Hyvä tietää Ecuadorista

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen matkaa ja matkalla Ecuadorissa.

  • Kielet Espanja ja quechua
  • Pääkaupunki Quito
  • Asukasluku 17,6 milj.
  • Uskonto Roomalais-katolilaisuus
  • Valuutta Yhdysvaltain dollari
  • Pinta-ala 283.561 km2

Hyvä tietää

Ennen matkaa
Noin viikko ennen matkaa lähetämme sinulle sähköpostitse lentoliput ja tietokirjeen matkaan liittyen. Ota nämä tiedot matkalle mukaan.
Passi ja viisumi
Passin tulee olla voimassa koko Ecuadorin matkan ajan. Ecuadoriin ei tarvita viisumia, jos matka kestää alle 90 päivää.
Rokotukset

Maakohtaiset suositukset ja ajankohtaista tietoa rokotuksiin ja mahdollisiin tauteihin liittyvissä asioissa saat terveyskeskuksesta ja osoitteesta www.rokote.fi sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi. Sivuilla on myös matkailijan terveysopas.

Maan pääkaupunkiin Quito sijaitsee korkealla, noin 2800 metriä merenpinnan yläpuolella. Vuoristotautiin sairastumisen riski on olemassa.

Matkavakuutus
Tarkista ennen matkaa vakuutusyhtiöstäsi, että sinulla on koko matkan ajan voimassa oleva ja riittävän kattava matka- ja matkaturvavakuutus. Varmista, että vakuutukseen sisältyy perusturva.
Käsimatkatavarat
Suosittelemme, että pakkaat tärkeimmät tavarat, kuten arvoesineet ja lääkkeet käsimatkatavaroihin. Jos tarvitset matkallasi lääkkeitä, kuljeta ne alkuperäisissä pakkauksissa, joissa on mukana lääkäriltä saamasi resepti. Lisätietoja ja pakkausohjeita saat tarvittaessa Finavian nettisivuilta: www.finavia.fi (Matkustajat/Pakkausohjeita).
Sää
Tarkista matkakohteesi sää ennen matkalle lähtöä internetistä, esimerkiksi osoitteista www.foreca.fiwww.cnn.com tai www.bbc.com.
Aikaero
Aikaero Suomen ja Ecuadorin välillä riippuu siitä elämmekö matkasi ajankohtana Suomessa talvi- vai kesäaikaa. Kesäaika Ecuadorissa on 8 tuntia Suomea jäljessä ja talvisin 7 tuntia Suomen aikaa jäljessä.
Joukkoliikenne
Quitossa ei ole metroa eikä raitiovaunua. Kaupungissa liikennöi metrobussi, MetrobusQ. Metrobussi kulkee kaupungin läpi etelästä pohjoiseen. Lisäksi kaupungissa on useita linja-autoreittejä. Linja-autoilla on omat nimensä ja numeronsa sekä kiinteät ajoreitit. Ecuadorissa on useita bussiyhtiöitä, jotka operoivat eri kaupunkien välillä. Linja-autojen taso vaihtele
Hintataso
Hintataso on hieman Suomea edullisempi. Esim. hyvän aterian saa noin 10-15 eurolla.
Juomaraha
Ecuadorissa juomarahan antaminen on yleinen tapa. Baareissa, kahviloissa ja ravintoloissa on tapana jättää 10 prosentin juomaraha laskun kokonaissummasta. Paikallisista juomarahakäytännöistä voit aina kysyä neuvoa matkanjohtajalta.
Valuutta ja luottokortit

Ecuadorin virallinen valuutta on Yhdysvaltain dollari (USD), joka otettiin maan valuutaksi vuonna 2000.

Yleisimmät kansainväliset luottokortit kuten Visa, Master Card, Diners Club ja American Express käyvät maksuvälineenä suurien ketjujen liikkeissä ja turistien suosimilla alueilla. Käteistä kannattaa kuitenkin kuljettaa aina jonkin verran mukana. Käteistä voi nostaa paikallisista pankkiautomaateista yleisimmillä kansainvälisillä pankki- ja luottokorteilla.

