Hyvä tietää Romaniasta

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Romaniassa.
  • Kieli Romania
  • Pääkaupunki Bukarest
  • Asukasluku 21,5 milj.
  • Uskonto Romanialais-ortodoksisuus
  • Valuutta Romanian leu
  • Pinta-ala 237.500 km2

Hyvä tietää

Aikaero

Romanian ja Suomen välillä ei ole aikaeroa.

Liikkuminen

Albatrosin kiertomatkoilla Romaniassa käytämme hyväkuntoisia busseja.

Hintataso

Hintataso on paljon alhaisempi kuin Suomessa, erityisesti ruoan ja juomien osalta. Hienommat ravintolat voivat vaikuttaa suhteellisen kalliilta, mutta se johtuu siitä, että ne ovat olemassa vain turistien vuoksi. Romaniassa valmistetut tuotteet, kuten vaatteet, kengät ja laukut, ovat halpoja ja hyvälaatuisia.

Juomarahat

Juomarahan antaminen ei ole niin yleistä Romaniassa, mutta ravintoloissa on asianmukaista lisätä 10 % laskuun, jos olet tyytyväinen palveluun.

Valuutta ja luottokortti

Romaniassa käytetään valuuttaa nimeltä leu (RON). 5 RON ≈ noin 1 EUR (toukokuu 2024)

Visa ja MasterCard kelpaavat hotelleissa, ravintoloissa ja suuremmissa kaupoissa suurkaupungeissa, joissa on myös käteisautomaatteja. Muussa tapauksessa on suositeltavaa ottaa mukaan käteistä euroina, jotka voidaan vaihtaa useissa virallisissa valuutanvaihtopisteissä.

Sähkö

Romaniassa käytetään 230 V:n jännitettä, ja pistorasiat ovat eurooppalaista standardia, samanlaisia kuin Suomessa.

Puhelin ja internet

Romanian kansainvälinen maakoodi on +40. EU-maissa sekä Norjassa ja Islannissa voit käyttää matkapuhelinliittymääsi samaan hintaan kuin kotimaassasi - sekä puheluiden että dataliikenteen osalta (roaming). Matkapuhelinoperaattorit voivat kuitenkin asettaa rajan sille, kuinka paljon mobiilidataa voit käyttää ulkomailla, joten tarkista operaattoriltasi, mitä sisältyy tilaukseesi.

Hotelleissa sekä kahviloissa ja ravintoloissa on hyvä WiFi-yhteys.

Hygienia

Julkisia WC-tiloja voi olla haastellisempi löytää ja ne ovat usein melko likaisia ja maksullisia. Ota varmuuden vuoksi mukaan omaa wc-paperia tai kosteuspyyhkeitä. WC-olosuhteet ovat paremmat hotelleissa ja ravintoloissa.

Hanaveden juomista ei suositella, sen sijaan kannattaa ostaa pullovettä.

Tapoja ja käytäntöjä

Romanialaiset ovat vieraanvarainen kansa. He ovat uskonnollisempia kuin olemme tottuneet Suomessa, joten kun vierailet kirkoissa ja muissa pyhissä paikoissa, suositellaan, että osoitat asianmukaista kunnioitusta ja arvokkuutta paikallista väestöä kohtaan.

Tupakointi

Tupakointi on yhä hyvin yleistä Romaniassa. Hienommissa hotelleissa on savuttomia osastoja, ja monissa ravintoloissa on myös savuttomia alueita. Julkisissa kulkuneuvoissa tupakointi on kiellettyä

Transilvanian kulttuuriaarteet

Transilvanian kauniissa maisemissa ja Karpaattien vuoriston sylissä, keskellä Romaniaa on useita Unescon maailmanperintökohteita.

4,2
  • 04-09-2024
  • 8 päivää
  • 1.398€
Helsingistä