Hyvä tietää Jordaniasta

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Jordaniassa.
  • Kieli Arabia
  • Pääkaupunki Amman
  • Asukasluku 8, 1 milj.
  • Uskonto Sunnalaisuus (islam)
  • Valuutta Jordanian dinaari
  • Pinta-ala 97.740 km2

Før afrejsen

Aikaero
Kesällä Jordaniassa on sama aika kuin Suomessa. Talvella aikaero on +1 tunti.
Liikkuminen
Bussit eivät ole aivan sen tasoisia, mihin olemme Euroopassa tottuneet. Tavoitteemme on valita ilmastoitu bussi aina, kun se on mahdollista.
Hintataso
Illallisen saa yleensä noin 13 eurolla. Päivittäiseen matkakassaan kannattaa kokemuksemme mukaan varata noin 30–35 euroa per henkilö. Summalla saa esimerkiksi juomia ja pieniä ostoksia.
Juomaraha

Pääset matkoillamme seuraamaan paikallisten arkea ja tapoja läheltä. Saatat kohdata sinulle vieraita käytäntöjä, kuten juomarahakulttuurin. Monissa maissa on tapana antaa juomarahaa, mikä saattaa suomalaiselle tuntua vieraalle. Usein esimerkiksi kuljettajat ja paikallisoppaat odottavat saavansa tietyn summan juomarahaa, koska se on tärkeä osa heidän palkkaansa. Mainitsemme matkaohjelmassa juomaraha-arvion, jotta voit varautua tähän jo kotona. Emme sisällytä juomarahaa matkan hintaan, sillä matkustajan tulee itse voida arvioida palvelun taso. Juomarahan antaminen on tärkeä osa kulttuuria ja tätä tulisikin kunnioittaa. Haluamme kuitenkin korostaa, että juomarahan antaminen on vapaaehtoista.

Suosittelemme lisäämään laskuun 10 %:n juomarahan.

Risteilyjä koskee eri ohjeistus, josta kerrotaan tarkemmin matkaohjelmassa.

Valuutta ja luottokortit
Jordanian rahayksikkö on dinaari (JOD). Valuuttaa on erittäin hankala vaihtaa ennakkoon, joten varaa matkalle mukaan euroja tai Yhdysvaltain dollareita, jotta voit vaihtaa rahaa kohteessa. Yleisimmät kansainväliset luottokortit (Visa, MasterCard ja American Express) käyvät maksuvälineenä useimmissa hotelleissa ja osassa kauppoja. MasterCardilla ja Visalla saa nostettua rahaa suurimmissa kaupungeissa.
Sähkö
Jännite on 220 volttia. Useimmat pistorasiat ovat samanmallisia kuin Suomessa, mutta muitakin malleja saattaa esiintyä. Suosittelemme siksi ottamaan matkalle mukaan adapterin. Adaptereita voi ostaa etukäteen Suomesta esim. kodinkoneliikkeistä ja lentokentän elektroniikkamyymälöistä.
Puhelin ja internet

Jordanian kansainvälinen maakoodi on +962. Soittaminen, viestittely ja datan käyttö saattaa olla kallista. Tarkemmat ulkomaanpuheluiden- ja tekstiviestien hinnat sekä kuuluvuuden voit halutessasi tarkistaa omalta puhelinoperaattoriltasi ennen matkaa.

Pääkaupunki Ammanissa on joitain internetkahviloita. Useimmissa hotelleissa on maksullinen internet-yhteys.

Hygienia

Hotelleissa ja suuremmissa ravintoloissa on nykyaikainen, länsimaalainen hygienian taso. Kaupunkien ulkopuolella ja maaseudulla sekä yleisillä paikoilla kannattaa varautua alkeellisimpiin wc-tiloihin ja vessapaperin puutteeseen. Ota matkalle mukaan varalle hieman wc-paperia, kosteuspyyhkeitä ja käsidesinfektioainetta.

Suosittelemme juomaan ainoastaan pullotettua vettä.

Tapoja ja käytäntöjä

Jordaniassa suhtaudutaan rennosti pukeutumiseen ja pukeutumissääntöihin. Moskeijoiden ja muiden pyhäkköjen läheisyydessä tulee käyttäytyä ja pukeutua kunnioittavasti. Suosittelemme pukeutumaan polvet ja hartiat peittäviin vaatteisiin.

Shortsit ovat harvinainen näky Ammanissa, mutta Akabassa ne ovat osa turistien lomapukeutumista.

Tupakointi
Tupakointi on kielletty kaikissa kulkuvälineissä. Sisällä saa tupakoida vain erityisissä tupakointitiloissa.

Jordania, Petra ja Kuollutmeri

Petra, yksi maailman suurimmista ihmisen luomista nähtävyyksistä, pääkaupunki Amman sekä Wadi Rumin aavikkomaisemat ja rentoutumista Kuolleellamerellä.

4,5
  • 3 lähtöä
  • 8 päivää
  • Alkaen 1.698€
Helsingistä