Sähkö
Sähkövirta Ecuadorissa on 110/120V.
Puhelin ja internet

Kännykkäverkko on Ecuadorissa suhteellisen hyvä. Vuoristossa ja sademetsässä verkko saattaa kuitenkin olla paikoin heikkolaatuinen tai puuttua kokonaan. Suurimmissa kaupungeissa kuten Guayaquilissa ja Quitossa puhelinverkko on vahva. Ecuadorissa toimii kolme teleoperaattoria Porta, Movistar ja Alegro.

Ecuadorin maakoodi on 593 ja kaupunkien suuntanumeroita, esimerkiksi Quiton on 2 ja Guayaquilin 4. Suomalaisista puhelimista 1900 MHz taajuutta tukevat kolmitaajuuspuhelimet toimivat Ecuadorissa. Paikallisen prepaid-liittymän saa ostettua paikallisista teleoperaattoriliikkeistä. Soittaminen Suomeen saattaa käydä kalliiksi. Olethan yhteydessä operaattoriisi ennen matkaa ja kuulet enemmät verkon toimivuudesta ja hinnoista Ecuadorissa.

Hygienia
Hotelleissa ja suurimmissa ravintoloissa on nykyaikainen, länsimaalainen taso. Kaupunkien ulkopuolella ja maaseudulla sekä yleisillä paikoilla kannattaa varautua alkeellisimpiin wc-tiloihin ja paperin puutteeseen. Hyvä idea on ottaa mukaan hieman wc-paperia, kosteuspyyhkeitä ja pullo käsidesinfektioainetta (voi ostaa Suomesta apteekeista tai lentokentältä. Usein vessoissa kehotetaan heittämään paperit niille tarkoitettuun roskakoriin, putkien tukkeutumisen ehkäisemiseksi.
Pukeutuminen
Varsinkin pääkaupungissa Quitossa ecuadorilaiset pukeutuvat huolitellusti. Vuoristossa useat alkuperäiskansat pukeutuvat kulttuuriperinteensä mukaisesti. Vuoristoon kannattaa varata lämmintä vaatetta mukaan, sillä  lämpötilat saattavat vaihdella paljonkin vuorokauden aikana. Rannikolla ja sademetsässä ilma on lämmin ja auringonpaiste on voimakasta. Pitkähihaisia paitoja kannattaa ottaa mukaan.
Ruokakulttuuri
Ecuadorin ruokakulttuuri on monipuolista ja vaihtelee rannikolta vuoristoon ja sademetsään mentäessä. Lounas on päivän tärkein ateria ja se sisältää useimmiten kolme ruokalajia. Alkupala on yleensä keitto, pääruokana syödään usein riisiä ja proteiineja, kuten lihaa, kanaa tai kalaa. Jälkiruokana tarjoillaan kahvia ja jotain makeaa. Illallinen on kevyempi, joskus vain  teetä ja vaaleaa leipää. Vuoristoalueilla sian- ja naudanliha, kana ja marsu ovat suosittuja ja niitä syödään riisin, perunan tai maissin kanssa. Rannikolla syödään paljon kalaa ja katkarapuja. Sademetsän ateriat sisältävät usein maniokkia, ruokabanaania, kanaa ja hedelmiä. Quitossa on paljon eritasoisia ja eri ruokakulttuureita edustavia ravintoloita.
Uusi 2025 lähtö

Unelmien Ecuador ja Galápagossaaret

Unelmamatka, jolla risteillään Galapagossaarilla, yövytään ekolodgessa Amazonin sademetsässä ja tutustutaan kulttuurihistoriaan Quitossa ja Otavalossa.

4,7
  • 2 lähtöä
  • 12 päivää
  • Alkaen 7.298€
Helsingistä