Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti mykistää luonnonkauneudellaan. Saarivaltiossa on lumihuippuisia vuoria, kuumia lähteitä, tiheitä sademetsiä ja upottavia hiekkarantoja - valokuvaajan ja aktiiviliikkujan unelma. Etelä- ja Pohjoissaaresta muodostuva valtio tunnetaan mm. erikoisesta linnustosta, lampaista ja hyvistä viineistä. Maorit, jotka asuivat saarilla jo ennen eurooppalaisten tuloa, ovat onnistuneet säilyttämään osan kulttuuriperimästään. Suurimmat kaupungit Auckland ja Wellington ovat Pohjoissaarella. Aucklandin maamerkki on eteläisen pallonpuoliskon korkein rakennus, Sky Tower. Wellington on pääkaupunki sekä maan viihde- ja kulttuurikeskus. Taru Sormusten herrasta –elokuvatrilogiaa kuvattiin Uuden-Seelannin maisemissa.

Asukasluku 4,6 milj.
Pääkaupunki Wellington
Kieli Englanti
Tiesitkö, että...
Uudessa-Seelannin luonnossa ei ole lainkaan käärmeitä.
Uudessa-Seelannissa ei tunnettu lainkaan alkoholia ennen eurooppalaisten tuloa? Maorit kutsuivat alkoholia nimellä 'wai piro' (haiseva vesi)
Uusi-Seelanti sijaitsee Tyynen valtameren lounaisosissa, melkein itäisen ja läntisen pallonpuoliskon rajalla. Lähin naapurivaltio on 1 500 kilometrin päässä luoteessa sijaitseva Australia, etelässä on Etelämanner ja pohjoisessa Fidzi, Tonga ja Uusi-Kaledonia. Uuden-Seelannin pääsaaret ovat Pohjois- ja Eteläsaari, joiden väliin jää niitä erottava Cookinsalmi. Uuden-Seelannin pinta-ala on 270 000 neliökilometriä ja asukkaita saarilla on noin 4,6 miljoonaa. Tärkeimmät kaupungit ovat Auckland ja Wellington.

Historia

Uuden-Seelannin aikaisimman väestön muodostivat Tyynenmeren saarilta saapuneet polynesialaisen väestön edustajat maorit, jotka tulivat Uuteen-Seelantiin vuosien 500-1300 välillä. Ensimmäisinä eurooppalaisina maahan saapui hollantilainen Abel Janszoon retkikuntineen vuonna 1642. Hollantilaisten kohtaamisensa maorien kanssa johtivat usein kahakoihin. Zeelandin provinssista tulleet hollantilaiset luulivat maata yhdeksi saareksi ja antoivat sille nimen Nieuw Zeeland. Uuteen-Seelantiin alkoi 1800-luvun alkupuolella saapua kansalaisia Britanniasta, Australiasta ja Yhdysvalloista. Heidänkin kohtaamisensa maorien kanssa olivat sotaisia. Uuden kulttuurin saapumisella oli voimakas vaikutus alkuperäiseen väestöön. Lähetyssaarnaajat ryhtyivät rakentamaan kouluja ja kirkkoja. Maorien lukumäärä väheni eurooppalaisten tuomien tautien takia. Vuoden 1840 helmikuun 6. päivänä solmittu Waitangin sopimus Britannian hallituksen ja maorien välillä liitti Uuden-Seelannin Britannian valtaan. Itsenäisen dominion aseman Uusi-Seelanti sai syyskuun 26. Päiva 1907. Virallinen hallitsija on edelleen kuningatar Elisabet II.
Queenstown

Eläimistö

Uuden-Seelannin saarten alkuperäiseen eläimistöön kuului ennen ihmisen saapumista lintuja, matelijoita, sammakkoeläimiä, hämähäkkejä ja hyönteisiä. Hämmästyttävin piirre oli se, että nisäkkäiden puuttuessa linnut hallitsivat yleensä nisäkkäille kuuluvia ekologian osia. Lintulajeja oli alun perin peräti 245 kappaletta, joista 75 prosenttia oli endeemisiä, eli ainoastaan Uudessa-Seelannissa tavattavia lajeja.

Maapetojen puuttuessa monet linnuista olivat kehittyneet suuriksi ja lentokyvyttömiksi. Saaren alkuperäiseen linnustoon kuului muun muassa hanhia, haukkoja, varpusia, kyyhkyjä, papukaijoja, pingviinejä ja sorsalintuja. Uuden-Seelannin linnustosta lähes kolmannes on kuollut sukupuuttoon ihmisen saapumisen jälkeen metsästyksen ja uusien tulokaslajien takia. Vielä elossa olevia lentokyvyttömiä lintuja ovat kakapo, kiivi sekä muutama rantalintulaji. Lentävistä alkuperäisistä lintulajeista on jäljellä kea ja tui.

Auckland

Kulttuuri

Uuden-Seelannin kulttuuri on yhdistelmä eurooppalaisia ja maoriperinteitä. Esim. uusi-seelantilainen musiikki on saanut vaikutteita siirtomaaisännältään, mutta myös maorikulttuurin merkit ovat kuultavissa. Merkittäviä kulttuuri-vaikuttajia ovat muun muassa oopperalaulajat Inia Te Wiata ja Kiri te Kanawa.

Urheilussa rugby on Uuden-Seelannin kansallisurheilulaji. Rugbynpelaajien haka-tanssi on hyvin tunnettu lajin harrastajien keskuudessa. Muita suosittuja lajeja ovat kriketti, jalkapallo ja purjehdus.

Mount Cook

Uusi-Seelanti

 • Upea Uusi-Seelanti

  Huippuluokan luontoelämyksiä – kierrä Uusi-Seelanti pohjoisesta etelään. Matkan lopuksi Sydney, Australia.

  4,5
  • 4 lähtöä
  • 21 päivää
  • Alkaen 6.998€
  Helsingistä
 • Australia ja Uusi-Seelanti

  Australia ja Uusi-Seelanti ovat maita, joista monet haaveilevat. Nyt sinulla on mahdollisuus kokea molempien maiden parhaat palat yhdellä reissulla!

  4,4
  • 4 lähtöä
  • 21 päivää
  • Alkaen 8.498€
  Helsingistä
Ota yhteyttä

Soita
09 31585999
(pvm/mpm)

Jaa tämä sivu