasta, soveltuuko matka teille.

Vakuutukset

Matkoihin ei sisälly henkilökohtaisia vakuutuksia, matkatavaravakuutusta eikä peruutusturvaa. Matkojen erikoisluonteen vuoksi kehotamme ottamaan riittävän kattavat vakuutukset omasta vakuutusyhtiöstä, ja selvittämään mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten ja mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia ei voi ottaa matkan aikana, ne on aina hankittava etukäteen. Matkalle on ehdottomasti mukavampi lähteä, kun tietää että oma vakuutusturva on kunnossa.

Albatros Travelin matkanjohtaja

Kaikilla ryhmämatkoillamme on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka lentää kanssanne Helsingistä kohteeseen tai on vastaanottamassa teitä kohteen lentokentällä. Kerromme tästä kotiin lähetettävän kirjeen mukana, noin viikko ennen matkaa. Maasta riippuen matkalla on usein mukana paikallisopas, joka hoitaa käytännön järjestelyjä ja avustaa matkanjohtajaa. Joillain matkoillamme on mahdollisuus ostaa matkanpidennys. Albatrosin Yksilöllinen matka ja ryhmämatkojen matkan pidennetty osuus ei sisällä suomalaisen matkanjohtajan palveluja.

Mikäli matkanjohtaja sairastuu matkan aikana, pyrimme saamaan mahdollisuuksien mukaan paikalle ensisijaisesti suomalaisen matkanjohtajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, Albatrosin pohjoismaalaisen matkanjohtajan.

Juomarahat

Ryhmämatkoillamme matkanjohtaja kertoo teille maan juomaraha-käytännöistä, ja tietysti myös itse arvioitte palvelun tason. Kerromme sekä Ryhmä- että Yksilöllisten matkojen kohdalla suositeltavan juomarahasumman matkan ajalle. Emme sisällytä juomarahoja matkan hintaan. Juomarahan käytön ja summan suuruuden haluamme viime kädessä asiakkaan itse voivan päättää.

Yksin matkustavat

Jos matkustat yksin, edellytämme yhden hengen huoneen/hytin varaamista.  

Passi tai henkilökortti

Suomen kansalaisella on oltava koko matkan ajan voimassaoleva hyväkuntoinen passi. Passin tulisi olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan paluupäivän jälkeen. Tämä suositus koskee kaikkia matkojamme, vaikka säännökset voivatkin vaihdella maittain ja passin voimassoloaikavaatimus olla joissain maissa lyhyempi.
Useissa Euroopan maissa riittää kuvallinen henkilökortti matkustusasiakirjaksi. Katso ajankohtaiset tiedot: http://www.poliisi.fi

Passissa tulee olla tyhjiä sivuja mahdollisia leimoja tms. viisumeita varten. Lapsella tulee olla oma passi.
Passin nimitietojen tulee täsmätä lentolipun tietojen kanssa. Pyydämme muiden kuin Suomen kansalaisten tarkistamaan omasta lähetystöstään matkalle tarvittavat asiakirjat.

Rokotukset ja terveys

Pyydämme tarkistamaan matkakohteen kohdalta kunkin maan rokotussuositukset ja joihinkin maihin suositeltavan malarian estolääkesuosituksen. Mikäli olet epävarma omasta rokotussuojastasi tai haluat lisätietoa malarialääkityksen tarpeellisuudesta, otathan yhteyttä omaan lääkäriisi. Mahdolliset päivittäiset reseptilääkkeet on syytä pakata käsimatkatavaroihin (lentoyhtiöiden määräykset huomioiden). Ota varalta mukaan vähän reiluummin lääkkeitä, matkalla ei välttämättä ole mahdollista saada nopeasti käyttämääsi lääkettä. Matkamme ovat usein kiertomatkoja, joten liikumme paljon ja päivät voivat olla pitkiä, joten vesipullon mukana pitäminen on tärkeää.

Viisumi

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan viisumi. Kerromme matkakohteen yhteydessä, mikäli viisumi täytyy hankkia ennen matkaa ja miten sen voi hankkia. Ohjeet koskevat suomen kansalaisia. Mikäli olet jonkun muun maan kansalainen, ota yhteyttä oman maasi lähetystöön.

Matkustaminen alaikäisten lasten kanssa

Jos matkustat lasten kanssa, jotka eivät ole omia lapsiasi, esim. lapsenlapsesi kanssa, tai jos biologisena vanhempana matkustat lasten kanssa ilman toista vanhempaa, huomioi, että kohdemaasta riippuen matkustamiseen voidaan vaatia erityisiä asiakirjoja.

Suosittelemme ottamaan hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön tai konsulaattiin ja selvittämään, mitkä säännöt koskevat alaikäisten lasten maahan saapumista.

Vaikka alaikäisten lasten maahantuloon ei vaadittaisi mitään virallisia asiakirjoja, lentoyhtiö voi vaatia tällaisiä asi​​akirjoja ja estää lennolle pääsyn lähtöselvityksessä, jos asiakirjat puuttuvat.

Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti joka tapauksessa ottamaan matkalle mukaan lasten englanninkieliset virkatodistukset, kopiot molempien vanhempien passin kuva-aukeamasta sekä englanninkielisen suostumusilmoituksen vanhemmalta/vanhemmilta, jotka eivät osallistu matkalle.

