Hyvä tietää St. Maartenista

Tällä sivulla on tärkeää tietoa St. Maarteniin matkustamisesta ja yleistietoa maasta.
  • Asukasluku 73.000
  • Pääkaupunki Philipsburg (St. Maarten) ja Marigot (Saint Martin)
  • Kieli hollanti, ranska ja englanti
  • Uskonto Protestanttisuus ja roomalaiskatolisuus
  • Valuutta' Euro, Yhdysvaltain dollari ja Antillien guldeni
  • Pinta-ala 88 km2

Hyvä tietää

Aikaero

Aikaero Suomen ja St. Maarten vaihtelee kesä- ja talviaikamme mukaan

Kesäaika: - 7 tuntia
Talviaika: - 6 tuntia

Liikkuminen St. Maartenilla

Paikallisbusseja on rajoitetusti St. Maartenissa, ja aikataulujen tulkitseminen voi olla vaikeaa. Jos olet kiertämässä saarta yksin, suosittelemme käyttämään taksia.

Hintataso

Hintataso St. Maarten on yleensä alhaisempi kuin Suomessa. Hyvän aterian saa yleisesti noin 15 eurolla. Juomat baareissa ja ravintoloissa ovat halvempia kuin Suomessa.

Valuutta ja luottokortti

Saaren hollantilaisessa osassa valuuttana käytetään Antillien guldenia (ANG). Sen vaihtaminen voi olla vaikeaa, mutta Yhdysvaltain dollarit ovat myös käytössä oleva valuutta - ole kuitenkin tietoinen valuuttakurssista.

Saaren ranskalaisessa osassa valuutta on euro.

Pankkiautomaatteja on useissa paikoissa, joissa Visaa ja MasterCardia jne. voidaan käyttää. Niitä voi käyttää myös maksamiseen ravintoloissa ja kaupoissa.

Juomarahat

Ravintoloissa ja kahviloissa on tapana antaa 10–15 % juomarahaa, jos laskuun ei ole jo lisätty palvelumaksua. Taksinkuljettajat odottavat myös pientä tippiä.

Sähkö

St. Maartenissa on käytössä 110 volttia, joten adapteri tarvitaan.

Puhelin ja internet

Kansainvälinen maakoodi St. Maartenissa on +599. Tarkista tarvittaessa matkapuhelinoperaattoriltasi kattavuus ja hinnat puheluista.

Suurimmissa kaupungeissa on nettikahviloita, ja useissa paikoissa on myös langaton internetyhteys.

Hygienia

Ravintoloissa ja baareissa on modernit wc-tilat. Yleisten wc-tilojen ja maaseutualueiden standardit voivat vaihdella suuresti paikasta toiseen, joten noudata varotoimia ja ota mukaan kosteuspyyhkeet ja mahdollisesti käsien desinfiointigeeli.

Vettä ei pidä juoda hanasta. Osta sen sijaan pullotettua vettä.

Tupakointi

St. Maartenissa tupakointi on kielletty useimmilla julkisilla paikoilla, mutta tarkista ajankohtaisimmat tupakointisäännöt matkaoppaalta.

Tapoja ja käytäntöjä

St. Maartenin väestö on yleensä hyvin avointa ja vieraanvaraista, ja he toivottavat turistit tervetulleeksi hymyillen. Kirkoissa vieraillessasi polvien ja hartioiden tulee olla vaatteiden peitossa.