Iran

Myös Persiana tunnettu Iran on vastakohtien maa, jossa historia kohtaa nykypäivän. Persepoliksen ja Susan muinaisten kaupunkien jäänteet, modernit kaupungit, värikkäät moskeijat ja tavarapaljouden täyttämät basaarit – nämä ja paljon muuta voit kokea Iranissa. Maan poliittiset intressit eivät aina kohtaa länsimaalaisen politiikan kanssa mutta matkailijat vastaanotetaan aina kunnioittavasti ja hymyssä suin.

Asukasluku 81 milj.
Pääkaupunki Teheran
Kieli Persia (farsi)
Valkoista raitaa ympäröi arabiankielinen teksti, jossa lukee 22 kertaa “Jumala on suuri”.
Tiesitkö, että...
noin 3000 vuotta sitten rakennetut maanalaiset akveduktit (“qanat”) johdattavat vuorilta vettä viljelysmaiden kasteluun?
Šaahi Reza Pahlavi rakennutti Iranin halki pohjoisesta etelään kulkevan Trans-Iranin rautatien 1930-luvulla?

Iranin historia

Irania asuttivat ihmiset jo 7000 vuotta eea ja Iranista on siksi mahdollista löytää maailman vanhimpien kaupunkikulttuurien jäänteitä. Aikojen kuluessa kaupungit ja yhteisöt kasvoivat. Varsinainen kulttuurin kulta-aika oli Kyyros II Suuren hallintokausi 500-luvulla eea, jolloin hän loi mahtavan Persian valtakunnan. Valtaan nousi Kyyroksen jälkeen hänen vanhempi poikansa Kambyses II, jota seurasi Smerdis, Kyyroksen nuorempi poika. Persian valtakunta ulottui lännessä Vähä-Aasiasta ja Egyptistä itään aina Indus-joelle asti. Valtakunnan historiaa värittävät lukuiset sodat ja vallankaappaukset. Islaminusko saapui arabien mukana maahan noin 600-luvun puolivälissä. Persialainen kulttuuri puhkesi kukkaan safavidien vallan aikana 1500-1700–luvuilla.

Upseeri Reza Khan nousi valtaan vuonna 1925 ja muutti nimensä Reza Shah Pahlaviksi kruunautettuaan itsensä šaahiksi. Pahlavi perusti oman dynastiansa ja Iranista tuli hänen valtakaudellaan moderni ja länsimaalaisvaikutteinen valtio. Hän rakennutti esimerkiksi Trans-Iranin rautatien, joka yhdistää Kaspianmeren rannikon maan pohjoisosissa Persianlahden rannikkoon etelässä.

Toisen maailmansodan aikana Iso-Britannian ja Neuvostoliiton joukot miehittivät Iranin. Muhammed Mossadegh, kansan valitsema pääministeri ja öljyteollisuuden kansallistaja, joutui väistymään brittiläis-amerikkalaisessa vallankaappauksessa vuonna 1953. Hänen tilalleen Iranin valtion johtajaksi nousi Muhammed Reza Pahlavi. Nuori Pahlavi oli Yhdysvaltojen läheinen liittolainen aina vuoteen 1979 asti, jolloin uskonnollinen johtaja ajatollah Khomeini astui valtaan. Khomeinin kuoleman jälkeen 1980-luvun lopussa hallitsijaksi nousi Ali Khemenei, joka edelleen toimii Iranin hengellisenä johtajana.

Väestö ja yhteiskunta

Vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen uusi hallinto loi kansalaisille syntyvyyspalkkion. Monilapsisia perheitä palkitaan avokätisesti ja vauvoja syntyykin runsaasti. Nykyään noin 2/3 kansalaisista on alle 15-vuotiaita. Valtaosa väestöstä on keskittynyt kaupunkialueille ja niiden läheisyyteen, sillä vain noin 9 % maaperästä soveltuu viljelyyn. Kaupungeissa ei kuitenkaan ole tarpeeksi työllistymismahdollisuuksia, joten työttömyysaste on korkea, myös korkeasti koulutettujen keskuudessa. Moni akateeminen lähtee siksi ulkomaille töiden perässä ja Iran menettää maasta muuttavien mukana tärkeää tietotaitoa monilla osa-alueilla. Iranilla ei sen sijaan ole pulaa öljy- ja maakaasuvarannoista. Öljy oli aiemmin Iranin suurin vientituote, mutta viime vuosien aikana asetettujen kauppapakotteiden takia sen vienti on kutistunut huomattavasti. Maan ensimmäinen ydinvoimala avattiin vuonna 2010 ja uusia pyritään rakentamaan venäläisten avulla.

Luonto

Persianlahden pohjoispuolella sijaitsevan Iranin keskiosissa on valtava ylätasanko, jota ympäröivät korkeat vuoret. Lännessä Zagrosvuoret kulkevat Armeniasta ja Turkista Persianlahdelle ja Iranin suurimpaan provinssiin Sistaniin ja Balutšistaniin asti. Öljyä esiintyy runsaasti Zagrosvuorten läntisellä puolella olevalla tuliperäisellä alueella. Kaspianmeren rannikosta etelään sijaitsee Elbursvuorten korkein kohta, Damavand, joka kohoaa yli 5600 metrin korkeuteen. Iranin eteläosille tyypillistä ovat silmänkantamattomiin ulottuvat kullanruskeat, kauniit aavikkomaisemat. Noin 10 % Iranin pinta-alasta on lehtipuumetsää. Persianlahden rannikolla vallitsee ilmasto, joka mahdollistaa taateleiden ja sitrushedelmien viljelyn.

Matkalla Iranissa

Matkailijan on turvallista liikkua Iranissa ja paikalliset suhtautuvat yleensä ystävällisesti ja kunnioittavasti tuntemattomia kohtaan. Uskonto on tärkeä osa paikallisten arkea, ja maan sääntöjä ja tapoja tulisi noudattaa. Naiset pukeutuvat pitkiin, löysiin vaatteisiin ja peittävät päänsä ja hiuksensa. Alkoholin ja huumeiden käyttäminen ja erilaisten aseiden kantaminen on ehdottomasti kiellettyä. Maahan ei saa tuoda siemeniä, kasvisipuleita tai kasveja. Politiikasta ei tulisi keskustella.
Jaa tämä sivu