Australia

Australia on maailman pienin manner, mutta kuudenneksi suurin maa. Mahdollisuuksien maa tunnetaan eukalyptuksista, kenguruista ja koalakarhuista, upeista rannoista sekä suurkaupunkien rennosta elämästä. Suosituimmat kaupunkikohteet ovat mm. oopperatalosta tunnettu Sydney, uuden ja vanhan arkkitehtuurin onnistunut sekoitus Melbourne ja koko Australian pienoismalli, Adelaide. Maan luonnonihmeitä ovat mm. Iso Valliriutta, punainen Ayer´s Rock-kalliomuodostelma ja Tasmanian saari. Kun Suomessa on sydäntalvi, australialaisilla on kesä parhaimmillaan.

Asukasluku 24 milj.
Pääkaupunki Canberra
Kieli Englanti
Lipun oikella puolella on Etelän risti-tähtikuvio. Seitsensakarainen yksittäinen tähti on Kansainyhteisön-tähti.
Tiesitkö, että...
Australiassa asuu peräti noin 600 000 kreikkalaistaustaista asukasta?
entisellä Australian pääministerillä Bob Hawkella on hallussaan maailmanennätys? Hän pääsi Guinessin ennätystenkirjaan vuonna 1954 juomalla 1,5 litraa olutta 11 sekunnissa!

Maatiedot

Australia on maailman pienin manner, mutta kuudenneksi suurin maa. Mahdollisuuksien maa tunnetaan eukalyptuksista, kenguruista ja koalakarhuista, upeista rannoista sekä suurkaupunkien rennosta elämästä. Suosituimmat kaupunkikohteet ovat mm. oopperatalosta tunnettu Sydney, uuden ja vanhan arkkitehtuurin onnistunut sekoitus Melbourne ja koko Australian pienoismalli, Adelaide. Maan luonnonihmeitä ovat mm. Iso Valliriutta, punainen Ayer´s Rock-kalliomuodostelma ja Tasmanian saari. Australiaan matkaavan tulee muistaa, että vuodenajat ovat väärinpäin. Kun Suomessa on sydäntalvi, australialaisilla on kesä parhaimmillaan.

Poliittinen järjestelmä

Australia on valtiomuodoltaan perustuslaillinen monarkia ja parlamentaarinen demokratia, joka kuuluu brittiläiseen Kansainyhteisöön. Australian perustuslaki on vuodelta 1901. Muodollinen hallitsija on Ison-Britannian kuningatar Elisabeth II, käytännössä maata johtaa pääministeri. Vuoden 1999 kansanäänestyksessä 55 prosenttia australialaisista kannatti hallintomuodon säilyttämistä entisellään eikä halunnut muodostaa Australian itsenäistä tasavaltaa. Kysymys valtiomuodon muutoksesta nousee aika ajoin uudelleen esiin.

Väestö

Noin 90 prosenttia väestöstä asuu kaupungeissa ja noin 14 prosenttia maaseudulla. Suurin osa asutuksesta on keskittynyt rannikkoalueille. Australian väestön ennustetaan kasvavan tämänhetkisestä 24 miljoonasta jopa 36 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä. Neljännes väestöstä on siirtolaisia ja heidän lapsiaan. Ihmisiä on yli 140 eri maasta, ja runsas 2,5 miljoonaa australialaista puhuu kotonaan jotain muuta kieltä kuin englantia. Suurin osa väestöstä on brittiläistä alkuperää, muista ryhmistä suurimmat ovat irlantilaiset ja italialaiset. Viime aikoina erityisesti aasialaisia on muuttanut paljon maahan. Suomalaisia Australiassa asuu noin 30 000. Heistä suurin osa asuu Brisbanen lähistöllä, Sydneyssä, Melbournessa ja Canberrassa. Australian alkuperäisväestöä (aboriginaalit ja Torresin salmen saarelaiset) on vajaa 2 prosenttia koko väestöstä. Alkuperäisväestöstä suurin osa asuu omilla alueillaan Pohjois-Territoriossa sekä Länsi-Australian ja Queenslandin osavaltioissa.

Australia

 • Upea Uusi-Seelanti

  Huippuluokan luontoelämyksiä – kierrä Uusi-Seelanti pohjoisesta etelään. Matkan lopuksi Sydney, Australia.

  4,5
  • 4 lähtöä
  • 21 päivää
  • Alkaen 6.998€
  Helsingistä
 • Australia ja Uusi-Seelanti

  Australia ja Uusi-Seelanti ovat maita, joista monet haaveilevat. Nyt sinulla on mahdollisuus kokea molempien maiden parhaat palat yhdellä reissulla!

  4,4
  • 4 lähtöä
  • 21 päivää
  • Alkaen 8.498€
  Helsingistä
 • Waltzing Matilda – Australia

  Australian punainen sydän, ainutkertaisia luontoelämyksiä Philip Islandilla ja Great Ocean Roadin varrella ja lopuksi kaunis ja vetovoimainen Sydney.

  4,6
  • 25-02-2025
  • 21 päivää
  • 7.998€
  Helsingistä
Jaa tämä sivu