Hyvä tietää Iranista

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Iranista.
  • Sprog Farsi
  • Pääkaupunki Teheran
  • Asukasluku 81 milj.
  • Uskonto Islam
  • Valuutta Rial
  • Pinta-ala 1.650.000 km2

Hyvä tietää

Aikaero
Kesällä +4 t 30 min, talvella +3 t 30 min.
Liikkuminen
Bussit eivät välttämättä ole yhtä tasokkaita kuin ne mihin olemme Euroopassa tottuneet. Pyrimme valitsemaan ilmastoidun bussin aina, kun se on mahdollista.
Valuutta ja luottokortit

Iranin rahayksikkö on rial (IRR). Rial jakautuu sataan dinaariin ja 10 rialia on yksi toman. 1 euro = n. 34 rialia.

Matkalle kannattaa varata mukaan euroja tai Yhdysvaltain dollareita, mielellään sekä isoina että pieninä seteleinä. Valuuttaa voi vaihtaa paikan päällä valuutanvaihtopisteissä ja osassa pankkeja. Huomioi, että luottokortit on hyväksytty maksuvälineiksi vasta pari vuotta sitten, joten luottokortilla maksaminen onnistuu vain harvoissa paikoissa ja yleensä vain iranilaisella kortilla. Varaa tarpeeksi käteistä mukaan matkalle.

Hintataso
Hyvätasoisen lounaan saa ostettua noin 10 eurolla. Huomioithan, että viiniä ja muita alkoholijuomia ei ole mahdollista ostaa.
Jännite
Jännite on 220 volttia. Pistorasiat ovat kolmireikäisiä ja suomalaiset pistokkeet sopivat useimpiin rasioihin. Varaudu sähkökatkoksiin.
Puhelin ja internet

Iranin kansainvälinen maakoodi on +98. Voit tarkistaa ulkomaanpuheluiden ja -viestien hinnat sekä liittymän kuuluvuuden omalta operaattoriltasi ennen matkaa.

Kuuluvuus saattaa olla heikko suuressa osassa Irania. Internetin käyttöä valvotaan tiukasti. Sosiaalinen media on estetty, joten esimerkiksi Facebookiin ja Youtubeen ei ole mahdollista kirjautua.

Juomarahat

Teheranin ravintoloissa laskuun on tapana lisätä noin 10 %:n suuruinen juomaraha. Muissa kaupungeissa tarjoilijoille, kuljettajille jne. ei yleensä ole tapana jättää juomarahaa.

Kiertomatkoilla bussinkuljettajille ja paikallisoppaille annetaan yleensä matkan lopussa juomarahaa. Katso suosituksemme matkan tiedoista kohdasta Hintaan sisältyy.

Hygienia

Hotelleissa on yleisesti ottaen korkea hygieniataso. Yleisten wc-tilojen siisteys vaihtelee ja wc-paperi saattaa puuttua. Ota matkalle mukaan wc-paperia/nenäliinoja ja käsidesinfektioainetta.

Hanavesi ei ole juomakelpoista, joten suosittelemme vain pullotetun veden juomista.

Tapoja ja käytäntöjä
Iranissa on turvallista liikkua ja paikalliset suhtautuvat positiivisesti turisteihin. Kuten kaikkialla maailmassa, myös Iranissa tulee kunnioittaa sääntöjä ja käytäntöjä. Naisten tulee pukeutua pitkiin, löysästi istuviin vaatteisiin. Pään peitoksi tulee pukea huivi, mutta sen ei tarvitse istua tiukasti – tärkeintä on, että hiukset peitetään. Miehet pukeutuvat pitkälahkeisiin housuihin. Sandaaleissa ei saa kulkea paljain jaloin. Maan sääntöjä loukkaavien tuotteiden, kuten alkoholin ja pornografisen materiaalin, käyttö ja maahantuonti on ankarasti kiellettyä. Keskusteluissa paikallisten kanssa tulee välttää poliittisia ja uskonnollisia aiheita.
Pyhäpäivät
Perjantai on Iranissa pyhäpäivä ja kaupat ovat siksi kiinni, osa jo torstaista asti. Pienemmät kaupat saattavat olla aamupäivällä muutaman tunnin auki.