Istumapaikat ja erikoisruokavalioateriat kohteessa/hotellissa ja lentokoneessa

Matkustamme ryhmänä ja ns. ryhmälentolipuilla. Lentoyhtiö vastaa istumapaikkajaosta. Voit varausvaiheessa kertoa mahdollisesta istuinpaikkatoiveesta, kuten esimerkiksi ikkuna- tai käytäväpaikkatoiveesta, jonka toimitamme lentoyhtiölle. Huomioithan, että emme voi taata toivetta. 

Voit kertoa meille mahdollisesta erikoisruokatoiveesta lennolla/kohteessa tai hotellissa ja toimitamme pyynnön eteenpäin. Nämä toiveet tarvitsemme viimeistään 60 päivää ennen lähtöpäivää. Huomioithan, että emme voi taata toiveita. 

Matkatavarat

Tavallisimmin maksutta kuljetettavan matkatavaran määrä on max. 20kg tai 23 kg. Matkustamoon voi viedä yhden käsimatkatavaran, kooltaan yleensä enintään 55 x 40 x 20cm ja painoltaan enintään 5 kg tai 8 kg. Laukun ulkomitat, taskut, pyörät ja kahvat mukaan lukien laukku ei saa ylittää annettuja mittoja. Lentoyhtiöt voivat halutessaan rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa. Reittilennoilla noudatetaan ylipainomaksuissa kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATA:n/lentoyhtiön niistä määräämiä maksuja.

Sallitut kilomäärät voivat vaihdella lentoyhtiöittäin, joten tarkista sallittu kilomäärä lentoyhtiön omilta nettisivulta tai meiltä ennen matkaa. Maiden sisäisillä lennoilla konetyyypit voivat olla pienempiä, jolloin matkatavararajoitukset ovat usein tiukemmat.

Istumapaikat bussissa

Albatrosin ryhmämatkoilla ei ole mahdollista varata tai ostaa istumapaikkoja bussista. Matkustajat voivat paikan päällä sopia matkanjohtajan kanssa paikkojen vaihtamisesta matkan aikana, jotta jokaisella on mahdollisuus istua bussin etu- ja takapenkeillä. 

Muutokset lentoaikatauluihin ja matkaohjelmaan

Muutokset lentoaikatauluihin ovat mahdollisia. Kerromme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian saatuamme tiedon lentoyhtiöltä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin matkaohjelmaan, jotka voivat johtua esim. muuttuneista aukioloajoista, jolloin päiväohjelman aikataulu saattaa muuttua.

Luonnonolosuhteet, liikenne, paikalliset pyhät, lakot tai vaalit voivat vaikuttaa matkaohjelmaan.

Huomioithan, että lisämaksulliset retket toteutuvat, kun osallistujia on riittävästi. Mikäli retki joudutaan peruuttamaan, maksu palautetaan joko ennen matkaa tai matkan jälkeen, peruutusajankohdasta riippuen.

Rated 3 out of 5 by from Melkein yliannostus harmaista vuonoista ja tuntureista Norjan upea rannikko ja Hurtigruten 17.-26.5.2023 Ennakko-odotukseni matkasta olivat epärealistiset, joten... Oslo, Flåm, Bergen junalla ja bussilla oli upea elämys. Bergen-Kirkenes laivalla oli osittain puuduttava: kuusi päivää laivalla, joista maissa neljä opastettua retkeä, joista pari hyvinkin tiukalla aikataululla. Sen sijaan Ålesundissa omaa aikaa oli maissa 10 tuntia, eikä mitään retkeä!? Kaiken kaikkiaan kaipasin enemmän Albatrosin järjestämää ohjelmaa maissa ja miksei myös laivalla. Kuusi päivää vuonoja ja tuntureita tuijotellen on ehkä pari päivää liikaa. Tulomatka Kirkkoniemi-Helsinki kesti lähes kellon ympäri. Neljä tuntia Ivalon lentokentällä! Olisiko siihenkin voinut keksiä jotain ohjelmaa?! Kuten jo alussa totesin, odotin liikaa ja muistelin Rovos Railia... Mutta niin tämän kuin kaikki muutkin käymäni Albatros-matkat voi päättää lopputulemaan: Teillä on rautaiset oppaat. Pitäkää heistä kiinni ja kohdelkaa hyvin! Kiitos siis Anna!! Nimimerkillä Seuraavaksi Tanskaan
Date published: 2023-06-08
Rated 5 out of 5 by from Antoisa, hyvin onnistunut matka. Toukokuinen matkamme sujui ongelmitta. Ilmat suosivat, maisemat olivat upeat. Monipuolisesti luontoa, kulttuuria, historiaa. Mukana Norjan kansallispäivän viettoa Oslossa, hieno junamatka, kaunis Bergen, hieno Hurtigrutan-risteily. Bussimatka Kirkenesistä läpi pohjoisen kauniiden maisemien Ivalon lentokentälle. Ryhmämme 20 henkeä oli mukavan pieni ja kaikki tosi mukavia. Matkanjohtajamme Anna oli aivan huippu, osaava ja herttainen, loi osaltaan hyvin kotoisan lämpimän tunnelman koko matkalle.
Date published: 2023-06-06
Rated 5 out of 5 by from Hieno matka Upeat maisemat, loistava opas, hyvät palvelut. Kertakaikkiaan upea matka joskin arvokas
Date published: 2023-05-30
Rated 5 out of 5 by from Todella hieno matka Onnistunut matka kaikin puolin. Ainoa pikkumiinus oli huonosti sisustettu laivanhytti, mutta sillehän ei Albatros voi mitään.
Date published: 2023-05-28
 • y_2024, m_6, d_13, h_4
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_4
 • loc_fi_FI, sid_NOROC03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Vastaavia matkoja